Misterija divovskih krugova na Bajkalskom jezeru riješena?

Misterija Bajkalskog jezera

Francuski i ruski istraživači otkrili su mehanizam koji je stvorio divovske krugove na ruskom jezeru Bajkal, a koji su zaintrigirali znanstvenike već 20 godina, objavljeno je u časopisu Limnology and Oceanography.

Međunarodni tim ruskih i francuskih znanstvenika pronašao je moguće objašnjenje za tajanstvene divovske ledene krugove na jezeru Bajkal u Rusiji, navodi se u članku objavljenom u časopisu Limnology and Oceanography.

Ledeni krugovi otkriveni su tamo prije otprilike 20 godina. Bilježeni su na raznim lokacijama na jezeru tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci i ostajali su vidljivi od vremena nastanka do nekoliko dana ili čak mjeseci.

U promjeru mogu doseći pet do sedam kilometara i vidljivi su samo s neba. Jedna od njihovih karakteristika je svjetlosno središte okruženo tamnim krugom. Jedna od prvih teorija bila je da su krugovi uzrokovani metan mjehurićima, ali studije su pokazale da na dnu jezera nema ugljikovodičnog plina. Srećom, jer bi klimato-paraziti već pronašli način kako na sve staviti još jedan porez.

U sljedećoj studiji znanstvenici su probili led Bajkalskog jezera i spustili senzore u vodu. Znanstvenici su također pregledali infracrvene satelitske snimke koje pokazuju promjene temperature vode.

Primijetili su da se ispod leda pojavio vrtlog, nekoliko stupnjeva više nego oko njega. To ukazuje da ledeni krugovi potječu od kretanja vode i temperaturne razlike. Ali ovaj mehanizam njihove pojave još nije jasan.

Bajkalsko jezero se nalazi u azijskom dijelu Ruske federacije. Radi se o najstarijem i najdubljem jezeru na svijetu, gdje su se stvorile i održale razne vrste biljnih i životinjskih vrsta, te ga zbog toga nazivaju “Ruski Galapagos”. Ime je dobilo po tatarskoj riječi “Bai-kul” ili u prijevodu Bogato jezero. Znanstvena zajednice nama odgovor na pitanje kako je nastalo Bajkalsko jezero.

Voda ovog jezera je odlične kvalitete i koristi se za piće. Bajkalsko jezero zimi prekriva debeo led kojeg sijeku i prodaju u kockama. Jezero zimi postaje autostrada za mnoge vozače koji mogu uživati u sigurnoj vožnji bez ikakvih prepreka.

Obvezno pogledajte prekrasne snimke ovog čuda prirode:

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

6
Ostavite komentar

avatar
10000
 
2 Grupirani komentari
4 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
6 Komentatori
njofraLucijaAbe 04Mamajev Kurgannessy Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
ognjen
Gost
ognjen

imao sam privilegiju da posetim ovo jezero pre par godina. istina da je voda neverovatno cista i pitka, u srbiji jedino sam slicnu vodu pio sa aparata za preciscavanje vode pro100 modela. sta li je to priroda kada coveku trebalo 2 hiljade godina da smisli ovakvu tehnologiju a priroda to sama

nessy
Gost
nessy

Prekrasna priroda. Grad-gradic izgleda kao iz bajke. Pretpostavljam da su im to Ameri sagradili, nije valjda da to Rusi znaju sami napraviti.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan

Bogatsvo koje se brojkama tesko moze izraziti….netaknuto bogatstvo pitke vode najvece cistoce,riba,rakovi i ostalo takodje …Ali od tog enormnog bogastva Rusi-ja nista ne iskoristava.

Lucija
Gost
Lucija

Mamajev
Čitala sam negdje – neprovjereno- da prema Mongoliji,(?), Kini (?) odlazi voda iz jezera…i da iako je Baikal ogroman i zaštićen, gubici nisu baš – beznačajni…
Tamo su najslađi oni bucmasti tuljani…
Navodno se štošta krije u jezeru…ali ja nisam ljubitelj takvih priča.
Sasvim je čudesno samo za sebe. Jednom je bio neki dokumentarac: opčinjen je bio svatko tko je to vidio.

njofra
Gost
njofra

To i ne treba iskoristavati…hm opet na stranu onoga vredis onoliko koliko iskoristavas prirodu. Sa prirodom treba zivjeti. Kada gledam slike mislim da niti Rusi i narodi koji zive u Rusiji ne znaju koje je to “Bogom” poklonjeno bogatstvo, ali samo molim lijepo za gledati a ne mijenjati nesto!

Abe 04
Gost
Abe 04

Nessy, dobra!👍

POVEZANE VIJESTI

Izbornik