Sjeverna Koreja pod zemljom ima trilijune dolara

Rudnik
37 komentara

Sjeverna Koreja možda i nije prosperitetna zemlja, ali ono čime je zaista bogata su minerali i sirovine.

Trenutno Sjeverna Koreja zabrinjava susjede sa svojim čestim raketnim testovima i pokušava stvoriti nuklearne projektile velikog dometa, sposobne za gađanje američkih gradova. Šesti nuklearni test bi mogao biti neizbježan. Napad na SAD ili bilo kojeg američkog saveznika bi bila odluka ravna samoubojstvu, tako da Pjongjang može računati na pomoć međunarodne zajednice u zamjenu za odustajanje od svog programa.

S druge strane, mnogi su mišljenja da bi, ako odustane od razvoja projektila i nuklearnog oružja, Sjeverna Koreja u trenutku postala mala siromašna zemlja koja bi preživljavala sa šakom riže dnevno po stanovniku.

Međutim, čak i da dođe do dogovora i da Sjeverna Koreja zaigra na tu kartu, koliko bi dobila pomoći od drugih zemalja, to bi bilo ništa u usporedbi s vrijednosti njenih uglavnom netaknutih podzemnih resursa.

Zemlja ima ogromne rezerve minerala, uključujući željezo, zlato, cink, bakar, molibden, grafit,… ukupno 200 vrsta minerala. Tu je i velika količina rijetkih zemljanih metala nužnih za proizvodnju pametnih telefona i druge visoko tehnološke opreme i proizvoda.

Procjene vrijednosti mineralnih resursa u zemlji znatno variraju tijekom godina, prije svega zbog tajnosti podataka i nedostatku pristupa tim dokumentima.

Međutim, procjene jedne rudarske tvrtke iz Južne Koreje govore o resursima vrijednim 6 000 milijardi dolara, dok drugi istraživački institut Južne Koreje navodi vrijednost od 10 000 milijardi dolara.

Sjeverna Koreja daje prioritet razvoju rudarskog sektora još od 1970. Proizvodnja je rasla do 1990. godina, iako je na vrhuncu bila 1985. godine. 2012. godine je bilo oko 700 rudnika u zemlji. Mnogi su radili loše i bili u lošem stanju. Zemlja nema dovoljno nove opreme, iskustva, pa čak ni osnovne infrastrukture da bi iskoristila Bogom dano bogatstvo koje se krije u ispod zemlje.

U travnju ove godine je Lloyd Vasey, viši savjetnik u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao: “Sjevernokorejska rudarska proizvodnja se značajno smanjila od početka ’90-ih i vjerojatno postojećih rudnici rad na ispod 30% kapaciteta, a sve zbog nedostatka opreme. Sjeverna Koreja nije u poziciji za kupnju nove opreme s obzirom na tešku ekonomsku situaciju, energetski deficit, starost i općenito loše stanje u elektroenergetskom sustavu.”

Privatne kompanije i privatna proizvodnja u Sjevernoj Koreji su zabranjeni. Vlada na čelu s Kim Jong-unom, kao što je poznato, protjerala je strane rudarske tvrtke iz zemlje ili naglo promijenila uvjete ugovora.

Unatoč svemu, ljudi u Sjevernoj Koreji su toliko daroviti da im podzemni resursi čine oko 14% gospodarstva.

Kina je glavni potrošač rudarskog sektora. U rujnu prošle godine je državni južnokorejski Institut za razvoj Koreje, rekao da je trgovina mineralima između Sjeverne Koreje i Kine i dalje “zlatna krava” za Pjongjang, unatoč sankcijama Ujedinjenih naroda, te da je iznosila 54% ukupne trgovinske razmjene Sjeverne Koreje s Kinom. U prvom polugodištu 2016. i tijekom 2015. je Kina iz Sjeverne Koreje uvezla željezne rude u vrijednosti 73 milijuna dolara, a samo u prvom tromjesečju ove godine je Peking od Pjongjanga kupio cinka za 680 000 dolara.

Sjeverna Koreja je posebno aktivna u rudarstvu u posljednjih nekoliko godina. 2015. godine je Kina uvezla ugljena u vrijednosti od oko milijardu dolara. Ugljen je posebno atraktivan, jer se može vaditi pomoću relativno jednostavne opreme. Velike naslage resursa se nalaze u neposrednoj blizini velikih luka i na granici s Kinom, što uklanja probleme vezane za lošu prometnu infrastrukturu u zemlji.

Već dugi niz godina kineski potrošači kupuju ugljen iz Sjeverne Koreje po znatno nižoj cijeni od tržišne.

U ljeto prošle godine je izvoz ugljena u Kinu iznosio oko 40% ukupnog sjevernokorejskog izvoza. No, globalna potražnja za ugljenom se smanjuje, a njegovo mjesto preuzimaju plin i obnovljivi izvori energije. Ranije ove godine je Peking, barem službeno, zbog sankcija Ujedinjenih naroda počeo ograničavati uvoz ugljena od svog susjeda.

Nakon što je Sjeverna Koreja provela svoju prvu nuklearnu probu 2006. godine, UN je postrožio sankcije protiv zemlje. Prošle godine se naglasak dao na podzemne resurse zemlje. U studenom 2016. je UN usvojio rezoluciju o smanjenju izvoza ugljena i nikla iz Sjeverne Koreje i potpunu zabranu izvoza bakra, cinka i srebra. Nakon toga je uslijedila odluka u ožujku 2016. o zabrani izvoza zlata, vanadija, titana i rijetkih zemnih metala.

Rezolucija je ciljala rudarski sektor samo kako bi što više oslabila vladu Kim Jong-una. Neposredno prije nego što je usvojeno, izvješće o rudarskoj industriji u zemlji Američkog geološkog zavoda za 2014. ističe “kako rudarstvo u Sjevernoj Koreji nije predmet međunarodnih ekonomskih sankcija i stoga je unosan izvor ulaganja i trgovanja kojeg zemlja ima na raspolaganju”. Dakle, to se pokušalo promijeniti.

Naravno, Sjeverna Koreja je u stanju pametno izbjeći takve sankcije, posebno u izvozu. Povremeno se ove tajne aktivnosti otkrivaju tijekom slučajnih pregleda brodova. U kolovozu prošle godine su egipatske vlasti identificirale brod s 2300 tona željezne rude, koji je iz Sjeverne Koreje plovio prema Sueskom kanalu. Međutim, ispod rude je bilo skriveno 30 tisuća prijenosnih protutenkovskih projektila.

Ranije ove godine je skupina stručnjaka Ujedinjenih naroda zaključila da Sjeverna Koreja, usprkos sankcijama, i dalje izvozi minerale. Utvrdili su i da Sjeverna Koreja koristi zlato, kojim je potpuno zaobišla financijski sektor i gotovinu. U stvari, to je stara taktika kojom je Iran zaobilazio nametnute sankcije godinama, kada je preko posrednika u islamskom svijetu trgovao koristeći se zlatom, čime je vrlo lako zaobilazio sankcije.

Istovremeno je u prvom tromjesečju ove godine ukupna trgovinska razmjena Kine sa Sjevernom Korejom porasla za 37,4% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Uvoz željezne rude iz Sjeverne Koreje je porastao za 270% u siječnju i veljači u usporedbi s prethodnom godinom, dok je uvoz ugljena pao za 51,6%.

Susjedi Sjeverne Koreje odavno na oku imaju rudnike minerala zemlje. Prije otprilike pet godina, Kina je uložila gotovo 10 milijardi dolara u infrastrukturne projekte na granici sa Sjevernom Korejom, na prvom mjestu kako bi olakšala pristup mineralnim resursima. Sjeverna Koreja ima najveće depozite željezne rude koji se nalaze na samoj granici s Kinom. Analiza satelitskih snimaka, objavljenih u listopadu prošle godine, pokazala je da se proizvodnja u tom području i dalje nastavila.

Kina je oduševljena mogućnošću što ima pristup rijetkim mineralima u Sjevernoj Koreji. Pjongjang to vrlo dobro zna i u ožujku je kaznio Peking obustavom izvoza metala u Kinu, jer su Kinezi ograničili uvoz sjevernokorejskog ugljena.

U međuvremenu, Rusija na granici sa Sjevernom Korejom od 2014. razvija planove za remont pruga u Sjevernoj Koreji. Naravno, u zamjenu za pristup mineralnim resursima u zemlji. Ovaj plan je suspendiran, ali je opće raspoloženje da se posao dovrši još uvijek više nego prisutno.

No, čak i Južna Koreja ima planove za pristup mineralnim resursima “sjevernog režima”. Seul razmatra načine kako platiti troškove ujedinjenja, kada se konačno dogodi. Očekuje se da će proces trajati desetljećima, te da će troškovi iznositi stotine milijardi ili čak trilijuna dolara, a Njemačka zna nešto o tome. Popravak oronule infrastrukture Sjeverne Koreje, uključujući starih željezničkih pruga, bit će dio ogromnog troška.

U svibnju je Ministarstvo infrastrukture i prometa Južne Koreje pozvalo tvrtke da dostave prijedloge o mogućim infrastrukturnim projektima u Sjevernoj Koreji, naročito o rudarstvu. Naveli su da bi pristup resursima mogao pokriti sve troškove popravka slabe infrastrukture u Sjevernoj Koreji. Sada je, naravno, malo prerano govoriti o tome, jer se Južna Koreja i svijet suočavaju sa Sjevernom Korejom koja razvija projektile i nuklearno oružje. Međutim, nitko od susjeda i partnera, tajnih ili otvorenih, ne mogu zaboraviti neizmjerno blago mineralima bogate Sjeverne Koreje.

rudno bogatstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Zanimlivo;a ovo isto…. “Amerikanci švercuju uranijim iz rudnika koji se nalaze u provinciji Helmand u Avganistanu, potvrdili su Sputnjiku lokalni izvori. Helmand je jedna od najopasnijih provincija u Avganistanu, a istovremeno je bogata mineralnim sirovinama i, naravno, uvek privlače švercere droge. Na jugu provincije, 160 kilometara od granice sa Pakistanom ima nekoliko rudnika uranijuma, magnetita, apatita… Prema rezultatima geoloških istraživanja, Helmend je bogat torijumom i tantalom, da ne pominjemo nalazišta bakra i gvožđa, čija se vrednost procenjuje na 81,2 milijarde dolara. Za vreme vladavine talibana, ekstrakcijom uranijuma su se bavili ratni zarobljenici, ali Avganistan još uvek nema komercijalnu proizvodnju ovog retkog resursa. Poslanik Donjeg doma Parlamenta Avganistana, predstavnik provincije Helmend, čije ime ne navodimo iz bezbednosnih razloga, izjavio je za Sputnjik da postoje mnogobrojni dokazi da se uranijum švercuje američkim teretnim avionima. Prema rečima našeg sagovornika, centar šverca je jedna od američkih vojnih baza. Poslanik kaže da su otkako je… Čitaj više »

majmun
6 godine prije

I sad neka kažu da su oni nazadni. Je ljudska prava nisu na nekom nivou, ali država nije ničiji rob, nikome ne duguje i nikome ne polaže račune, nemaju strane korporacije koncesije na rudnike i nisu sve rasrodali, nema objesnih bogataša i uspješnih biznismena što ih uzgaja kapitaliza, koji trljaju sol na ranu svim poštenim građanima preseravanjem i bacanjem love na skupe nepotrebne stvari dok drugu kopaju po smeću itd itd. Da ih zapad nije licemjerno izolirao, šta bi im falilo, a standard bi im bio sigurno i bolji.

pikaču
6 godine prije

Da, to da u sjevernoj Koreji ima mnogo ruda,to sam čuo. Na jugu ih nema, i jednog dana kada se ujedine,a ja vjerujem da će se to dogoditi-uf

wall
6 godine prije

Sjeverna Koreja je zemlja ekstrema.
Izmedju S. Koreje i Rusije uopce nema zeljeznice, mozda ima ali vlakovi ne vozu.
Sjeverna Koreja se mora barem malo mijenjati, nitko ne trazi da bude puno ali malo se mora mijenjati.
Veca trgovina s Rusijom joj nece skoditi.
Rusi ne postavljaju uvjete.

Guest
6 godine prije

Ah u tom kamenu lezi zec

Lili
6 godine prije

Dakle svi su zinuli da opljačkaju Sk.

Garibaldi
6 godine prije

Pa kome još nije jasno …. ” ratovi se vode zbog demokracije “…… 🙂

Svjatoslav 969
6 godine prije

Znaci radi se o Kosovu 2, gde treba hitno uvesti demokraciji, koju vojnu bazu da bi se usetala madam Olbrajt i druga bagra da kupe rudnike za jedan dolar.
A staces , nesta pravise slicno igri za podijelu Sibira.
Pa nije normalno da Rusi sami isto kao SK raspolazu sa ogromnim resursima zivotno potrenim jenkijima.
Vijeverice, jelenovi,Tigrovi u Sibiru ne smiju raspolagati sa tim prirodnim bogastvom vec ce morati podijeliti sa drugim drzavama.A oviom zivkama ne gine kavez ili rezervat, a mozda i nestanak fizicki;)

Osoba C
6 godine prije

I Južni Vijetnam je brinuo oko troškova ujedinjenja. Onoga puta.

Matija Vlačić
6 godine prije

što je ‘prosperitetna zemlja’? po zapadu , u zadnjih 50ak godina ‘prosperitetne zemlje’ su degradirale industrijski, moralno, društveno… mladići ne znaju vatru zapaliti, ni naći zahod bez đipiesa…
To ‘prosperitetna’ je neki naslov, kao i ‘demokratična’… ako si dobar vazal nosiš si naslov…

Zorran
6 godine prije

Samo zarada ih sve zanima, sline nad tim metalima i rudama ko gladne životinje. Taman posla da ovaj Kim dobi još love za nuklearne programe.

Yatta, dipl ing
6 godine prije

Imaju 10 tisuca milijardi u zalihama a samo u prvom tromjesecju su prodali Kini cinka za 680.000 dolara. Molio bih autora da ponovi osnovnoskolsku matematiku jer inace u odlicnom clanku ovo baratanje brojkama je obicno trkeljanje. Dakle, godisnje prodaju cinka za 3 milijuna dolara, a da bi dosegli 10.000.000.000.000 morali bi prodavati jebeni cink sljedecih 3,5 milijuna godina.

Tedi
6 godine prije

Kim Jong-un nie budala.Vidi on da jedino sa nuk.bombama moze trgovati sa svjetom. Zna on jako dobro u bocu koje blago ima.A kada nesto treba kupiti izvadi iz trezora koju zlatnu ciglu i da vidis trgovanja.Ljudski um se ljepi na zlato ko pekmez na prste.Po napisima zapadnih medija u S.Koreji umiru od gladi i sva infra struktura je ko na mjesecu,a oni stancaju rakete svih vrsta dometa i jeftino prodaju.Moze se UN hebati sankcije nikada nisu vazile kada je zlato i lova u pitanju,malo je skuplje ali ko ih hebe,oni ,UN,su ekspozitura SAD i njihovih korporacija koje setaju svoje tvornice ma i da im jedan dolar vise zarade.Ali nece dugo .

Sinisa
6 godine prije

Jeli iko od ovih matematicara cuo da je SK pod sankcijama?

Daffy
6 godine prije

I mi imamo radioaktivan materijal koji sjedi i nalazi se u saborskim klupama .
A nasi ministri i ekonomisti au jednake razorne moći kao i jesna atomska bomba.
Treba ih samo aktiviratit za razinu br 2.
Posto su samo sa svojim postojanjem unistili kompletnu ekonomiju

Janko
6 godine prije

Nisu trilijuni nego mnogo manji bilijuni dolara pod zemljom.Novinar bi trebao znati osnove matematike.

Teo
6 godine prije

Živija prijateljski narod Sjeverne Koreje!

Baahubali
6 godine prije

Jos vise tih rijetkih metala, koji su skuplji od zlata,ima na Kosovu.Samo aluminijske glinice,neiskopane procjene su 2000 mlrd $,a ti nikli,tantali,vanadiji i ina cuda da ne govorimo.I sto je najvaznije,sve je to prilicno plitko i lako dostupno.

Drazen
6 godine prije

Nije narod SK. birao opciju sve je nametnuto, bijesni psi su I prije pokusavali nametnut svoj sistem nije proslo milom sada bi sa silom.!:Irak-Libija -Sirija bijahu prosperitetne drzave rezultate imamo danas.o africkim drzavama nepotrebno govoriti.White pas ih je stoljecima istrebljavao nemilice sto cini I danas.Ubijanje se nastavlja novom opremom naprednim tehnologijama.Toliko o novom dobu I gloalizaciji-kolonizacija.u SK vrijedi parola BOLJE GROB NEGO ROB!

čitatelj portala
6 godine prije

Sad mi je postalo jasno zašto Sjeverna Koreja žulja SAD.

Zeljko
6 godine prije

Sjeverna koreja je puno napredovala na svim poljima od dolaska malog raketasa na vlast….. nema vise bijede, nema gladnih, zemlja se izgradjuje na svim poljima….i upravo je to ono sto brine pokvarene pohlepnike koji su ocekivali propast zemlje i sebe vidjeli na pramcu iskoristavanja svih izvora koje ova drzava ima……koreanci vole malog raketasa jer im je sada dobro nakon dvadeseti nesto godina totalnog siromastva koje je nastupilo zbog raspada SSSR i prekida financiranja sjeverne koreje….Danas sjevrna koreja krupnim koracima ide naprijed i porucuje amerikancima, zapadnoj europi i juznoj koreji da ako im je zaista stalo do sirotinje da svoje dobre namjere fokusiraju na polovicu gladnih drzava svijeta…..sjeverna koreja , 24 miliona stanovnika na 170 tisuca km2, juzn koreja 50 miliona stanovnika na 50 tisuca km2. Matematika kaze, ekonomski unistiti sjever, ujediniti koreje i brzo jeftino pokupovati sve sto sjever ima a njih pretvoriti u jeftinu radnu snagu koja bi podigla… Čitaj više »

Hrvat
6 godine prije

Znači zato su Američki orlovi navalili na Sjevernu Koreju…ali njihovi jastrebovi neće gledati rat, jer Sj. Koreja ima podršku i iz Hrvatske.

mmne
6 godine prije

znaci nije oruzje nego minerali….ma znao sam ja da su amerikenjci filantropi oni ce njima demokratiju za minerale, zlato itd…nesto kao da sam cuo za to vec…ono kad su valjda u americi nudili zvrcke i ogledalca za cisto zlato…jao bas sam srecan…oni uvek hoce samo najbolje…..za sebe!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.