Poljska je zaplijenila sredstva ruske ambasade i trgovinske misije

Poljska policija
25 komentara

Sav novac na računima ruske ambasade i trgovinskog ureda u Varšavi zaplijenilo je poljsko tužilaštvo, otkrio je u srijedu ambasador Sergej Andrejev.

„Dobili smo obaveštenje od tužilaštva da su sredstva sa računa u banci Santander ambasade i trgovinskog predstavništva prebačena na račune tužilaštva“, rekao je Andrejev za RIA Novosti.

Santander banka je tada obavijestila ambasadu da je “prestala sarađivati” sa ruskom vladom i zatvorila račune, dodao je Andrejev. Prema diplomati, na oba računa  bilo je “značajnih iznosa” i američkih dolara i poljskih zlota.

Andrejev je incident nazvao “flagrantnim kršenjem Bečke konvencije o diplomatskim odnosima”, ugovora iz 1961. koji reguliše prava i odgovornosti diplomata. Poljske vlasti su prethodno blokirale račun ambasade, navodeći sumnje da bi mogla biti umiješana u “pranje novca ili terorizam”. Kada je to spriječilo ambasadu da plati zakup rekreativnog objekta u blizini Varšave, poljske vlasti su raskinule zakup i zaplijenile imovinu u novembru 2022.

Još jedna imovina, rezidencija u ulici Sobieski 100, zaplijenjena je prošlog proljeća. Gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski rekao je tada da ga treba predati izbjeglicama iz Ukrajine. Poljsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je zgrada u “ilegalno vlasništvo” ambasade jer se nije koristila u diplomatske ili konzularne svrhe. Obrazloženje ambasade da je zgrada neupotrebljiva jer je potrebna popravka je ignorisano.

Poljska je takođe tražila da konfiskuje školu kojom je upravljala ambasada u Varšavi, navodeći isti izgovor. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova protestiralo je protiv obje zapljene kao flagrantnog kršenja međunarodnog prava.

Mnoge zemlje EU i NATO-a protjerale su desetine ruskih diplomata nakon što je sukob u Ukrajini eskalirao u februaru 2022. godine, ali većina nije otišla toliko daleko da prekinu odnose s Moskvom. SAD i njihovi saveznici insistirali su da zapravo nisu uključeni u sukob, iako su Kijevu poslali oružje i finansijsku pomoć u vrijednosti od preko 100 milijardi dolara.

ambasadaPoljskarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Obična otimačina.

Tupko Glupko
1 godina prije

Financijska korist po Poljsku nikakva, politička šteta ogromna.

tihobl
1 godina prije

Tri dana nakon sto je Putin potpisao zakon o reciprocnom oduzimanju imovine.

Grdi
1 godina prije

Tko ce vjerovati europi u buducnosti? … krsi potpisane medunarodne deklaracije ….
Vjerojatno vrlo skoro ce se vidjeti migracije ljudi IZ europe .. jer postaje mracno mjesto ….

NOME
1 godina prije

da su Rusi na poljskoj granici, Poljaci ne bi plijenili……

toncibalonci
1 godina prije

“Poljska je takodje trazila da konfiskuje skolu kojom je upravljala ambasada u Varsavi”. Nakon visecasovne analize teksta sve navodi na zakljucak da su Poljaci to trazili od Envera Hoxe.

eks
1 godina prije

Naučili od gazde – gangstera. Amerikanci su stavili Poljake pod šapu. Biće Poljaci veći gangsteri od učitelja .

Sefer
1 godina prije

Ne postoji zemlja koju bi volio da putin potpuno sravni sa zemljom prije nego poljsku

Antee
1 godina prije

Kad ovako bespravno otimaju diplomatama i oligarsima sa vrhunskim odvjetnicima šta mislite kako će tek otimati običnim ljudima?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI