Otkrivena je tajna najbržeg zrakoplova na svijetu

SR-71 Blackbird
75 komentara

Izviđački zrakoplov, “nalik izvanzemaljskim letjelicama”, stvorio je Lockheedov odjel Skunk Works još šezdesetih godina, a povučen je 1998. godine. Do danas su proizveli samo 32 aviona.

Tajna jednog od najbržih zrakoplova na svijetu, SR-71 Blackbird, bio je dizajn njegovih dovoda za zrak, objavio je u subotu specijalizirani blog portal Aviationist. Prema portalu, zrakoplov je uspio postići maksimalnu brzinu Mach 3,2 zbog svojih motora Pratt i Whitney J-58 i dovoda za zrak.

“Motor je široko koristio visokotemperaturne nikalne legure, posebno Inconel i Waspaloy, kako bi izdržao temperature u rasponu od oko 430 ° C na ulazu do 1760 ° C u kanalu za dovod plamena”, stoji u članku.

Među ostalim tehnološkim značajkama, zrakoplov je imao i karakteristični pomični stožast konus koji se koristio za promjenu geometrije ulaza. Imala su i prednja obilazna vrata koja su se koristila za ublažavanje pritiska, te rešetke s vanjske strane čahure, koje su bile povezane sa šupljim tijelom šiljka.

SR-71 koristio je posebno gorivo dizajnirano za ovaj specifični zrakoplov, što mu omogućava da podnese ekstremne uvjete letenja pri brzini Mach 3.

Pojedinosti o dizajnu J-58 više nisu tajna, ali nitko nije uspio kopirati tehnologiju motora i dovoda.

Iako je umirovljen prije dva desetljeća, Blackbird još uvijek drži svjetski rekord u najbržeg zrakoplova, a rekord je postavljen 1976. godine.

SR-71 Blackbird
Pretplatiti se
Obavijesti o
75 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pdosfvoiainfvnwfniwnfwnqidfqwedf
4 godine prije

Crna ptica je jedini zrakoplov ikad napravljen koji je u stanju kontinuirano pičiti preko 3 maha (mogu i drugi pičiti preko 3 maha MiG-25 al ne mogu stalno) a zagrijava se toliko da nakon leta mu ne prilaze blizu jer isijava toplinu a spremnici za gorivo mu namjerno propuštaju gorivo, neda mi se sada tražiti zašto jer ovo mi je iz glave. Piloti nose skafandere ko astronauti a i danas drži rekord po brzini preleta Atlantika u oba pravca.

Crodaemon
4 godine prije

Nslov vam je za index.hr

alfa33
4 godine prije

Još uvijek izgleda impresivno s obzirom da ima 6 desetljeća od kad je napravljen. Svrha mu je bila brzi izviđački upadi u SSSR,a onda su Rusi napravili protuotrov koji se zove MiG 25,a ostalo je povijest…..onda nisu baš tako često letjeli preko granice….u svakom slučaju još je uvijek dobar stroj,a danas su ga zamijenili sateliti tako da nema potrebe više za ono što je namijenjen. Možda jedino da organiziraju izlete za bogate, ili da probaju na njemu testirati s-400 i s-500 pa da vidimo konačno rezultate obe tehnologije…

Rolling Bluesman
4 godine prije

Sve informacije na Wikipedia odavno.

Ad astra
4 godine prije

Otkrivena je tajna naj bržeg zrakoplova, ima dobar motor, ima dobar dizajn i kvalitetno je napravljen. E je ti tajna.

Siniša
4 godine prije

To su Sovjeti stavili na MiG21,takođe.

Ante
4 godine prije

Najbrži avion na svijetu koji je proizveden od materijala koji su uvezeni iz ondašnjeg sovjetskog saveza. Pošto ameri nisu imali tehnologiju niti su znali proizvesti materijale od kojih je zrakoplov proizveden. Toliko o tome.

Paco
4 godine prije

Prekrasna “ptica”. Među 5 meni najdražih aviona. Zanimljivo je kako su Sovjeti otkrili šta “mute” ameri. Znalo se da rade na novom avionu, znalo se i gdje ali ništa drugo. Testovi izvan hangara su rađeni kada nijedan sovjetski satelit nije mogao snimiti avion. Zanimljivo je da su Sovjeti ipak otkrili konture pomoću termografije. Beton ispod aviona je bio hladniji i ocrtavao konture. Zanimljivi su i ljudi koji su radili na tom projektu, na svakom nivou. Za neke je malo reći da su patriote više bi odgovaralo bolesnici. Oni su u glavama vodili svoj rat sa zlim SSSR da ne upadnu u ralje komunizma.

čitalac
4 godine prije

Ovaj avion nije bio brži od Mig-25.
Mig-25 imao je najveću brzinu od 3,2 Mach i maksimalnu visinu od 33.000 metara!
Ovo ovdje nisu točne informacije.
Mig-25 još uvijek drži većinu rekorda.
Ali najbitnije je da je Mig-25 borbeni zrakoplov sa punom bojnom opremom a ovaj SR 71 je izvidnički.
Pa sad gledajte.
I to što piše komentator b@JKack “Ovaj avion je bi svemirski brod za MiG 25,” upravo je suprotno.
Kao bio je iz čelika a ne iz neznam čega…
Pa što?
Nije važno kakve je boje mačka, važno je da lovi miševe.

Venom
4 godine prije

SR-71 je tehnički fenomen u aeronavtiki, sa lijepim i aerodinamičnim linijama.
Ali meni se više sviđa ruska ludost kao što je MIG E-150, koji u usporedbi sa SR-71 nije imao nikakve veze sa aerodinamikom i sa svojim jednim motorom je dostigao brzinu 3.100 km/h – TO JE ONO ŠTO JE IMPRESIVNO !

Kile
4 godine prije

Stvarno remek djelo dizajna, svemirski brod za sve ove nove stealth shitove

Kažun
4 godine prije

Zar Mig 31 nije dovoljno brz i najbolji presretač današnjice?
Znam da je Ptica Trkačica brza,ali Kojot je pametniji?

Max
4 godine prije

domišljat dizajn vizionarski.

Max
4 godine prije

mig 25 je bio čudo.

Laci
4 godine prije

I Piloti su dobivali Donac prije svakog leta.

MCCCM
4 godine prije

netko je spojijo dva mig21 i ubacio kabinu izmedju. to sve šta su kao oni razvijali nalazi se na mig21ici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.