Krešimir Mišak: Priča o globalnom zagrijavanju je laž

Krešimir Mišak - Globalno zatopljenje

Za one koji ne poznaju Krešimira Mišaka, radi se o hrvatskom novinaru koji zalazi tamo gdje drugi ne mogu ili ne smiju. Poznat je po svojoj emisiji “Na rubu znanosti” u kojoj otvara razne teme protivne mainstream mišljenju. Krešimir Mišak je završio novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Vrlo je svestrana osoba sa zdravom i “neometanom” logikom. Ne boji se reći što misli, a takvi su danas rijetki. Više puta su pokušali diskreditirati ovog vrlo kvalitetnog novinara.

Na internetu možemo naći i sramotnu peticiju s ciljem da se Krešimir Mišak medijski i intelektualno eliminira. Prije nego smo dali prostor Krešimiru Mišaku na portalu Logično, pročitali smo njegove dvije knjige: “Sve piše u novinama (… a ponešto i ne)” i “Dečki, odjebite u skokovima”. Krešimir Mišak je doista osoba otvorenog duha koji zaslužuje veću pažnju nego je ima. Ovoga puta vam donosimo interesantan razgovor o globalnom zatopljavanju od prije godinu dana.

102
Ostavite komentar

avatar
10000
 
28 Grupirani komentari
74 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
99 Komentatori
DavorDavorbrnePerunDamfisk Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
dane
Gost
dane

sjajan lik

ANTINWO.HR
Gost
ANTINWO.HR

Svaka čast Krešimire!Lažovi lažu svijet.Od lica Svevišnjega ništa ih neće sakriti.

Perun
Gost
Perun

Kresimir je novinar u pravom smislu te rijeci …mene zanima nacin na koji pristupa i obradjuje teme i sto je najvaznije ima vlastiti prepoznatljiv stil….Na rubu znanosti ali intersantan i zanimljiv….

Sporkecun
Gost
Sporkecun

Krešimir Mišak nikad nije bio novinar. On je za novinara završio školu. Nekakvim ozbiljnim novinarstvom se nikada nije ni bavio. Pokušao je biti svaša (neuspješni glazbenik, neuspješni pisac znanstvene fantastike), ali u potrazi za „pažnjom“ došao je i zaustavio se na vođenju pseudoznanstvene emisije na „Rubu znanosti“, koja je preko ruba znanosti, zajedno sa Mišakom, odavno pala u bezdan poluinformiranih ali vrlo unosnih teorija zavjere i lupanja gluposti.
Da, on govori istinu, sa svog stajališta i na osnovi informacija koje je prikupio pohađajući pseudoznanstvene kongrese i čitajući pseudoznanstvenu literaturu, u kojoj su informacije zagovornici ideja sa ruba pameti već pročistili i prilagodili svom evanđelju.
Imao sam ga prilike gledati na znanstvenom kongresu na koji je došao pokušavajući ugrabiti kakav interwiev sa kakvim znanstvenikom, i sa kojega se, nakon tri dana vucaranja vratio bez minute snimljenog materijala, ili bar ništa od snimljenog materijala nikad nije bilo prikazano ni u njegovoj ni u bilo kojoj drugoj emisiji HTVa. Uzimajući u obzir na to da je kongres okupio znanstvenike koji predstavljaju sam vrh u svojim disciplinama uključujući i par dobitnika Nobelove nagrade od kojih su većina bili vrlo dobro raspoloženi, razgovorljivi i pristupačni svakome (pa i meni).
Put je naravno plaćen sredstvima HTV-a, znači proračunskim sredstvima. Tko je odgovarao za takav neuspješan višednevni put u popularno Hrvatsko ljetovalište ne znam. Mišak očigledno nije, ali Mišku se vjerojatno nije svidjelo što ti ljudi imaju reći pa ništa nije ni snimio. Toliko o njegovoj otvorenosti.
Što se njegove emisije tiče, redovno je gledam, ali kao emisiju zabavnog karaktera a ne znanstvenu emisiju jer je ona to odavno prestala biti. Ponekad me Mišak i njegovi kvazistručnjaci kvaziznanstvenih disciplina nasmiju, ponekad je pak količina izgovorene gluposti toliko velika da… i utoliko se sa peticijom slažem, u peticiji nije traženo da se Mišku ukine emisija već da se iz znanstvenog programa prebaci u zabavni program gdje joj je mjesto.
Klimatske promjene nisu teorija, one su činjenica, pomirite se sa time, pogledajte kroz prozor na kraju krajeva. O globalnom zatopljenju više nitko osim teoretičara zavjere i loše informiranih novinara i ne govori niti je ikad govorio. Kuda to vodi teško je predvidjeti, ali to je tu. Ili kao Trumpovi amerikanci mislite da nije bitno, ionako će se uskoro vratiti Isus, pobiti nevjernike a vjernicima „popraviti“ planetu i pretvoriti je u Raj.
Kad smo već kod pisaca znanstvene fantastike, svima preporučam analogiju jedno uspješnog pisca znanstvene fantastike, koji nije odustao jer mu je znanost u znanstvenoj fantastici bila previše „naporna i ograničavajuća“ https://youtu.be/v8mJr4c66bs

Deluxe
Gost
Deluxe

Kakvo trovanje svakodnevno doživljavamo od HTV-a, Mišakovo istraživanje povezanosti i interakcije materijalnog i duhovnog, odnosno fizičkog i kvantnog nivoa postojanja svijeta, koje je toliko svobuhvatno i toliko ostavlja samom gledatelju da promišlja o svemu tome bez ikakvih nametnutih ‘istina’, izgleda kao melem na ranu svih onih notornih religijskih procesija i dnevnopolitičkog teroriziranja javnosti koje se prikazuje, kako veliš, na račun nas poreznih obveznika. Pas koji laje, ne grize gazdu svoga…

mesar
Gost
mesar

ja mislim da ovo može napisati samo profesionalni mrzitelj (@sporkecun)… tko je ikada gledao NRZ mogao se samo diviti elokvenciji, upućenosti i ozbiljnosti voditelja, pogotovo u odnosu sa sav, ali sav, ostali svjetski , ali svjetski mejnstrim+alter prostor. Teme su svakakve, on im daje prostor (u odnosu na ostale koji guše i zamajavaju, i Logičnom često prigovaram).
Toliko o adhominemu.. da ima pravde dobivao bi svjetske, ali svjetske novinarske nagrade na dnevnoj bazi..
A klima se mijenja, to se vidi. Možda će Mišak otrkriti tko/što i zašto je/se mijenja.
I on je čovjek sa obitelji itd, itd, On je jedan i jedinstven pojedinac… treba uzeti u obzir da svjetski gazda čak i prema njemu može ići mrkvom i batinom.. Gledajmo ga i ućimo uz zrno soli. A ako uzme da nas vodi, slijedimo ga uz zrno soli. Ništa bez soli

Detektor
Gost
Detektor

Mesar to ti je onih 5% psihopata, nemoj se čuditi. Samo oni pišu slične komentare i na kraju ubace neki bezveze link da budu vjerodostojni.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Sporekecun, tako je!
Sve je teorija zavijere!
Nemoras nista uciniti povodom toga, samo lezi nakon posla pred tv i gledaj utakmice s pivom u ruci, a nek ti djete cjepe s 60cjepiva, nek ti uvedu jos 20% poreza, rad do 69,a tad neka te mobiliziraju u jedan od ratova na nekom od kontinenata. Ako prezivis i dobijes rak, nije to zbog gmo hrane, stetnih lijekova ni zbog 5g, vec zbog piva u ruci! Kad riknes jer si odbiju lijecenje konopljom i uzeo kemoterapiju, ti sv. Petru lijepo prvo objasni kako je covijek nastao od majmuna pa tek se onda cudi svemu ostalome.

Sporkacun
Gost
Sporkacun

Pivo ne pijem. Alkohol općenito pijem rijetko. Gledanje utakmica smatram gubitkom vremena (oprostite svi koje to vrijeđa). Svoju djecu ču cijepiti. Informirano prihvaćam taj rizik jer sam informiran i o rizicima necijepljenja, i smatram ih znatno većima od rizika cijepljenja. Imao sam priliku i doživjeti jednu epidemiju, iako sam bio imuniziran oni koji nisu nisu se previše lijepo proveli i bili su izloženi, po meni, nepotrebnom riziku, a neki od njih imali su i dugotrajne posljedice od bolesti koju svi predstavljaju kao benignu i kao, protiv nje se ne treba cijepiti jer je bezopasna. Svi koji svoju djecu ne žele cijepiti slobodni su što se mene tiče ne cijepiti ih. Dapače, pozivam sve koji vjeruju u te gluposti o štetnosti cijepljenja da ne cijepe svoju djecu. Svima će nam time napraviti uslugu.
Što se konoplje tiče, nemam ništa protiv nje. Ako ikad bude potrebe, koristit ču je kao nadopunu konvencionalnom liječenju, ali ne vjerujem da je ona čudotvorna biljka kakvom je neki žele predstaviti, ali priznajem joj neke benefite.
Porez plaćam, i nastavit ču ga plaćati. Mislim da svi imaju pravo biti plaćeni za svoj rad pa čak i vatrogasci, policajci, lječnici, medicinske sestre, učiteji, profesori… pa čak i Krešimir Mišak, pa mi u realnom sektoru moramo uskočiti i podijeliti dio našim radom stvorene dodatne vrijedosti onima koji svojim radom ne stvaraju materijalnu vrijednost.
Svetog Petra nemam namjeru sresti. Na žalost čovjek je, kako sam čuo, preminuo. Tetanus kažu, nije se cijepio a pribili ga, kažu, čavlima za križ.
Čovjek nije nastao od majmuna ali ima zajedničkog pretka sa nekim od majmuna. Mislim da bi se i sv. Petar sa time složio da je imao na raspolaganju dokaze koje danas imamo. Imaš li kakve dokaze za neku drugu tvrdnju, rado bi ih poslušao.

Mucke
Gost
Mucke

U 3.mjesecu ove godine je na HR portalima objavljena vijest kako EU komisija smatra pozitivnim ucinak HARP-a i zaprasivanja jer “doprinosi smanjenju zagrijavanja zemlje” . Ova vijest je prosla potpuno nezapazeno i bez ikakvih komentara ispod.Hocemo li nastaviti glumiti da ta vijest nije objavljena,ustvari jedino nije ponavljana stotinu puta.

Zubar
Gost
Zubar

Zapravo vijest nije objavljena u 3. mjesecu već početkom travnja. Točnije 1. travnja.

Hmmm da
Gost
Hmmm da

Poštovani komentatore,
da barem pokušate ponekad pogledati stvari iz druge perspektive, možda bi vam se sve činilo drugačije. Možda! Kažete došao Mišak na kongres velikih znanstvenika i čudite se kako nije snimio ni minute materijala? Ne znam, možda je onako, taman dovoljno inteligentan da je osjetio toliku dozu arogancije, bahatosti i cinizma da njegov želudac nije mogao provariti niti jednu suvišnu rečenicu s takvima? Tko zna… Možda je čak i više inteligentan da zna kako od takvih ne može i neće nikada čuti ništa više od suhoparno nabubanih podataka iz udžbenika. Jer na kraju krajeva, svi ti kongresi, seminari i ina preseravanja ne služe tome da se nešto nauči ili da se raspravlja o nekom problemu, već je to plaćeni dopust za visokoobrazovane uhljebe i svako odstupanje od zadanog “bontona” vas automatski eliminira iz podjele mrvica. Vaš i samo vaš problem je što vam ego ne dozvoljava ni korak lijevo ni korak desno, Krešimir vam tu ne može pomoći, koliko god vi pljuvali po njemu.

Sporkacun
Gost
Sporkacun

Dobra. Znači, ne slagati se sa Mišakom je znak zatvorenost, a Mišak je otvorena osoba koja promatra sve iz svih perspektiva pa to dokazuje time da ne želi razgovarati sa neistomišljenicima?!

Oprostite, očigledno nisam shvatio definiciju pojma “orvorenosti”. Ono što vi smatrate otvorenošću, ja smatram zatucanošću.

Ne priznajem dogme i ispravljam svoje greške. Hvala nessy.

nessy
Gost
nessy

@ Sporkecun
Prvo, ako mislimo na isti pojam, nije sporkecun, nego sporkacun,
Drugo, sreca da ponekad dobijemo smjernice od multidisciplinarnih doktora nauka, poput tebe, da znamo gdje se usmjeriti i cije misljenje valja a cije ne. Misak se trudi, i za to zasluzuje +, ako nista drugo. Tko ga zeli gledati, ok, tko ne, opet ok. Pljucanja, pa cak i uvijena, nisu ok.

Kihot
Gost
Kihot

@ Sporkecun

Nobelova nagrada kao referentna točka za nečiji kredibilitet govori sve o teškom stanju duha i indoktriniranosti uma u kojima se nažalost nalaziš.

Sporkacun
Gost
Sporkacun

Možda nisam bio jasan, nisam mislio na nobelovu nagradu za mir. 🙂

Il-2
Gost
Il-2

Jednom prilikom Krešo je rekao kako postoje teorije zavjere i teorije, kako ih je on nazvao, teorije “slučajnog razvoja događaja”. Svatko ima pravo vjerovati u sta zeli, ali nije lijepo da tako ružno govoriš o njemu.
Ajmo redom:
-On istinski voli glazbu i uživa u njoj, to što nije popularan ne znači da je neuspješan, uostalm glazba mu nije primarni predmet interesa.
-objavio je više djela s područija ZF i definitivno nije prepoznat na način na koji je prepoznata Nives Celzijus. Ako je to kriteriji uspješnosti onda je on neuspješan pisac ZF.
-pseudoznanstvenist. Jednom prilikom komentirao je tu etiketu. Tada je rekao kako preko 70% njegovih gostiju dolazi iz klasičnih znanstvenih krugova, naravno s diplomom. Koliko kod zlonamjerni bili teško ga možemo optužiti za pseudoznanstvenost.
-odakle Krešo prikuplja informacije… neki njegovi gosti predstavljaju sam vrh alternativne scene, napisali su knjige koje se prodaju u milijunima primjeraka, ukoliko i jednom pogledaš emisije u kojima on gostuje shvatiti ćeš kako se radi o izuzetno načitanoj osobi koja očito nije čitala glupisti o kojima pišeš. Provjeri, iznenaditi ćeš se.
-nije našao sugovornika na znanstvenom kongresu? Ja bih te sada pitao šta je pseudoznanstvenik uopće radio na znanstvenom kongresu… i sve je to platila televizija? Meni je iskreno puno gore kada ta ista televizija plaća Ninu Rapsudića i slične diabolike. Lijepo od tebe što si tako obazriv prema proračunu.
-peticija koju spominješ zadnji je potpis skupila 2010. Ima oko 350 potpisa s time sa se na oko vide oni nevažeći.
-globalno zatopljenje. Krešo nikada nije tvrdio da ono ne postoji, on tvrdi kao i mnogi drugi da globalno zatopljenje nije posljedica ljudskog djelovanja već prirodnih ciklusa planeta. Neobično mi je da to kao vjerni pratitelj emisije nisi primjetio.
Na internetu ćeš pronaći pregršt Krešinih interviewa, pogledaj ih ukoliko nisi voljan čitati izvrsne knjige koje je Krešo napisao. Vjerujem da ćeš se kao vjerni pratitelj emisije ugodno iznenaditi.

Hmmm da
Gost
Hmmm da

Plus za trud 👍

Sporkacun
Gost
Sporkacun

Slažem se ja sa Krešom da postoje teorije zavjere i teorije, ali Krešo je isključivo u teorijama zavjere dok mu se ostale teorije ne sviđaju. Što se teorija slučajnog događaja tiče, „slučajnost“ je naziv za pojavu koju još uvijek nismo uspjeli razumjeti. Što se njegovih ZF djela tiče, pročitao. Definitivno jest načitan. Mnoge od njegovih tema sam čitao u djelima drugih ZF pisac,. tako da mu originalnost osporavam . Znanstvena fantastika se na žalost mora zasnivati na znanosti, ako se zasniva na FRINGE „znanosti“ onda se to naziva Spekulativna fikcija a ne znanstvena fantastika. SFERU očigledno nije problem dobiti. Konkurencija je skoro nepostojeća. Što se Nives tiče, nisam čitao pa neću komentirati njenu kvalitetu. A što se Kiklopa tiče, ako je propozicijama nagrade propisano da tu nagradu dobiva najprodavaniji autor, onda je nagradu zaslužila. Dao bi još jednu pametnjakoviću koji je pisao propozicije. 😉 Drago mi je da uživa u glazbi. Iako mu to možda i nije „glavna preokupacija“ jedno vrijeme je bila, zašto li se to promijenilo?! Ako su Miškovi gosti uspješni zato što su napisali knjige koje se prodaju u milionima primjeraka, zašto onda Mišak nije neuspješan pisac jer je isto tako napisao pokoju knjigu i nije se prodala u milionima primjeraka. Snimio je i pokoji album koji se isto tako nije prodan u milionima primjeraka. Čini li ga to neuspješnim glazbenikom? Zašto se kriteriji koje koristiš da bi dokazala „kvalitetu“ Mišakovih gostiju ne mogu koristiti kao mjerilo na Mišaku? Pa čak je i Nives Celzijus prodala više knjiga od njega, nije doduše milion. Vjerujem da je 70% gostiju njegove emisije uistinu završilo fakultet i ima diplomu, ali koliko ih je završilo fakultet koji pokriva temu o kojoj su govorili u emisiji? Ne mogu se sjetiti nijednog. Najbliža je bila Lidija Gajski koja je kao internistica govorila protiv cijepljenja. Jeli slučajno to što Mišak nije u goste na temu cijepljenja nije pozvao kakvog imunologa ili epidemiologa? Misliš li da je to stoga što ne želi slušati ljude koji se sa njime ne slažu (pogotovo ako o temi znaju više od njega) ili zato što on kompetentan stav svojoj publici ne može prodati? E, da, mislim da je tu bio i jedan teolog koji je govorio protiv evolucije. On je stručnjak. Možda nije baš prevelik za evoluciju ali jest za protivljenje „teoriji“evolucije. Nije baš bitno ima li čovjek diplomu ili ne, pitanje je kompetencije i poznavanja određene teme. Većina Mišakovih gostiju ima znanje o temi o kojoj priča, ali predstavljanje tema im je uvijek uzimajući isključivo iznoseći probrane istinite ili neistinite koje govore u prilog tezi koju prodaju, i zanemarujući ili opovrgavajući znanstvene činjenice koristeći pritome kao dokaz svoju duboku vjeru da su u pravu. Oprosti ali to je religija. Religijski program je još jedno potencijalno mjesto gdje bi mogli preseliti Mišakovu emisiju. Vrh alternativne scene je bio i Einstain, Galileo, Newton… ali onda su njihove teorije izdržale gomile testova i propitivanja njihovih kolega, i postale su prihvaćene, dio mainstreama ako hočeš. Teorija o ravnoj zemlji se dokazuje već… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke

Ovo je zapravo odgovor AvatarMoreno ali se odnosi i na vas.K.Misak je nastradao u trenutku kad je odlucio dvije veceri zaredom ugostiti znanstvenika(ne sjecam se imena) sa temom “Harp-Chemtrails” i odmah zatim P.Engdahl-a sa temom “Sjeme Zla”.Gledao sam oba dvije emisije i bio sam poprilicno impresioniran argumentima koje su ta dvojica izlozili tijekom razgovora.Dan nakon toga su bili tocka na zasjedanju sabora(koje sam takodjer gledao) i umjesto bilo kakvih argumenata ,od strane nekolicine sabornika,slusao sam njihovo neargumentirano i nestrucno kritiziranje emitiranog.
Jedan dio diskutanata u saboru je javno pred kamerama zatrazio da se K.Misak udalji sa HTV-a zato sto prica nesto sto oni ne zele slusati.
Cinjenica da je zbog ovakve emisije dignuta haranga protiv istog preko svih medija u HR ukljucujuci cak i sabor HR ,dovoljno govori o ozbiljnosti-neozbiljnosti emitiranog i pametnim ljudima daje ustvari potvrdu izrecenog.Vi ste naprotiv odlucili ponovo podgrijati-progovoriti i” ukloniti svaku sumnju”.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Idelan si cuvar ovog sistema. Spreman do zadnje kapi krvi braniti ono cemu su te naucili…Srecom po tebe jer bi u protivnom izgubio posao poput mnogih arheologa, geologa i sl. koji su zbog svojih otkrica koje nisu htjeli kriti gubili titule i poslove. Razumijem te, kao sto razumijem svakog uhljeba koji cuva posao…Sretno!

Moreno
Gost
Moreno

Sporkacun Naveja si ti tu svega i svačega. Iznenađen san kako plitko i usko gledaš na svit oko sebe i količinom energije koju ulažeš za prinit to.

Teorija zavjere je američka izmišljotina sa kraja 1950-ih za diskvalifikaciju neistomišljenika i discipliniranje neposlušnih. A ti se nemoš složit ni sa samim sobom, a kamoli sa Mišakom po pitanju teorija zavjere jerbo je Mišakova “teorija o spontanome razvoju događaja” posprdni odgovor na navode o teorijama zavjere, jer ako postoje teorije zavjere onda postoje i teorije slučajnosti i sad ja neznan šta je tu gore; da ti to znaš, ali trolaš ili uopće nisi shvatija Mišakovu zajebanciju i njegov pokušaj da svojom etiketom neutralizira etiketu onih koji bi ga tili etiketirat drugom etiketom.

Šta se znanosi tiće, kako postoji religijska, tako postoji i znanstvena dogma. Upravo ovi slučaj sa Mišakom koji propitkuje znanost ti je dokaz jer su se znanstveni dogmatičari pobunili i nedaju da im se u njihovu dogmu dira jer dogme se ne propitkuju. Između ostaloga, i znanost i religija su dio istoga kontrolnoga sistema. Iz proračuna se izdvaja novac i za znanost i za religije.

Hrvatska ima generala i doktora znanosti više nego Kina i ti doktori se znanošću ne bave . . . pogledaj bivšega, sadašnju i kandidata za predsjednika. Josipovićevo životno djelo je uspostava reketa priko ZAMP-a, Kolindino je dovođenje NATO u Hrvatsku, a Škorino je pivanje . . . doktorati znanosti u priko 95% slučajeva služe isključivo ka papir za napredovanje u određenim dijelovima kontrolnog sistema isto ka svijedodžbe srednje škole ili diplome sveučilišta.

Također to šta pišeš kako je 97% znanstvenika podržava teze o ljudskoj promjeni klime je bull shit upravo zato jer se i ti pozivaš na google kojega algoritmi moderiraju i ako triba po googleu će bit i 100%. Skoro svi znanstvenici su plaćeni vojnici kontrolnog sistema i oni nemaju izbora zastupanja teza kad su materijalno ovisni o kontrolnom sistemu. Nemogu virovat da neko ko uopće ima kuraže ić javno išta komentirat to nezna.

Daj molin te koji bi to znanstvenik iz Hrvatske koji radi u nekoj državnoj instituciji ili korporaciji smija doć u NRZ da ga Mišak svašta pita i da ovi govori ono šta misli, a da odma sutra ne upadne u probleme u instituciji u kojoj radi pa čak i dobije otkaz. NRZ je upravo takva emisija u koju dilaze oni koji nikad nisu i neće bit pozvani u ostale emisije niti bi se ono šta oni misle moglo čut ne samo na ostalim HRT-ovim emisijama nego i u ostalim MS medijima. Ako se ponekad i čuje nešto o njima u MS medijima onda su to isključivo napadi i optužbe bez mogućnosti obrane, a svakome sa zrnom soli u glavi je potpuno jasno o čemu se tu radi i koje sorte je kontrolni sistem u kojemu živimo.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

E bas si mu napisao ono sto se meni nije dalo! HVALA od srca! ++++++++

Deluxe
Gost
Deluxe

Krešimir Mišak puno toga zna i sjajan je novinar. No, ni on nije bez mana. ‘Progutao’ je teoriju zavjere o globalnom zagrijavanju. Previše je dokaza u prilog globalnom zagrijavanju, iako su neki diskutabilni i lako se mogu opovrgnuti ili barem prikazati nevažnima prilikom definiranja globalnog zagrijavanja kao stvarne pojave. Nažalost, globalno zagrijavanje će se od političara (koji su po svom habitusu psihopati) pokušati iskoristiti za još veću kontrolu ljudi i tu se u potpunosti slažem s njim. No, političari stalno pronalaze nove ‘razloge’ da povećaju svoju parazitsku moć, pri čemu globalno zagrijavanje nije neka iznimka. Da nije globalno zagrijavanje, bilo bi nešto drugo, jer političarima je parazitiranje na račun većine (dok im ta ista većina plješće) jedini motiv koji ih pokreće u životu.

Moreno
Gost
Moreno

Deluxe Uglavnom se slažen sa svim šta si napisa osim da je Mišak proguca “teoriju zavjere” o globalnome zagrijavanju pa me zanima tvoje pojašnjenje . . . ono malo san kuriožast . . .

Moreno
Gost
Moreno

L.R. Fala lipa, pogledat ću, sad nisan u prilici otvarat linkove sa smartphonea, a kad dođen doma onda ću poglrdat, ali neću ni moć komentirat u realnome vrimenu jer mi je ta IP adresa “pod vašim” nadzorom i pojavljuje se delay u objavljivanju.
Ako ste primjetili nikad nisan zloupotrebljava direktni pristup sa drugih IP adresa. Jutros mi je komentar iz doma bija pušten nakon nekoliko sati kad je tema prestala bit aktualna i nisan negodova kad san doša na drugu IP adresu sa koje san moga direktno pisat. A nisan ništa na tu temu blokade pisa kako nebi generira zbunjozu između vas, drugih komentatora koji bi se na to nakačili i mene.
Registrira san se na forum i još san blokiran, a ako nešto napišen šta se vama ne sviđa slobodno me obavijestite na moju email adresu kako se nebi javno dopisivali.
Valjda niste ka facebook ☺

Moreno
Gost
Moreno

Evo sad san tek pročita, zna san da ih je zblesilo to šta je David Icke bija na HRT-u, to san već i napisa čudeći se kako je to Mišaku uspilo, a znanstvenik kojega su prozvali, a nisu imenovali je najvjerojatnije akademik Vladimir Paar koji je bija redoviti gost ne samo u NRZ nego i u drugim emisijama na HRT-u, ali je u nekome trenutku naglo nesta.
Osim toga ovi znanstvenik čije su pismo potpisali i drugi znanstvenici barata terminima ”pseudoznanost” i ”teorije zavjere” šta samo za sebe govori o stanju njihovoga uma.

Tink
Gost
Tink

Teorija zavere ne postoji, postoji samo zavera. Medjutim to sto prica David Icke je stvarno van pameti, iluminati, reptili i takve stvari koje razvodnjavaju ovu nasu stvarnost u kojoj nekoliko stotina uglavnom bolsnih psihopata isisava krv milijardama ljudi. Sto se tice Misaka mislim da je to jedan neponovljiv lik na ovim prostorima, neverovatnog intelekta i logike koji na impresivan nacin zadire u teme na naci koji drugi novinari ili ne smiju ili nisu dorasli. Zelim mu sve najbolje u daljem radu

Moreno
Member
Moreno

Tink Nije bitno šta ko misli o onome šta David Icke govori, meni je to zanimljivije od puno drugih stvari. Nije za uspoređivat ono čime se bavi, ali i David Copperfield je meni isto interesantan i draže mi ga je gledat na TV nego naše političare koji su i još veći opsjenari od njega . . . 🙂

Mucke
Gost
Mucke

Koja je to fora sa”drugih IP adresa” meni ne prolazi nikakav komentar,iako bih ti rado odgovorio jer znam odgovor.

Z.A.
Gost
Z.A.

Postovani L.R. mozete li mi objasniti ove slike Author i Gost jer me to podsjeca na svevidece oko i na piramidu a tosu znamenja onih koji vladaju ovim svijetom po teoriji zavjere sljedbenici Antikrista. Iz kojeg razloga vi koristite ove simbole?

Detektor
Gost
Detektor

Z. A. I ti si mi sumnjiv jer imaš oči koje su vidjele žensko oko. Mora da i ti pripadaš toj grupaciji koja vlada svijetom. Predlažem peticiju za zabranu korištenja očiju. 🙂

Dodamo li tome da tvoje ime ZA predstavlja radio-amaterski znak za Albaniju, mora da si ubačeni element. 🙂

Z.A.
Gost
Z.A.

Detektor? Kosi pa sad ti? Ja sam postavio pitanje iz kojeg razloga se koriste ovi simboli,a ti upadas sa izrazom sumnjiv.I puno ti nadrobi stvari i dodje do Albanije nigdje veze sa vezom,nisam ja sumnjivo lice Branislava Nusica.A ako nisi kvalifikovana osoba da mi odgovoris razlitigu maconja u skokovima.Mojne nime drzat ocenas.

Deluxe
Gost
Deluxe

Pa, na primjer, mjerenja temperature i statistički prikaz izmjerenih vrijednosti kroz vremensko razdoblje unazad par desetaka godina diljem svijeta pokazuju kontinuirani rast temperature. Neću ulaziti u to je li čovjek sam uzročnik, skloniji sam vjerovati da je zatopljenje rezultat mnogobrojnih čimbenika, ali da je čovjekov utjecaj prilikom pokretanja zadnjeg (ovog) zagrijavanja bio najvažniji. Ovome se ne nazire kraj, vremenske nepogode bit će sve nepredvidljivije i sa sve većim ekstremima. Ekstremne temperature događat će se i na jednoj i na drugoj strani temperaturne skale, ali će generalno Zemlja postajati toplija (takav je trend) i vrlo je upitno hoće li se taj trend tako skoro promijeniti štogod mi sad poduzimali. Očito smo pokrenuli nešto što će rezultirati totalno nepredvidim vremenskim (ne)prilikama u bliskoj budućnosti. Apsolutno nikakav trenutni prestanak zagađivanja neće zaustaviit ovaj trend, jer se, kao što sam već rekao, radi o mnogostrukim čimbenicima koji utječu na vrijeme, no čovjek je bio pokretač, i to vrlo grub pokretač novog trenda. Kad ulazimo u dio priče zašto toliki naglasak na tome, očito je da će se globalno zagrijavanje (is)koristiti za bolju kontrolu potrošnje energije, odnosno veću kontrolu nad ljudima i njihovim novcem, i u tom dijelu se slažem s Mišakom.

Detektor
Gost
Detektor

I kada si se probudio, vidiš da je spala deka.

Mercury
Gost
Mercury

@ Delux

Jel nam možeš opisati kako se mjeri temperatura?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Potrazi na netu ClimaGate i ClimaGate2.Namjestanje temperatura nije nikakva zavijera nego su se znanstvenici sami odlucili pozalit na namjestanje …

Moreno
Gost
Moreno

Deluxe Ta mjerenja temperature i izvještaji o tome su vjerojatno točni, međutim bitna je stvar sa kojih su se točaka na zemlji podaci uzimali. Jedan stupanj je vrlo mala relativna vrijednost kad znamo kako su ti prosjeci kroz povijest dugu reda veličina desetaka i stotina tisuća godina bili puno veći ili manji i bez obzira šta nije bilo mjerenja vrijednosti temperature to se zna po analiziranju slojeva izbušenoga leda sa jezera na Antarktiku i iz tih analiza se vidi kad je zemlja bila puno toplija i hladnija nego danas. Također se utvrdila cikličnost zagrijavanja i hlađenja di se nekad više zagrijavala sjeverna polutka zemlje, a istovremeno se hladila južna u ovisnosti o položaju zemlje u odnosu na sunce. Tim ispitivanjem se također utvrdilo kako je lučenje CO2 posljedica, a ne uzrok zatopljenja šta ide u prilog tome kako se zemlja zadnjih par desetaka godina i zagrijava, pa izlučivanje CO2 raste, međutim priča koja nam se nameće kako je porast temperature izazvan povećanjem koncentracije CO2 jednostavno ne stoji. Kako nemamo podatke o apsolutnim vrijednostima koncentracije CO2 kroz povijest dugu desetke i stotine tisuća godina tako nemožemo ni utvrdit koliki je točan udio od ljudi izazvanog lučenja CO2. Danas, možemo matematički izračunat iznost od ljudi izlučenoga CO2, pa i udio, ali to ništa ne znači kad nemamo točne podatke iz daleke prošlosti.
To je isto kad se ja popišan u more, matematički je dokazivo kako se razina oceana podiže, ali šta se minja na stvari ako se ja i ne popišan u more nego u šumu. Zemlja je prolazila u povijesti kroz razne prirodne promjene i neke katastrofične bez da su ljudi kojih je bilo malo ili možda uopće nije bilo uopće uticali na ta događanja. Postojalo je Panonsko more, a od npr Zadra do Ancone se moglo ić pješke, okay, to nije bilo zbog klimatskih nego tektonskih poremećaja, ali onda ove današnje promjene razine mora u centimetrima u zadnjih nekoliko desetljeća se također nebi nužno morale pripisivat klimatskim promjenama jer i tektonika i dalje radi pa bi eventualne katastrofe u budućnosti prij mogli očekivat od tektonskih nego klimatskih promjena . . . zamisli da se vrati Panonsko more, ili da se razina Jadrana digne još onoliko koliko se digla od vrimena kad sjevernoga Jadrana nije ni bilo, kuća bi mi bila desetke metri ispod mora . . . a da sad i ne pišen o biblijskome potopu, Atlantidi, Lemuriji . . .

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

AvatarMoreno:
Dolje Al Gore !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Najopasniji je Metan koji izlazi iz tebe kad ti ga netko metne ?

nessy
Gost
nessy

Kao ozbiljan znanstveni komentar, objavljeno je da prdez uzgajanih goveda znatno dize temperaturu. Dakle, predjimo svi na blitvu i salatu. Meso fuj, to nije za nas. Mozete dobiti koji krompir, ako komesar odobri.

samo tako
Gost
samo tako

@deluxe
Globalno zagrijavanje je definiran pojam, porast srednje godišnje temperatura Zemlje.
Po nekim autorima iznosi oko 1C u zadnjih 100 godina. Nužna je posljedica podizanje srednje razine mora, potapanje niskih dijelova obale…
Ali mareografi to ne pokazuju u zadnjih 100 godina.I bararskom je 90 godina več.
Promjena klime je mnogo širi pojam, odnosi se na prostornu i veremensku promjenu meteoroloških elemenata i pojava, od kojih je temperatura samo jedan element

nessy
Gost
nessy

Pojam ‘globalno zatopljenje’, nedavno je zamjenio termin ‘globalne vremenske promjene’. Zapitajte se zasto.

Sporkacun
Gost
Sporkacun

Ne radi se o zamjeni, radi se o dva različita pojma koji označavaju dvije različite pojave. Globalno zatopljenje jeste klimatska promjena ali svaka klimatska promjena nije globalno zatopljenje.

Kihot
Gost
Kihot

a promjene klime je bilo i bit će je. promjena je jedina konstanta svega. Čak i period poslije kraja entropije i ledene smrti svemira ima svoj kraj, a novi ciklus svoj početak i tako u krug…

Moreno
Gost
Moreno

Najprij mala primjedba na navod iz članka;
“Krešimir Mišak je doista osoba otvorenog duha koji zaslužuje veću pažnju nego je ima.”
Mišak je osoba u prvome redu otvorenoga uma jer se Mišaku kroz procjepe ega uspješno probija dosta duha koji afektira um i opstruira ekstenzivno programiranje percepcije.

Malo je takvih jer većini se kroz oklop ega niti tračak duha ne uspije probit do uma.

Neki ljudi od rođenja imaju otvoreni um kojega nije uspija programirat ni roditeljski odgoj, ni svi naredni indoktrinacijski kampovi koje su pohađali, od dječjega vrtića pa do sveučilišta.
Neki ljudi se u nekome trenutku života probude, a neki spavaju od rođenja do smrti, i ovih zadnjih je čini mi se većina.

Mišak je jedan od rijetkih ljudi u našemu govornom području čije radove mogu bezrezervno preporučit za pročitat / poslušat / pogledat.

Osim toga Mišak ima i neke druge neuobičajene sposobnosti, a to je na primjer to šta je uspija u bastion kontrolnog sistema HRT dovest Davida Ickea i na HRT-u ostat poslovno źiv.

PPP
Gost
PPP

Duh = um

Moreno
Gost
Moreno

PPP Pa i ne baš. Kad bi to bilo tako to bi značilo kako postoje ljudi bez ega, a to nije slučaj. Kad bi to bilo tako to bi značilo kako bi ljudi bez zadrške govorili i radili sve ono šta misle i npr kad bi Mišak to radija u roku od 24h bi dobija otkaz sa HRT-a. Um ipak služi za funkcioniranje ljudi u materijalnome svitu i svi ga imamo. Oni kojima je um skoro ka duh su yogiji koji žive u indijskim pećinama, umotani oko pasa sa komad lancuna, ne jidu ništa, malo piju, udahnu zrak i treptnu očima nekoliko desetaka puti manje nego prosječni čovik . . .

Duh afektira um na kvantnom nivou i to su stvari ljudima koji žive u materijalnome svitu nedokučive.

Rotor
Gost
Rotor

Može li ovako?

Duhovnost je stanje više svijesti u kojem se čovjek predaje razvoju vlastitog duha. Duhovnost je, zapravo, SABRANOST a sabranost je takvo stanje uma u kojem nas ništa ne može uzbudit i uznemirt. A kada smo sabrani onda smo nesebični, a kada smo nesebični onda smo prosvjetljeni, a kada smo prosvjetljeni onda smo u stanju više svijesti, a kada smo u stanju vise svijesti prvo mislimo na DRUGE pa tek onda na sebe. To je značenje prave LJUBAVI.

Kaj ti
Gost
Kaj ti

Duh-dusa , um-ego.

Lucija
Gost
Lucija

Duh i duša nisu nikako isto.
Najbolje pogledati onu ‘prispodobu’ iz indijske filozofije o tijelu kao kočiji…

@Rope
Gost
@Rope

Duša = psiha

Stari hrvatski naziv za psihologiju je dušoslovje.

Inače MIŠAK mi je super, pogledao sam većinu njegovih emisija.

Moris
Gost
Moris

U um dolazi svašta ako svijest nije budna. Tako da um nikako ne može biti duh.

Moreno
Gost
Moreno

Znan kako je prij nekih 7 – 8 godin bila velika hajka da ga se makne sa HRT-a radi “prelaska ruba znanosti” na drugu stranu, ali nisan uspija nigdi vidit detalje ko, di, kako . . . pa ako neko ima neki hint di bacit oko . . . ☺

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Teško. Al neka udruga znanstvenika je pisala peticiju da ga se makne. Nije im prošlo

@Rope
Gost
@Rope

To su bilo ateisti pod imenom Protagora.
Napisao sam im na njihovoj fejs stranici da je Protagora bio agnostik, a ne ateist.
Onda su me čoporativno prijavili fejsu zbog govora mržnje, te mi je fejs izbrisao account.
Kakvi su to znanstvenici koji ne znaju razliku između ateista i agnostika. Pa ateist je isto vjernik samo sto vjeruje da Boga nema.

Mishko
Gost
Mishko

Lupetaš i lupetaš……….

Brainstorm
Gost
Brainstorm

dr. Dejan Vinković

Brainstorm
Gost
Brainstorm
Max
Gost
Max

Moreno imate link gore u tekstu na tu peticiju . Iza toga je stajao neki znastvenik . ne sjećam se imena.

Detektor
Gost
Detektor

Stigli Imbexasi. Znači i Mišak im je na listi za odstrijel. 🙂

Moreno
Gost
Moreno

Detektor Pomalo sa etiketiranjima, di su ti imbexaši . . . niko ne spominje alu foliju sa kojon se pokrije glava . . . ☺

Damfisk
Gost
Damfisk

Najlakse bit malouman pa vjerovat svakome .

Davor
Gost
Davor

Krešimir Mišak propituje različite dogme , pa i znanstvene. On isključivo ne tvrdi da su istinite i točne , na kraju i sam naziv serije određuje koje teme obrađuje U njegovim emisijama ima različitih tema od znanosti pa do duhovnosti. Ja osobno sam iznimno zahvalan jer mi je pomogao kako u zdravstvenom tako i u duhovnom stanju. Vjerojatno nikad ne bi postigao to da ga nisam upoznao preko televizije. Teme koje su mi bilo iznimno važne i efikasne – Solarna joga, atlas profilaks (kada je kičma iskrivljena na spoju aksisa i atlasa glave, te izučavanja Sankye te transcendentalne meditacije.

Sporkacun
Gost
Sporkacun

Oprosti ali pogrešno si shvatio. Mišak propagira dogme. Znanost nema dogme, ona ima teorije koje su otvorene za propitivanje pa i obaranje ako se pokažu netočnima. Dogme možeš naći u religijiama, ako ti je do toga. I u Mišakovim emisijama. Teorije koje on zastupa su dokazane isključivo dubokom vjerom propovjednika u ispravnost svog stajališta.

Marna
Gost
Marna

Iskreno vjerujem da treba sve propitkivati,pa tako i samozvanih “velikih ucitelja”, teoreticara zavjera…itd.
Ako vjerujete da vama ” manipuliraju u skoli”, zasto ne vjerovati da to isto ne cine razni gurui i “Ickei”?

Davor
Gost
Davor

Na kraju nije “bitno” što je istina već da proučiš sve izvore pa da racionalno – što objektivnije zaključiš što je relastičnije. Istina se vjerojatno skriva po tajnim ladicama močnika iz sjene. Malo je vjerojatno da ćeš saznati pravu istinu.

Davor
Gost
Davor

Znanost može postat dogma ako se forsira i isključuje ili ignorira druge znanstvenike kao npr. globalno zatopljenje. U nekoj emisiji sam čuo da za bilo koji znanstveni projekt koji hoće financijsku pomoć znanstvenik treba spomenuti globalno zatopljenje te će je i dobit i to bez obzira da li sa njim ima ikakve veze. Tvoja tvrdnja je točna kao i naš Ustav – na papiru. Svime na ovoj zemlji, može se manipulirati (znanosti religiji i itd.) To će ovisiti o stupnju razvijenosti naroda te uvjerljivosti i racionalno utvrđenom činjeničnom stanju.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac

Čovjek otvorena uma!Na rubu znanosti je nešto što iskače iz uobičajenih,nametnutih okvira.Išo sam na njegova predavanja u Zagrebu sa pajdom u Studentski Centar,kad sam stigo.Imao zanimljive teme.Vjerovatno nešto i fula,jer nije lako sam dolazit do istine,al sam uvjeren da je više na tragu istine neg ovi nazovi etablirani novinari.Oni su tu samo da nas drže umrtvljene i naše mozgove na leru.Održavaju ovaj sistem iluzija koji nas drži u pokornosti i laźi.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Sokre je Zakon! Elokventan, pametan, pristojan, snalazljiv i postojan! Neka mu je sa srecom…

crodaemon
Gost
crodaemon

Još kad bi bila tekst verzija…

First Last
Gost
First Last

Na rubu znanosti? Da, ali s druge strane.

Saddam
Gost
Saddam

Znači za vas 99% koji su komentirali, Mišak je u pravu – nema globalog zatoljenja, klima se nije promjenila, vjerojatno je to još jedna urota meteorologa i klimatologa. Glečeri i polarne kape se tope same od sebe, prosječna temperatura atmosfere je još jedna laž. Prošle godine je bilo 30 stupnja C u Švedskoj, gorjeli su požari gdje ih nikada nije bilo, na jugu SAD-a se topio asfalt od topline, broj izrazito toplih dana je porastao u Europi za 3 do 4 puta, prije par tjedana je sve gorjelo od toplinskog udara u Francuskoj i Španjolskoj…. ok, možda je to moj dojam, svake godine je sve toplije, zime su nestabilne, a normalnog proljeća i jeseni više nema.

HEKPCT
Gost
HEKPCT

Ja samo znam da su se ledena doba na Zemlji izmjenjivala davno prije pojave čovjeka. Meni je ta spoznaja sasvim dovoljna da zaključim kako ovi ostrašćeni apologeti globalnog zatopljenja lupetaju na najjače. Današnji ljudi su si u svom posvemašnjem a nesvjesnom egoizmu umislili da su bogovi i da kao takvi imaju utjecaja na globalnu klimu, pa makar i lošeg utjecaja. Kao da klima pita čovjeka za mišljenje. Gluposti.

Mercury
Gost
Mercury

@ Saddam

https://www.youtube.com/watch?v=oYhCQv5tNsQ

Pogledaj ovaj dokumentarac ne da bi kreirao mišljenje nego da bi izvukao točke za svoje daljnje istraživanje.

I svakako, vlastiti dojam ostavi po strani. Nakon 200 sati istraživanja, uključi vlastiti dojam.

Saddam
Gost
Saddam

Prvo i osnovno – i ja se obrađujem podatke o klimi vjerovali ili ne jer je to vezano za moj posao i na osnovu toga formiram svoje mišljenje (koje sigurno neću ostaviti po strani). Iz tih podataka je očigledno da je atmosfera sve zagrijanija, ali je sporno u kolikoj mjeri čovjek utječe na nju – razvoj industrije i porat temperature su u korelaciji pa možda otuda crpim svoj “pogled na situaciju”. Ponavljam kao papiga – temperatura atmosfere se podiže još od 1850, a znatno brže zadnjih 50 godina. Imate na desetine primjera na sjevernoj polutci (ako ima ravnozemljaša to vam je bliže centru ploče) na kojima je vidljivo kolika se enormna količina leda otopila, što dalje ima utjecaj na morske struje i klimu i konačno na zračne struje u atmosferi. Problem je što krčenjem šuma, mijenjanjem tokova rijeka, površinskim kopanjem, frackingom i emisijom određene količine CO2 definitivno pomažemo taj proces zagrijavanja. Ekosustav se formirao tisućama godina, a kad se prokrči 2 milijuna hektara prašume u 3 godine onda to ima utjecaj na okolinu jer se flora i fauna ne mogu prilagoditi.

Ono što je apsolutno krivo je NASLOV jer je globalno zatopljenje prisutno i smatram da ljudska civilizacija ipak ima utjecaj na proces suludim i neracionalnim trošenjem resursa. Svjestan sam da je upitno u kojoj mjeri čovjek utječe, ali smatram da ga potpomaže.

@Rope
Gost
@Rope

Nitko ne govori da se klima ne mijenja, problem je sto za tu promjenu optužuju čovjeka.
Evo neki dan Njemačka hoće uvesti porez na CO2, danas u techspotu kažu da porno industrija ispusta CO2 kao manja država.

Te poreze žele uvesti isti oni koji na sastanke o klimi na Trilateralnoj komisiji ili G20 dolaze privatnim avionima i koji su posjekli prašumu da bi uzgajali GMO soju. Zanimljivo je i kako su im farme goveda krive za CO2, a to sto su isjekli pluća planeta to ne spominju.

Nadalje ima jedan znanstvenik, došao je na HTV s vlastitim izračunima i govorio kako je ovo prirodan proces, a pet drugih znanstvenika je tvrdilo kako je čovjek uzrok. Pita on njih jeste li vi to sami računali da vidimo čiji je izračun točniji. A kažu oni, nismo računali, doznali smo na simpoziju. Eto, tako se širi dogma koja uzrokuje financijaku štetu malom čovjeku.

Mercury
Gost
Mercury

@ Saddam meni apsolutno nije bitno tko si i što radiš. Primam informacije od bilo koga. Ali ne primam loše/neutemeljene/neprovjerene… informacije. Ako spominješ neke podatke onda si uzmi truda i pokaži ljudima te podatke ako želiš da tvoje mišljenje ima težinu. 1.) “razvoj industrije i porast temperature su u korelaciji” – za neke stvari si siguran, a za neke nisi, što je sasvim ok, ali daj podatke za ovo. prvo, CO2 prati porast temperature, a ne obrnuto (pogledaj podatke iz leda što su vadili). Drugo, pogledaj si razdoblje od 1940 do 1970 gdje imaš zahlađenje što je sasvim suprotno od tvoje ideje ogromnog utjecaja industrijalizacije. 2.) Što je to za tebe enormna količina leda? Jel to možeš prevesti u brojke? Jel možeš dodati zašto na Antartici to nije slučaj? Kad spominješ morske struje, zašto ljudima ne objasnih jedan fenomen vezan za Sjeverni Atlantik i njegov utjecaj na led (ima 70 godišnji ciklus da ti olakšam)? 3.) Da li znaš koji je najveći “spremnik” CO2 i koliko je ta brojka u odnosu na na ostale spremnike poput šuma što spominješ? 4.) Večće je netko od kolega spomenuo, ali izraz “globalno zatopljenje” se više ne koristi i to s dobrim razlogom. Sada se govori o klimatskim promjenama što je u svakoj situaciji ispravan termin. Ako stvarno želiš ući u neku tematiku, to zahtijeva i vremena i volje i truda, a ponajviše otvorenosti novim podacima. Evo ja ću ti navesti neke stvari koje bi bilo dobro da dublje pogledaš: 1.) Solarnu aktivnost, točnije CME (coronal mass ejection) 2.) Solarnu radijaciju jer je bitna za kreiranje oblaka 3.) Magnetsko polje Zemlje, posebice SAA te korelaciju snage magnetskgo polja i temperature 4.) Morske struje, ali da ne gledaš The Day After Tomorrow 5.) Zemljinu orbitu koja ima nekoliko određenih ciklusa, a jedan od njih utjeće na blagost ljeta i zima To su ti okvirni alati bez koji ne možeš. To ti je deduktivni pristup problemu, a ti za sada imaš samo induktivni. Vezano za samo mjerenje temperature postoje 2 aspekta. Meteorološke postaje, danas, imaju par stvari koje ih čine jako nepozdanim alatom za mjerenje temperature. One moraju zadovoljavati određene uvjete da bi se smatralo da ispravno mjere temperaturu. Međutim, ne postoji nitko tko vrši takav nadzor nad postajama. Problem postaje još gori od kada se u mjerenja uključuju privatne postaje. Primjerice pogledaj postaju na Griču u Zagrebu. Ta ne bi smjela niti prismrditi mjerenju temperature. Dodatni problem postavlja omjer postaja koje se nalaze u naseljenim područjima i taj omjer stalno raste. Problem naseljenih područja je generacija topline. Tako Zagreb u centru ima u prosjeku temperaturu veću oko 2 stupnja nego njegova okolica. Sada ti meni reci da li znaš na kojim postajama su dobiveni temperaturni podaci koji spominješ? Inače, ako netko želi biti objektivan, bolje je da izostavi osobni dojam, ali ako ne može onda da bar taj dojam provjeri s brojkama. Primjerice, preko 90% ljudi bi reklo da je danas više ekstremnih vremenskih fenomena nego prije. Što naravno nije točno. Na internetu, ameri imaju… Pročitaj više »

Tink
Gost
Tink

Saddam, sve si u pravu, svedoci smo da je klima uistinu nestabulnija nego prije par decenija, ali problem nastaje kad se za te promene okrivljuje covek i njegovo delovanje na prirodne procese tu lezi srz manipulacije. Covek sigurno ograniceno utice na prirodu, medjutim to je zanemarljivo u poredjenju sa ciklicnim promenama koje se desavaju milenijumima. Ljudsko pamcenje je suvise kratko da bi smo mi u potpunosti mogli razumeti kako se odvijaju procesi u prirodi, tako da mozda trenurno zatopljenje dovede do nekog novog hladjenja klime kroz izvesno vreme.

Pale2
Gost
Pale2

Uvijek se nešto topi ali se razina mora nigdje ne diže. Artik i antarktik stalno ima dizanje lefa znači fluktuacije al se npr rekordna 2015a nije računala, prošle godine veliki rast nije se računao hahaha. Na grenlandu najveći ledenjak godinama raste. Nijedan ledenjak nije nestao.

Džugašvili
Gost
Džugašvili

O zatopljenju ne govore toliko znanstvenici negoli više od njih govore političari, a oni uvjek imaju nešto loše u pozadini i ja im ne vjerujem. Tako su prije mnogo godina političari isticali potrebu po spašavanju Amazonske prašume jer kad bi ona po njihovim riječima bila uništena nestalo bi kisika na zemlji, a sada nitko više ne spominje Amazonsku prašumu, sada je u prvom planu CO2 ugljični dioksid, koji tobože prijeti povećanjem temperature na zemlji, ali znanstvenici kažu, da je CO2 posljedica i ne uzrok zagrijavanja i većina znanstvenika smatra, da je glavni uzrok zatopljavanja pojačana aktivnost sunca i tu je čovjek nemoćan, da bilo što uradi u spriječavanju porasta temperature

Max
Gost
Max

Emisija i rad gospodina Miška dobro su mi poznati. Emisiju o Tunguskoj eksploziji sam Preporučio. sve pohvale.

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Dobrodoša Krešo i na ove stranice. Lipo te slušat/čitat

petar777
Gost
petar777

bravo za slobodno -mislećeg i dođi nam češće

Odisea
Gost
Odisea

Valjda je u modi globalno zagrijavsnje,to sad in.Ako želite da dokažete da ste intelektualac i osviješćen onda pričajte o CO2 itd…Ali po svoj prilici nas neće uništiti zima nego smeće.Ovo je globalno trovanje planete smećem otrovima itd…Kakve koristi što vam je temperatura OK ako su vode zatrovane šta ćete piti???Globalno zagrijavanje u drugi plan stavlja ekološke probleme jer njihovo rješavanje mnogo skuplje , a na C O 2 problrmu možete fino zaradit.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

HTV je javna televizija. Pod kontrolom Sabora, odnosno vladajuće stranke. Može li na HTV-u raditi i imati emisiju bilo tko, a da taj autor ili ta emisija ne odgovara vlasti? Mislim da je odgovor jasan. Prije HTV-a Mišak kao novinar nije ni postojao, cijeli njegov profesionalni rad se događa na HTV-u. Kao što je NA rubu znanosti Mišakov projekt, tako je Mišak HTV-ov projekt s njima znanim ciljem.
Mišakove emisije su na rubu gledljivosti, novinarski neatraktivne, varijanta NU2 , samo s lošijom scenom.
Mišak nije kreativac. To od novinara doduše nitko i ne očekuje. Kakve su mu emisije, takve su mu i knjige. Na rubu plagijata.
Ničeg kreativnog niti u njegovom pokušaju bavljenja glazbom.
Voli pare. Mimo HTV-a i plaće, skribomanski je (za pare) ispisivao blogove (na VL). Konačno završio na dnevno hr,(da je to konac karijere pokazuje i to što je tamo završio Denis Kuljiš) za četiri teksta mjesečno/X kuna. Ide uokolo kao vrsni predavač i naplaćuje ulaz 100 kuna.
Život je kratak. Valja uzeti sve što ti se pruža:)
P.S. Budući da Mišakovu plaću ja financiram (iz pretplate), to imam pravo propitivati njegov lik i djelo.

Giusso
Gost
Giusso

Da li vi financirate ili ne Mišakovu plaću na HRTu a ne HTVu (što bi znali da plaćate zaista pretplatu) nema nikakve veze s vašim pravom propitkivanja njegovog lika i djela. Nadalje Mišak nit je tvorac emisije Na rubu znanosti, niti je urednik emisije Na rubu znanosti, nego je voditelj iste emisije a urednik i tvorac je netko koga bi znali da zaista gledate i da zaista plaćate pretplatu.
Prije HRTa Mišaka je bilo ali ne kao novinara, jer je prije HRTa Mišak bio student novinarstva a ne novinar bez posla, ali pojedini su ga poznavali već tada kao glazbenika. Sam glazbeni ukus nije podložan raspravi tako da ćemo uspješnost na tom području izostaviti iz rasprave. Po mojim spoznajama ciljali su na 10ak koncerata godišnje i kako sam upućen, a jesam, održavaju 10ak dobro posjećenih koncerata godošnje. Sami su se izjasnili da ne žele više jer nisu više studenti da bi imali volje i vremena provoditi većinu vremena na cesti od grada do grada.
Izjava voli pare govori o vama više lošeg nego što ste vi neistinito iznijeli o samom gosp. Mišaku. Imate pristup internetu što znači da niste asket, nego volite pare, ergo, licemjer ste!

Perun
Gost
Perun

Soa ..e .eri ti si gori od njega … napravi ti emisiju ili serijal pa da pljujemo po tebi ili fa te hvalimo kao njega….uzmi nesto za smirenje kompa, pasces u depresiju od tolike brige za Kresimira …

Marko
Gost
Marko

Jasno da moze razvijati razne teorije kada sa naukom blage veze nema . Takvim pojedincima je sve logicno. Kriticki aparat zaribao, ako je iakda i postojao, a fantazije se opustile kao matorac posle dobrog rucka, pa divljaju po umu. Covek blage veze nema o temama koje ga interesuju, ali prolazi kod mase njemu slicne.
Evo, bas ovde, vidim kako ovaj lupeta o Umu, Duhu, Ego elementu…Uzas.

Giusso
Gost
Giusso

Osim klasičnog “hejta” prema svima koji razmušljaju drugačije, apsolutno ništa od tebe nismo pametnoga čuli. Dokaz Mišakove “gluposti” izvodiš iz iskaza komentatora koje isti nikada nije sreo niti vodio dijalog s njima prvotno. Ono što je Mišak naveo je lako provjerljivo, ovo što ti navodiš je apsolutno besmisleno, “naučniče”. Ne trebaš biti znanstvenik da bi se bavio pitanjima kojima se bavi znanost. Da bi se zaposlio kao znanstvenik u tom slučaju moraš biti. Malo kritičnog razmišljanja, jel bitno što je Mišak završio ili rekao. On je u ovom slučaju medij za informacije koje se ne nalaze u mainstreamu. Informacije koje su javne, provjerljive i za znanost najbitnike OBORIVE. Ukoliko tvrdiš suprotno, jednostavno uputiš provjerljive tj oborive tvrdnje/informacije koje kompromitiraju navedene Mišakove tvrdnje. Sam gosp. Mišak nije bitan, ono što je kao medij prenio je predmet rasprave, za sve koji kritički razmišljaju!

Giusso
Gost
Giusso

I da, naučite razliku između činjenice, tvrdnje, znanstvenog objašnjenja, hipoteze i u konačnici teorije. Svi navedeni pojmovi predstavljaju nešto potpuno različito

Brainstorm
Gost
Brainstorm

ajmo ekipa, sprema se juris na area 51. idemo?

svraka
Gost
svraka

To je od prilike isto kao i kad “kompetentni” Donald Trump komentira znanstvene činjenice.
Mišek i Na rubu znanosti je ok, ali kad nekompetentna osoba (on) tumači znanstvene činjenice to je otprilike kao da vam zidar očitava EKG. Problem nastaje kad se briše granica između znanosti i šarlatanstva što on (u ovom konkretnom slučaju) svjesno ili ne upravo čini. Knjige piše i objavljuje i Elvis Duspara i to samo po sebi nije problem, nego problem nastaje kad netko te teorije zavjere (vjerovanja, pretpostavke, bljuzge) poistovjećuje sa znanstvenim činjenicama. Velika je razlika između vjerovanja i znanosti, kad je Mišek ozbiljno bolestan ne ide kod šamana i gatare nego zove hitnu.
Ako je to njegovo lupetanje bilo u svrhu šarmiranja voditeljice povlačim sve napisano.

Giusso
Gost
Giusso

Mišak ne tumači znamstvene činjenice nego ih samo prenosi, naučite pojam medij i njegovo značenje. Za naš verbalni razgovor potreban je zrak, da bi se mehaničke vribracije zvane zvuk od izvora, glasnica, do recetpora u uhu prenijele potreban je medij, u tom slučaju najčešće zrak. Mišak je ovdje medij(zrak), znanstvenici koji su došli do tih spoznaja su izvor(glasnice) a mi čitatelji/gledatelji/slušatelji smo receptori. Mišak je odgovoran za tvrdnje koliko i zrak za ono što ti izgovaraš. Uostalom zašto se više u mainstreamu ne pojavljuje pojam “globalno zatopljenje” nego novokomponirana zjenica “klimatske promjene”?!?! Manje hejtanja više čitanja, ali zaista knjiga, znamstvenih poučnih, a ne Dusparinih, Mišakovih i ostalih proljeva po internetskom svijetu. Da čitate znamstvene materijale ne bi Mišak niti morao a niti mogao biti medij. Kao što mediji ne pištu tko je Kim Kardashian… jer vidi čuda svi to znaju… dužnost novinara je prenositi društveno korisne informacije koje nemaju drugog načina za doći do ljudi kojima zaista može promijeniti način života a ne prenositi koji make up koristi Kim pa da bi curice pokišavale biti Kim a pri tom korporacije trljaju ruke i kupuju nove brojčanike novčanica

Zigi
Gost
Zigi

Šarlatana ima kako u znanstvenim tako i svim ostalim krugovima pa i alternativnim (draži naziv u mainstream populaciji ,”to su sve teoretičari zavjere”) .Međutim tvoja zadnja opaska o bolesnom Mišaku i zvanju hitne službe a ne dežurnog šamana je standardna pogrda za sve i svakog tko postavlja “suvišna pitanja” . Zapravo tzv službena medicina zakonski ne dozvoljava postojanje npr narodnog lječnika i ne možeš tražiti pomoć (legalno)kod nikog drugog osim lječnika sve i da hoćeš. Osim toga nitko ne negira medicinu kao dostignuće ljudske civilizacije ,ali sasvim sigurno da se u više grana te djelatnosti uvukao ortodoksni kapitalizam koji nema za cilj tvoje zdravlje već samo i isključio profit. Skrivaju se iza što istaknutih što nižih rangiranih “znanstvenika” koji imaju za cilj pomesti probleme i uvjeriti javnost da je sve bezgrešno. Većina tzv znanstvenika imaju nagonsku potrebu da se ne odvajaju od deklariranih vrijednosti jer znaju da bi mogli zaplivati u vodama koje im nose nesigurnost (neotplačeni kredit je najvažnija stvar u životu) pa i eliminaciju. Ako si svega toga imalo svjestan onda sasvim sigurno moraš propitivati i proizvod koji izađe iz takvih uvjeta!

Marna
Gost
Marna

“Kao sto svaka teorija moze postati dokazana,tako i ta shah-partija ne znaci uvijek losije za ogromnu vecinu.”
D.K.
P.S .;..
doklegod mozes otici zivjeti u zaselak bez struje,neta,vodovoda..

Tina
Gost
Tina

Zanimljivo je to da Hrt uopce pusta takve emisije o drugoj strani istine koja razotkriva propagandu?hm malo cudno?

Konrad
Gost
Konrad

Šokre je jedinstven lik na ovim prostorima. Kada sam pročitao njegovu knjigu “u novinama sve piše, a ponešto i ne”, ona mi je otvorila oči da shvatim i događaje počnem promatrati drugim očima. Tako sam i došao na ovaj sajt. Vidim da ga neki dolje optužuju da putem emisije promovira pseudoznanost, posebno jer se suprotstavlja teoriji o globalnom zatopljenju!? To bas i ne stoji, treba ga bolje poslušati pa će se doći do saznanja da on samo propituje isto kao i mi koji pratimo ovaj i slične sajtove. Poslušajte akademika Paara kada on iznosi argumente i postavlja pitanja teoretičarima globalnog zagrijavanja odnosno da je glavni krivac antropogen, oni s druge strane se unervoze pa se vidi da su plaćenici koji promoviraju tu teoriju za pare.
Kada Krešo propituje znanstvene dogme treba znati da je 5% svega što nas okružuje znanstveno potvrđeno, ostalih 95 se naziva tamna tvar ili energije, ili da je samo 1% genoma objašnjeno, ostalih 99 se zbog toga naziva DNA junk…

smiljan strihić
Gost
smiljan strihić

Mišak Bog ti je dao da pronikneš dio istine svjetskih masonskih zavjerenika, a ti o tome šutiš, već najviše što spominješ je “Rimski klub” što je od tebe jadno i kukavički. Kao ne znaš, a tko zna možda i nemaš blage.

Daniela Bota
Gost
Daniela Bota

Nije bas prebistar i voli teorije zavjera umjesto logiku.Znam zivi od toga pa zato to forsira .

brne
Gost
brne

česi su od sirotinje i pašteta turista došli pametnim potezima do rasta države, nema toliko pljačke političara, a narod neda da se poigravaju s njima, kao ovi naši hrvati što bi se prodali za šaku dolara. češak , Poljska mađarska su nas prešišale i ne žele euro, a naši vrli političari žure s njim da nas pokopaju sve dublje

POVEZANE VIJESTI

Izbornik