“FLORA” – 134. samostalna izložba Velimira Trnskog u palači Sponza, Dubrovnik, rujan 2019.

Velimir Trnski

Kad Trnski slika sa svojim iskustvom, znanjem i veseljem nije potrebno puno objašnjavati. Sve je vidljivo, jasno i kao na dlanu.

Ipak je bilo interesantno čuti što je doživio prije ove izložbe na ART CAROUSSELL DU LOUVRE, Paris – 2019., gdje je izlagao 10 platna sa svojom galerijom Viviane Henwood. Dobio je, po njegovim riječima odličnu i jednostavnu kritiku:…” nisam znao, zašto slikati realistično, kad postoji fotografija, a sad, kad sam vidio vaša platna, shvaćam što može nadareni slikar i njegov kist” divio se jedan posjetitelj.

S druge strane na dubrovačkoj izložbi, Trnski se uhvatio posla s običnom temom cvijeća, pored već spomenutih maslinika, suhozida i lopoča.

Slikajući cvijet do cvijeta on dolazi do stanovitog “tepiha”, ornamenta, arabeske i to su vrata apstraktnog. No, to nije i neće biti jalova i dosadna apstrakcija iz ateliera, nego iz prirode.

Trnski se likovno kreće u dva pravca:… ne napušta prirodu, a tehnikom i vještinom istražuje granice štafelajnog slikarstva.

Na slici BLUE AND GREEN IN BLOSSOM je otišao najdalje. Gledajući normalno to je prikaz jednostavne i umirujuće atmosfere uz jezero sa svim pratećim elementima, kao šaš, trstika, voda i lopoči. S distance od 50 cm gledatelj vidi da se raslinje pretvara u oštre i čiste linije. One teku paralelno ili se isprepleću, tvoreći mrežu punu likovno čistih formi, kao kvadrat, krug , trokut , pravokutnik itd. Te su forme ispunjene nijansama plave, zelene i ljubičaste boje. Skoro kao matematičko razmišljanje jednog Mondriana, ali ipak ne. To je Trnski sam otkrio i slika postaje čudno realna, sve više kako se udaljavamo od nje. Da ne zaboravimo njegov poznati stil kontrapunkta pastozno debelih nanosa akrilne boje i lazurnih nanosa ulja,

Ja vidim tu i psihološku stranu pejsaža, koja pak ovisi o autorovom momentalnom raspoloženju i to je ono što ova platna čini izuzetnim i posebnim u moru slikara i slika.

Posjetite stranicu Velimira Trnskog: http://www.trnski.com


Velimir Trnski
Velimir Trnski
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jadransko more
4 godine prije

Najvazniji deo flore i faune su ptice, ribe i biljke … ribe Jadrana … ima vise od 50 vrsta

Mercury
4 godine prije

Definitivno imam problem s vidom jer i uz opis, ne vidim što je na slici. A pažnju mi konstantno odvlači njegov potpis na slici.

Dub Miroslav
4 godine prije

Radovi Trnskog mi se jako sviđaju. Volio bi imati jedan na zidu no nisam mogao naći adresu na kojoj se mogu kupiti. Ukoliko netko zna molim ga da objavi. Unaprijed zahvalan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.