Kina smanjuje kupovinu kukuruza iz SAD

kukuruz
6 komentara

Glavni američki kupac kukuruza Kina smanjila je uvoz iz te zemlje zbog slabe potražnje i jeftinije isporuke iz Brazila, objavio je Bloomberg u petak.

Kineski kupci su navodno otkazali 832.000 tona američkih narudžbi kukuruza u protekle tri sedmice, dok su povećali kupovinu od druge članice BRICS-a Brazila, za koji se predviđa da će ove godine prestići SAD kao najveći izvoznik.

Prema izvještaju, koji se poziva na trgovce, američki kukuruz je sada manje konkurentan, sa zalihama iz Brazila za oko 30 dolara po toni jeftinije za isporuku u trećem tromjesečju. Među razlozima otkazivanja navedena je i slaba domaća potražnja za kukuruzom kao stočnom hranom.

„Potražnja za kukuruzom je zaista slaba“, rekao je za Bloomberg Vang Xiaoyang, viši analitičar kompanije Sinolink Futures u jednoj od provincija sa najvećim uzgojem žitarica, Henan. “Proizvođači stočne hrane koriste mnogo pšenice za zamjenu kukuruza jer cijene i dalje padaju.”

U izvještaju se navodi da su cijene pšenice oko 180 juana (26 dolara) po toni jeftinije od kukuruza u Henanu i da bi mogle dodatno opasti.
U međuvremenu, trgovci i analitičari su istakli da uzgajivači svinja u teškom stanju nastoje smanjiti troškove stočne hrane, „pa je zamjena kukuruza pšenicom prirodan izbor“.

Carinski podaci pokazuju da je kineski uvoz kukuruza dostigao rekord od preko 28 miliona tona u 2021. godini, da bi prošle godine pao na oko 21 milion tona.

Kina navodno nastoji da se udalji od svog snažnog oslanjanja na SAD i Ukrajinu za kukuruz diverzifikacijom dobavljača, usred geopolitičke neizvjesnosti koja prijeti prehrambenoj sigurnosti zemlje. Ovog mjeseca, Kina je također primila svoj prvi brod krmnog kukuruza iz Južne Afrike, još jedne članice BRICS-a.

Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Entoni Fauci
16 dana prije

Dosla dojava da Ameri prskaju kukuruz kemijom od koje goveda dobijaju glasove u glavi te ih navode da farmere nabijaju na kolac

Alen
16 dana prije

Rezultat dogovora brazila i kine o izbacivanju dolara i eto jeftinog kuruza , narudzbi , posla.. Tako lako…A papci neka koriste dolar 😁

Max
16 dana prije

Mudra odluka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI