Američki dug obara sve rekorde – Ministarstvo financija štampa obveznice punom parom

stampanje dolara
58 komentara

Najnoviji podaci američkog Ministarstva financija govore da je u fiskalnoj 2018. godini američki bruto nacionalni dug napuhan za dodatnih 1270 milijardi dolara i zadnjeg dana fiskalne 2018. godine, 28. rujna, dosegao nevjerojatnu razinu od 21 520 milijardi dolara.

U tom se razdoblju američki državni dug povećao za 6,3 posto i sada iznosi 105,4% bruto domaćeg proizvoda (BDP), računajući trenutnu vrijednost dolara.

Prema Poreznoj službi Ministarstva financija, državni dug na kraju fiskalne 2017. godine je bio 20 250 milijardi dolara.

Veliki deficit je rezultat isplate saveznih naknada u kolovozu umjesto u rujnu, priopćila je služba. Proračunski deficit u kolovozu je bio 214 milijardi dolara, što je dvostruko više od istog razdoblja prije godinu dana.

Kongresni ured za proračun (CBO) je ranije predvidio da će “deficit” u fiskalnoj 2018. godini biti 895 milijardi dolara.

“Krećemo se prema grčkom scenariju”

Američki dug

Čak i u tom scenariju, CBO je upozorio da će za samo nekoliko godina SAD plaćati više kamata na oplatu nacionalnog duga nego što će biti troškovi Pentagona ili programa “Medicare”.

“Činjenica da smo sada u desetoj godini ekonomske ekspanzije i dug raste izvanrednom brzinom, što je vrlo neodgovorno. Ako Kongres temeljito ne promijeni kurs, krećemo se putem krize poput one u Grčkoj”, rekao je Chris Edwards, direktor studija porezne politike na Institutu Cato, think tanka u Washingtonu.

“Rastući dug mogao bi stvoriti novu kriznu situaciju u kojoj kamatne stope rastu i vlada mora poduzeti drastične akcije, možda radikalno smanjivati usluge, socijalnu sigurnost i druge pogodnosti ili dramatično povećati poreze, što će štetiti gospodarstvu”, dodao je Chris Edwards.

“Na kojoj je stopi prag duga previsok, ne znamo. Ali dizati ga zauvijek je nemoguće, jer je to neodrživo. To je veliki problem. Mi smo napredno gospodarstvo s neodrživim kursom”, izjavio je ekonomist Jason Furman s Harvarda.

Izračun duga je pogrešan

Nacionalni dug SAD-a

Portal Zero Hedge upozorava na jednu nelogičnost. Naime, prema ovim brojkama SAD su dužne oko 105,4% bruto domaćeg proizvoda, prema trenutnoj vrijednosti dolara, ali ne uzimajući u obzir inflaciju.

Naime, službeni stav je kako problema nema. “Ovo nije velika recesija kao kada se porezni prihodi uruše jer su milijuni ljudi izgubili posao i zbog toga što su tvrtke izgubile novac ili su bankrotirale kad zbog pada prodaje ili nemogućnosti otplate kredita. Rashodi države su porasli zbog plaćanja potpora, kao što su naknade za nezaposlenost i bonovi za hranu, te zato što je bilo i nekih poticaja”, tvrde u Washingtonu i dodaju kako su ovo dobra stara vremena, jer je  gospodarstvo mjereno nominalnim BDP-om raslo za 5,4%.

Zero Hedge upozorava kako “nominalni” BDP, a ne inflacijski prilagođeni “realni”  BDP nisu isto, pa se čak ni dug ne prilagođava inflaciji.

Ovdje želimo brkati kruške s jabukama. Povećanje bruto nacionalnog duga su dugoročne financije. Čak i nakon prošle velike recesije bruto nacionalni dug je u prosjeku rastao 954 milijarde dolara po fiskalnoj godini, od 2011. do 2017. godine.

U Kongresu se redovito vode borbe oko podizanja stropa duga, ali se ne čini ništa vidljivo u smislu fiskalne stabilnosti. Ove su rasprave uglavnom politički igrokazi koje ostavljaju neka ravna mjesta u donjem grafikonu, nakon čega odmah slijedi nekoliko vrtoglavih uspona.

Ali SAD se sada još više rasipaju, što se vidi u povećanju potrošnje u kombinaciji sa  smanjenjem poreza. Zbog toga je dug u fiskalnoj 2018. porastao za 1270 milijardi dolara, 33% više nego što je bio ionako težak prosječni porast duga u posljednjih sedam fiskalnih godina, kada je godišnje rastao po stopi od 954 milijardi dolara.

Za prvih 11 mjeseci fiskalne 2018. godine, dakle do kolovoza, ukupni porezni prihodi su porasli samo za 19 milijardi dolara ili za 1%, priopćio je CBO, iako je gospodarstvo, mjereno nominalnim BDP-om, raslo po godišnjoj stopi od oko 5,4 %, bez da se izračun prilagodio inflaciji.

sad dug 1981 2017
FOTO: Američki dug 1981-2017

Ovo povećanje poreznih prihoda od 1% je postignuto na sljedeći način:

Prihodi od poreza na dohodak i plaće porasli su za 105 milijardi dolara, ili za 4%.

Zbog novog zakona o porezu na dobit, prihodi od poreza na dobit su smanjeni za 71 milijardu dolara, ili za 30%.

Prihodi od drugih izvora poreznih nameta su pali za 16 milijardi dolara ili za 6%. To uključuje i smanjenje doznake iz FED-a, koji najveći dio svoje dobiti šalje u Odjel državne riznice, ali sada banke više dobiti drži u višim pričuvama, što znači da manje sredstava prenosi Odjel državne riznice.

Tijekom prvih 11 mjeseci fiskalne 2018. godine su u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine izdaci savezne države porasli za 240 milijardi dolara, ili za 7%.

Kao što smo naveli, CBO je napravio procjenu kako će “deficit” u fiskalnoj 2018. biti 895 milijardi dolara, ali su te procjene redovito bile znatno manje od konačnog povećanja bruto nacionalnog duga.

Kako je to dug koji naposljetku računa sav novac kojeg vlada potroši i minusi novca kojeg prima, razlika se mora posuditi, a ta je razlika u fiskalnoj 2018. iznosila 1270 milijardi dolara.

U tom kontekstu su razumljive odluke Trumpa da uvede carine, pokrene trgovinski rat s Kinom, da silom gura američki LNG na tržišta na kojima nije konkurentan, ali su brojke neumoljive i sve to nije dalo nikakav rezultat.

Ministarstvo financija pali štamparski stroj, ali nema kupaca za dolare

američki dug rast 2018
FOTO – Američki dug i rast u fiskalnoj 2018.

U ovim uvjetima, obzirom da FED vodi svoju vlastitu politiku, američko Ministarstvo financija je upalilo stroj za štampanje dodatnih državnih obveznica, kako bi molo hraniti ovaj ogromni dug. Problem je samo što za te obveznice nema kupaca.

Američka državna riznica ovog tjedna prodaje 74 milijarde dolara duga. Ovo je nužan korak kako bi se financirao rastući proračunski manjak, koji koje posljedica masovnog smanjenja poreza na dobit Trumpove administracije prošlog prosinca i masovnog ukupnog duga zemlje kojeg su akumulirale prethodne uprave.

Novi dug ovog tjedna će biti izdan u trogodišnjim, desetogodišnjim i obveznicama s rokom otplate od 30 godina, izvijestio je Reuters, citirajući podatke američkog Ministarstva financija, koje je krajem rujna, usprkos loše potražnje među ulagačima, uspjelo  prodati ukupno 106 milijardi dolara novog duga.

Znakovito je da su države poput Japana, Kine, Rusije i Turske kupovale puno manje američkog duga, a čak su ga i prodavale. Inozemna prodaja na aukcijama američkog Ministarstva financija se usporila.

Jedan od razloga je trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Kine, koji je potaknuo rast dolara. Međutim, što se događa. Trgovci obveznicama kupuju više američkog duga, ali ga brzo preprodaju kako bi ostvarili dobit na trenutnom rastu.

Podaci prošlog tjedna pokazuju da je američki proračunski deficit probio procjenu u prvoj punoj fiskalnoj godini Donalda Trumpa kao predsjednika i ovo je najveći fiskalni deficit Sjedinjenih Država od 2012. godine.

