Ruski dug je veoma popularan zbog visoke realne kamatne stope

Ruski dug
6 komentara

Ruski dug je i dalje veoma atraktivan među investitorima zbog svoje stvarne kamatne stope, rekao je Kyle Shostak direktor glavnih investitora kompanije Navigator.

„Ruski dug je i dalje veoma popularan među investitorima zbog visoke realne kamatne stope (oko 2 procenta neto inflacije)“, rekao je Shostak. „Tržište obveznica OFZ denominovano u rubljima je otprilike 35 % u vlasništvu stranaca.“

Shostak je rekao da je udio Rusije u JPMorgan GBI-EM indeksu, glavnom globalnom repertu za obveznice u lokalnoj valuti na novom tržištu, takođe porastao na 8,3 % sa blizu 7 % prije nekoliko godina i samo 1,5 % u 2007.

Investitor je dodao da su ruske obveznice prošle godine donijele više od 20 %, a akcije više od 40 % prihoda, dok se očekuje da će ruski odnos duga prema BDP ove godine biti samo 20 %, manje od petine SAD i Britanije ili Francuske i ispod trećine kineskog, ostajući tako jedan od najjačih javnih bilansa stanja na svijetu.

„Svako pogoršanje stava Rusije na Zapadu (Gruzija, Ukrajina, Skripal, a sada i Navalni) u prošlosti je dovelo do slabljenja obveznica, ali i do mogućnosti da investitori ulažu jeftinije“, rekao je on. „Trend, ako može da bude bilo kakva smjernica, pokazao je da se ruskom imovinom uvijek vrlo lijepo trgovalo“.

Komentarišući moguću sankcionu politiku nove američke administracije prema Rusiji, Shostak je izjavio: „Najštetniji efekat vidjet će se ako SAD uvedu zabranu posjedovanja ruskog duga ili ruske banke budu odsječene od SWIFT globalnog platnog sistema“.

“U ovom trenutku takav rizik ostaje visok, ali nije nešto što će nova administracija požuriti da sprovede bez obzira na sve”, rekao je on.

Prošle godine zakonodavci su uveli mjeru usmjerenu na ruski državni dug i banke. Zakon takođe poziva na sankcije za energetske projekte u ruskom vlasništvu van zemlje. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je cilj zakonodavstva tiskanje konkurentnih ruskih kompanija sa tržišta. Rusija je više puta odbacila optužbe za miješanje u unutrašnje stvari drugih zemalja.

bdpdugrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Leine
3 godine prije

Dolazi zima a ja sam se dedolariso, znači kupuje samo donje Ruske Rublje.

Do ald Biden
3 godine prije

Ajooj šta je ovo??Drugi put napišite koliko su zaradili investitori u te obveznice. Ali i od toga obični ljudi nemamo ništa, jer naši penzijski fondovi ne ulažu u ruske obveznice.

Imam ideju za Logično, pustite vi te ruske obveznice ili koliki je iznos rusko-kineske trgovine i napišite recimo članak koliko je jedan Wolkswagen uložio u Slovačku (milijardu eura!!!).

I u članku se malo zapitajte kako to da zapad ulaže u tamo jednu Slovačku a ne recimo u ove naše balkanske državice, “pune najboljeg tehničkog znanja i vrijednih radnih ljudi”. Da se nam stavi ogledalo koliko smo stvarno zanimljivi i vrijedni za zapad…ko zna, možda sa takvim člankom dobijete još kojeg novog čitaoca.

Dug na Balkanu
3 godine prije

Srbija 24,4 mlrd
Hrvatska 36,7 mlrd
Slo 47 mlrd
Makedonija 9 mlrd
Bosna 8 mlrd
Albanija 11 mlrd

Plavi
3 godine prije

I vrapci na grani znaju da su ova iszraživanja naručena.
Ptosječna Američka kuhinja vrijedi ko cijela Ruska kuća, plus vozni park… e to je prava usporedba standarda neke države i naroda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI