Novo izvješće: F-35 ne funkcionira, a F-35A ne može pucati

F35 pregled
88 komentara

Ovo je mišljenje izrazio stručnjak Joel Hruska za američki internetski časopis ExtremeTech.

Amerikanci se ovih dana zaista ne slažu oko mnogo toga, ali srećom, postoji jedna činjenica koja proizlazi iz vladinih izvještaja koja je poprilično nesporna: ma koliko F-35 mogao biti fantastičan u teoriji i kakve bi rezultate jednog dana mogao doseći, avion kakav je danas u prilično zastrašujućim uvjetima.

Anthony Capaccio iz Bloomberga imao je priliku pregledati godišnje izvješće Roberta Behlera, direktora operativnih testova i ocjene Pentagona. Iako najnovija verzija izvješća ne utvrđuje nijednu suštinski novu manu, stalni operativni problemi u postojećim kategorijama više su nego dovoljni da spriječe napore u dovođenju zrakoplova u maksimalnu spremnost.

Behlerov ured identificirao je 13 problema kategorije “1” koji izravno utječu na sigurnost i operativne kapacitete prije početka četvrte faze programa. Problemi koje je Behler detaljno izdvojio su predočeni  22. siječnja 2020. i prema njima je Autonomni logistički informacijski sustav zrakoplova (ALIS) srušen i zamijenjen potpuno novim softverskim programom. ALIS je trebao biti revolucionarni dio i sustav upravljanja logistikom, ali nikad nije proradio ispravno, što je bila česta tema proteklih godina. Sada će taj sustav zamijeniti novo rješenje temeljeno na „cloudu“  imena „Operational Data Integrated Network“ (ODIN).

Poput programa ALIS, ODIN će se proizvoditi u suradnji s Lockheed Martinom.

Veliki problem Behlerovog najnovijeg izvješća, prema Bloombergu, jest taj što verzija zrakoplovstva F-35 ima veliki problem s topom kalibra 25 milimetara, GAU-22 / A, kojeg koristi zrakoplovstvo montiranog unutar zrakoplova. Pukotine u strukturi godinama su bile problem za F-35, a ostale su i danas. Izvješće kaže da “učinak zrakoplova F-35 i radni zahtjevi za dodatnim inspekcijskim nadzorom još nisu utvrđeni”.

Verzije topa GAU-22 / A su montirane izvana i koriste ih marinci, a mornarica nema isti problem, ali verzija zrakoplovnih snaga ima neprihvatljivo malu preciznost kada se koristi protiv ciljeva na zemlji.

„Da, F-35A ima tako lošu preciznost da ne može precizno udariti ciljeve na zemlji. Izrađen od čelika i pod utjecajem gravitacije, savršeno je sposoban gađati bilo koji i cilj, samo to može učiniti tako da pogodi nekoliko metara lijevo ili desno od mjesta za koje se misli da će biti pogođeno“, piše u izvješću Roberta Behlera.

Nijedan značajan dio flote F-35 u službi s bilo kojim američkim oružjem nije uspio postići ono što je tadašnji ministar obrane James Mattis obećao postići 2018. godine, kada je tvrdio da će zrakoplov u prosjeku moći izvršiti svaku misiju s 80% preciznosti. Izvještaj ne daje postotke, ali navodi da je sve oružje odstupilo od cilja s “velikom maržom”, a najbolji rezultat ratnog zrakoplovstva, onog kojeg su ostvarili marinci, “otprilike je na pola puta”,  dok je učinak mornarice na oceanima opisan kao “posebno loš”.

Problem s vatrenim oružjem je za F-35A jedinstven, ali većina drugih problema nije zanemariva.

Tijekom godina u kojim se pisalo da je F-35 mnogo puta kao projekt išao „naprijed i nazad“, otvarala su se pitanja je li to “pravi” projekt za borbu protiv američkih neprijatelja u sukobima s kojima će se SAD suočiti u budućnosti?

Joel Hruska za američki internetski časopis ExtremeTech piše kako se prikladnije čini sasvim praktično pitanje i može li ovaj avion ikada ispuniti postavljena očekivanja?

„Ti zrakoplovi nikada nisu prošli kroz muče postupke nabave Pentagona, iako sam prilično siguran da sumnjiva čast i dalje pripada borbenom vozilu „Bradley“, Ali troškovi razvoja zrakoplova F-35 čine Bradley običnom igračkom. Devetnaest godina nakon što je Lockheedov X-35 pobijedio Boeingov X-32 u programu JSF, čitava stvar s “topom” čini se pomalo netočnom. Svaki put kada pogledam F-35, pitam se kako teku programi bespilotnih zrakoplova Air Force. Čak i ako konačno popravimo F-35, koliko će vremena proći prije nego što ga u mnogim ulogama zamijene spomenuti dronovi? Ne piše da će se to dogoditi za godinu ili dvije, ali F-16 je u službu ušao 1980. Četrdeset godina kasnije, jedan je od najpopularnijih i najmanje skupih  borbenih zrakoplova na svijetu. Male su šanse da će F-35 zaslužiti isto priznanje. Ne očekujem da će bespilotni zrakoplov 2022. godine ukloniti raison d’etre F-35, ali bio bih definitivno iznenađen ako bude letio 2050. Avion već sad treba proći dodatnu godinu testiranja, kako bi se pokušali ukloniti svi nedostaci, ali se broj nedostataka softvera neznatno smanjio. U rujnu 2018. ih je bilo 917, dok su u studenom 2019. smanjeni na 873. U ovoj situaciji, možda bi se netko trebao sjetiti da zakaže konzultacije s braćom Wilburom i Orvillom Wrightom?“, ironično zaključuje Joel Hruska za američki časopis ExtremeTech.

ExtremeTech

Pretplatiti se
Obavijesti o
88 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
a. vučić
4 godine prije

Pa šta?

Adriana
4 godine prije

Kakve li tek gadne probleme onda imaju Kinezi koji su ga navodno bezobrazno i bezobzirno u potpunosti kopirali?

zgvaca
4 godine prije

Koga to interesira? Da Ameri sutra na jednu kociju sa konjima stave krila i kazu da po komadu kosta 100 Miljuna Dolara uvjek ce se naci dovoljno budala da je kupe. Hocemo li da nabrajam? Poljaci uzimaju sigurno 30. Izraelci i Saudijci po 100. Emirati najmanje 50. Rvati sa krsticevicen i Kolindon kao savjetnicom najmanje 6. Norvezani, Danci, Britanci, Holandjani, Svedjani i Balticke zemlje… Dok Ameri imaju odane i glupe sluge netrebaju da gledaju dali njihovi Projekti funkcionisu.

Nazgul75
4 godine prije

Gdje su sada ‘pisci’ hvalospjeva o F-35, koji nas ovdje ubjedjuju u svu ‘superiornost’ ove cigle, koja se ‘uvaljuje’ ‘saveznicima’. Rusi imaju ‘zardjale’ ‘tranje’ koje ono generacije, 4++, koje ipak lete i ‘pucaju’, dok ovo ‘cudo’ kako sami ‘inspektori’ Pentagona ‘priznaju’ nije ni ‘blizu’ bilo kojoj ‘postavljenoj’ roli. Probleme sa uvezivanjem necemo ni spominjati, sve pise gore, a ovdje se ‘sprdaju’ sa Migom31. Ispade da ‘zardjala kanta’ stara koliko ono ima funkcionalniji info link od ovog ‘cuda’ ‘moderne’ tehnologije. Cekam da pocne ‘kmecanje’

Laki Topalović
4 godine prije

Na kraju za levate, patološke rusofobe i lioberale, odnosno ljudski jad, moraš posebno naglasiti “OVO NE KAŽU RUSI”, iako, kada bi išli brojati, ima više izvora zapadnih, nego RT, RIA , Sputnik se i ne citira, takoreći, itd itd itd. E sad, ako je trend podržati Assada, a ne ISIL i Nusravce, ili Madura a ne Gvidoa, ili Peking a ne ono smeće okupljeno oko Jošue Wonga, a Bože moj, … Kako drugačije misliti ? (barem oni koji misle?)

mars
4 godine prije

Dobro, dosta je je vise toliko clanaka o podmornicama uopste i podmornicama koje jos i ne pucaju. Dajte neki clanak o avio-tehnici i avionima.

Psihijatar
4 godine prije

Uvijek je Tesko biti prvi
Otkrivas neotkriveno
Grijesis u ne poznatom
A svi koji su I za tebe samo cekaju da te kritiziraju I traze tI mane
Ali
Psi laju karavane idu naprijed

Alex
4 godine prije

Isplativije im je da kupe od Rusa,ili čak Kineza…malo sačekaju da vide kako to kod Turaka funkcionira…

Znaju oni
4 godine prije

A na koga da puca, kada niko ne sme da mu priđe!?

Komentator
4 godine prije

Psi laju, a Opel karavan je već davno prošao!

Ive
4 godine prije

Jedino sto u USA uvijek besprijekorno funkcionira je pljacka prevara i podvala, a cilj je bio sve te avione prodati NATO saveznicima.

Bozon
4 godine prije

Ne zanosite se ovo je izuzetno opasan avion.

Neprijatelja ne treba potcenjivati, a ne treba mu ni verovati kad priča o svojim nedostacima.

Max
4 godine prije

Eto sami Amerikanci kažu da ne valja a kad mi to napišemo onda smo Rusofili?!

Zorule
4 godine prije

Koga briga, bitno da se prodaje. Za to je i napravljen.

Ivo
4 godine prije

Ovo je poznato već par godina, Logično prenosi samo izvještaj usa revizora, koji su i sami morali priznati katastrofu.
Avion se na silu uvaljuje vazalima koji to ne smiju odbiti, potražnja bi inače bila nula. Njemačka je pokazala da ima cahones i odbila uzeti taj elektronski otpad, jedini entuzijasti su gazde iz telaviva, koji su ih dobili besplatno i pokušavali ubaciti svoju elektroniku unutra da ih dovedu u upotrebljivo stanje, međutim ni oni ne smiju s njima van svoje ograde.
Za ruske PVO sustave avion je jasno vidljiv, a blamaža oko potencijalnig rušenja (bilo zbog kvara ili pogotka) bila bi neprihvatljiva.

U konačnici, avion će praviti društvo Boeingovom 737 Maxu na groblju neprodanih i neupotrebljivih aviona. Tužno na što se srozala nekad najjača avio industrija svijeta sa vrhunskim inženjerima, a sve zbog bolesne pohlepe.

FranjoTahi
4 godine prije

Zasto uopce vise itko razvija i proizvodi borbene avione osim da zamraci neku lovu? Pored danasnje tehnologije i dronova, tesko mi je naci iti jedan valjani tazlog zasto bi netko uopce razvijao jedan tako kompliciran i usporedbi s dronom nadasve neucinkovit proizvod?

avaxus
4 godine prije

A što bi pucao kad sve što priđe obrije dežurni Pancir.

rusofil
4 godine prije

Snaga USAF nikada nije bila toliko u pojedinačnim letjelicama nego u sadejstvu raznih tipova specijaliziranih za određene zadatke. Jedan složen i funkcionalan sustav koji pokriva sve što je potrebno za efikasne akcije. Za F-35 kažu da treba zamjeniti više tipova letjelica ali ja ga vidim u pozadini F-15, F-16 i sl. koji će otvoriti protivničku PZO za udare sa F-35. Naravno može se koristiti i pojedinačno za udare ali samo ako protivnik nema jaku PZO inače je rizik prevelik. Cijena leta i održavanja će mu uvijek biti kočnica i mislim da neće nikad ući u široku upotrebu. Navedeni nedostatci, ako se ne uklone, mogli bi mu ozbiljno narušiti reputaciju.

Pijena
4 godine prije

Kad F-35 “primeti” da je u dometu S-400 sistema onda to moze da znaci samo jedno – da ima sekundu ili dve da se prekrsti.
Ostalo je sve imaginarno.

Žilevski
4 godine prije

Otišao sam provjeriti stranicu i autora i našao da čovjek piše o grafičkim karticama i čipovima i nikako nisam mogao naći nešto o F35 . Ako nije problem moze link jer na toj stranici navedeni autor nema nijedan tekst o ikakvoj militariji .

Ive
4 godine prije

Sve to nije bitno, bitno je da je Poljska kupila 32 takava aviona, Norveska 35, i … te da se milijarde sljevaju u USA za takav avion, sve skupa ni prva ni posljedna, ni jedina epska prevara USA BANKSTERA.

Red Dog
4 godine prije

F-35 je gora prica od notornog Bradleya.
A mocni F-22 je valjda ukinut. Dosadilo Kongresu da ih muzu.

Dopizdilomi
4 godine prije

Nadam se da su Poljaci naručili još 32 komada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.