Predsjednica Gruzije optužila Rusiju za provokaciju

SaloméZourabichvili
37 komentara

Tvrdnja dolazi nakon što je Vladimir Putin potpisao uredbe kojima se ukida zabrana letova i vizni režim sa susjednom zemljom

Gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili ustvrdila je da je odluka Rusije o ukidanju zabrana letova i ponovnog uvođenja režim bez viza za građane te bivše sovjetske republike “još jedna provokacija”. Nasuprot tome, gruzijski ministar vanjskih poslova pozdravio je potez Moskve.

“Obnavljanje izravnih letova i ukidanje zabrane izdavanja viza s Gruzijom neprihvatljivo je sve dok Rusija nastavlja s agresijom na Ukrajinu i dok okupira naš teritorij”, navela je Zourabichvili u Tweetu u srijedu.

Gruzijska predsjednica je mislila ovdje na suradnju Rusije s Južnom Osetijom i Abhazijom, koje su se odvojile od Tbilisija 1990-ih, a Moskva ih je priznala kao neovisne države nakon rusko-gruzijskog sukoba 2008. godine.

Tijekom konferencije za novinare kasnije u srijedu, Zourabichvili je predložio da bi Tbilisi trebao odgovoriti na ovaj potez “sazivanjem Vijeća sigurnosti i razmatranjem uvođenja tromjesečnih viza” za Ruse koji putuju u Gruziju. “Vrijeme je za izražavanje našega stava”, inzistirala je. U međuvremenu, ministar vanjskih poslova zemlje, Ilia Darchiashvili, pozdravio je rusku najavu, tvrdeći da će olakšati život mnogim Gruzijcima. Istaknuo je da više od milijun gruzijskih građana živi u Rusiji, a održavaju bliske veze s rodbinom u svojoj domovini.

“S humanitarnog gledišta, ovu bi odluku pozdravila svaka odgovorna vlada”, rekao je Darchiashvili novinarima.

Gruzija je parlamentarna republika u kojoj premijer i vlada imaju izvršnu vlast, dok je uloga predsjednice ceremonijalna. Unatoč pro-ukrajinskom stajalištu Zourabichvili, vlada zemlje je do sada odbijala pridružiti se zapadnim sankcijama nametnutim Rusiji i neprestano je odbijala svrstavanje na stranu Kijeva u sukobu.

Smještena u planinama Kavkaza, Gruzija je popularno turističko odredište među Rusima, koji mogu ostati godinu dana bez vize, prema trenutnim pravilima.

Ranije u srijedu, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbe kojima se ukidaju zabrana letova i vizni režim s Gruzijom. Počevši od 15. svibnja, državljani Gruzije će trebati vize samo ako planiraju ostati u Rusiji dulje od tri mjeseca, radi rada ili studiranja. Moskva je obustavila letove u i iz Gruzije u ljeto 2019., kao odgovor na niz nasilnih proturuskih prosvjeda u Tbilisiju, tijekom kojih su prosvjednici pokušali upasti u zgradu parlamenta. Nemiri su uslijedili nakon incidenta u gruzijskom parlamentu, kada su oporbeni zastupnici prekinuli Interparlamentarnu skupštinu pravoslavlja (IAO) i vrijeđali predsjednika IAO Sergeja Gavrilova, koji je ujedno bio i šef ruske delegacije.

Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOVI STARI
19 dana prije

koja b se normalna država bunila ako bi se ukinule vize za njene građane?

tuf
19 dana prije

“U međuvremenu, ministar vanjskih poslova zemlje, Ilia Darchiashvili, pozdravio je rusku najavu, tvrdeći da će olakšati život mnogim Gruzijcima. Istaknuo je da više od milijun gruzijskih građana živi u Rusiji, a održavaju bliske veze s rodbinom u svojoj domovini.” – e, ovo je ključni moment, kada shvatiš da su realnost života i potrebe samog naroda jedno – a odluke/postupci vrha vlasti nešto potpuno drugo! Tako su izvozvali i same Ukrajince od kojih 98% nije sudjelovalo u Majdanu i htjeli su mir (što je inače i bio predizborni slogan Zelenskog). U međuvremenu ih se u dovoljnom postotku kontaminiralo nacionalizmom a izdašna sponzorstva izvana su osigurala eskalaciju. No meni je interesantna još jedna pojava, odnosno očiti projekt kojeg je (nadnacionalni) deep state kroz zadnjih par godina proveo na širem nivou. Primjetite koliko je trenutno prisutno ženskih “lidera” u najvšim strukturima vlasti. Nije baš slučajno, zar ne? I nikakav problem u tome ne… Čitaj više »

tihobl
19 dana prije

Vlada je jedva isposlovala da rusi ukinu sankcije a predsjednica kaze da je to agresija na Gruziju.

Stup društva
19 dana prije

I evo još jedna predsjednica koja revno provodi kabalističke naredbe na štetu onih koje tobože predstavlja. Angela Merkel, Theresa May, Liz Truss, Ursula Van der Layen, Jacinda Ardern, Kaja Kallas, Sanna Marin, Maia Sandu, Kristalina Georgijeva, Christine Lagarde, Janet Yellen i stotine drugih predsjednica, premijerki, guvernerki, gradonačelnica, ministrica redom pokazuju gotovo iste karakteristike vladanja – bezuvjetna poslušnost “Schwabovim dečkima”. Od revnog “obogaćivanja” svojih zemalja imigrantima, bail outova banaka, preko kovid terora pa sada do antiruske histerije i klimatskih nebuloza. A što bi tek bilo da je onomad umjesto Trumpa izabrana Hilarija ne usuđujem e ni pomisliti. Stvarno se ta emancipacija (a posebno politička) i superiorni ženski način vladanja pokazao, nema što. A ova Gruzijka je poseban biser. Njoj smeta obnavljanje izravnih letova i rusko ukidanje zabrane izdavanja viza s Gruzijom. Nevjerojatno.

Max
19 dana prije

Isprazno glumatanje.

abc
19 dana prije

Pazi to. Ukidanje viznog režima olakšava život milijunima ljudi, a ova zapadna hazarska kurvetina to nazove ruskom provokacijom, pa čak i prijetnom.

Antiglobalist
19 dana prije

Ista priča kao i sa moldavsko-soroševskom guskom Majom Sandu.

tatamata
19 dana prije

baba prolupala od kad su joj obecali ugraditi k… mukte

Damir
18 dana prije

Svaka čast ženama, njihova uloga u obitelji, zajednici, društvu nije ništa manja od uloge muškarca, ali isključivo u domeni koja je predodređena za ženu. Kad se uloge izmješaju tada dolazi do prirodnog nesklada i raspada obitelji, zajednice, društva.
Izgleda da je danas u svijetu sve manje muškaraca, pa poziv onima koji su preostali da se malo zamisle.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI