Bloomberg: Ukrajina nema dovoljno novca za mirovine i plaće državnih službenika

Kriza u Ukrajini
30 komentara

Financije ukrajinske vlade su se znatno smanjile, dosegnuvši razinu koja nije viđena od “pada režima” Viktora Janukoviča, piše Bloomberg. Agencija prenosi da je zbog gotovo prazne državne riznice postala upitna isplata mirovina i plaća državnim službenicima.

“Državna riznica Ukrajine se topi, što je izazvalo uznemirenost u Narodnoj banci Ukrajine”, piše Bloomberg.

Prema agenciji, računi Ministarstva financija s kojih se isplaćuju plaće državnim službenicima i mirovine su pale na najnižu razinu u više od četiri godine, a sve zato što se plan punjenja ukrajinskog proračuna nije mogao provesti.

“Deficit neće premašiti željenu razinu, ali će doći do određenog manjka financija. Vlada će trebati novac kako bi popunila ovu prazninu, ali je problem što postoji vrlo malo izvora financiranja”, izjavio je Bloomberg Dmitrij Sologub, predsjednik Narodne banke Ukrajine.

Odgovor na problem leži u činjenici da MMF Kijevu nije dodijelio sredstva iz  programa pomoći od 17,5 milijardi dolara. Sljedeća tranša međunarodnog monetarnog fonda bit će 1,9 milijardi dolara, ali će sav ovaj novac ići na popunjavanje deviznih rezervi Kijeva. Ipak, aranžman s fondom će omogućiti Kijevu da traži pomoć na drugim stranama, a vlada će moći prodati državne obveznice.

Prošli mjesec je ministrica financija Oksana Markarova za Bloomberg rekla da se Kijev i MMF mogu složiti o prijenosu sredstava, koje je odgođeno zbog usporavanja provedbe reformi. Ukrajinska ministrica je tvrdila kako na računima njezinog ministarstva ima dovoljno sredstava, tako da će “sve isplate biti provedene na vrijeme”.

Tomas Fiala, izvršni direktor investicijske banke Dragon Capital, koji se trenutno nalazi u Kijevu, tvrdi da je stanje u ukrajinskom gospodarstvu “relativno dobro” i da se ono oporavlja.

Istovremeno, naglašava da je zabrinut zbog pogoršanja likvidnosti koja je nedavno uočena.

“Željeli bismo što prije riješiti situaciju”, dodao je Fiala.

Ministarstvo financija Ukrajine je ovaj mjesec dobilo 12 milijardi grivna od prodaje vrijednosnih papira, a još uvijek čeka dividende Naftogaza, kao i ostale  prihode Narodne banke Ukrajine.

“Likvidnost je dovoljna za financiranje potreba zemlje. I ništa nije bilo pod prijetnjom”, izjavili su predstavnici Kijeva za Bloomberg.

U međuvremenu, od 1. kolovoza se račun državne riznice smanjio za 2 milijarde grivna. Zemlja nije vidjela takvu razinu od “pada režima” bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča, piše Bloomberg.

“Osim toga, Kijev nastavlja skupi sukob s pobunjenicima koji imaju potporu Rusije, a prihodi od privatizacije se nisu materijalizirali. Porezi se ubiru sporo, a prihodi od carina su mali zbog slabog tečaja grivne”, ističe Bloomberg.

“Uz kašnjenje tranše Međunarodnog monetarnog fonda, daljnje pogoršanje bi moglo izazvati kaos koji se već proširio na druga tržišta u nastajanju. To će značiti da Kijev neće moći prodati državne obveznice za 2 milijarde dolara”, dodaje agencija.

“Čak i ako nam MMF dodijeli pomoć, nema puno vremena do kraja godine. Ako bude tržišnih fluktuacija, teško ćemo dobiti novac” , vjeruje zamjenik predsjednika Narodne banke Oleg Čurij.

Predsjednik Narodne banke Ukrajine Dmirtij Sologub je optimističan oko izgleda da Kijev i MMF postignu sporazum. Međutim, upozorava kako to možda neće biti dovoljno da se izađe iz ove pat pozicije.

“Narodna banka je u vrlo teškoj situaciji i neće moći pokriti proračunski deficit”, zaključio je Dmirtij Sologub.

Bloomberg

Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Nema brige. Tu su spasitelji iz MMF-a i nama su “pomogli”..

Georgij Žukov
5 godine prije

Graditi ce oni Janukovica od blata i moliti na koljenima Putina da ih okupira .

Lala
5 godine prije

Kada će izbori u Ukrajini da se okrenu prema svojoj braći Rusima. Nema Evropa, a još manje Amerika para za toliku Ukrajinu i ukrajince.

zgvaca
5 godine prije

Clanak je preuzet iz Sputnika. Vec od 2014 govorimo da je Ukrajina bankrotirala ali Fasisti se jos uvik drze.

Tomica
5 godine prije

Nema frke dok se ima šta “prodati”.

igi
5 godine prije

…kako nema..neka ukri plate papir i tiskarsku boju i eto love od saurona iz mordora.

Nostradurus
5 godine prije

Nema brige, sve je pod kontrolom i ide po planu. 🙂

shumadinac
5 godine prije

Super! Euro pada, funta pada, zlato pada… eto idealne prilike da se ulože pare u sigurnu stvar – u ukrajinske državne obveznice 🙂

Tupko Glupko
5 godine prije

Dat će MMF novce Ukrajini, ali će uvjetovati da se isti potroši na USA naoružanje protiv mrskog ruskog neprijatelja.

Jaran..
5 godine prije

Na kraju ispadose skupi nulandini kolaci…

fbslo
5 godine prije

PA čudno, oni su več posle Majdana počeli štediti,
i u Lugansk i Donjeck nisu slali mirovine i plače državnih službenika..
morao bi biti višak..

tedi
5 godine prije

Sta ce pare, ima zelene trave.
A i nama se lose pise,kada nas vladini mediji pocnu huskati jedne na druge,debelo treba da se zamislimo,sta se iza brda valja.

Borac2
5 godine prije

Za penzije od 25 eura valjda ima jos nesto u “riznici”.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

gdje su miljarde što im je sud dodjelio od rusa ?

Majk Majers
5 godine prije

Upravo doša novi kolega, Ukrajinac. Zadojeni ukrajinac, rusomrzitelj, lizač zapadne guzice. Čovik optužuje komuniste i Ruse za stanje u zemlji. Zvuči poznato,a? Naravno, svaki isprani “domoljub” isto razmišlja i ima iste, zamišljene neprijatelje

jetflash
5 godine prije

gdje su vam sada prijatelji sa zapada?

Niko
4 godine prije

Pa stampajte ga ko i vasi usrani pokrovitelji kravari sluge cionisticke

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.