Kako našem zdravlju pomaže naš domaći patlidžan?

Zdrava hrana - patlidžan
9 komentara

Patlidžan je  vrlo bogat lako probavljivim vlaknima. Bilo da ga pripremamo na pari, kuhamo ili pržimo. Vlakna u patlidžanu ima u izobilju – 2,5 grama vlakana na 100 g patlidžana. Uglavnom se sastoji od protopektina, a u manjim količinama od pektina i celuloze. Tijekom kuhanja protopektini, poput pektina, postaju mekani i nježni.

Poznato je da vlakna igraju važnu ulogu u kontroli naših kilograma. S vrlo malo kalorija, malim glikemijskim indeksom i glikemijskim opterećenjem, patlidžan je idealna hrana za održavanje vaše težine, ali i zdravlja.

Rastvorljiva vlakna poput protopektina i pektina patlidžana povećavaju bakterijsku aktivnost debelog crijeva. Njihovom razgradnjom bakterija stvara tvari sposobne potaknuti kontrakcije crijeva, što olakšava evakuaciju stolice. U tankom crijevu ostaci hrane se aglutiniraju na topljivim vlaknima, a zatim se uklanjaju iz tijela. U debelom crijevu su topljiva vlakna napadnuta bakterijama. U kontaktu s tekućinama, ta vlakna postaju viskozna i tako potiču klizanje ostataka.

Znanstvene studije govora da vlakna patlidžana, ali i antioksidanti sadržani u njegovoj koži, su dobri saveznici protiv raka.

U kontekstu prevencije raka debelog crijeva, preporučuje se dijetu bogata dijetalnim vlaknima, posebno voćem i povrćem. Takva prirodna vlakna su korisna za ono što sadrže, ali i za ono što ne sadrže: suvišne masti i kalorije.

Onkolozi daju veliku važnost odgovarajućem unosu vlakana iz povrća i voća. Prehrambena vlakna kombiniraju antioksidante i vitamine koji zajedno, igrajući na različite mete, mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

Patlidžan ima visok antioksidacijski potencijal. Sposobnost patlidžana da neutralizira slobodne radikale u ljudskom organizmu od velikog je interesa za istraživače u njihovim borbama protiv kardiovaskularnih bolesti, određenih karcinoma i drugih bolesti povezanih sa starenjem. Preliminarne studije provedene in vitro ili na životinji su nove i njihovi se rezultati još ne mogu u potpunosti interpolirati na ljude.

Jedan od glavnih pigmenata na koži patlidžana je nasunin, član obitelji antocijanina, koji je in vitro pokazao zaštitnu sposobnost protiv oksidativnog stresa. Kineska studija je također pokazala da nasunin patlidžana štiti stanice od oštećenja DNK, s učinkom koji ovisi o dozi.

Patlidžan bogat vlaknima omogućava efekt zasićenja se ne previše energije. Patlidžan ima malo ugljikohidrata (3 do 4 g ugljikohidrata na 100 g, uglavnom jednostavni ugljikohidrati, glukoza i fruktoza). Zato patlidžan mogu slobodno konzumirati osobe s dijabetesom. Patlidžan im 18 kalorija na 100 g. Bogat je mineralima i vitaminima. Njegov način kuhanja izravno utječe na njegovu probavljivost. Uvijek je bolje kad se patlidžan kuha s malo masnoće jer se radi o pravoj biljnoj spužvi koja lako upija sve masnoće s kojima dolazi u dodir.

Umotan u foliju i ispržen u rerni, najbolji je način za konzumirati patlidžan bez puno kalorija. Pravi znalci u pripremi patlidžana su Turci i Libanonci.

Diuretski učinak patlidžana je odlično oružje protiv visokog krvnog tlaka.

Prepun je magnezija, cinka i kalija, dok natrij ne prelazi 3 mg. Svojstva koja ga čine povrćem pogodnim za prehranu bez puno soli daje mu moć snižavanja krvnog tlaka. Bogatstvo kože patlidžana u antocijaninu čini da ovo povrće pomaže i u zaštiti srca, a posebno u smanjenju rizika od srčanog udara kod mladih žena.

Napomena redakcije: Birajte stare sorte patlidžana, a ne hibridne ili zlo zvano GMO. Patlidžan se često konzumirao na područjima današnje Indije, Irana i sjeverne Afrike. Stare sorte se jedu još nastanka europskih i azijskih civilizacija, čime u našim crijevima imamo sve potrebne enzime za neometanu probavu patlidžana.

Patlidžan
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tak
4 godine prije

za foliju kažu da nije baš najbolja za korištenje u kuhinji što se zdravlja tiče

Son of Alerik
4 godine prije

Nekidan joj govorin – Nikad nismo manje ili balancana ka ove godine, kako to? A e, nismo išli kod mog ćaće ubrati njegove, a naše su propale, eto kako. Je, neki crv i je prigriza čim smo i’ posadili i preživila samo jedna,a tu jednu nismo zalivali kako triba. Lako je didu zalivati kad ima vodu mukti, naša je priko lita duplo skuplja, a balancana nema bez vode. Kad se ne zalivaju kako triba, onda su gorke.
Najbolje su balancane na gradele. Triba i’ peći iza mesa, nije i’ baš lako ispeći. A onda maslinovo ulje, češnjak…
Može i na tavu pa pohati ka piletinu, napraviti sendvič od njih, između sir.
Balancane su najipši ukras vrta. Izgledaju ka kruške, samo što su tamnoljubičaste. Reka bi čovik – mora da je to slatko, kad ono gorko, nejestivo sirovo.

Ivo
4 godine prije

Patlidžan je odličan i kao samostalan obrok, a nezamjenjiv u pripremi vrhunskog ajvara. U Hrvatskoj je za vrijeme socijalizma bio vrlo rasprostranjen, dok se u zadnjih 20 godina njegova proizvodnja i uzgoj smanjila za 30%, ponajviše zbog sulude politike uvoza, ograničenja iz EU, i ostalih blagodati koje nam je donio liberalni sustav.

U narednih 5-7 godina predviđen je daljnji pad uzgoja ove vrijedne biljke, koja više od svega treba vodu. No kako je naša demokratska vlast ubrzano krenula sa procesom privatizacije (otimanja i krađe) izvora pitke vode, uzgoj ove biljke će, zahvaljujući blagodatima liberalizma, jednostavno postati preskup. Tako i ovo hvalevrijedno povrće postaje još jedna žrtva savršene liberalne ekonomije.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Neznam koje je povrce lose? Sva su dobra na svoj nacin…

nepoželjni
4 godine prije

Ako imate krvnu grupu B ili AB onda ga jedite kada god imate priliku, za vas je patliđan zdrav…
Ako imate krvnu grupu A ili O, bolje da ga ne jedete jer je za vas štetan (lektini)…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.