Bjelorusija u nuklearnoj opasnosti

Aleksandar Lukasenko
13 komentara

Bjelorusija se suočava s mogućnošću taktičkog nuklearnog napada Poljske, rekao je predsjednik Aleksandar Lukašenko u četvrtak, kao odgovor na otkrića da su Varšava i Washington bili u pregovorima o “nuklearnoj podjeli”. Lukašenko je rekao da će o tome razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

“Poljski predsjednik Andrzej Duda jučer je rekao da su se već dogovorili sa Amerikancima da ugoste arsenal u Poljskoj. Šta nam to govori? Da se zaista suočavamo s napadom taktičkim nuklearnim oružjem”, rekao je Lukašenko za TV kanal STV.

Kako Bjelorusija nema vlastito nuklearno oružje, kao odgovor mora poduzeti “odgovarajuće mjere”, rekao je Lukašenko, dodajući da će o tome razgovarati s Kremljom.

Duda je rekao za Gazeta Polska u intervjuu objavljenom u srijedu da je Varšava pitala SAD o učešću u njihovom programu “nuklearnog dijeljenja”.

“Razgovarali smo sa američkim liderima o tome da li SAD razmatraju takvu mogućnost. Pitanje ostaje otvoreno”, rekao je poljski predsjednik.

Odgovarajući na Dudinu izjavu, zvaničnik Bijele kuće rekao je za Guardian da SAD “nisu svjesne da se ovo pitanje postavlja”.

U četvrtak poslijepodne, glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel rekao je da  “nisu svjesni da se ova konkretna stavka pokrenula… I mogu reći da Sjedinjene Države nemaju planove za postavljanje nuklearnog oružja na teritoriju članice NATO-a koja je pristupila NATO-u nakon 1997.”  Poljska se pridružila bloku 1999. godine.

Trenutno je američko nuklearno oružje raspoređeno u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj. U sklopu svog sigurnosnog prijedloga u decembru 2021., Rusija je insistirala na repatrijaciji ovog oružja, ali su SAD i NATO odbili .

BjelorusijaNuklearno oružjePoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BTK
1 godina prije

nema smisla da gađaju prvo bjelor i onda gledaju sta ce rusija učiniti

eks
1 godina prije

Fašisti se ostrvili na Rusiju i Belorusiju. Ne shvataju da oni ne mogu biti pobednici u nuklearnom ratu. Ljubitelji fašista su budaletine .

tata mata
1 godina prije

na tvoju radost ,, doduse znamo sta bi ti napravio ,,pritisnuo botun bez upotrebe mozga , isto kao i kad pises komentare

tihobl
1 godina prije

Dobio je iskandere, dobio je atomske bombe, ali nije dobio kodove. Zato cvili.

Max
1 godina prije

Pravodobno upozorenje.

Eruj
1 godina prije

Ovaj svijet je otisao na kvasinu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI