Rusija predviđa oživljavanje ISIS-a i ”kalifata 2.0”

ISIS ISIL kalifat FSA
23 komentara

Moskva kaže da rizici od militantnih skupina diljem svijeta nisu nestali

Prijetnje terorizma u nestabilnim regijama na Bliskom istoku i u Afganistanu i dalje ostaju ključna prijetnja sigurnosti Rusije, upozorila je Moskva, nagađajući da bi radikali mogli ostvariti dobitke na afričkom kontinentu.

U razgovoru za RIA Novosti u srijedu, zamjenik ministra vanjskih poslova Oleg Siromolotov rekao je da je “situacija za borbu protiv terorizma i dalje vrlo napeta. Okruženje je i dalje teško u Siriji i Iraku, gdje su glavni destabilizirajući čimbenici držanje zone deeskalacije Idlib od strane radikalnih skupina i prisutnost ćelija ISIS-a i Al-Qaede.”

Dužnosnik je dodao da “u Africi, posebno u zoni Sahara-Sahel, [rusko ministarstvo vanjskih poslova] u biti može poštovati preduvjete za… oživljavanje terorističkog ‘kalifata verzije 2.0’.”

Siromolotov je također rekao da Moskva “pomno prati situaciju u Afganistanu”, gdje postoji visoka razina terorističkih prijetnji od simpatizera ISIS-a i Al-Qaide koji su se tamo nastanili nakon pada Kabula talibanima ovog ljeta. Upozorio je da to predstavlja rizik za Rusiju i srednjoazijske države.

ISIS, Al-Qaeda i Talibani su označeni kao terorističke organizacije i zabranjeni u Rusiji.

Glavni grad Afganistana, Kabul, zauzela je pobunjenička skupina 15. kolovoza nakon što su zauzeli dijelove teritorija zemlje. Nakon preuzimanja, Moskva se pozicionirala kao posrednik u miru u središnjoj Aziji, ugostivši izaslanstvo političkih predstavnika talibana.

Nakon brzog povlačenja zapadnih trupa iz ratom razorene zemlje, Rusija je pojačala svoju prisutnost u regiji, održavši zajedničke vježbe s bivšim sovjetskim republikama kao što su Uzbekistan i Tadžikistan duž zajedničke granice.

U srpnju je francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio da je operacija Barkhane, vojna kampanja koju predvodi Francuska protiv islamističkih pobunjenika u Maliju, trebala biti završena početkom 2022. U rujnu je malijski premijer Choguel Kokalla Maiga rekao da je Pariz “napustio” afričke zemlje usred reakcije protiv Bamakove namjere da zaposli do 1000 plaćenika iz ruske Wagner grupe.

Vijest da je Mali kontaktirao s ruskim plaćenicima, ozloglašenim po umiješanosti u Siriju i Afriku, našla se na udaru nekoliko europskih zemalja. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otkrio je Calebu Maupinu s RT-a da ga je glavni diplomat EU Josep Borrell upozorio da se kloni Afrike, nazivajući kontinent “naše mjesto”. Ruski dužnosnik je inzistirao da je važno da Moskva i Europa ulože napore da pomognu regiji Sahel.

ISISKalifatmilitantirusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
2 godine prije

Kada se suprostavljeni blokovi natječu da ti pomognu ostaje samo molitva.

Dokurčilomi
2 godine prije

Svaki rat bez pobjednika se ponavlja.

nekoime
2 godine prije

ISIS ili USIS?

Tim Kunić
2 godine prije

Gdje velesile nalaze toliko budala koje su voljne ginuti za njihova prepucavanja i planove Cije ?

Osam Šezdeset
2 godine prije

Braćo i sestre, nevezano za temu, mogu li vam preporučiti najbolji dokumentarac IKAD napravljen, otvara oči i najvećim spavalicama. Nelažirana i prava povijest zemlje, njena prava geografija i istinska nauka. Zove se The Lost History of Earth – FULL (Ewaranon):
ttps://www.youtube.com/watch?v=YVVzz5-1tco&t=21s
Dobro vam jutro i još bolja 2022:)

nepoželjni
2 godine prije

 Moskva se pozicionirala kao posrednik u miru u središnjoj Aziji….. Ma da, baš ! …ona ga “posreduje” na isti način kao i vašington ! Kako je uspostavljena infrastruktura za provođenje novog svjetskog poretka i krenula plandemija, nestalo je svjetskog terorizma (očito je i to bilo inscenirano), moskva je postala veći vašington i od samoga vašingtona, a sada vade kosti iz ormara. (?) Većih razloga za terorizam (oružana borba za slobodu) nikada nije ni bilo nego što je danas diljem zapadne civilizacije, pa – gdje su sada teroristi zadnjih godinu (i više) ?? … nema! … svi sretni i veseli što ih zatvaraju u kuće, logore i prisilno ih bockaju propadaju poduzeća, ostaje se bez izvora prihoda, bez zdravstvene zaštite, ljudi umiru od uboda…. ma, idila!… kome bi uopće palo na pamet nekome dignuti kancelariju u zrak ili sačekati ga negdje u mraku !? Ali eto, “ognjište” se ne smije ohladiti… Čitaj više »

abc
2 godine prije

Zanimljivo da ovi novodobni teroristi nikad ne napadaju bogate korporacijske vlasnike, bankire ili uticajne političare, koji su jim upropastili živote i države…..
Uvjek napadaju samo običnu raju a korporacijska politika na račun toga smanjuje ljudska prava i uvodi punu kontrolu.
Ne treba dugo razmišljati, da se ustanovi, za koga u stvari rade svi ovi zločesti teroristi. Oni rade za interese bogatih vlasnika kapitala…..

ledeno doba
2 godine prije

Rusija ne predviđa ništa.
Već to predviđa kabala. A takozvana “Rusija” je u ovom slučaju samo glasnogovornik kabale.
Kabala je i stvorila sva frankenštajnova čudovišta, Al Kaidu, ISIS i ostale. Sva su stvorena u laboratorijama CIA-e, Mosada i saudijskih cio-vehabija

pa vidite, otkako je plandemija i lažni koronvirus iz iste frankenštajnovske laboratorije kabale, Al Kaida, ISIL i drugi su faktički nestali.. oni su na dvogodišnjem odmoru.. ako kabala doista odluči da okonča plandemiju u ovoj tek započetoj godini (to najavljuje i kriminalac Tedros), onda će sa dvogodišnjeg odmora, opet pustiti u javnost ISIL i ostala čudovišta, i plandmiju će opet zamjeniti “opasnost od terorizma”, tojest “war on terror”

Prle
2 godine prije

Sto rece netko od komentatora gdje su sada teroristi? Ako citamo ovu vijest malo pazljivije mozemo vidjeti da ce “antivakseri” nasljediti ulogu terorista,pa tako kada ova vijest kaze da postoji mogucnost da se opet pojave kratkohlacasi i bradati,to u prevodu govori kako bi se “antivakseri” koji nije malen broj,mogli pobuniti i zapoceti gerilski odpor kojeg se oni itekako plase,jer pored takvog nacina odpora nema aviona,kamiona i brodova. Tu samo dolaze u obzir vojnici kojih oni sve manje imaju jer vecini je jasno danas u sta je se krmetnjaknzvani drzava pretvorio. Oni znaju da ce sranjdemija trajati dugo kao i borba protiv terorizma,tako da nije ni cudo sto Arkonske sluge daju ovakve izjave.

Max
2 godine prije

Sve će se to dogoditi ali ništa ne govore o tome kako čovječanstvo biva već dvije godine trovano i ubijano noseći brnjice? to dovoljno govori u kakvoj je poziciji Ruska elita.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI