Nova predsjednica Gruzije brzo razbila sve iluzije: “Rusija mora odgovarati za sve što čini”

SaloméZourabichvili
48 komentara

Na predsjedničkim izborima u Gruziji je za pobijedila Salome Zurabišvili, koja je u drugom krugu kao neovisni kandidat, ali uz podršku stranke “Gruzijski san”, pobijedila kandidata Grigola Vašadzea, koji je iz inozemstva imao snažnu podršku Mihaila Saakašvilija.

Salome Zurabišvili je rođena u Parizu u obitelji gruzijskih političkih prebjega u vrijeme Sovjetskog Saveza. Studirala je na Institutu političkih znanosti u Parizu (Sciences Po), a pohađala je i program na Sveučilištu Columbia u New Yorku, gdje je pohađala tečajeve s pokojnim Zbigniewom Brzezinskim.

Zurabišvili je napustila studije i pridružila se francuskoj diplomaciji 1974. godine. Bila je voditeljica Odjela za međunarodna i strateška pitanja državnog tajništva Francuske u razdoblju od 2001. do 2003. Godine, nakon čega je imenovana veleposlanicu Francuske u Gruziji.

Po dolasku u domovinu svojih roditelja se uključuje u politiku i kao francuska državljanka  18. ožujka 2004. postaje ministrica vanjskih poslova Gruzije u vladi Mihaila Saakašvilija. Od tada je cijelo vrijeme u vrhu gruzijske politike i sada je izabrana za predsjednicu.

U svojoj prvoj izjavi nakon pobjede je rekla da će se zalagati dobre odnose i s Europskom unijom, ali i Rusijom. No, takve su izjave stizale od svih gruzijskih političara nakon Saakašvilija, ali su se svi dosljedno držali atlantističkog kursa, a s obzirom na životopis gospođe Zurabišvili malo je vjerojatno da će po tom pitanju išta promijeniti.

Konačno, Salome Zurabišvili je dala potvrdu ovakvim pretpostavkama samo nekoliko dana nakon što je službeno proglašena pobjednicom na drugom krugu izbora održanih 28. studenoga 2018.

Salome Zurabišvili: Rusija se treba prestati ponašati kao bivši SSSR

Rusija bi trebala odgovarati za incident u Azovskom moru, kao i za rat u Gruziji 2008. godine, izjavila je novoizabrana gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili u intervjuu za francuski I24NEWS. Kao susjed Rusije, njena zemlja ne može živjeti pod stalnom prijetnjom nestabilnosti koju generira Moskva, rekla je čelnica gruzijske države. Prema njezinim riječima, Gruzija, koja traži članstvo u EU i Sjevernoatlantskom savezu, treba veću stabilnost u Crnom moru, a da se to postigne će zemlji pomoći Europa i SAD.

Novoizabrana gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili “zauzela je čvrst stav o pitanju povrede suvereniteta susjednih zemalja od strane Rusije”,  izvještava francuski I24NEWS.

“Sadašnja kriza u Ukrajini je iznimno osjetljivo pitanje za Gruziju. Izražavamo punu solidarnost s Ukrajincima”, izjavio je Zurabišvili u ekskluzivnom intervjuu za francuski I24NEWS, podsjećajući da je tijekom rata 2008. godine Rusija “okupirala” dva teritorija koji pripadaju Gruziji – Abhaziju i Južnu Osetiju.

“Rusija bi trebala odgovarati za ono što se dogodilo u Gruziji i Ukrajini. Rusija mora shvatiti da pripadnost međunarodnoj zajednici podrazumijeva održavanje stabilnosti u regiji i da se treba prestati ponašati kao bivši SSSR”, tvrdi nova gruzijska predsjednica.

“Kao susjed Rusije, Gruzija ne može nastaviti živjeti pod stalnom prijetnjom nestabilnosti koju danas generira Moskva”, istaknula je političarka.

Salome Zurabišvili je posebnu pažnju posvetila činjenici da je stabilnost regije Crnog mora od posebne važnosti za njenu zemlju, kojoj je cilj ući u EU i NATO.

“Trebamo veću stabilnost u Crnom moru i na tome namjeravamo nastaviti raditi zajedno s našim partnerima, Europljanima i Amerikancima”, rekla je gruzijska predsjednica.

Francuski list podsjeća da je Salome Zurabišvili rođena u Francuskoj, te da je dugo služila kao diplomat u Gruziji, a kasnije je potvrdila namjeru da “aktivno štiti proces stvaranja suvremene Gruzije i njen ulazak u Europsku uniju”, uz napomenu da je njen izbor bio rezultat “želje gruzijskog naroda da se približi EU”.

S obzirom na jačanje gruzijske vojske i izgradnju američke vojne baze u blizini Tbilisija, što su radnje koje se provode i zbog rusko-ukrajinske krize, u tom smislu novoizabrana predsjednica je rekla “kako računa na pomoć Izraela, jednog od najstarijih partnera Gruzije”.

“Potrebni su nam snažni partneri kako bi ojačali naše obrambene sposobnosti, kako na moru tako i u zraku”, rekla je Salome Zurabišvili.

“Između ostalog, Gruzija i Izrael su ujedinjeni zajedničkom borbom za neovisnost od militantnih susjeda”, zaključila je nova gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili.

Nije jasno gdje je nova predsjednica našla podatak da je Izrael jedan od najstarijih partnera Gruzije, obzirom da dvije zemlje imaju diplomatske odnose tek od 1992. godine, dok Gruzija, uz uspone i padove, kao država ili politički entitet u sastavu raznih carstava i Sovjetskog Saveza postoji više od tisuću godina. Jedna od veza mogu biti 120 000 gruzijskih Židova koji žive u Izraelu, te 13 000, koliko ih je ostalo u Gruziji, ali s obzirom na druženje u mladosti sa Zbigniewom Brzezinskim i dugogodišnju karijeru u francuskoj diplomaciji, koja uključuje usku suradnju s francuskim obavještajnim službama, malo je vjerojatno da se gospođa Zurabišvili oslanja na bilo koju dijasporu ili nestabilne i promjenjive čimbenike i provedbi jasne antiruske politike. Dakle, iz Tbilisija ništa novo, osim najave “savezništva” s Izraelom, što vjerojatno znači kupovinu oružja i vojne opreme od izraelskog režima.

I24 News

Salomé Zourabichvili
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Nije mi jasno kako oni to uspiju,kako uspiju da navedu jedan narod da se podijeli, pa da se zamrzi, pa da se počne ubijati…..

Abe Nepotvrdjeni
5 godine prije

Stvara suvremenu Gruziju ej

shumadinac
5 godine prije

Da,da – tipičan “nezavisni” kandidat…

Sasa S
5 godine prije

Ova je tagovana..obucena i pripremljena za ovu funkciju jos sa Zbigniewom Brzezinskim…poznatim RUSOFILOM..ha.ha…politika se kreira za buducnost jos dok si u pelenama…..

soze
5 godine prije

Pogledati iza nje naslagane knjige na polici s njezinim likom i sve je jasno na koji su nacin nju vrbovali.

Drvobradi
5 godine prije

A ti se trudis ispasti pametan,a? Ali nejde ?

shumadinac
5 godine prije

Evo kako “stručnjak” zamišlja komandni centar: sede neki oficiri za stolom sa šarenim dugmićima pa biraju – eci, peci, pec…

Kanncer
5 godine prije

Nema slučajnosti u politici, cionisti planiraju dugoročno… pa tako i Gruziji iliti Georgiji kako ju židovi nazivaju!

Ana
5 godine prije

U prvoj recenici teksta, u prvim rijecima te prve recenice, vec ste sve rekli.

Riddick
5 godine prije

Sta su u ustavu izmenili sto je tebe pogodilo.
Merkelova je na celu stranke od 2000 a kancelarka je vec 16 godina.
A ,te male zemlje sto hoce Rusiji da dodju glave ce najvise sebi da naskode , daleko je Amerika i Evropa je slaba , kada prodje ova antiruska histerija videcemo sta ce onda da rade?!?

jezevakucica
5 godine prije

Zaboravila je reći i da je Rusija kriva što je kao francuska državljanka postala ministrica u Gruziji i što je.školovana i dresirana od strane zapada da sere po svom dvorištu.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Gospodjo Salome Zurabišvili, ako zelis biti dama i faktor u svojoj drzavi, prihvati se metle i pocisti u svojoj kuci, gradi dobre odnose sa susijedima, a ne sa nekim SAD ili NATO gangsterima i ne mijesaj se u tudja posla jer ces dobiti po prstima, a mogala bi dovesti svoju naciju i zemlju da ostane bez veceg ili manjeg dijela suvereniteta.
I na kraju nemoj biti guska i umisljati si da si generalica takvih vec imamo u politici na Balkanu.

Ajmo
5 godine prije

Ta nula, niskoristi, prodana dusa, vucibatina govori jednoj Rusiji sto bi Rusija trebala ciniti. Ta nije ni za koze cuvat, a kamoli sto drugo.

Tom
5 godine prije

Vazno je zvati se Salome

Tupko Glupko
5 godine prije

Biti mali poput Hrvatske, imati dugu granicu sa Rusijom i Turskom, imati izlaz na Crno more sto je ruska sfera utjecaja, davati NATO-u da radi bazu u tvojoj zemlji, palamuditi o prijateljstvu sa Izraelom i Amerikom, fantazirati o ulasku u EU i NATO..
Na zalost, gadno vam se pise sa ovom predsjednicom skolovanom u Americi, postat cete brzo zrtveno janje Zapada ako ce vas ona voditi.

Dopizdilomi
5 godine prije

Slažem se da bi trebala odgovarati. Međutim da li bi SAD trebala odgovarati za incidente s Libijom, Irakom, Sirijom, Venecuelom…….?

Churko
5 godine prije

Polako doci ce i njoj jednog lijepog dana iz dupeta u glavu.

cicos
5 godine prije

Salmonela, dizi vojsku ili dizi noge pa pichi na Moskvu.
P.S.
Ponesi rezervne gaće… malo zahladilo da ne povuces ‘ladan zrak

Sasa S
5 godine prije

Mozda je bolje da se vrati u Pariz,tamo goloruka vlast ima nesto protiv dobro naoruzanog naroda… mislim na zelene prsluke….. pa im pomogne da rese enigmu te fraze od demokratije…

samo tako
5 godine prije

Fracuska državljanka u ulozi ministrice vanjskih poslova Gruzije !!
Nešto kao u Hrvatskoj ?

Jole
5 godine prije

Mala dopuna članku.Za vrijeme dok je Sakašvili bio predsjednik Gruzije,bilo je jako puno događanja koja nalikuju na događanja u Ukrajini.U Gruziji je kao i u Ukrajini izvršen puč,ali bi ga nazvao tihi puč za razliku od događanja na Maidanu.Također je postavljena marioneta Washingtona,špijun CIA Sakašvili.Odmah na početku mandata,počeo je provoditi otvorenu i agresivnu antirusku politiku. Dovukao je iz Izraela Židova koji je bio porijeklom iz Gruzije i postavio ga na mjesto ministra obrane.Paralelno sa tim je počelo naoružavanje Gruzije ,oružjem ponajviše iz SAD i Izraela.Kupili su oružja za preko 5 milijardi usd,za što je dio plaćen gospodarskim reformama u sklopu tranzicije i privatizacije.Gruzijska je vojska počela preustroj po NATO standardu i tamo je bio veliki broj instruktora,opet najviše iz Izraela radi veza sa ministrom obrane ( procjene su bile blizu tisuću ) te par stotina iz SAD.Naivni Gruzijci su se ozbiljno spremali da povrate odmetnute pokrajine Abhaziju i Sjevernu Osetiju… Čitaj više »

Sunseeker
5 godine prije

Stiže demokracija u Gruziju. Prosto nevjerojatno kako supljoglavi i naivan narod izabere uvijek nekoga tko je samo rođen u zemlji a živi u sasvim drugom svijetu i ima sasvim druga razmišljanja od naroda u koji se vraća.. Krenem samo od Hr i sve je već jasno kako uživamo u povratnicima koji dobiju status vođe…..fuj

RAJKO
5 godine prije

JA SAM SVE SIGURNIJI U TO DA CE I OVO CUDO OD ZENE NAPRAVITI POLITICKU KARIJERU NA NASTOJANJU DA JE RUSIJA KRIVA ZA SVE KRIZNE MOMENTE PO SVJETU JER SE VIDI I DA JE JEVREJKA PO PORIJEKLU A NE GRUZIJKA JADNI NARODE GRUZIJE I VI STE DAKLE KUKAVICE PRODADOSTE SE ZA SAKU DOLARA ZA ONU VALUTU KOJA SUTRA MOZE POTONUTI

Moreno
5 godine prije

Salome po imenu nemore ne bit kazarka

Ante
5 godine prije

Još jedan ratni huškator je došao na vlast. Ono kada se ne želiš boriti protiv korupcije ni protiv siromaštva nego namjerno generiraš strah od nekoga da bi opravdao svoje postojanje. Takve političare obavezno podržavaju ljudi još gori od nje koji se nalaze među narodom i koji se uvijek brinu da se njihovo mišljenje istakne.

Minus Collector
5 godine prije

Baš čudno! Čovjek bi očekivao da predsjednica Gruzije pohvali Rusiju zbog kršenja gruzijskog suvereniteta i okupacije dvaju pokrajina. Ja bih na njenom mjestu pitao Rusiju treba li joj još šta. Možda Adžarija npr.?

Pantelija
5 godine prije

samo da podsjetim da uporno pišete krivo, iako je I24News kanal koji je na francuskom (arapskom i engleskom) jeziku, sjedište je u Tel Avivu, vlasnik židov, a tv kuća koja je počela s radom lanjske 2017, je samo pokušaj odgovora na globalne višejezične Russia Today i CGTN (kinesku) mreže kao trn u oku zapada, kada su perjanice kao cnn, bbc i reuters prestali biti ispiratelji mozga, tada su brz francuzi osmislili Euronews (sada ide na 5-6-7 jezika čak), izraelci I24 i tako redom… boli ih istina

i24 je čista cionistička propaganda

jetflash
5 godine prije

ako želiš ispasti “nezavisan” onda se ne hvališ da si bio na tečajevima anglo imperijalizma kod brzezinskog!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI