Sarkozy postavljen pod formalnu istragu zbog suradnje s ”prijestupnicima”

Nicolas Sarkozy
2 komentara

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy postavljen je pod formalnu istragu zbog “suradnje s prijestupnicima”, u sklopu slučaja zbog navodnog libijskog pokroviteljstva njegove kampanje 2007., izvijestio je u petak BFMTV, pozivajući se na nacionalno financijsko tužiteljstvo.

Francusko financijsko tužiteljstvo potvrdilo je u petak da su protiv bivšeg predsjednika Sarkozyja podignute nove pravne optužbe.

Prema navodima BFMTV-a i novinske agencije AFP, Sarkozy je tijekom prethodnih intervjua s policijom u lipnju 2019. tvrdio da je, što se tog slučaja tiče, “potpuno nevin”.

Sarkozy, koji tvrdi da je žrtva “zavjere” u ovom slučaju, drugi je bivši francuski predsjednik kojem se sudi nakon pokojnog Jacquesa Chiraca.

Nova optužnica protiv političara još je jedna optužba protiv njega. Prije nove optužbe, bivši je predsjednik optužen i za “pasivnu korupciju”, “prikrivanje pronevjere javnih sredstava” i “nezakonito financiranje kampanje”. U optužbama se tvrdi da je financirao kampanju od pokojnog libijskog čelnika Muammara Gadafija.

Tijekom NATO-ove kampanje protiv Libije (u kojoj je aktivno sudjelovala Francuska), Gadafijev najstariji sin Saif al-Islam javno je tražio od Sarkozyja neka “vrati novac”.

Francusko-libanonski poduzetnik Ziad Takieddine rekao je da je Sarkozyju osobno predao putne torbe napunjene novcem od Gadafija, tvrdeći da se radilo o 6,2 milijuna dolara. Istodobno je šef libijskog državnog fonda Bashir Saleh također izjavio da je Gadafi financirao bivšeg francuskog predsjednika, što je Sarkozy negirao.

2018. godine Sarkozy je stavljen pod “pravosudni nadzor”, dok je najviši Žalbeni sud Francuske odbio njegovu ponudu o izbjegavanju suđenja zbog financiranja njegove predizborne kampanje iz 2012. godine.

francuskanicolas sarkozy
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Čini se Francuzi krenuli u čistku . Da nećemo gledati reprizu jakobinskog terora? Nije Notre Dame slučajno gorio to je bio uvod u sve ovo.

nessy
3 godine prije

Koliko smece u obliku covjeka trebas biti za uzeti od nekoga, za promociju, izbore, itd., (Gadafija), miljune, a onda nakon dobijenih izbora, ne samo sudjelovati, nego prednjaciti, u akciji da se ubije isti taj covjek. Zaluzio je upravo ono sto je Gadafi, nezasluzeno dobio. Uzarenu cijev u analni otvor, od neopranih islamista, koji istovremeno vicu ‘Bog je velik’. Nema te pravne kazne koja bi bila dovoljna, prokleta mu bila dusa sotonisticka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI