Bjelorusija usvaja računovodstveni standard za kriptovalute

Bjelorusija - kontni plan za kriptovalute - Logicno
13 komentara

Nekoliko dana prije legalizacije kripto aktivnosti, Bjelorusija je usvojila novi računovodstveni standard vezan za kriptovalute. On klasificira digitalne žetone (tokene) prema njihovoj akviziciji i namjeni. Dokument definira koje će informacije tvrtke morati podijeliti s vlastima. Predsjednički dekret koji uređuje kripto sektor stupa na snagu 28. ožujka.

Roba, ulaganja, nagodbe

Ministarstvo financija u Minsku razvilo je novi standard koji određuje postupke za vođenje računovodstvenih evidencija kripto transakcija. Dokument ne navodi izričito kriptovalute, koje se u Bjelorusiji ne smatraju zakonskim sredstvom za plaćanje. Unatoč tome, učinkovito regulira izvješćivanje o tokovima kriptovaluta.

Organizacija koje nude žetone (tokene) obvezne su napraviti ispravnu procjenu “digitalnih žetona (tokena)”, a što je također definirano Uredbom Ministarstva. Pravila se primjenjuju na privatne subjekte, a ne na državne banke ili državne institucije, priopćilo je ministarstvo u priopćenju kojeg je objavila novinska agencija Belta.

Novi standard klasificira kriptovalute prema njihovoj akviziciji i namjeni. Žetoni (tokeni) stečeni “inicijalnom ponudom žetona” (ICO) nazivaju se ulaganja. Njih treba teretiti kao “dugoročna financijska ulaganja”, ako njihovo razdoblje cirkulacije prelazi 12 mjeseci ili kao “kratkoročna financijska ulaganja” ako se radi o periodu manjem od godinu dana. Njihovi se iznosi moraju zapisati u računovodstvenoj bilanci pod “nagodbe s različitim dužnicima i vjerovnicima” i “ostali prihodi i rashodi”.

Ako se tokeni kupuju za naknadnu prodaju ili razmjenu, oni se moraju prijaviti na debitnom računu “Robe” i na sljedećim kreditnim računima: “Nagodbe s dobavljačima i izvođačima” i “Prihodi i rashodi za tekuće aktivnosti ”. Digitalni tokeni stečeni kao rezultat operacija rudarenja ili naknada za provjeru kripto transakcija trebaju biti evidentirani na debitnom računu “Gotovi proizvodi” i kao “Glavne aktivnosti” u kreditnom dijelu bilance.

Ostale promjene u propisima

Izmjenjeno je nekoliko drugih standarda Nacionalnog kontnog plana. Izmjene se odnose na pojedinačne računovodstvene izvještaje i konsolidirane financijske izvještaje. Ministarstvo financija odredilo je koje podatke tvrtke koje rade s tokenima moraju objaviti u svojim računovodstvenim evidencijama. Informacije trebaju sadržavati iznos i vrstu tokena u posjedu, kao i početnu vrijednost obračunatu na kraju prethodne godine.

Dekret broj 8 “O razvoju digitalne ekonomije” potpisao je u prosincu predsjednik Aleksandar Lukšenko. Dekret legalizira kripto aktivnosti, stvara uvjete za poslovanje mjenjačnica, inicijalnu ponudu žetona (ICO) i operacije rudarenja kriptovaluta. Dokument uvodi porezne olakšice i druge poticaje za poslovne subjekte do 2023. godine. On će stupiti na snagu 28. ožujka 2018. godine.

Zbog ove implementacije, Bjelorusija je na putu da postane nedvojbeno prvo zakonodavstvo s opsežnim pravnim okvirom kojim se regulira blockchain. Uredba ne uvodi ograničenja ni posebne zahtjeve za izdavanje, smještaj, pohranu i razmjenu digitalnih žetona.

Pojedinačni poduzetnici i korporativni subjekti mogu slobodno obavljati kripto poslovanje u zemlji, pod uvjetom da se prijavljuju kao stanovnici Bjeloruskog visokotehnološkog parka (HTP). Istovremeno, očekuje se da će upotreba kriptovaluta ostati donekle ograničena, jer neće biti prihvaćeni kao pravno sredstva plaćanja.

ICO
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
6 godine prije

kriptovaluta je napuhani mjehur,nista drugo..To je kao kladionica,kladis se na nesto neznas rezultat.

PPP
6 godine prije

Ovo je interesantna informacija koja daje legitimitet kripto valutama. Ovim potezom Bjelorusije, one konačno ulaze u “kontni plan” jedne države. Vlasnici poduzeća, računovođe i revizori točno znaju važnost ove objave. Poruka je jasna: kripto valute postaju dio naše stvarnosti.

cool
6 godine prije

Rudarenje kriptovalutama ide k tome za ukidanjem novčanica i potpuna kontrola svakog pojedinca u djelovanju; kontrola svakog u svemu. Kriptovalute su samo izgovor kao nova “Sveta krava”. Na kraju će biti tako.

Cryptomagic
5 godine prije

Bjelorusija je ozbiljna zemlja. I drugi bi trebali tako. Ja vec dugo koristim kriptovalute na e-sports kladjenja i jasno mi je da je ovaj potez Bjelorusije genijalan. Ako nekog zanima aplikacija Mobile Go mi pomaze u tome. Odlicni su za e-sports kladjenje a mozete i uporedjivati razne kriptovalute, cak i gledati kakve se cijene predvidjaju. https://toplinecomms.com/insights/the-secret-ingredients-of-a-successful-initial-coin-offering-ico-mobilego

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI