Iran pokazuje neoštećen satelit pri čijem se lansiranju dogodila eksplozija

eksplozija lansiranja rakete Safir
8 komentara

Iranski satelit, uključen u neuspjeli pokušaj lansiranja koji se dogodio ovog tjedna, čudom je preživio veliku eksploziju, rekao je teheranski ministar koji je „izazivao“ američkog predsjednika fotografijom “neoštećenog” uređaja.

“Ja i Nahid 1 upravo sada. Dobro jutro, Donald Trump! “, objavio je na Twitteru ministar komunikacija Mohamad Javad Azari-Jahromi, prenoseći fotografiju na kojoj se nalazi s Nahidom 1 – komunikacijskim satelitom na solarni pogon koji je, ovog četvrtka, trebao biti lansiran u svemir.

Misija je propala čak i prije nego što je započela, jer je, kako se izvješćuje, raketa Safir-1B eksplodirala prilikom lansiranja. Komercijalni satelitski snimci, koje su objavili međunarodni mediji, također su ukazali na eksploziju, prikazujući gusti crni dim koji se uzdiže s mjesta lansiranja.

Ministrova objava očito je bila reakcija na primjedbu američkog predsjednika Donalda Trumpa u kojoj je isključio bilo kakvu američku umiješanost u nesreću, dodajući da želi Teheranu “puno sreće u utvrđivanju onoga što se dogodilo.”

Iran nije okrivio niti jednu zemlju za ovu nesreću, iako je Trumpova intervencija na Twitteru pokrenula spekulacije da bi to mogao biti rad sabotaže, a ne tehnički kvar.

SAD su već dugo sumnjičave prema iranskim svemirskim naporima, tvrdeći da bi to moglo poboljšati njegovu tehnologiju balističkih raketa.

Američko-iranski odnosi narušeni su u svibnju 2018., kada se predsjednik Donald Trump jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, kojeg su potpisali Teheran i šest svjetskih sila. Kasnije je vratio sveobuhvatne ekonomske i financijske sankcije, ciljajući iransku trgovinu naftom i ključne industrije.

Teheran je odgovorio suspendirajući neke obveze utvrđene sporazumom.

Nahid 1Safir-1B
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Čuj, nije iran ni prva ni zadnja zemlja s neuspjelim satelitskim lansiranjem. To je jedno, a drugo, što se Trump ima pravdati. No kako je on neuračunljiv, njegove poruke na Twitteru treba uzimati s rezervom. Problem je što s njima pravi kaos na burzama. Problem, uvjetno rečeno, za špekulante je, za oprezne i stvarne investitore nije, iako su i oni obični paraziti.

Kora
4 godine prije

Komunikacijski satelit na solarni pogon. To će reći: “gdje ima sunca (topline, energije, svjetlosti), ima i komunikacije s Irancima”? Vrlo zanimljivo! 🙂

Samo, što o tome misle one tajne službe koje govore da Hezbollah i Iranci u 21. stoljeću još uvijek “komuniciraju podzemnim tunelima”? 🙃

Mile
4 godine prije

Na koji dio rakete su instalirali taj “neoštećeni satelit”, bilo bi krasno da je gospodin sa slike pokazao sat i datum kada je nastala. Jer ovo je slika vjerovatno kada su ga završili pa da se pohvali svojim šefovima, jer ovakve priče ne puše ni djeca u vrtiću!!!

erjfnvierifvewrfvberwv
4 godine prije

Narod koji ima vjetrenjaču staru tisuću godina ima znanje…………..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.