fbpx

Lijek baklofen nema medijsku pažnju iako nudi eventualno rješenje za alkoholizam

Kako izliječiti alkoholizam

Mnogi ljudi pate od alkoholizma što može biti grozna bolest. Na tržištu postoje samo tri lijeka za liječenje alkoholizma, a dodatna istraživanja za pronalazak novih lijekova su jako bitna. Publikacija knjige koja promovira baklofen za rješenje za problem s alkoholom, privukla je pažnju javnosti.

Za potencijalne pacijente koji liječe alkoholizam, ovaj sustavni pregled ispituje tvrdnje da baklofen smanjuje žudnju za alkoholom i da je moguća klinička upotreba u liječenju alkoholizma.

Iscrpna pretraga dostupne medicinske literature, objavljena na engleskom jeziku, provedena je korištenjem MEDLINE (Multi-datoteke medicinske literature koja se temelji na dokazima) i CINAHL-a s ključnim riječima “baklofen” i “alkoholizam”. Izvršeno je bibliografsko pretraživanje literature radi pronalaženja dodatnih članaka i informacija. Svaka je studija trebala procijeniti apstinenciju i žudnju za alkoholom. Zbog činjenice da su na tu temu dostupna istraživanja ograničena, uvršteni su svi dostupni članci.

Pretragom su dobivena 2 nasumično kontrolirana ispitivanja, 2 otvorene studije i 3 izvješća o slučaju. Oba nasumično kontrolirana ispitivanja (RCT) pokazala su statistički značajne rezultate povećane apstinencije i smanjene žudnje za baklofenom u odnosu na placebo skupinu.

U sva su tri slučaja opisani slučajevi teških alkoholičara čiji se alkoholizam uspješno liječio većim dozama baklofena. U svim ispitivanjima zabilježene su minimalne ili nikakve nuspojave, a nijedan pacijent nije opisao žudnju ili euforiju od uzimanja baklofena.

Čak i uz potrebu za dodatnim istraživanjima na tu temu, baklofen treba smatrati drugim lijekom koji se pokušava isprobati u liječenju alkoholizma. Pacijenti s intenzivnom žudnjom za alkoholom mogu imati veću korist u prestanku upotrebe alkohola, jer baklofen značajno smanjuje i žudnju za njima.

Visoka sigurnost i profil niskih nuspojava čine baklofen razumnu opciju za isprobavanje. Budući da je količina istraživanja o ovoj temi minimalna, kliničari moraju koristiti svoju prosudbu i možda će htjeti isprobati baklofen tek nakon što pokušaju druge mogućnosti liječenja. Trajanje i doziranje baklofena je neizvjesna i potrebno ju je prilagoditi pacijentu.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Oko
Gost
Oko
1 godina prije

U Rusiji se primenjuje tzv kadirovka, alkos se u par dana ocisti infuzijom pa dobije inekciju koja u slucaju ponovnog unosa alkohola u organizam dovodi do toga da se citavo telo ukoci i bukvalno je covek kao mrtvac, ne moze ni da trepne ali je svestan svega. Kada se zove hitna pomoc onda se placa 1600r za inekciju koja ce otkociti coveka. Alkos koji pije nakon kadirovke mora u dzepu imati 1600r jer ce u suprotnom hitna pomoc reci “pusti ga neka se muci malo, za nekoliko sati ce biti ok.
U USA covek sa 21god moze legalno da kupi alkohol, u Rusiji je covek od 21 god vec prosao nekoliko kadirovki

slomigreed
Gost
slomigreed
1 godina prije
Reply to  Oko

A marihuana/indica , meni se cini da ona ima najbolje rezultate kod alkoholizma.

vjerujem da tu kadirkovku pravi alkosi zaobilaze na daleko,

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Oko

Oko
Salo ako pazi da ako pije zimi, ima dobro grijanje …u Zg ono alkića što je bilo, mrtvo sve. Zadnjih 10 god. ni jednog…
Vjerojatno nema love. Tko ima love ići će i na druge stvari, ne samo alkohol…

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije
Reply to  Lucija

Tako je

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Nepoznam nijednog alkoholicara koji se zeli izljeciti! Vi?

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik