Bagdad će odbiti razgovore s Washingtonom o produžetku američkog vojnog prisustva

Americki vojnici u Iraku
2 komentara

Odnosi između Iraka i Sjedinjenih Država bili su napeti na početku ove godine nakon ubistva najvišeg iranskog generala Kasem Soleimanija u blizini Bagdada. Izvansudsko ubistvo dovelo je do glasanja iračkog parlamenta za prijedlog zakona koji će zahtijevati totalno povlačenje američkih trupa iz zemlje.

Irački političar izjavio je da će Bagdad odbiti svaki pokušaj Trumpove administracije da produži američko vojno prisustvo u zemlji tokom pregovora, naglašavajući da razgovori između dviju zemalja mogu samo dovesti do potpunog povlačenja američkih trupa.

“Pregovori između Washingtona i Bagdada, koji bi trebalo da počnu sredinom ovog mjeseca, ne bi donijeli opipljive rezultate ako se ne razgovara o povlačenju američkih snaga iz zemlje”, rekao je Karim al-Muhammadavi, član odbora za sigurnost i odbranu iračkog parlamenta, u ekskluzivnom intervjuu novinskoj agenciji al Maalomah.

Muhammadavi je rekao da je iračka vlada “morala da posluša” parlamentarno glasanje u januaru, naređujući momentalno povlačenje stranih snaga iz zemlje, “naročito američkih trupa”.

„Sjedinjene Države pokušavaju da ostanu u Iraku i nastoje da ostvare taj cilj vršeći veći pritisak na iračku vladu i oživljavanjem Daesh (Takfiri terorističke grupe). Vlada mora takve pokušaje sasjeći u korijenu”, rekao je irački zakonodavac.

9. januara bivši irački premijer Adel Abdul-Mahdi zatražio je da Trumpova administracija pošalje delegaciju u Bagdad koja je zadužena za organizovanje povlačenja.

78-godišnjak je rekao da je Irak osudio kršenje svog suvereniteta, u vezi sa američkim vojnim akcijama kojima je početkom godine narušen irački vazdušni prostor u atentatu na vodećeg iranskog generala.

General-potpukovnik Kassem Soleimani, zapovjednik Quds Snaga Iranskog revolucionarnog gardijskog korpusa (IRGC), ubijen je u ciljanom vazdušnom napadu u januaru, po nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Taj potez doveo je do raskola u odnosima Bagdada i Washingtona, pošto iračka vlada izvansudsko ubistvo vidi kao kršenje iračkog suvereniteta, a rezultiralo je povećanim tenzijama sa susjednim Iranom.

SAD održavaju vojno prisustvo u Iraku od invazije na zemlju 2003. godine u kojoj je srušen bivši predsjednik Sadam Husein.

BagdadDonald TrumpKassem SoleimaniWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Krajnje je licemjerno od američke vlade da uopće nudi tako nešto državi koju je okupirala devastira razvila u njoj terorizam poatakla rat , ubila milijune ( i ranila) i još koristila Irak za atentat na legndarnog generala susjedne i prijateljske zemlje koji je Irak očistio od terorista koje su “lideri demokracije uvježbali i naoružali.

Slovenac
3 godine prije

Pa brisite dosta.je ove slobode

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI