fbpx

Ruski dug je veoma popularan zbog visoke realne kamatne stope

Ruski dug

Ruski dug je i dalje veoma atraktivan među investitorima zbog svoje stvarne kamatne stope, rekao je Kyle Shostak direktor glavnih investitora kompanije Navigator.

„Ruski dug je i dalje veoma popularan među investitorima zbog visoke realne kamatne stope (oko 2 procenta neto inflacije)“, rekao je Shostak. „Tržište obveznica OFZ denominovano u rubljima je otprilike 35 % u vlasništvu stranaca.“

Shostak je rekao da je udio Rusije u JPMorgan GBI-EM indeksu, glavnom globalnom repertu za obveznice u lokalnoj valuti na novom tržištu, takođe porastao na 8,3 % sa blizu 7 % prije nekoliko godina i samo 1,5 % u 2007.

Investitor je dodao da su ruske obveznice prošle godine donijele više od 20 %, a akcije više od 40 % prihoda, dok se očekuje da će ruski odnos duga prema BDP ove godine biti samo 20 %, manje od petine SAD i Britanije ili Francuske i ispod trećine kineskog, ostajući tako jedan od najjačih javnih bilansa stanja na svijetu.

„Svako pogoršanje stava Rusije na Zapadu (Gruzija, Ukrajina, Skripal, a sada i Navalni) u prošlosti je dovelo do slabljenja obveznica, ali i do mogućnosti da investitori ulažu jeftinije“, rekao je on. „Trend, ako može da bude bilo kakva smjernica, pokazao je da se ruskom imovinom uvijek vrlo lijepo trgovalo“.

Komentarišući moguću sankcionu politiku nove američke administracije prema Rusiji, Shostak je izjavio: „Najštetniji efekat vidjet će se ako SAD uvedu zabranu posjedovanja ruskog duga ili ruske banke budu odsječene od SWIFT globalnog platnog sistema“.

“U ovom trenutku takav rizik ostaje visok, ali nije nešto što će nova administracija požuriti da sprovede bez obzira na sve”, rekao je on.

Prošle godine zakonodavci su uveli mjeru usmjerenu na ruski državni dug i banke. Zakon takođe poziva na sankcije za energetske projekte u ruskom vlasništvu van zemlje. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je cilj zakonodavstva tiskanje konkurentnih ruskih kompanija sa tržišta. Rusija je više puta odbacila optužbe za miješanje u unutrašnje stvari drugih zemalja.

2.7 6
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Leine
Gost
Leine
12 dana prije

Dolazi zima a ja sam se dedolariso, znači kupuje samo donje Ruske Rublje.

Do ald Biden
Gost
Do ald Biden
12 dana prije

Ajooj šta je ovo??Drugi put napišite koliko su zaradili investitori u te obveznice. Ali i od toga obični ljudi nemamo ništa, jer naši penzijski fondovi ne ulažu u ruske obveznice.

Imam ideju za Logično, pustite vi te ruske obveznice ili koliki je iznos rusko-kineske trgovine i napišite recimo članak koliko je jedan Wolkswagen uložio u Slovačku (milijardu eura!!!).

I u članku se malo zapitajte kako to da zapad ulaže u tamo jednu Slovačku a ne recimo u ove naše balkanske državice, “pune najboljeg tehničkog znanja i vrijednih radnih ljudi”. Da se nam stavi ogledalo koliko smo stvarno zanimljivi i vrijedni za zapad…ko zna, možda sa takvim člankom dobijete još kojeg novog čitaoca.

tihobl
Gost
tihobl
12 dana prije

Slovaci i cesi su dio rajha, zato se tamo ulaze vise nego u Istocnu Njemacku.

Dug na Balkanu
Gost
Dug na Balkanu
12 dana prije

Srbija 24,4 mlrd
Hrvatska 36,7 mlrd
Slo 47 mlrd
Makedonija 9 mlrd
Bosna 8 mlrd
Albanija 11 mlrd

tihobl
Gost
tihobl
12 dana prije

I svabice znaju da da je dug na Balkanu.

Plavi
Gost
Plavi
10 dana prije

I vrapci na grani znaju da su ova iszraživanja naručena.
Ptosječna Američka kuhinja vrijedi ko cijela Ruska kuća, plus vozni park… e to je prava usporedba standarda neke države i naroda.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik