Bloomberg: Ukrajina nema dovoljno novca za mirovine i plaće državnih službenika

Kriza u Ukrajini

Financije ukrajinske vlade su se znatno smanjile, dosegnuvši razinu koja nije viđena od “pada režima” Viktora Janukoviča, piše Bloomberg. Agencija prenosi da je zbog gotovo prazne državne riznice postala upitna isplata mirovina i plaća državnim službenicima.

“Državna riznica Ukrajine se topi, što je izazvalo uznemirenost u Narodnoj banci Ukrajine”, piše Bloomberg.

Prema agenciji, računi Ministarstva financija s kojih se isplaćuju plaće državnim službenicima i mirovine su pale na najnižu razinu u više od četiri godine, a sve zato što se plan punjenja ukrajinskog proračuna nije mogao provesti.

“Deficit neće premašiti željenu razinu, ali će doći do određenog manjka financija. Vlada će trebati novac kako bi popunila ovu prazninu, ali je problem što postoji vrlo malo izvora financiranja”, izjavio je Bloomberg Dmitrij Sologub, predsjednik Narodne banke Ukrajine.

Odgovor na problem leži u činjenici da MMF Kijevu nije dodijelio sredstva iz  programa pomoći od 17,5 milijardi dolara. Sljedeća tranša međunarodnog monetarnog fonda bit će 1,9 milijardi dolara, ali će sav ovaj novac ići na popunjavanje deviznih rezervi Kijeva. Ipak, aranžman s fondom će omogućiti Kijevu da traži pomoć na drugim stranama, a vlada će moći prodati državne obveznice.

Prošli mjesec je ministrica financija Oksana Markarova za Bloomberg rekla da se Kijev i MMF mogu složiti o prijenosu sredstava, koje je odgođeno zbog usporavanja provedbe reformi. Ukrajinska ministrica je tvrdila kako na računima njezinog ministarstva ima dovoljno sredstava, tako da će “sve isplate biti provedene na vrijeme”.

Tomas Fiala, izvršni direktor investicijske banke Dragon Capital, koji se trenutno nalazi u Kijevu, tvrdi da je stanje u ukrajinskom gospodarstvu “relativno dobro” i da se ono oporavlja.

Istovremeno, naglašava da je zabrinut zbog pogoršanja likvidnosti koja je nedavno uočena.

“Željeli bismo što prije riješiti situaciju”, dodao je Fiala.

Ministarstvo financija Ukrajine je ovaj mjesec dobilo 12 milijardi grivna od prodaje vrijednosnih papira, a još uvijek čeka dividende Naftogaza, kao i ostale  prihode Narodne banke Ukrajine.

“Likvidnost je dovoljna za financiranje potreba zemlje. I ništa nije bilo pod prijetnjom”, izjavili su predstavnici Kijeva za Bloomberg.

U međuvremenu, od 1. kolovoza se račun državne riznice smanjio za 2 milijarde grivna. Zemlja nije vidjela takvu razinu od “pada režima” bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča, piše Bloomberg.

“Osim toga, Kijev nastavlja skupi sukob s pobunjenicima koji imaju potporu Rusije, a prihodi od privatizacije se nisu materijalizirali. Porezi se ubiru sporo, a prihodi od carina su mali zbog slabog tečaja grivne”, ističe Bloomberg.

“Uz kašnjenje tranše Međunarodnog monetarnog fonda, daljnje pogoršanje bi moglo izazvati kaos koji se već proširio na druga tržišta u nastajanju. To će značiti da Kijev neće moći prodati državne obveznice za 2 milijarde dolara”, dodaje agencija.

“Čak i ako nam MMF dodijeli pomoć, nema puno vremena do kraja godine. Ako bude tržišnih fluktuacija, teško ćemo dobiti novac” , vjeruje zamjenik predsjednika Narodne banke Oleg Čurij.

Predsjednik Narodne banke Ukrajine Dmirtij Sologub je optimističan oko izgleda da Kijev i MMF postignu sporazum. Međutim, upozorava kako to možda neće biti dovoljno da se izađe iz ove pat pozicije.

“Narodna banka je u vrlo teškoj situaciji i neće moći pokriti proračunski deficit”, zaključio je Dmirtij Sologub.

Bloomberg

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Graditi ce oni Janukovica od blata i moliti na koljenima Putina da ih okupira .

Ray Luca
Gost
Ray Luca

Nije Putin lud. Riješio ih se i više ih ne prima nazad

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Nema brige. Tu su spasitelji iz MMF-a i nama su “pomogli”..

tošo
Gost
tošo

Ima. ima spasitelja, ali po koju cijenu…

Lala
Gost
Lala

Kada će izbori u Ukrajini da se okrenu prema svojoj braći Rusima. Nema Evropa, a još manje Amerika para za toliku Ukrajinu i ukrajince.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Izbori za predsjednika Ukrajine bi trebali biti do kraja ožujka 2019., a parlamentarni do kraja iste godine.

Spartak
Gost
Spartak

Lala,
ne gaji uzaludnu nadu, neće se oni okrenuti braći Rusima kako god da im teško bude. Dapače, za sve daljnje teškoće krivit će opet Rusiju i mrziti je još više. Godine masmedijske indoktrinacije čine svoje, većina ljudi ne misli svojom glavom već TV aparatom, a i nacionalizam je gadna droga kad banda budale na nju navuče. Ukrajine je za RF gotova priča, nažalost. Štoviše, ja se bojim da će nacionalistički Ukrajinci izazvati rat s Rusijom, ohrabreni podrškom SAD i možda Poljske. To je mnogo vjerojatnije nego da se “okrenu svojoj braći Rusima”.

Savio
Gost
Savio

Ne moze proRuska stranka ni da se kandiduje na izborima.

Fidel
Gost
Fidel

Krive podatke imaš, zašto je onda 500.000 stanovnika privremeno okupirana Ukrajine posjetilo Krim z mjesec dana….kako ti se to čini.,,,

shumadinac
Gost
shumadinac

Super! Euro pada, funta pada, zlato pada… eto idealne prilike da se ulože pare u sigurnu stvar – u ukrajinske državne obveznice 🙂

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Pozdrav drugu Shumadincu , okuplja se staro drustvo 🙂 vec sam bio zabrinut sto vas nema,drago mi je da ste zivi i zdravi .

shumadinac
Gost
shumadinac

Nadam se da mi ne persiraš…
Tu sam ja samo se nema vremena ali ako ćemo pošteno ti si malo “štrajkovao” 🙂

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Slazem se druze , ja sam taj koji je markirao , eto vratih se pun poleta i energije , krecem u stari -novi obracun sa dusmanima 🙂

Tomica
Gost
Tomica

Nema frke dok se ima šta “prodati”.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Dat će MMF novce Ukrajini, ali će uvjetovati da se isti potroši na USA naoružanje protiv mrskog ruskog neprijatelja.

HEKPCT
Gost
HEKPCT

Točno. Ratovati se nužno i ne mora, ali kupovati naoružanje, e to se mora.

Jaran..
Gost
Jaran..

Na kraju ispadose skupi nulandini kolaci…

Nostradurus
Gost
Nostradurus

Nema brige, sve je pod kontrolom i ide po planu. 🙂

Lavrentije berija
Gost
Lavrentije berija

Dok god ima imovine za tzv. Privatizaciju, na balkanski nacin, javljat ce se zapadni spasoici koji ce kasnije kamionima odvoziti razne dividende kao DT i razne banke iz RH a ovcama iz nase bratske slavenske zemlje ce malo pasti travu. Toliko mrze ruse da netrebaju transport plina preko ukrajine za lijepe pare, ne trebaju avione antonov da ih ne bi imali i rusi, ne trebaju rusko trziste, ugllavnom neka susjedu rkne krava. . Zali boze bracu slavene.

igi
Gost
igi

…kako nema..neka ukri plate papir i tiskarsku boju i eto love od saurona iz mordora.

zgvaca
Gost
zgvaca

Clanak je preuzet iz Sputnika. Vec od 2014 govorimo da je Ukrajina bankrotirala ali Fasisti se jos uvik drze.

Mölltaler
Gost
Mölltaler

Piše “Bloomberg” na nekoliko mjesta, a ne Sputnik, između ostalog i u naslovu. Izgleda da imaš problema sa čitanjem.

fbslo
Gost
fbslo

PA čudno, oni su več posle Majdana počeli štediti,
i u Lugansk i Donjeck nisu slali mirovine i plače državnih službenika..
morao bi biti višak..

Niko
Gost
Niko

A zaboravio si krim i To je ustjeda

tedi
Gost
tedi

Sta ce pare, ima zelene trave.
A i nama se lose pise,kada nas vladini mediji pocnu huskati jedne na druge,debelo treba da se zamislimo,sta se iza brda valja.

Borac2
Gost
Borac2

Za penzije od 25 eura valjda ima jos nesto u “riznici”.

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Upravo doša novi kolega, Ukrajinac. Zadojeni ukrajinac, rusomrzitelj, lizač zapadne guzice. Čovik optužuje komuniste i Ruse za stanje u zemlji. Zvuči poznato,a? Naravno, svaki isprani “domoljub” isto razmišlja i ima iste, zamišljene neprijatelje

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris

gdje su miljarde što im je sud dodjelio od rusa ?

jetflash
Gost
jetflash

gdje su vam sada prijatelji sa zapada?

Niko
Gost
Niko

Pa stampajte ga ko i vasi usrani pokrovitelji kravari sluge cionisticke

POVEZANE VIJESTI

Izbornik