Naučnici otkrili revolucionarne senzore koji mogu otkriti kancerogenu hranu

celije
2 komentara

Ultrasenzitivne metode kontrole kojima teži evropska zajednica su od presudne važnosti za biomedicinu i jedinstvene načine otkrivanja raka u ranoj fazi i proizvodnje hrane uz temeljniju kontrolu životne sredine.

Specijalisti sa ruskih, francuskih i britanskih instituta predložili su koncept hipersenzitivnih senzorskih pretraživača pod nazivom Fourier-Nano-Transducers koji mogu drastično revolucionirati ultrasenzitivnu kontrolu u biomedicini i čitavom nizu drugih sfera. Rezultati istraživanja ogledaju se u novoj publikaciji u naučnom časopisu Advanced Functional Materials.

Fourier-Nano-Transducers su monoslojne arhitekture nanočestica zlata, koje su raspoređene na površini kao nano-periodične strukture tako da njihovo osvjetljenje dovodi do poremećaja slobodnih radikala u sistemu.

Ovi pretvarači su jedinstveni na način da su sposobni da koncentrišu elektomagnetno polje svjetlosnog talasa u super-tankom sloju i na taj način dobiju informacije o talasnim dužinama posmatranog tijela.

Ovakav način koncentracije polja svjetlosnog talasa omogućava da se vide najmanje promjene tankih slojeva biomaterijala na površini biosenzora. Dolazimo do potpuno nove metodologije za otkrivanje antibiotika hloramfenikola, koji se široko koristi u medicini i prehrambenoj industriji.

Važno je zadržati potpunu kontrolu nad njegovom koncentracijom u hrani, jer je otkrivena njegova kancerogenost i oštećenje kardioloških funkcija u organizmu.

Ovo istraživanje povećava šansu za otkrivanje antibiotika za oko 1000 puta u odnosu na druge metode.

Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.