Postoje zabrinutosti da će rast američkog duga izmaći kontroli. Kao što smo naveli, on trenutno iznosi Američki dug trenutno iznosi 21 520 milijardi dolara, a Ministarstvo financija je priopćilo kako je u fiskalnoj 2018. američka vlada platila 523 milijardi dolara kamata na dug, što je povijesni rekord.

Trump će uskoro objaviti plan za rješavanje problema duga. Prema glavnom ekonomistu predsjedničke uprave, Kevinu Hassettu, “deficit je apsolutno viši nego što bi itko želio”.

“Kada budete vidjeli naš sljedeći proračun, a vidjet ćete neke stvari u narednih nekoliko tjedana, vidjet ćete mnogo agresivniji pristup u rješavanju duga”, rekao je Kevinu Hassettu, prenosi Bloomberg.

No, postoje samo dva načina. Prvi podrazumijeva teške rezove u javnoj potrošnji, prije svega u uslugama kao što su zdravstvo, obrazovanje, socijalna sigurnost i druge pogodnosti, a drugi način je podići poreze, što Trump neće učiniti, jer bi se to kosilo s njegovom politikom “manjih poreza na dobit kao poticaj za rast gospodarstva”. Ima li Kevin Hassett neku treću opciju na umu, to je nepoznanica, ali će uskoro izaći na vidjelo. Moguće je da se ide do kraja i ipak nađu zemlje koje će se prisiliti da kupe američki dug i tako  će se pri izradi novog proračuna vidjeti cirkus u Kongresu, a radikalne promjene će se odgoditi za sljedeću godinu.

američki dugFEDSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
5 godine prije

Ajme. al će bit treće svjetsko klanje,zbog američke gluposti…..

NekiGost
5 godine prije

Meni osobno je zanimljivo kako se uvijek spominje rezanje troškova javnih usluga – zdravstva, obrazovanja i socijalne sigurnosti, a ne spominje se rezanje troškova vojske, Pentagona, CIA-e i sl.

Nagard
5 godine prije

Svaka tema Amerika a na Balkanu milion tema od zivota mirovina izbora kriminala pa dajte nestao domaće a amere koji sami stapaju novac i nikad ga nece vratit pustite dajte nam domaćih tema izdajnika propasti mirovinskog sustava .ps da je umjesto Amerike tema Brazzers pa stvarno bi vise dodijalo

Ivo
5 godine prije

To je sve u redu. Liberalni kapitalizam je najbolji ekonomski poredak ikad. Postoje poluinteligenti koji nam to stalno napominju, pa onda valjda mora biti točno. Neotplativi dugovi su zanemariv problem.

Dub Miroslav
5 godine prije

Tko im odobrava dug na kartici?!?

Bubakar Sanogo
5 godine prije

Zanimljivo kako se nikad ne spominje kineski dug koji iznosi 220% njihovog BDP-a. Ako americko gospodarstvo vrijedi 20 trilijardi a s dugom od 21 trilijardu je pred slomom kako onda kinesko s dugom od 19 trilijardi a skoro duplo manjom vrijednoscu od americkog nije ?

Tom
5 godine prije

Malo ste ukrivo , trenutni dug iznosi 21621 miljardi dolara imate usdebtclock.org gde mozete uzivo pratit na semaforu kolko se dug povecava

eu kolonija
5 godine prije

obama je uradio jednu dobru stvar kada je povećao dug amerikanaca sa 9.300 na 20.000 milijardi dolara.

Pantsir S1
5 godine prije

Ukoliko pobede u ekonomskom ratu sa zemljama koje ne zele da zive u takvom svetu, taj dug placacemo svi mi, gradjani takvog “slobodnog” sveta.
Juce sam se dotakao ruske kosmicke industrije.Ocigledno je da su pogresili sto nisu stornirali sve medjunarodne letove dok se ne zavrsi istraga sa rupom na Sojuz-u ms-09.Danas se dogodila havarija sa Sojuzom ms-10, koja ce imati dalekosezne posledice jer ce izgleda biti zamrznuti neko vreme letovi sa posadom.Bas me interesuje rezultat istrage.Ruska kosmicka industrija je perjanica Ruske privrede, kao sto sam juce napomenuo.Zemlje kao sto su Indija ili UAE su zainteresovane za usluge Roskosmosa, kojem je najveci problem novac, i zbog finansiranja stalno pomeraju najbitnije misije.Najvise bi mogli profitirati Space-X i Boeing.

