Američki trgovinski deficit obara sve rekorde, a prate ga prazni mirovinski fondovi

Američki dolar - novčanice
41 komentar

Američki trgovinski deficit u razmjeni s partnerima iz ostatka svijeta se povećava već drugi mjesec za redom i dosegao je najveću razinu od veljače, a uvoz u srpnju je dosegnuo najveću stopu u povijesti, prenosi američko Ministarstvo trgovine.

Trgovinski deficit u robnoj razmjeni s Kinom i Europskom unijom također obara sve rekorde, što znači da s Trumpovom politikom carina nešto nije u redu.

Ministarstvo trgovine je u srijedu priopćilo kako je deficit u trgovinskoj razmjeni roba i usluga porastao i u  srpnju je iznosio 50,1 milijardu dolara, dok je u lipnju bio 45,7 milijardi dolara.

Izvoz je porastao za 1 posto i dosegao vrijednost 211,1 milijardu dolara, a uvoz je porastao za 0,9 posto i zabilježio vrijednost od rekordnih 261,2 milijarde dolara. Primjetno je veliko povećanje uvoznih kamiona i računala.

Unatoč nastojanjima predsjednika Donalda Trumpa da ga preoblikovanjem trgovinskih sporazuma i nametanjem carina na uvoz, trgovinski deficit i dalje raste.

Sjedinjene Američke Države su već nametnule carine na 50 milijardi dolara kineskog uvoza i spore se s Pekingom zbog potkopavanja američke tehnološke dominacije. Oporezuje se uvozni čelik i aluminij, a sljedeći proizvodi predviđeni za nametanje novih carina su automobili, što će dovesti do raskida dobrih odnosa s Europskom unijom.

Trump je također zaprijetio Kanadi isključivanjem iz revidiranog sporazuma o slobodnoj trgovini na području Sjeverne Amerike, citirajući podatke Ministarstva trgovine prenosi ABC News,

Sudeći prema službenim podacima, agresivna politika predsjednika Trumpa do sada nije značajno utjecala na trgovinske brojke.

Trgovinski deficit s Kinom je porastao za deset posto i u srpnju dosegao  rekordnih 36,8 milijardi dolara.

Nevjerojatno, ali je deficit s Europskom unijom porastao za 50 posto i govoreći o vrijednosti je zabilježio rekord od 17,6 milijardi dolara. S Kanadom je deficit bio veći za gotovo 58 posto i iznosio 3,1 milijardu dolara. Srpanjski deficit s Meksikom se povećao za 25 posto i popeo na 5,5 milijardi dolara.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine,  od siječnja do srpnja je trgovinski deficit Sjedinjenih Država porastao za 7 posto.

Trump deficit u trgovinskoj razmjeni vidi kao znak ekonomske slabosti, posljedicu loših trgovinskih sporazuma i zlonamjernim ponašanjem američkih trgovinskih partnera, prije svega Kine.

Glavni ekonomisti u zemlji za trajni američki trgovinski deficit krivi gospodarsku stvarnost koju trgovinska politika ne može puno promijeniti. Naime, Amerikanci troše više nego što proizvode, a uvozom popunjavaju prazninu. Jaka američka ekonomija također potiče Amerikance da kupuju više inozemnih proizvoda.

“Glavna priča ovdje je da snažna domaća potražnja povećava uvoz. Trgovinski deficit će vjerojatno biti isti ili sličan i narednih nekoliko mjeseci”, napisao je Ian Shepherdson, glavni ekonomist Pantheon Economicsa.

Treba pogledati i strukturu samog deficita. Naime, Sjedinjene Države su u srpnju ostvarile deficit od 73,1 milijarde dolara u uvozu i izvozu roba kao što su automobili i strojevi, ali su zabilježile suficit od 23 milijarde dolara u uslugama poput obrazovanja i bankarstva.

Trumpova vizija ekonomske i financijske politike je jednostrana. SAD uvoze više nego što izvoze i borba protiv ogromnog trgovinskog deficita se pokazuje kao borba protiv vjetrenjača.  Čak i kaznene carine, što govore podaci američkog Ministarstva financija za srpanj.

Iako je Trump vjerovao u suprotno i da će carinama smanjiti deficit, situacija je gora upravo zbog same strukture američke ekonomije. Na temelju trenutnih financijskih mjera, MMF procjenjuje da će se tekući američki deficit, koji se sastoji uglavnom od trgovinskog deficita, 2020. godine povećati na 3,6 posto bruto domaćeg proizvoda, dok je 2017. iznosio 2,4 posto BDP-a.

FOTO – Negativan utjecaj carina na robnu razmjenu s Kinom s kojom je deficit blizu povijesnog rekorda u mjesečnom iznosu od 55 mlrd dolara

Utjecaj carina uvedenih Kini

Drugi problem kojeg će teško moći riješiti ova i druge uprave je manjak od 7000 milijardi dolara u mirovinskim fondovima. Ova je brojka službeno objavljena još 2016. godine, ali se situacija samo pogoršava. Razlog je vrlo jednostavan. Naime, povrat ulaganja sredstava kojima raspolažu mirovinski fondovi je jednostavno je prenizak.

Menadžeri mirovinskih fondova ulažu sva sredstva u različite imovine – dionice, obveznice, nekretnine, itd., nadajući se da će ostvariti sigurne investicijske prinose.

Milijuni američkih umirovljenika računaju da će mirovine morati primati iz sredstava lokalnih vlada, država i savezne vlade. Ali sve više tih mirovinskih fondova je u stečaju, mora ih se dodatno subvencionirati novcem poreznih obveznika, unatoč visokim cijenama financijskih derivata ili nekretnina kojima špekuliraju na tržištima.

Rezultat ove politike je da su već izdana jamstva za 7000 milijardi dolara, koliko novca ovi mirovinski fondovi trebaju da podmire svoje obveze.

Osim toga, oko 1400 privatnih mirovinskih tvrtki imaju manjak od 553 milijarde dolara. Očekuje se da će 25 posto sredstava u tim mirovinskim fondovima u sljedećem desetljeću biti izgubljeno, možda i više, ako dođe do potresa na burzama. Tada bi se gubici mogli brojati tisućama milijardi dolara.

Problem je i što uskoro cjelokupna baby boom generacija odlazi u mirovinu, a novca za sve nema. Prinosi na burzama nisu dovoljni za manjak u mirovinskim fondovima i ne mogu pokriti rastući jaz.

Sjedinjene Države su usred financijske katastrofe koja će pogoditi nekoliko milijuna ljudi, jer stariji neće moći dobiti zaslužene mirovine, a na drugoj strani vrlo malo njih ima ikakve ušteđevine.

U ovom začaranom krugu ne treba biti doktor ekonomskih znanosti za zaključiti da će dodatno osiromašenje velikog broja ljudi negativno utjecati na američko gospodarstvo, a time i na cijene dionica američkih tvrtki, na kraju i na ono što ostane od mirovinskih fondova.

Bloomberg / Zero Hedge /  Business Insider / Contra Magazin

Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

…onaj tko ima pištolj u ruci neće umrijeti od gladi…..

zax
5 godine prije

Jedino rjesenje bi bilo depricijacija ili devalvacija dolara. Ali americka vlada nema nikakav utjecaj na FED. Nego je obratno. Trump bi trebao nacionalizirati FED ali otisla bi mu glava kad bi pokusao.

Pero
5 godine prije

Moraju i štamparski strojevi na godišnji remont.

DrugiJa
5 godine prije

Dokaz da su mirovinski fondovi mačak u vreći (čitaj: Vreće pune novaca za izvlaćenje i pljačkanje) Isto takav manjak očekuje i naše HR mirovinske fondove kojima vlada uskoro daje još veće mogućnosti ulaganja novaca u razne privatne tvrtke bez osiguranja (jedino osiguranje je Država tj.porezni obveznici, iako zakon na papiru govori drugo)… Dok god USA ima 11 nosača aviona ne straha za njih i dolar

Laki Topalović
5 godine prije

A jba ih ovaj grafikon naopačke od manjeg deficita prema većem, pada linija, Ajd dobro da sam skonto na kraju.

Alen
5 godine prije

Stradat ce zbog / od vlastite pohlepe.. A za tzv “trgovinski rat ” vec sam rekao da to nije to i evo nakon izvjestaja bio sam u pravu.. Ovo sluzi samo da pokrene zastoj u sistemu inflacija-kredit-stampa-opticaj jer jedino tako oni mogu da funkcioniraju..Dakle s tim sistemom samo se brojke povecavaju , sve ostalo ostaje isto.. A to se i desava.. Mogu reci da ce carine donijeti solidan impuls usa ekonomiji ali ne na nacin kako je to zamisljeno kao neki oporavak usa ,maga i slicne gluposti vec sve ovo ide na stetu ukupnog zaduzenja amerike koja je opet i onako zaduzena da niti moze / misli da vrati te dugove.. Dakle isti sistem pod maskom patriotizma i obecanja o “opet velikoj americi “.. Usput i fed podize kamatne stope..Tek onako, slucajno 🙂 Da dodam jos da danas americkom ekonomijom i novcem , a preko amerike i ogromnim dijelom svijeta… Čitaj više »

faust
5 godine prije

Jeste li pisali o prosvjedima u Rusiji zbog Putinove mirovinske reforme?Imate fiksaciju na USA.Valjda je to posljedica NATO bombardiranja 1999.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Ko je ode ministar financija, mater li mu ………..?comment image

nizzde
5 godine prije

Što prije propadnu to bolje za ostatak svijeta

Tomica
5 godine prije

Naka se obrate MMF-u i uvedu ekonomske reforme.

shumadinac
5 godine prije

Sada je već očigledno da je Tramp igrač velikog kapitala. Čak su i komentatori dešavanja na berzi počeli da se sprdaju: “čim dolar krene naniže Tramp tvituje”.

Sa jedne strane Tramp kuka zbog prejakog dolara dok u isto vreme radi sve da ga digne što više. I onda neka isčuđavanja zašto uprkos carinama raste uvoz?!? Pa i pored carina je američka roba preskupa. A glupom narodu “prodaješ žvaku” da se carinama štiti domaće tržište mada taj narod nema pojma gde pare od tih carina završavaju…

Kolega 105
5 godine prije

Slijedi promijena imena u UNITED SHIT OF AMERICA, jedino koje pristaje

Ivo
5 godine prije

ovo su sve same izmišljotine, Robovl… tj. liberalni sustav je vrh. Zamolio bih druga soa alerika da nam to odmah lijepo pojasni. Hajde alerik, ne drobi tamo nešto o ukropima i mmf-u, daj nam ovdje analizu tvojih gospodara i njihovog nepogrešivog sustava.

otpisani
5 godine prije

“Sjedinjene Države su usred financijske katastrofe koja će pogoditi nekoliko milijuna ljudi, jer stariji neće moći dobiti zaslužene mirovine, a na drugoj strani vrlo malo njih ima ikakve ušteđevine.”
Hm, pa to je stvarno prava katastrofa…
Morati će im hrvatski penzići priskočiti u pomoć… a bilo bi lijepo da i mi ostali skupimo malo hrane i odjeće… možda i da se otvori neki račun u banci, pa da i koju kunu skupimo i sve pošaljemo prije zime? (kod njih znaju zime biti duge i oštre)

luni lunovic
5 godine prije

bosna i hercegovina isplacuje redovno ovdje hiljade penzionera naravno zaradene u bivsoj jugoslaviji ima ih i malo podeblji a da mene nemoze USA placati u bosni nesto je pogresno

Nagard
5 godine prije

Jedna tema uvijek samo Trump USA a mi na balkanu zivimo pa ni zemlje trećeg svijeta nisu nam ravne kriminal korupcija prodaj diploma ubojstva iseljavanje a ovaj portal se brine sta Ce Amerika pa svaki dan isto dajte nade prostore da ljudi iznesu svoje probeleme a prwko bare nek oni rjesavaja pisite kako je cijena goriva kod nas ko minhenu i takve stvari a ne o Americi i rusiji

Staljin
5 godine prije

tako je, Hrvate jako brine stanje američkih mirovinskih fondova, zašto ne pišete o našim fondovima, zabranjena jabuka?

Kanncer
5 godine prije

9/11 na Capitol Hillu

Maus
5 godine prije

Malo sav taj cirkus oko carina zbunjuje ljude , nije to zabrana i sankcije kao s Rusijom gdje se zabranjuje prolazak roba u i iz drzave, vec samo podizanje cijene za taj postotak carine, znaci da se smanjuju zarade ,ali se i dalje trguje ,nije se ni stalo. S druge strane svatko tko imalo zna o ekonomiji ,ako nista iz stvarnog zivota uvoz dampinskih proizvoda uz losu monetarnu politiku katrastroflne rezultate ima.
Dampinske cijene=Uvozni proizvod cija je cijena niza od proizvodne cijene istog takvog proizvoda zemlje uvoznice, i kao takav ima brojne negativne posljedice.
-Jacanje uvoznog lobija ,mesetarenje,sverc
-seljenje proizvodnje u xy zemlje ,
Posljedica dampinskih cijena uvijek je devastacija proizvodnih sustava drzave, primjeri su Hrvatska,Srbija,Bosna. I da zato postoje carine, taxe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.