fbpx

Blagodati zdravlja bademovog mlijeka

Bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko je napravljeno od mljevenih badema koje sve češće zamjenjuju mliječno mlijeko. Ne sastoji se od laktoze ili kolesterola jer ćete to naći u životinjskom mlijeku. Kako se bademovo mlijeko ne sastoji od životinjskih proizvoda, ono je samo široko priznati napitak za vegetarijance, vegane i ljude koji ne podnose laktozu.

Iako nije tako uobičajeno, bademovo mlijeko već se dugo koristi kao alternativa kravljem mlijeku koje je lako dostupno i relativno jednostavno dobiti. Mliječno mlijeko poznato je po visokom sadržaju različitih minerala i vitamina, a pokazalo se da bademi sadrže dodatne vitamine i minerale. Iz tog razloga se bademovo mlijeko obično preporučuje kao sjajna opcija za pojedince koji obično ne konzumiraju nikakve mliječne proizvode, osobe koje imaju alergiju / netoleranciju na kravlje mlijeko (CMA / CMI) ili ljude koji se smatraju vegetarijancima.

Blagodati zdravlja bademovog mlijeka

Zdravstvene prednosti bademovog mlijeka kreću se od poboljšanja vida, smanjenja težine, snažnijih kostiju, zajedno s zdravijim srcem. Pomoći će u izgradnji snažnih mišića, održavanju idealne razine krvnog tlaka i održavanju ispravnog rada bubrega. Uz to je izvrsna opcija za mlijeko dojilja.

1. Krvni tlak

Konzumiranje bademovog mlijeka pomaže u smanjenju i održavanju krvnog tlaka. Bademovo mlijeko je najbolja opcija za osobe koje imaju netoleranciju na soju kao i na mliječne proizvode. To je zato što su svi isti minerali i vitamini dostupni u bademovom mlijeku, gdje se pojavljuju u obilnim količinama.

Kretanje krvi unutar tijela odvija se kroz vene. Da bi pravilno funkcionirale, trebale bi biti sposobne sužavati se i brzo širiti tako da odgovaraju slobodnom protoku krvi do i iz različitih područja tijela. Oslanjaju se na vitamin D zajedno s drugim mineralima poput fosfora kako bi osigurali da su u pravom stanju. Blokada i loše kretanje u venama mogu dovesti do visokog krvnog tlaka, što može biti opasano po život. Ove vrste hranjivih sastojaka mogu biti nedovoljne kod osoba koje ne konzumiraju soju ili mliječne proizvode, pa bi bademovo mlijeko moglo biti metoda za nadopunu onih koji imaju nedostatak hranjivih sastojaka i održavanje vašeg zdravlja zdravim.

2. Ne sadrži laktozu

Netolerancija na laktozu utječe na dobar dio populacije, što sugerira da imaju poteškoće u probavi šećera u kravljem mlijeku. Tako će bademovo mlijeko biti prikladna zamjena bez laktoze.

3. Pomaže u upravljanju težinom

Jedna šalica bademovog mlijeka sastoji se od samo 60 kalorija, sjajna je zamjena za kravlje mlijeko koje vam može pomoći da izgubite ili zadržite trenutnu težinu.

4. Snažno i zdravo srce

Istraživačke studije tvrde da upotreba badema može pomoći u smanjenju potencijalnog rizika od koronarne bolesti srca. Doista je puno bolja od ostalih namirnica koje dodaju lošu razinu kolesterola, to je krivac iza mnogih srčanih stanja, zajedno s ostalim kardiološkim zdravstvenim stanjima.

Konzumiranje bademovog mlijeka garantira postojanje kalija u tijelu koji je ključni faktor koji se ponaša kao vazodilatator, smanjuje napetost i opterećuje srce.

5. Snažni mišići

Izgradnja mišića doista je postupak koji se može ubrzati konzumiranjem pravih vrsta hrane, posebno one koja se sastoji od vitamina i minerala koji imaju neposredan utjecaj na mišićnu masu. Bademovo mlijeko, na primjer, sastoji se od riboflavina, koji je oblik vitamina B i dokazano djeluje zajedno s drugim hranjivim sastojcima poput željeza za upravljanje mišićnom snagom i rastom. Uz to, izvrstan je izvor bjelančevina koji se nalaze u mišićima, koži i raznim drugim organima i koji će pomoći tijelu da se održi i obnovi.

6. Zdravlje bubrega

Postoje minerali poput kalcija i kalija koji mogu biti loši za bubrege ako imaju izrazito višak u tijelu. Bademovo mlijeko uključuje minimalnu količinu fosfora, a također i kalija, što nije slučaj s mliječnim i sojinim proizvodima.

