fbpx

Imate preko 40 godina? Metvica ili nana je odlična za jačanje vašeg kognitivnog fokusa i pažnje, spavanja i pamćanja.

Metvica

Metvica, menta ili nana se obično koristi za osvježavanje daha. No, nova istraživanja pokazuju kako bi također mogla poboljšati vaš fokus. Studija objavljena u časopisu Nutrition Research otkrila je vezu između dodavanja ekstrakta metvice i povećanja pozornosti.

Za ovu studiju, istraživači iz Kemin Foods i Sportskog znanstvenog instituta MusclePharm ispitali su može li metvica poboljšati kognitivne performanse kod mladih, aktivnih pojedinaca. Da bi to učinili, angažirali su 142 rekreativno aktivnih muškarca i žena u dobi od 18 do 50 godina. Polaznici su nasumično podijeljeni u dvije skupine. Jedna je skupina uzimala 900 miligrama (mg) dodatka ekstrakta metvice, koji je sadržavao oko 14,5 posto rosmarinske kiseline i 24 posto spojeva fenolne kiseline. Druga skupina dobila je placebo kapsule. Obje su skupine uzimale dodijeljene suplemente svaki dan tijekom 90 dana. Svaka skupina ima sličan broj mladih (18-35 godina) i starijih (36-50 godina) sudionika oba spola.

Tijekom laboratorijskih posjeta sedmog, tridesetog i devedesetog dana, sudionici su rješavali kognitivne testove kojima su mjerili njihovu pažnju i brzinu obrade informacija. Proveli su i ankete o njihovom snu, raspoloženju i kvaliteti života.

Istraživači su otkrili da je dodatak ekstrakta metvice dovelo do 11-postotnog povećanja učinkovitosti pažnje, u usporedbi s 0,6 posto povećanja placebo liječenja. Ovo poboljšanje je značajna kognitivna korist za pojedince, kako na radnom mjestu, tako i tijekom rekreativnih aktivnosti.

Metvica također poboljšava san i pamćenje kod starijih odraslih osoba

Stariji ljudi također mogu imati koristi od uzimanja dodataka od metvice. Studija objavljena u časopisu Alternativna i dopunska medicina sugerirala je kako metvica može starijim odraslim osobama pomoći za poboljšanje kratkotrajnog pamćenja i poboljšanje sna.

Istraživači su proučavali učinke suplementacije metvice na kognitivne performanse, spavanje i raspoloženje kod starijih odraslih osoba s oštećenjem pamćenja, povezanog s dobi. Angažirali su 90 sudionika u dobi od 50 do 70 godina.

Istraživači su nasumično podijelili sudionike u tri skupine s po 30 članova. Jedna je skupina uzimala dodatak 600 mg metvice, druga je konzumirala 900 mg, a treća je skupina dobivala placebo. Svako jutro tijekom 90 dana uzimali su dvije kapsule određenog dodatka.

Ispunjavali su upitnike koji su ocjenjivali njihovu kognitivnu izvedbu, raspoloženje i san.

Istraživači su otkrili da su sudionici koji su uzimali 900 mg sjemenki metvice pokazali 15-postotno poboljšanje radne memorije u usporedbi s onima koji su uzimali placebo. Sudionici su također izvijestili o poboljšanju vremena koje im je trebalo da zaspe. Na temelju ovih otkrića, istraživači su zaključili da suplement metvice pokazuje obećanje kao sastojak za poboljšane kognitivne funkcije i spavanja – oba mogu poboljšati ukupnu kvalitetu života starijih osoba.

Metvica štiti postojeće moždane stanice

Razne studije su sugerirale kako se ovi kognitivno-pojačani učinci metvice mogu pripisati njenim fenolnim spojevima. Ovi spojevi štite postojeće neurone i pozitivno djeluju na krvne žile koje ih podržavaju i njeguju.

Studija na mišu otkrila je da rosmarinska kiselina u metvici pokazuje zaštitni učinak na ključna memorijska područja mozga protiv staničnog oštećenja od oksidativnog stresa.

Uz to, preliminarna laboratorijska ispitivanja kao i ispitivanja na životinjama sugerirali su kako metvica potiče stvaranje novih moždanih stanica. Konkretno, rozmarinska kiselina uvelike je poboljšala rast novih stanica u staničnim kulturama iz hipokampusa, područja mozga odgovornog za radnu memoriju.

3
Ostavite komentar

avatar
10000
 
3 Grupirani komentari
0 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
3 Komentatori
Pink PanterStidljiv tipde Mentan Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
de Mentan
Gost
de Mentan

hvala, makar meni više ništa ne može pomoći

Stidljiv tip
Gost
Stidljiv tip

Pita Haso Muju: – Vidim, piješ kahvu, kahvenišeš?
Kaže Mujo: – Jok, pijem nanu, on*nišem…

Pink Panter
Gost
Pink Panter

Bolje rakija od dede ,
nego čaj od nane.😀

POVEZANE VIJESTI

Izbornik