Da podvucem.Nezavisnost u kosmosu, u trecem milenijumu znaci potpuni suverenitet.Tri zemlje danas su apsolutno suverene, a u bliskoj buducnosti ce im se pridruziti i Indija.

Sardelino
5 godine prije

Sveukupni američki dug, vanjski i unutrašnji (dug po hipotekama, kartičnom poslovanju, studentski dug….) iznosi cca
300 000 milijardi dolara.
Iako su dugovi neotplativi to ipak ne znači da pojedinci ili države, neće ostati, ovi prvi bez “gaća” a ovi drugi bez državne imovine.

Fatih
5 godine prije

“AMERICKI PREDSJEDNIK VILSON JE TRI GODINE NAKON POTPISIVANJA AKTA O OSNIVANJU CENTRALNE BANKE SAD 1913.GODINE IZJAVIO:” JA SAM NESRETAN COVIJEK.NAMJERNO SAM UNISTIO SOPSTVENU DRZAVU.STANJE NACIJE I SVE NASE AKTIVNOSTI SU U RUKAMA NEKOLIKO LJUDI. NEPOSTOJI VLADA SLOBODNOG MISLJENJA I VLADAVINA VECINE, VEC JE VLADA PO VOLJI I INTERESU MALE GRUPE TO JEST DOMINANTNIH LJUDI”……………PAMETNOM DOSTA.ONAJ KO ZNA KAZE :VLASNICI DOLARA SU NEKOLIKO HAZARDSKI FAMILIJA.NE JEVREJSKI VEC HAZARDSKI.ONI SU VLASNICI STAMPARIJE…………. ONI SU VLASNICI ZIVOTA I SMRTI AMARICKIH GRADJANA ……

Parip
5 godine prije

Kome su duzni?

ZigAtman
5 godine prije

Nastampat ce koliko treba i? sta sad?Opet i dalje cemo u ljekarne – markete kapitalizma kao i poslije sljedeceg stampanja.burza ce se oporavit vec sljedeci tjedan cijene nece poskupit jer ovoga puta placaju turska i ukrajina uz siriju. eto

Tupko Glupko
5 godine prije

Ima i treca opcija – drasticno rezati troskove za vojsku koji ionako cini trecinu rashoda SAD-a.
Kupaca za americko oruzje sve manje, gube ratove, ne zapocinju nove, nemaju kome prodati zastarjelo..
Mozda je to krajnji cilj Trumpovog izolacionizma?

Zaposleni Besposlicar
5 godine prije

Moze li mi iko laički objasniti kako jedna drzava moze tako da se zadužuje? Zasto onda ne moze niko drugi na planeti osim njih?

Maja
5 godine prije

ovo je slicna situacija kao pred krah 1987 kad se zbog divljanja rendite us obveznica urusilo akcijsko trziste – samo sto se sad radi o vecim brojkama I opet je ne samo cijelo akcijsko trziste ugrozeno, vec i privreda skupa sa valutom i tsunami sirom svijeta. iza svega stoji svj. financ mafija tj “elita”

Mercury
5 godine prije

Kolega ispod je već stavio ovaj link, ali ću ga ponoviti jer je nevjerojatno bitan – http://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html

Većini ljudi su to samo neke brojke i uopće nemaju pojma koja je to lova, od kuda je došla i gdje će završiti i gdje je već završila.

Spartak
5 godine prije

Lako njima kad mogu štampat novac bez pokrića. To su zapravo legalni (državni) krivotvoritelji. Na svakome dolaru bi trebalo biti upozorenje za korisnike PAŽNJA: KRIVOTVORENO.
No posao ide, firma dobro radi. Sve dok ima naivaca koji nasjedaju na trik i za krivotvoreni novac prodaju stvari i usluge.

Mis
5 godine prije

Naravno 1,2 i 3 ww biti ce zbog jebenih kamata i banaka. Jugoistočna europa propada zbog duplo vecih kamata, zbog mjesanja.zapadne politike, a i tulavog naroda koji bira baje. Luda kuca

Ivo
5 godine prije

a treći način je 3. Svjetski Rat

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI