Ekonomski rat je proglašen: Amerika uvodi carinu od 20% na sve uvozne proizvode s ciljem očuvanja radnih mjesta

Donald Trump - ozbiljan
52 komentara

Donald Trump napreduje sa svojim ekonomskim planom. Protekcionističkim putem koji bi mogao skupo koštati tvrtke koje proizvode u inozemstvu, a koje prodaju na američkom tržištu.

To je tema koja brine sve tvrtke kojima je tržište u Sjedinjenim Državama. One će biti kaženjene za iskorištavanje jeftine radne snage, tako što će plaćati carinu od 20%. SAD je odlučila proglasiti rat stranim tvrtkama. Glavni joj je cilj promicati lokalnu proizvodnju. Konkretno, francuske, njemačke i kineske tvrtke koje prodaju robu proizvedenu izvan Sjedinjenih Država u Sjedinjenim Američkim Državama će biti carinjene s 20%, dok će američki konkurenti koji proizvode u SAD-u biti oslobođeni carina.

Ova mjera utječe na sve sektore. Uskoro će biti 20% poreza na BMW koji je proizveden u Njemačkoj.

Obećanje iz kampanje

Donald Trump implementira svoj protekcionistički program. Tijekom kampanje obećao je granični porez, koji će pogoditi cijeli uvoz. Tu je tek lakša verzija budući da će ovaj budući porez samo pogoditi velike tvrtke koje se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama i koje uvoze proizvode iz svojih tvornica u inozemstvu. Usput, neke će američke tvrtke biti oporezovane, primjerice one koje proizvode automobile u Meksiku, te ih prodaju u Sjedinjenim Državama.

Ovo oporezivanje je vjerojatno suprotno pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i poreznih konvencija koje postoje s mnogim zemljama, ali to glavnog zapovjednika ne interesira. Trump slijedi svoj slogan “Amerika ispred”. Ekonomski rat je proglašen.

Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cigo
6 godine prije

Kako ce ameri popusit i opet napravit ekonomsku krizu.

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

dumpy bolje počni učit kineski i arapski

otpisani
6 godine prije

Je li to znači da je Globalizmu i slobodnom tržištu odzvonilo ? Je li to znači da će i ostatak svijeta moći cariniti sve američke proizvode pri uvozu ?

Eto prilike da Hrvatska uvede carinu na sve proizvode koji nisu proizvedeni u Hrvatskoj (!?) …(samo, pitam se što ćemo onda kupovati bez carine ?)

Perun
6 godine prije

Pa to je i obećao, pričalo se i o većim stopama ali u kampanji se uvijek pretjeruje. Nisam baš neki ekonomski stručnjak ali ne vidim kako drugačije štititi domaću proizvodnju. I to što USA firme proizvode u inozemstvu netko je morao ostati bez posla pa je to praktički strani proizvod. Jedino ne bi imalo smisla ako se radi o proizvodima koje nije moguće proizvesti kod kuće ali mislim da je toga jako malo. A taj WTO je samo još jedna u nizu beskorisnih lopovskih organizacija.

Sinisa
6 godine prije

I EU je na Made in China svojevremeno imala preko 30 % carine da je izjednaci sa svojima;nista novo.

shumadinac
6 godine prije

Ovaj potez je opasniji po svetski mir (na srednji rok) nego da je napao Severnu Koreju. Evropu ekonomski gura od sebe dok je vojno “prišrafljuje” što će izazvati mnogo veće tenzije nego sad. Ali najbitniji je odnos sa Kinom. SAD je ogromno tržište za kineske proizvode i ovo će izazvati globalne poremećaje. Kina bi ipak mogla da prevaziđe ovaj namet, verovatno su i računali na njega ali se Tramp neće na ovome zaustaviti – ekonomski rat je več počeo a na šta će izaći to niko na ovoj planeti ne zna. Možda ne znamo ali ono što osećamo ne “vuče” na dobro.

samo ćaća
6 godine prije

….Ovo oporezivanje je vjerojatno suprotno pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i poreznih konvencija koje postoje s mnogim zemljama…..pa vidiš, nije…i ti bi to majstore morao znati ako već o tome pišeš….srozavate se od kada ste izgubili narativ iz Sirijskog rata…ove, hm, svjetovne stvari vam ne idu…provlačite jeftinu ideologiju.

Vlastimir
6 godine prije

Prva dobra vest za radničku klasu Amerike.Bravo za Trampa.Masoni će mu ovo zapamtiti.

Osoba C
6 godine prije

E, ovo je vijest. Doduše vrag je u detaljima, ali generalno ovo će izazvati velike promjene na globalnom tržištu. A i utjecati na preslagivanje političkih odnosa. Za početak, baš me zanima reakcija najbližih susjeda, Kanade i Meksika. Očito dobro obavješteni, šefovi nekih najvećih njemačkih tvrtki su prije nekoliko dana bili u Moskvi i sastali se sa Putinom. Izgleda da je Merkelica, koja još uvijek slaže vladajuću koaliciju, odlučila da je vrijeme unijeti još malo svježeg zraka u odnose sa Rusijom. U Rusiji postoje tzv. specijalne ekonomske zone. Pored Kalinjingrada postoje i u Moskovskoj, Kaluškoj i Peterburškoj oblasti. U tim zonama oni koji imaju status rezidenta dobivaju proračunske subvencije, koje odgovaraju carinskim davanjima za uvoz komponenti. U Kalinjingradskoj zoni, BMW trenutno proizvodi u halama kalinjingradskog Avtotora, gdje se sklapaju serije 3, 5 i 8, kao i crossoveri X1, X3, X5 i X6. BMW planira graditi tvornicu u Rusiji, investicije bi mogle… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Ameriku treba izolirati od ostataka svijeta , zabraniti uvoz svim proizvodima iz amerike , drzavljanima amerike uvesti vize u sve zemlje svijeta , pogotovo europe , istjerati ih iz svih baza u europi i poslati za ameriku sa svim atomskim bombama i naoruzanjem , nakon toga prikljuciti se kini i rusiji i stvarati svijet bez amerike , ako krenu vojno poraziti ih svim sredstvima , eto tako bi ja to uradio , no medjutim kad vidim kakva kukavelj sijedi u zagrebu , beogradu ili briselu znam da ce pozdraviti i ovu odluku amerike i jos dublje se pokloniti odnosno naguziti .fuj.

Baba Vanga
6 godine prije

Pa to je super neznam sta su to Ameri ucinili da nama u bivsoj Jugi bude bolje osim sto je moja generacija sanjala o zapadnim proizvodima,e sad adio plati pa se klati.

Alen
6 godine prije

Ionako osiromasenoj i nategnutoj tj razvucenoj americkoj srednjoj.klasi , koja zivi od plate do plate s prosjecnom ustedjevinom.od par stotina dolara (da takva je racunica kad od prihoda odbijete rashode a od imovine dugovanja ) , tramp uvodi dodatna opterecenja koja ce za 20% pokupiti zivot u americi…
Ovih 20% pogadja taman one artikle koji se vecini neophodni a prave se u kini.

Djeluje kao ona jos samo mala mentol cokoladica iz monty pythona…
Taman da ionako.prilicno nezadovoljne amerikance gurne preko ruba
.

EU dismr
6 godine prije

izvrstan hitac u vlastitu nogu..

Miki
6 godine prije

To je svakako OK za SAD. U Evropi pa i drugde malo se robe Made in USA proda, dok u SAD uvozne mnogo. Tu ne mislim na robu koje američke firme proizvode izvan SAD nego na robu proizvedenu na teritoriju SAD.

Hrvat
6 godine prije

Bravo g. Trump. Tako se čuva vlastita proizvodnja!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.