fbpx

Japanska kompanija izlaže radni prototip ‘letećeg automobila’

SkyDrive - Leteći autobomil

Projekat je jedan od mnogih koji žele izmisliti novi način ličnog prevoza, pristupačniji od helikoptera i bez problema u saobraćaju. U isto vrijeme, to je jedan od rijetkih koncepta ličnog transporta koji bi mogao da bude tržišni.

Japanska kompanija SkyDrive objavila je videozapis prvog uspješnog testiranja prototipa svog „letećeg automobila“, koji podsjeća na jednosjed motocikl opremljen sa osam propelera na četiri krila. Na snimcima se vidi futuristički „automobil“ koji nosi pilota nekoliko metara iznad zemlje, lebdi i kreće se u različitim pravcima tokom četiri minute.

SkyDrive je daleko od izmišljenih letećih automobila prikazanih u ikoničnom filmu “Povratak u budućnost 2”, jer u vazduhu može ostati samo 5 do 10 minuta, ali je i dalje među nekoliko zaista funkcionalnih EVTOL (električni vertikalni uzlet i sletanje) prototipova. Kompanija trenutno vozilo vidi kao lični prevoz kratkih dometa.

Njeni programeri ukazuju da se vrijeme leta vozila može povećati na 30 minuta, što bi proizvod učinilo održivim na tržištu. Međutim, moraju se riješiti i druga pitanja, poput veličine baterije, kontrole vazdušnog saobraćaja i potrebe za infrastrukturom. SkyDrive se nada da će ta pitanja riješiti i da će “auto” biti spreman na tržištu do 2023. godine.

Uspješno testiranje njihovog letećeg automobila usljedilo je nakon fijaska 2017. godine, kada njihovo prvo prototipno vozilo nije pravilno funkcionisalo. Od tada je kompanija privukla oko 37 miliona dolara finansiranja, a glavni investitori su Toyota, Panasonic i kompanija za video igre Bandai Namco, zajedno sa Bankom Japana.

5 1
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 mjeseci prije

Super pametan poslovni potez u vrijeme kad je vec pola godine zabranjeno putovati…

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
2 mjeseci prije

Probudi se Emiliano i baci malo oko na flightradar24.com

Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 mjeseci prije

Predimenzionirani dron sa ugađenim čovjekom i nova igračka za bogataše.

dulebg
Gost
dulebg
2 mjeseci prije

Ali ti kopteri troše enormno mnogo energije, a ovi ih opremaju baterijama? To će valjati kad Rusi smisle još manji nuklearni reaktor, a Francuzi svoj Tokamak.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
2 mjeseci prije

Hm, a jeste li razmislili što bi se dogodilo da taj “leteći auto” mora naglo (zbog kvara ili ispražnjenosti baterija) sletjeti na kakav trg pun ljudi a 8 propelera se vrti kao štapni mikser ?!

opet ja
Gost
opet ja
2 mjeseci prije

Ovo nije automobil jer nema tokove i ne kreće se ulicama, već leti. dakle mali helikopter za jednu osobu ili što je neko napisao dron za jednu osobu.

Kile
Gost
Kile
2 mjeseci prije

Bravo Japan, samo naprijed

Marko
Gost
Marko
1 mjesec prije

Svaka čast za počeak,cijela stvar izgleda kao da će se raspasti,.nesigurna u samu sebe..no bravo.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
8
0
()
x