Najbolje je za pojedince koji se bore s trajnim ili teškim problemima s bubrezima ulože napor da smanje potrošnju hrane koja sadrži ove minerale. Bademovo mlijeko može poslužiti istoj svrsi kao kravlje mlijeka, iako je vrlo terapeutski pogodna za one koji pokušavaju smanjiti postojanje kalija u svom tijelu. Uz to, on je dobar za one koji imaju alergijske reakcije na mliječne proizvode ili čak sojine proizvode.

7. Prednosti bademovog mlijeka uključuju prevenciju migrena

Viši sadržaj riboflavina u bademovom mlijeku izvrstan u zaštiti od migrena.

8. Zdrava koža

Koža ovisi o raznim vrstama minerala i vitamina kako bi je održali u optimalnom stanju. Upotreba bademovog mlijeka koja sadrži puno vitamina E djeluje dobro za održavanje zdravlja kože. Osim vitamina, osim toga, ima antioksidante koji pomažu u popravljanju oštećene kože.

Ove vrsta vitamina može se naći i u bademovom mlijeku koje se prerađuje kod kuće, a koje se prerađuje i prodaje komercijalnom smislu. Može se koristiti i kao losion za čišćenje kože. Da biste postigli najbolje rezultate, dodajte ružinu vodu u bademovo mlijeko za čišćenje kože.

9. Poboljšan vid

Bademovo mlijeko je puno vitamina A, koji su potrebni za pravilno funkcioniranje očiju. Upotreba računala, pametnih telefona i tableta tipična je za mnoge urede i domove u našem modernom dobu. Stalna upotreba ovih uređaja može u određenoj mjeri utjecati na vid korisnika. Ovaj se problem može prirodno izliječiti povećanjem potrošnje vitamina A kojem biste mogli pronaći i u bademovom mlijeku.

10. Jake kosti

Bademovo mlijeko sastoji se od kalcija koji je potreban za održavanje, kao i za oblikovanje zuba i zdravih kostiju. Kalcij je potreban za zgrušavanje krvi, opuštanje mišića i održavanje običnog otkucaja srca. Uključivanje bademovog mlijeka u prehranu dovodi kalcij u tijelo i koristi zdrav razvoj kostiju odraslih i dojenčadi. Također može pomoći u smanjenju šanse za osteoporozu.

11. Prednosti za dijabetičare

Bademovo mlijeko pogodno je za one koji imaju dijabetes ili čak i koji traže mlijeko koje je povoljno za šećer u krvi, jer se tipična porcija sastoji od 8 grama ugljikohidrata, od kojih je 7 grama šećera. Ti šećeri čine sadržaj ugljikohidrata koji ima minimalan utjecaj na naše tijelo, u usporedbi s onim u normalnom kravljem mlijeku, koji sadrži jednostavne šećere koje naša tijela pohranjuju kao masnoće i uzrokuje da naša tijela propuste ove vrste vitalne prehrane. Također, bademovo mlijeko ima malu količinu jednostavnih šećera, što mu daje nisku glikemijsku prirodu, što upućuje na to da ga tijelo u potpunosti probavlja, kao i koristi za energiju.

12. Drži probavu pod kontrolom

Prednosti bademovog mlijeka uključuju zdravu probavu. Kad god pijete bademovo mlijeko, primate i nekoliko dnevnih unosa vlakana. Svaka tipična porcija sadrži gram vlakana, koji su potrebni za održavanje zdravog probavnog sustava.

13. Svojstva protiv raka

Znanstvena istraživanja tvrde da konzumiranje bademovog mlijeka inhibira razvoj stanica LNCaP karcinoma prostate koje se pokreću konzumiranjem kravljeg mlijeka. No svakako razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego se oslonite na alternativno liječenje određenog karcinoma.

14. Imunitet

Bademovo mlijeko sadrži brojne hranjive tvari kao i minerale koji zaista pomažu u održavanju zdravog imunološkog sustava. Imunološki sustav štiti naše tijelo od mikroba i mikroorganizama koji bi mogli rezultirati zdravstvenim problemima i stoga štetno djeluju na organizam. Osoba sa slabim obrambenim mehanizmima sklona je zdravstvenim problemima kao i bolestima. Konzumiranje bademovog mlijeka moglo bi pomoći održavanju snažne i zdrave primarne obrambene linije tijela.

15. Prevencija Alzheimerove bolesti

Kao što je prethodno spomenuto, bademovo mlijeko dolazi zajedno s vitaminom D za koji je poznato da poboljšava rad stanica kao i imunitet, a također je posebno dokazano da može pomoći smanjiti vjerojatnost nastanka Alzheimerove bolesti.

16. Jačanje tijela

Bademovo mlijeko povećava mišićnu snagu, što je idealno za bodybuildere koji traže prirodnu metodu za povećanje snage mišića i pružanje eksplozivne snage koju im daju ‘neprirodni’ proizvodi. Pomaže poboljšanju mišića zbog postojanja riboflavina koji je oblik vitamina B kao i željeza. U tipičnoj porciji bademovog mlijeka je 4% preporučene svakodnevne potrošnje željeza, što će pomoći u kontroli apsorpcije kisika. I čini se da veća doza riboflavina djeluje korisno u sprečavanju migrenskih glavobolja.

Odabir i čuvanje bademovog mlijeka

Budući da se kalorični, masni i hranjivi udjeli bademovog mlijeka mogu razlikovati s obzirom na marku koju odaberete, pri potrazi potražite pažljivo pregledavajte oznaka hranjivih sastojaka. Vaša djeca sigurno vole aromatizirane vrste bademovog mlijeka, ali one se obično zaslađuju zajedno s dodanim šećerima koji bi mogli poremetitiostale zdravstvene prednosti.

Većina bademovog mlijeka mogla bi se čuvati na hladnom i suhom mjestu najviše nekoliko mjeseci, međutim, morate potražiti naljepnicu da biste utvrdili je li potrebno hlađenje ili ne. Sve vrste badema trebale bi biti u hladnjaku odmah nakon otvaranja. Kupovno bademovo mlijeko ostati svježe nekoliko tjedana dok se hladi i može brzo razgraditi na sobnoj temperaturi.

Nepoželjni utjecaji bademovog mlijeka

Ni bademovo mlijeko se ne može smatrati idealnom hranom. Posebna su upozorenja i negativni učinci koje biste trebali uzeti u obzir prije nego što ga učinite svakodnevnim dijelom svoje svakodnevne prehrane.

1. Negativni utjecaj na štitnjaču

Bademi su zaista goitrogena namirnica, što sugerira da uključuju prirodne kemikalije koje bi mogle spriječiti vaše tijelo da pravilno apsorbira i iskorištava jod u tijelu. To bi moglo imati negativan učinak na štitnjaču.

Hrana poput soje, kupusa, lanenih sjemenki, brokule i badema tjera štitnjaču da se proširi. Ako jedu previše ove hrane, kemijski proizvodi koji se nalaze u tim namirnicama mogu ometati jod i rezultirati stvaranjem tumora.

Iako goitrogeni u velikim količinama štete vašem zdravlju, u stanju su stvarno biti izvrsni za ljudski imunološki sustav. Međutim, u slučaju da imate premalo aktivnu štitnjaču, morat ćete osigurati da ne jedete ovu hranu u ogromnim količinama.

Oni koji imaju štitnjaču sa slabim djelovanjem sigurno ne bi trebali piti bademovo mlijeko. U slučaju da imate zdravu funkciju štitnjače s druge strane, umjereno konzumiranje bademovog mlijeka svaki dan doista neće imati neželjenih učinaka na ovu žlijezdu.

2. Ne dozvolite bebama da ga piju

Korištenje sojinog ili čak bademovog mlijeka umjesto kravljeg mlijeka u dječjoj bočici često je zamjena visokog rizika. Bademovo mlijeko jednostavno ne daje hranjivu prehrane koja je djetetu potrebna. U slučaju da dajete mlijeko od badema umjesto majčinog mlijeka ili dječje formule, dijete će vjerojatno imati neuhranjenost i čak će imati zdravstvena stanja koja traju ostatak života.

Čak i povremeno korištenje bademovog mlijeka umjesto majčinog mlijeka ili čak formule moglo bi biti opasno. Studije na Američkom koledžu za prehranu otkrile su da bebe koje piju bademovo mlijeko razviju autoimunu bolest štitnjače.

3. Previše šećera

Upravo o najočitijim problemima s bademovim mlijekom je to da sadrži dosta šećera. Iako bademovo mlijeko prirodno nema šećer, većina proizvođača dodaje šećer da bi poboljšao okus mlijeka.

Većina opcija na trenutnom tržištu ima oko 20 grama šećera po obroku. Srećom, sada su u prodaji marke bademovog mlijeka bez šećera i manje od 1 grama ugljikohidrata. To je razlog zašto je obično jako bitno pogledati etiketu kako biste provjerili da znate što pijete.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
5 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Marko
Gost
Marko
2 godine prije

Bademovo mlijeko ne može biti alternativa kravljem po pitanju vitamina B12, kojeg u hrani biljnog porijekla nema dovoljno za ljudske potrebe, o čemu trebaju osobito voditi računa vegani. Znam nekoliko njih koji su si, nakon dugogodišnjeg veganstva, upropastili zdravlje zbog nedostatka tog vitamina (štetne posljedice se, u pravilu, pokazuju tek… Pročitaj više »

Pazi
Gost
Pazi
2 godine prije

Ljudi su jedna vrsta zivotinja koja kad odraste i dalje pije miljeko i to od druge vrste zivotinja. Stoko prestani te piti kravlje miljeko 😅

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.
Izbornik