Poljska je zaplijenila sredstva ruske ambasade i trgovinske misije

Poljska policija
25 komentara

Sav novac na računima ruske ambasade i trgovinskog ureda u Varšavi zaplijenilo je poljsko tužilaštvo, otkrio je u srijedu ambasador Sergej Andrejev.

„Dobili smo obaveštenje od tužilaštva da su sredstva sa računa u banci Santander ambasade i trgovinskog predstavništva prebačena na račune tužilaštva“, rekao je Andrejev za RIA Novosti.

Santander banka je tada obavijestila ambasadu da je “prestala sarađivati” sa ruskom vladom i zatvorila račune, dodao je Andrejev. Prema diplomati, na oba računa  bilo je “značajnih iznosa” i američkih dolara i poljskih zlota.

Andrejev je incident nazvao “flagrantnim kršenjem Bečke konvencije o diplomatskim odnosima”, ugovora iz 1961. koji reguliše prava i odgovornosti diplomata. Poljske vlasti su prethodno blokirale račun ambasade, navodeći sumnje da bi mogla biti umiješana u “pranje novca ili terorizam”. Kada je to spriječilo ambasadu da plati zakup rekreativnog objekta u blizini Varšave, poljske vlasti su raskinule zakup i zaplijenile imovinu u novembru 2022.

Još jedna imovina, rezidencija u ulici Sobieski 100, zaplijenjena je prošlog proljeća. Gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski rekao je tada da ga treba predati izbjeglicama iz Ukrajine. Poljsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je zgrada u “ilegalno vlasništvo” ambasade jer se nije koristila u diplomatske ili konzularne svrhe. Obrazloženje ambasade da je zgrada neupotrebljiva jer je potrebna popravka je ignorisano.

Poljska je takođe tražila da konfiskuje školu kojom je upravljala ambasada u Varšavi, navodeći isti izgovor. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova protestiralo je protiv obje zapljene kao flagrantnog kršenja međunarodnog prava.

Mnoge zemlje EU i NATO-a protjerale su desetine ruskih diplomata nakon što je sukob u Ukrajini eskalirao u februaru 2022. godine, ali većina nije otišla toliko daleko da prekinu odnose s Moskvom. SAD i njihovi saveznici insistirali su da zapravo nisu uključeni u sukob, iako su Kijevu poslali oružje i finansijsku pomoć u vrijednosti od preko 100 milijardi dolara.

ambasadaPoljskarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
11 mjeseci prije

Obična otimačina.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Financijska korist po Poljsku nikakva, politička šteta ogromna.

tihobl
11 mjeseci prije

Tri dana nakon sto je Putin potpisao zakon o reciprocnom oduzimanju imovine.

Grdi
11 mjeseci prije

Tko ce vjerovati europi u buducnosti? … krsi potpisane medunarodne deklaracije ….
Vjerojatno vrlo skoro ce se vidjeti migracije ljudi IZ europe .. jer postaje mracno mjesto ….

NOME
11 mjeseci prije

da su Rusi na poljskoj granici, Poljaci ne bi plijenili……

toncibalonci
11 mjeseci prije

“Poljska je takodje trazila da konfiskuje skolu kojom je upravljala ambasada u Varsavi”. Nakon visecasovne analize teksta sve navodi na zakljucak da su Poljaci to trazili od Envera Hoxe.

eks
11 mjeseci prije

Naučili od gazde – gangstera. Amerikanci su stavili Poljake pod šapu. Biće Poljaci veći gangsteri od učitelja .

Sefer
11 mjeseci prije

Ne postoji zemlja koju bi volio da putin potpuno sravni sa zemljom prije nego poljsku

Antee
11 mjeseci prije

Kad ovako bespravno otimaju diplomatama i oligarsima sa vrhunskim odvjetnicima šta mislite kako će tek otimati običnim ljudima?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI