Rusija i Japan uveli milijardu dolara recipročnih carina SAD-u

ekonomski pokazatelji
35 komentara

Rusija i Japan su upozorili kako bi na američke carine na uvoz čelika i aluminija mogli odgovoriti nametanjem sankcija vrijednih gotovo milijardu dolara, što je potvrdila i Svjetska trgovinska organizacija.

Rusija je rekla kako planiraju uvesti 538 milijuna dolara godišnji uvoz iz Sjedinjenih Država, a Japan je odredio 440 milijuna dolara dodatnih tarifa.

Obje zemlje su rekle kako imaju pravo nametnuti recipročne mjere u trgovini s Amerikom. Za sada nisu naveli koji američki proizvodi bi mogli biti meta sankcija, prenosi Reuters.

Moskva i Tokio su obećali da će poduzeti potrebne korake kako bi se zaštitili od  nametanja carina na izvoz u SAD.

Ovo je odgovor na američke carine na čelik od 25%  i aluminij 10%, koje je Donald Trump uveo kako “zaštitio nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država”.

Rusija i Japan su već predstavili  dokument u WTO, koji je potvrdio namjere uvođenja recipročnih mjera na američke carine na uvoz.

Japan je rekao kako može nametnuti najmanje 264 milijuna carina odmazde u roku od 30 dana, što sugerira da bi se ostatak mogao odgoditi, budući da neki od američkih proizvoda bilježe povećanje izvoza u Japan.

Kina i Europska unija također su usvojile iste mjere. Europska komisija je pripremila popis američkih proizvoda na koje bi se mogle primijeniti dodatne uvozne tarife.

Peking je u travnju najavio nove carine od 25% na ukupno 106 proizvoda uvezenih iz Sjedinjenih Država u vrijednosti od 50 milijardi dolara.

Trenutno SAD pokušavaju pregovarati s Kinom kako bi se izbjegao trgovinski rat, dok se za EU uvodi moratorij na naplatu, čime se odgađa odgovor Bruxellesa.

O stanju u trgovini između EU i SAD-a se raspravljalo i na neformalnoj večeri 28 šefova zemalja EU u Sofiji. Prema riječima predsjednika Europske komisije, Jean-Claudea Junckera, nove američke carine ne smiju pravdati američkom nacionalnom sigurnošću. Juncker je dodao kako će Europska komisija primijeniti odlučne mjere u zaštiti interesa Europske unije, ali je navodno dogovoreno da se trgovinski deficit smanji povećanim uvozom američkog ukapljenog plina, iako ne postoji ni infrastruktura ni logike da se kupuje skupi američki LNG, uz ponudu ruskog, iranskog i manjim dijelom azerbejdžanskog plina koji iz Kaspijskog mora preko Turske teče ka Europskoj uniji.

SankcijeWTO
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
minore
5 godine prije

Organski ne podnose nikoga i nicega, vladajuce elite iz Fascingtona. Ameriga über alles. Onaj fundamentalni usklik “fuck the Europe..!” nije bio tek tako. Da li to kome zvuci poznato?

Riddick
5 godine prije

Ameri su požnjeli rezultate politike America first …

fb slo
5 godine prije

Očito mogu ja u Peru, pa prebijem tamo nekoga do nesvjesti.
Ja znam, da se ide za moju nacionalnu sigurnost,…

Laki Topalović
5 godine prije

Mislim da je i EU pripremila svoj dokument. A da, piše, dolje….. Neće moći SAD izdržati toliki pritisak, jer će ovi raspodijeliti međusobno, a SAD ipak ostaju same. Ne znam stvarno kako to misle izvesti? Ipak govorimo o ekonomijama EU, koja je malo veća od Amerike. Kineska pari, Indija i Japan, potom Rusija, dalje da ne nabrajam.

Kile
5 godine prije

Žutokljunac će ih sve usosit sa svojim pametnim carinama, baš me zanima koliko će izdržat protiv cijelog svijeta, tudum

davor
5 godine prije

Da su Aleksandar Veliki i Atila bič božji znali za mjere reciprociteta..eh

Son of Alerik
5 godine prije

Nit će Rusija uvesti carine na američku robu, nit će to učiniti Japan. Trump je pokazao u utakmici s Kinom da svojom kaubojskom metodom zna od suparnika dobiti poželjni odgovor.
SAD su s vremenom postale svakomu prostor za pumpanje vlastitog suficita. Trump će to svesti na razumne mjere. Uravnotežiti. Na korist američkom gospodarstvu. Sve ove države koje imaju suficit u razmjeni sa SAD-om morat će potražiti druge žrtve. Kinu recimo.

Siniša
5 godine prije

Holandjani optuzili Rusiju za obaranje Boinga!!!

Nagard
5 godine prije

I sta Ce se promjeniti na svijetu 99 posto bjede siromasnih robova onaj 1 posto se smije i uziva sta ima koristi od trumpove politike covjek iz kolorada ili Rus iz Moskve nista samo suti robuj a nikad clanka o covjeku njegovim borbama kako da zaradi oslobodi se banaka a ove belosvjetske soumana stalno svaki dan i sta se moze promjenit nista robovi ostaju robovi vladari na vrhu .psi laju karavane prolaze

hAZE
5 godine prije

“Rusija i Japan UVELI milijardu dolara recipročnih carina SAD-u” u naslovu, a prva rečenica “Rusija i Japan su upozorili kako bi na američke carine na uvoz čelika i aluminija MOGLI ODGOVORITI NAMETANJEM SANKCIJA vrijednih gotovo milijardu dolara, što je potvrdila i Svjetska trgovinska organizacija.”

Nemojte se ljutiti, ali od ovog portala očekujem više od običnog clickbaita…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI