Sankcije štete svima, ali Rusija će pobijediti – Putin

Vladimir Putin
33 komentara

Predsjednik naređuje mjere za stabilizaciju zemlje i podršku stanovništvu.

Zapadne sankcije su udarac za Rusiju, ali štete i cjelokupnoj globalnoj ekonomiji, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na sjednici vlade u srijedu.

„Kao svoje oružje, zapadne države biraju ekonomske, finansijske, trgovinske i druge sankcije protiv Rusije. To se sada vraća Evropljanima i Amerikancima povećanjem cijena benzina, energije, hrane i gubicima radnih mjesta povezanih sa ruskim tržištem“, rekao je Putin.

On je istakao da je trenutna situacija lekcija za ruske preduzetnike, koji treba da nauče da mudro biraju partnere i da imaju na umu da „nema ništa pouzdanije od investicija kod kuće“.

„Vidimo poziciju onih stranih kompanija koje, uprkos besramnom pritisku, nastavljaju da rade u našoj zemlji. U budućnosti će sigurno dobiti dodatne mogućnosti za razvoj. Vidimo i one koji su kukavički izdali svoje partnere, zaboravili na odgovornost prema zaposlenima i klijentima u Rusiji i požurili da zarade iluzorne dividende učešćem u antiruskoj kampanji“, rekao je Putin, međutim, ukazavši da „za razliku od Zapadnih zemalja ” koje su brzo zamrznule imovinu ruskih firmi, „Mi ćemo poštovati pravo na imovinu stranih preduzeća koja rade u Rusiji i uzdržati se od nacionalizacije njihove imovine“.

Ruski predsjednik je opisao politiku sankcija koju sprovode SAD, EU i njihovi saveznici kao namjerni „udar na cijelu našu domaću ekonomiju, na našu socijalno-humanitarnu sferu, na svaku porodicu, svakog građanina Rusije“. On je naglasio da je to „svjesna, dugoročna strategija za slabljenje Rusije“, koja je bila u pripremi mnogo prije nego što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Putin je, međutim, rekao i da Rusija može da izdrži pritisak sankcija. On je precizirao da svi nacionalni ciljevi razvoja zemlje do 2030. moraju i da će biti ostvareni.

„Naša privreda, državni budžet i privatni biznis imaju sve potrebne resurse za rješavanje dugoročnih zadataka. Svi strateški nacionalni ciljevi koje smo postavili za period do 2030. godine moraju biti ostvareni. Trenutni izazovi i mogućnosti koje otvaraju trebalo bi da nas samo mobilišu“, poručio je on.

Predsjednik je napomenuo da će, očigledno, u kontekstu aktuelnih dešavanja morati da se izvrše prilagođavanja svih programa, „a tu se traže inicijative poslovnih krugova, naučnika, javnih udruženja“.

Predsjednik je upozorio da će nove okolnosti zahtijevati duboke strukturne promjene ruske ekonomije, koje mogu dovesti do rasta nezaposlenosti i inflacije, a „naš zadatak je da minimiziramo takve rizike“. Šef države je istakao da zemlja treba ne samo da ispuni sve svoje društvene obaveze, već i da pronađe nove efikasne mehanizme podrške građanima. S tim u vezi, pozvao je vladu da proširi podršku ljudima koji su ostali bez posla, pronađe načine za smanjenje nivoa siromaštva do kraja godine i riješi logističke probleme koji dovode do skoka cijena.

„Trenutna situacija je, naravno, test za sve nas. Siguran sam da ćemo to proći dostojanstveno – vrijednim radom, zajedničkim radom i međusobnom podrškom prevazići ćemo sve poteškoće i postati još jači, kao što je to uvijek bilo tokom hiljadugodišnje istorije Rusije“, istakao je Putin.

„Ruska ekonomija će se definitivno prilagoditi novim realnostima. Jačat ćemo naš tehnološki i naučni suverenitet, usmjeravati dodatna sredstva za podršku poljoprivredi, prerađivačkoj industriji i infrastrukturi stanogradnje“, dodao je predsjednik.

PutinrusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
2 godine prije

Pa nece valjda pobediti nazi-fasisti.

Ja to onako
2 godine prije

Za mesec ili dva ste na kolenima djubre diktatorsko!

Auslander
2 godine prije

Ljudi nemojte se zavaravati postoji samo jedan rat u zadnjih 200,300 godina a to je rat bogatih protiv siromašnih….

2 godine prije

Eto, riječi jedinog pametnog čovijeka, koji vidi situaciju u cjelini.
Ovaj rat, ekonomski, Rusija ne može izgubiti. Ima sve.
Ove sankcije, blokade, samo če uzrokovati još više unutrašnjeg razvoja, kao što je počelo nakon ’14..
A sav preostali svjet, od Kine Indije,Brazila, da ne nabrajam, vide sada, sa kojim zlom imaju posla!

Karma
2 godine prije

Amerika izvor patoloske dekadencije, ludila. Liberalno “demokratiski” boljsevizam.
Jedan los crtani film.
Slava Kennedyu

Jozo
2 godine prije

Bog i Hrvati i Majka Rusija

ogo
2 godine prije

Sankcije svima ne samo njima

Tupko Glupko
2 godine prije

Rusi će puno lakše pregrmiti sankcije nego zapadne države. Navikli su na slab standard, a energenata i hrane (najbitnije kada si pod sankcijama) imaju za izvoz. I to veliki. Europa – nema. Shvatit će to i običan narod na zapadu vrlo brzo, kada krene velika inflacija i nestašice. Mi sa ovih prostora smo naučili na to, ovi drugi će biti u šoku. Najsmješnije mi je kada govore ovih dana da je inflacija na godišnjoj razini u EU 5%, a u SAD-u 7,5%, i da će ih oni zadržati na toj razini, a da će sljedeće godine biti manje od 2%. Kako da ne. Evo, u Hrvatskoj se službeno sa 1. travnja cijena plina se diže 77%, a struje 16%. I to je tek prvo povećanje cijena tih energenata. Koja će cijena goriva biti 1. travnja, vidjet ćemo za dva tjedna. Trebat će još neko kratko vrijeme da većina običnog naroda… Čitaj više »

łedeno doba
2 godine prije

“Zapadne sankcije su udarac za Rusiju, ali štete i cjelokupnoj globalnoj ekonomiji, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na sjednici vlade u srijedu…” —– eto, otelo se šahisti nehotice istina. u ovoj rečenici je zapravo sve rečeno,– zašto se vodi rat. isključivo radi toga da se naškodi stanovništvu- ljudima-goyimima i to cijelom stanovništvu- i onom ruskom i onom ostalom u ostatku svijeta. U cijeloj Europi,– odjednom nestašica ulja, brašna.. i proizvoda od brašna, koji se puno jedu u cijelom svijetu, kao tjestenina, špageti, makaroni i ostalo… a navijači rata neka i dalje vjeruju u loš i jeftin šou geopolitike: u borbu protiv nacista, u borbu protiv biolaboratorija… itd… samo tako dalje.. iako navijači izgubljeni u matrixu naoko geopolitike, ne vole da ih na to podsjećam, ipak ću ih još jednom podsjetiti: Rusija, službena ruska vlada je u 2 godine pandemije, 2020. i 2021., 2x uzastopce bila domaćin vježbe “Cyber Poligon”.… Čitaj više »

Pat
2 godine prije

Histerija i kmecanje dostize neslucene razmjere,proglasavaju putina ludjakom,diktatorom,zlocincem….I to sve samo zbog toga sto nije dopustio zelenskom i azovu “mirnu reinkarnaciju” rusa u ustavno pravni poredak ukrajine.

hiber
2 godine prije

Danas je izbjegao bankrot, samo zato sto su kinezi promjenili nešto juana u dolure i eure. Sve sto je Rusiji ostalo je 100 milijardi dolara u juanima. A kinezi već mijenjaju ploču u svom interesu. Danas govor ambasadora u Ukraini, sutra razgovori sa Bidenom. Putina vise nitko nista i ne pita, pa se Lavrov morao vratiti na pola puta. Zapravo je Europu vise pogodila blokada Ukraine nego sankcije prema Rusiji. Nafta se polako tovari u Venecueli i Iranu za cash and carry.

Max
2 godine prije

Rusi su bili spremni na ovo.

Petronije Milenković
2 godine prije

Ruski Blitz krieg nije uspio ,a ni plan B im ne ide kako su očekivali .

Mljona
2 godine prije

barvo putin

2 godine prije

Dečki, na Logično.
Ovo vama je danas “front page”, u ovo vrijeme.
Imate 30 komentara. Od toga, pola, barem, fake, klonova.
Sa vašom neaktivnošču, nakon što te ukinuli minuse, pretvorit čete svoj portal u groblje.
Ajde, zamislite se malo.
Hočete igrati, ili če se vama se portal promjeniti u nešto, što neče više ličiti na bilo šta.
Ja vam znam predstaviti iskustvo iz moje zemlje.
Jedan članak, svi, koji žele komentirati sve ostale članke, mogu komentirati samo pod jednim člankom. Da cenzuri olakša posao.
A i tamo, stotine “like” su onima, koji se suprostavljaju NATO politiki.
Zaključke izvučite sami.

Legendarni Grk
2 godine prije

Rusija se odavno navikla na sankcije, tako da i sada sigurno imaju mehanizme za izbjegavanje posljedica koje zapravo više pogađaju sve nas na Zapadu.
Lako je moguće da nas masonska banda namjerno uništava tim sankcijama, jer im je to u planu njihovog “velikog reseta”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI