Kremlj o potencijalnom protjerivanju diplomata iz SAD: Spremni smo za najgore scenarije

Rusija je spremna u slucaju novih sankcija
14 komentara

Rusija je spremna za svaki najgori scenario u svojim odnosima sa Sjedinjenim Državama, rekao je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući nedavne izvještaje o potencijalnom protjerivanju diplomata i novim sankcijama.

“Vidite, neprijateljstvo i nepredvidivost djelovanja američke strane svakako nas obavezuju da budemo spremni na najgore scenarije. Kada je vaš sagovornik prilično agresivan i nepredvidljiv, vi ste stalno mobilisani. Generalno, izgleda da broj vaših pitanja o rusko-američkim odnosima u velikoj mjeri premašuje obim tih odnosa“, rekao je Peskov novinarima na pitanje da li Rusija priprema mjere za suzbijanje potencijalnih novih ograničenja.

Rusija i dalje ne želi da se odnosi između dvije zemlje pogoršavaju, uvjeravao je portparol Kremlja.

„Nikada nikome nismo predstavljali prijetnju, ali sigurno nećemo dozvoliti da nam iko, uključujući SAD, prijeti, govori nam šta treba da radimo i narušava naše interese“, naglasio je Peskov.

Imenovanje specijalnog izaslanika za Sjeverni tok 2 predstavljalo bi smetnju

Prema riječima portparola Kremlja, imenovanje posebnog izaslanika Sjedinjenih Država za projekat gasovoda Sjeverni tok 2 smatralo bi se miješanjem u unutrašnje poslove drugih zemalja, jer WAshington nema nikakve veze sa ovim poduhvatom.

U srijedu su mediji izvijestili, pozivajući se na sadašnje i bivše američke zvaničnike, da Bijela kuća želi da imenuje specijalnog izaslanika čiji je zadatak da zaustavi izgradnju projekta Sjeverni tok 2 koji bi ruski gas vodio ka Evropi.

„Ovaj projekat je izuzetno važan za evropsku energetsku sigurnost i za obezbjeđivanje Evrope energetskim resursima, ali, naravno, takvi specijalni predstavnici na projektu, koji nemaju nikakve veze sa Sjedinjenim Američkim Državama i koji se generalno nalaze na drugom kontinentu, vjerovatno govore vrlo rječito o onome što se naziva miješanje u unutrašnje stvari, miješanje u ekonomske interese drugih zemalja, i tako dalje i tako dalje“, rekao je Peskov novinarima.

Portparol je takođe rekao da su Rusija i njeni partneri posvećeni završetku projekta gasovoda.

„Do sada vidimo da su zemlje partneri u ovom projektu prilično dosljedne u svojim namjerama da ovaj projekat finaliziraju i pokrenu“, rekao je Peskov.

Lavrov kaže da ćorsokačka politika Washingtona prema Moskvi nije korisna za SAD

Ranije tokom dana, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da politika koju Sjedinjene Države vode prema Rusiji nije korisna za Washington i njegove saveznike.

„Čak je i pro-vašingtonska struktura poput Atlantskog savjeta već objavila materijale u kojima kritikuje apsolutno slijepu i možda glupu politiku Sjedinjenih Država prema Rusiji, koja ne donosi nikakve rezultate u pogledu ciljeva koji su najavljeni kada su sankcije uvedene“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa kazahstanskim ministrom spoljnih poslova.

Vrhunski ruski diplomata je dalje primijetio da je tako nestabilno ponašanje ubijedilo Moskvu u nepouzdanost Washingtona i njegovih saveznika kao partnera, uprkos nedavnim pozivima za stabilizaciju odnosa sa Rusijom, čak i usred planova za uvođenje novih sankcija.

„Ove riječi ne zvuče uvjerljivo, pa ćemo morati da sačekamo konkretne akcije“, dodao je Lavrov.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se 2014. godine za vrijeme tadašnjeg američkog predsjednika Baraka Obame tokom krize u Ukrajini, kada je Washington optužio Moskvu za miješanje u ukrajinske poslove i uveo sankcije. Od tada su Sjedinjene Države proširile i pooštrile režim sankcija nakon optužbi za navodno miješanje Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Rusija je više puta porekla miješanje u Ukrajini i u američki politički sistem.

Američke sankcijediplomateprotjerivanjerusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Singidunum
3 godine prije

Rusiji treba neko kao što je bio Hruščov. Ne mora kao Hruščov da udara cipelom od sto, može i rukom, i da kaže zapadu DOSTA!
Čemu sva ta vojna tehnika kada dozvoljavaju i desetorazrednim zemljama da im uvode sankcije?
Sa idiotima razgovor nema smisla, samo gola sila!
Poljska, Litva, letonija, Estonija…svaki put kada bi ih Rusi nalupali, bar 50 godina bi bili mirni. Davno nisu dobili po nosu. Nemci su posebna priča! Šteta što Staljin nije napravio od Nemačke ravnu ploču ili tabula rasa!
I sama EU je ideja Hitlera, ali na drugačiji način. On i nije toliko bitan, važno je da su Nemci ostvarili cilj. Kontrolišu Evropu bez rata! Nemce kontroliše USA a Ruse niko?!
To i jeste suštinski problem!
Ko misli da to nije tačno, neka se samo zapita kako su Rumunija i Bugarska postale članice EU?
Pametnom dosta!

3 godine prije zadnji put uredio Singidunum
Konspirator
3 godine prije

Bilo je puno cirkusa ali sve je nadmasio onaj Amerikanac, crnac, mulat u uniformi koji je donio otrov iz Iraka ili dokazivao kako Irak ima otrov….kad vidite otrov odmah je prst uperen u americko-engleske spletke.

Max
3 godine prije

Uzvratit će istom mjerom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI