Jučer je raketirana velika američka baza „Balad“ u Iraku

raketiranje americke baze balad
56 komentara

Jučer je proveden još jedan napad na bazu američke vojske u Iraku. Kako prenosi Reuters, četiri osobe su ranjene u napadu na zračnu bazu Balad na sjeveru Iraka, gdje je smješteno američko osoblje, naveli su irački vojni izvori bez podataka o tome tko je ispalio rakete.

Iračka vojska je objavila da je osam raketa „kaćuša“ ispaljeno na bazu Balad, udaljenu oko 80 kilometara sjeverno od Bagdada, pri čemu su ranjena četvorica iračkih vojnika. Irački izvori dodaju kako nije stradao nijedan američki vojnik. Međutim, gotovo svi američki vojnici već su napustili ovu bazu nakon eskalacije između Sjedinjenih Država i Irana na iračkom tlu.

“Ostalo je tek petnaestak američkih vojnika i samo jedan zrakoplov u Baladu”, rekao je irački vojnik.

U iračkom priopćenju se ne navodi tko stoji iza napada, ali napetosti između Sjedinjenih Država i Irana traju otkad je 27. prosinca bilo ispaljeno više desetaka raketa na iračke baze s američkim vojnicima, pri čemu je navodno ubijen američki državljanin.

Na taj napad su SAD odgovorio bombardiranjem iračkih baza i ubile su 25 boraca iračke šiitske armije, koja je sastavni dio iračke vojske.

Po naredbi američkog predsjednika Donalda Trumpa je likvidiran najviši iranski general Qassem Sulejmani, na što je Iran uzvratio ispaljivanjem 22 balističke rakete na iračku bazu Ain Al-Asad, koja je također dom za američke vojnike, ali  u napadu nije bilo  žrtava.

Od tada su raketiranja američkih ciljeva gotovo svakodnevna. Irački parlament je u međuvremenu izglasao odlazak stranih vojnika iz zemlje, ali SAD jednostavno ne žele otići iz Iraka.

Napad se dogodio u vrijeme kada je katarski emir boravio u Teheranu, gdje je iranskom predsjedniku Rohaniju i vrhovnom vođi Irana predao poruku Washingtona.

Tko je točno proveo napad, teško je reći. Podsjetimo da je dan nakon napada na američku bazu Ain Al-Asad u Iraku, kojeg je proveo Iran, general Amir Ali Hajizadeh, zapovjednik je zrakoplovnih snaga Iranske revolucionarne garde od listopada 2009. godine, održao konferenciju za novinare o učincima raketiranja baze Ain Al-Asada+, a iza njega su bile zastave Irana, libanonskog Hezbollaha, jemenskog pokreta Ansarullah, iračke šiitske Hashd Al-Shaabi armije, palestinskog Islamskog džihada, afganistanske Brigade Fatemiyoun i pakistanske militantne skupine Zainabiyoun.

VIDEO: Izjava o učincima napada na bazu Ain Al-Assad iranskog generala Amir Ali Hajizadeha

Kako su u napadu korištene rakete „kaćuša“, napad je najvjerojatnije provela jedna od brojnim milicija iračke šiitske Hashd Al-Shaabi armije.

U kojoj je točno miliciji riječ, nije navedeno, ali ova informacija nije ni važna. Govor iranskog generala Hajizadeha, kojeg je održao prije nekoliko dana, jasno sugerira da se SAD ne suočavaju samo s Iranom, već s ujedinjenom frontom vojski oružanih formacija koje su aktivne od Sredozemnog mora pa sve do Afganistana  i Pakistana, što je u vojnom smislu očito nezavidna situacija za Pentagon.

Američka baza Balad
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MDM
4 godine prije

Dobro je to razloženo u videu.

Ivo
4 godine prije

Raketiranje po rasporedu, bodybag po bodybag, I psihopate će doći do zaključka da im ta iračka nafta i nije baš neophodna. Oni cijene kad se s njima tako pregovara.

Gott mit uns!
4 godine prije

Napadi na amere će se tek povećati. General Sulejmaniji još nije osvećen. Ono je tek bio jedan šamar, tek sada slijede pravi napadi preko iranski paravojnih formacija.

Alen
4 godine prije

Tramp je jasno pokazao da ovo neće biti način na koji / zbog kojeg će se povući iz iraka , valjda je to već sad svima jasno..
Iran se već izjasnio da je deeskalacija jedini način izlaska iz nastale situacije..

Tramp će se i i onako povući iz iraka i sirije , najgore sto bi bilo je da se ta vrata zatvore guzic.om

Borg
4 godine prije

Trump’s decision on assassinating Soleimani was a planned step toward achieving peace in the Middle East.

The Iranian President wanted Soleimani dead as he went rogue (with the IRGC under his command) following his own agenda for the Middle East.

The Iranian President made a deal with President Trump to eliminate Soleimani in promise that Iran would drop nuclear development and focus on their economy.

The IRGC deliberately shot down UIA Flight 752 in retaliation to Soleimani’s death.

In response, the Iranian government arrested multiple IRGC Commanders just after Flight 752 was shot down.

The feud between the US and Iran is political theater as deals are being made behind the scenes.

Son of Alerik
4 godine prije

Možda ne bi bilo loše, s iranske strane gledišta, srušiti dodatno još koji strani zrakoplov na svom tlu, po mogućnosti boeing, čisto da se zna tko je gazda u njihovom zračnom prostoru.

Alex
4 godine prije

Deri Trumpove teroriste sve dok se podvijena repa ne zapute doma,kao svojedobno iz Vijetnama.

Alen
4 godine prije

Mogao bi nas tramp iznenaditi , zna on to , pa da umjesto rata na BI dobijemo mir !

Zadranin
4 godine prije

@Epodguzna muho

Bolje hebat kozu, nego ga primat od pozadi.. a amerokenjci to vole. S vazelinom ili bez.

P***!

X60
4 godine prije

Trump želi rat, Trump ne želi rat.
Stalno zaboravljate da Trump ne kreira politiku, niti donosi odluke.
On je se htio povući iz Sirije ali mu nisu dopustili. On bi se povukao i iz Afganistana ali mu ne daju.
On nije ni smislio, a ni zapovjedio egzekuciju Suleimania, nego je doveden pred svršen čin.

Max
4 godine prije

Ovo je točno onakva strategija kakvu su najavili iranski časnici asimetrični rat kojem nema kraja i koji nema vidljive vojnike ni bojišnicu Za razliku od onog službenog napada koje su provele regularne vojne snage ovakvi napadi neće imati prethodne najave I vrlo vjerojatno mogu uzrokovati i velike žrtve . To umnogome ovisi od planera i izvršitelja takvih akcija okolnosti i mjesta izvršenja vrste akcija od onih terorističkih koje su najmanje vjerojatne jer je riječ o paravojnim i gerilskim milicijama a ne o terorističkim skupinama Pa do klasično gerilskih metoda zasjeda i iznenadnih napada pa do onih visoko sofisticiranih cyber napadi na neprjateljsku tehnologiju i infrastukturu blokiranje računalnih sustava i preuzimanje kontrole nad uređajima i dronovima i sl Do onih izranijih otmice i likvidacije vojnika i časnika i tome slično

Davor drugi
4 godine prije

Pitanje rata ili mira leži u iranskim rukama. Mislim da su u opticaju dvije mogućnosti koje bi mogle izazvati oružanu reakciju od strane USA. Prva je da daljnjim provociranjem, raketiranjem ili na neki drugi način Iran nanese USA gubitke u ljudstvu, i druga je nastavak i osvajanje tehnoligije za proizvodnju nuklearnog naoružanja, što im ne samo po izjavama Tumpa, nego i većinskog dijela administracije, USA nikada neće dopustiti Mislim da je velika vjerojatnost da u oba slučaja izazovu reakciju, samo će biti pitanje, hoće li to biti ograničena akcija napr. da se uništi sve što se dovodi u svezu za proizvodnju nuklearnog oružja ili će USA krenuti u pravi rat s Iranom. Mislim da je prva opcija realnija, bez uvlačenja u neki veći sukob, ograničiti se na napad na izabrane ciljeve koji su za Iran od velikog strateškog značaja, s tim isprovocirati moguće unutarnje nemire, a potom možda i spremnost… Čitaj više »

Odisea
4 godine prije

Šta bi sa Venecuelom?

subversus
4 godine prije

Eh, svi bi dernečili, ali … Iran si ne može dopustiti demoliranje stana, a SAD potapljanje jahte. No, obje strane za sad mogu, a donekle i žele, dopustiti dernek u susjedovom dvorištu (oni donjeli muziku i grickalice, domaćin roštilja i toči piće, rodbina i prijatelji na okupu). Američki prašinari na terenu su topovsko meso kao i iračke i ine milicije. Show ide dok ide. Ali je neminovno da će netko, što se takva situacija više prolongira i dernek postaje razuzdaniji, isprovocirati ozbiljne probleme. Samo je pitanje vremena … I da, naravno, uvijek postoji mogućnost da ludi komšija s ruba kvarta nepozvan upadne slaviti bar mitzvu i napravi kolosalno sranje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.