8 Iznenađujućih zdravstvenih koristi čaja od koprive

Caj od Koprive
6 komentara

Uprkos odbojnom imenu, smatra se da ubodna kopriva – cvjetajuća biljka – ima zdravstvene koristi (i neke rizike takođe).

Možda ste vidjeli listove koprive na pijaci. Ako ste preskočili tu tezgu, ko bi mogao da vas krivi? Čaj od koprive možda se ne čini kao najukusnija šoljica za zagrijavanje ruku tokom hladnog dana, ali ovaj prilično neuobičajen napitak ima neke potencijalne zdravstvene koristi (i moguće rizike). Obično se pravi od lišća i stabljika biljke koprive (latinski naziv: Urtica dioica), ovaj se čaj koristi kao prirodni lijek za niz bolesti.

Kopriva se može uzimati oralno da bi se poboljšali simptomi povezani sa uvećanom prostatom, uključujući učestala, bolna, noćna mokrenja ili poteškoće sa mokrenjem. Takođe može da pomogne u smanjenju simptoma polenske groznice, kao što su začepljenje nosa i suzne oči, a može biti efikasan i u snižavanju šećera u krvi i ublažavanju bolova od osteoartritisa.

Sve podvrste koprive prekrivene su preko lišća i stabljika sitnim, šupljim dlačicama nalik na čekinje koje oslobađaju histamine i druge hemikalije koje stvaraju peckanje i žarenje prilikom dodira sa kožom. Ali natapanje ili kuvanje stabljike i lišća, čini da su hemikalije za proizvodnju histamina inertne. Pored čaja, listovi biljke se takođe koristi kao sastojak za kuvanje. Pokušajte blanširati lišće koprive, a zatim ih koristite kao špinat, blitvu ili peršun.

Važno je zapamtiti da kopriva može komunicirati s nekoliko lijekova bez recepta i na recept. Kopriva može sniziti šećer u krvi, i ako se koristi sa lijekovima protiv dijabetesa, može dovesti do preniskog šećera u krvi. Takođe može da snizi krvni pritisak, pa uzimanje lijekova za krvni pritisak uz koprivu takođe može da dovede do prevelikog snižavanja krvnog pritiska.
To nije sve: kopriva može izazvati pospanost, pa je treba izbjegavati uz uzimanje sedativnih lijekova poput lijekova za spavanje i lijekova protiv anksioznosti.

Koprivu takođe treba izbjegavati ako uzimate varfarin (Coumadin), jer može izmijeniti djelovanje lijeka. Ako je lijek sa litijumom, uzimanje koprive može da utiče na to koliko litijuma ostaje u tijelu. (Varfarin je lijek za razrjeđivanje krvi, a litijum je lijek koji se često koristi za liječenje bipolarnog poremećaja.)

Zaključak: Prije upotrebe koprive ili bilo kog drugog novog dodataka ili prirodnog lijeka, obratite se svom ljekaru. Evo osnovnih pitanja koja biste trebali sebi postaviti prije nego što počnete da uzimate novi lijek.
U nastavku suza neke moguće prednosti čaja od koprive.

Umiruje alergije

U svom prirodnom stanju, biljka koprive potiče alergijsku reakciju kada njene fine dlačice dodiruju kožu. Međutim, kada se priprema kao čaj, kopriva zapravo može pomoći ublažavanju alergija. Studija objavljena 2017. ukazuje da kopriva može pomoći u ublažavanju simptoma polenske groznice. Evo i drugih prirodnih lekova koji vam mogu olakšati simptome alergije bez oslanjanja na lijekove, tako da možete izbjeći njuškanje i kihanje tokom čitave sezone.

Liječi bolove u mišićima i zglobovima

Zbog svojih prirodnih anti-upalnih i analgetskih svojstava ( i protiv ublažavanja bolova), kopriva se vjekovima koristi za liječenje upaljenih, ukočenih mišića i zglobova. Kopriva može pomoći ublažavanju simptoma osteoartritisa i bolova u zglobovima, obično u slučaju ruku, koljena, kukova i kičme.Istraživači su takođe otkrili da kopriva može djelovati u kombinaciji sa nesteroidnim protivupalnim lijekovima (NSAID), omogućavajući ljudima da smanje upotrebu NSAID-a. Protivupalna ishrana dijeta takođe može umanjiti bol i kontrolisati upalu.

Jača kosti

Čaj od koprive isporučuje kalcijum, magnezijum i gvožđe koji učvršćuju kosti. Biljka takođe sadrži vitamine D i K, koji pomažu kostima da koriste kalcijum za zaštitu gustoće kostiju. Magnezijum se čuva u kostima, podržava snagu kostiju i pomaže u apsorpciji kalcijuma. Nizak magnezijum je povezan sa osteoporozom, hroničnim stanjem slabih i lomljivih kostiju. Manjak gvožđa takođe je povezan sa gubitkom kostiju.

Jača zdravlje srca

Kopriva sadrži vitamine i minerale koji se smatraju zaštitnicima srca. Biljka je izvor vitamina A i C, beta karotena i drugih karotenoida. Zbog visokog sadržaja vitamina C i gvožđa, koji pomažu tijelu da pojača proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, može pomoći u sprječavanju anemije. Kopriva takođe sadrži flavonoide kvercetin i kaempferol, koji mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Izvor gvožđa i kalijuma, čaj napravljen od ove oštre, lisnate biljke može pomoći u opuštanju krvnih sudova i pomoći zdravoj cirkulaciji.

Umiruje iritacije na koži

Zahvaljujući biljnim antihistaminskim, protivupalnim, antimikrobnim i sposobnostima ublažavanja bolova, kopriva ima dugu istoriju korišćenja za liječenje iritacija na koži poput ekcema i akni. Čini se da smanjuje crvenilo i otekline, umiruje svrab i ubrzava zarastanje. Da biste iskoristili ove prednosti čišćenja kože, možete popiti čaj – ili ga možete ostaviti da se ohladi i nanijeti tečnost direktno na kožu. Međutim, postoje izvještaji o alergijskim reakcijama kože na koprivu, pa prvo koristite samo na malom dijelu kože kako biste bili sigurni da nemate nikakvu osjetljivost na koži.

Pojačava zdravlje bubrega, mokraćnih kanala i prostate

Kao diuretik, kopriva može pospješiti zdravo mokrenje. Biljka koprive koristi se kao prirodni lijek za infekcije mokraćnih puteva i za sprječavanje kamenca u bubrezima. Studija na životinjama pokazuje da ona smanjuje stvaranje kristala kalcijum oksalata u bubrezima, koji doprinose formiranju najčešćih vrsta bubrežnih kamenaca. Međutim, nalazi u studijama na životinjama ne mogu se direktno prenijeti na ljude.

Pod nadzorom ljekara, ekstrakti ove biljke koriste se za liječenje urinarnih simptoma povećane prostate, uključujući učestalu potrebu za mokrenjem i poteškoće sa pražnjenjem bešike.

Jača imunološku funkciju

Biljka koprive sadrži nekoliko jedinjenja za jačanje imunološkog sistema, uključujući flavonoide, karotenoide i vitamine A i C. Ovi antioksidanti pomažu u zaštiti imunih
ćelija od oštećenja koja mogu oslabiti imunološku funkciju. Istraživanja pokazuju da ekstrakt koprive jača imuni odgovor, podstičući aktivnost imunoloških ćelija. Naučnici su otkrili da biljka stimuliše T-ćelije imunološkog sistema, koje pomažu u borbi protiv infekcija i drugih patogena koji izazivaju bolest u tijelu.

Reguliše varenje

Prekomjerna upala može ometati zdravu probavu i podstaći rast štetnih bakterija u gastrointestinalnom traktu. Redovno konzumiranje čaja od koprive, sa svojim protivupalnim dejstvima, može pomoći u regulaciji varenja, a smanjenju zatvora, proliva i uznemirenog želuca. Održavanje crijeva opskrbljenima pravilnim balansom bakterija i drugih mikroba – koji su zajednički poznati kao mikrobiom – daje i zaštitu od mnogo šireg spektra bolesti.

caj od kopriveKopriva
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Urtica diodica… kopriva žara je jedna od 4najljekovitije biljke u prirodi,po Messageu,Kneippu i našim maherima Pelagić,Gajsky… Nije samo čaj,za koji se bere cijela biljka,najbolje u proljeće kad je krcata snage. Može se jest na salatu,kao varivo,a moja baka, Bosanska,radila je pitu Zelja icu od špinata i koprive…bude i.malo bijelog kravljeg sira…tj.bilo, prije puno godina…

Dejan
4 godine prije

Ma šta još reći… najveći plus za koprivu. Inače u ovom vremenu gde korona širi svoju teritoriju postoji jedan jak način zaštite a to je imunoglobin A (IgA), belančevinasti marker snage imunosistema. IgA je neverovatno moćna materija, jedna od osnovnih belančevina odgovornih za zdravu imunološku funkciju i za unutrašnji odbrambeni sistem. Neprestano se bori sa najezdom bakterija, virusa, gljivica i drugih organizama koji ulaze u unutrašnje okruženje tela ili žive u njemu. Toliko je moćna da je bolja od bilo kog sredstva za jačanje imuniteta koji biste mogli uzeti. Kada se aktivira čini osnovni unutrašnji sistem odbrane u ljudskom telu. Kako se aktivira IgA? Na jednostavan način – ulaskom u stanje uzvišenih emocija poput radosti, ljubavi, nadahnuća ili zahvalnosti. To raditi desetak minuta dnevno nekoliko puta i izazvaće se važne epigenetske promene u vašem telu i zdravlju. A kada nivo stresa (a time i nivo hormona stresa, kao što je… Čitaj više »

Lucija
4 godine prije

Djecu iz gradskih dječjih vrtića i osn.škole trebako bi voditi u prirodu da znaju prepoznati neke stvari…bar 3, 4 ljekovite biljke…

Karma
4 godine prije

Bravo na textu i na poticanju prirodnih sredstava ne trcati u ljekarnu za sve …
Zivjela kopriva to su i stari rimljani govorili.

SamoPitam
4 godine prije

Dovoljno je reći neće grom u koprive.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI