Novi test krvi moći će predvidjeti hoćete umrijeti u idućih 5 do 10 godina

pretrage krvi
9 komentara

Nova vrsta krvnih pretraga moći će predvidjeti hoće li osoba umrijeti u idućih 10 godina na temelju više od desetak različitih biomarkera. S 83 posto točnosti, ova pretraga se pokazala daleko boljom od bilo kojeg postojećeg konvencionalnog modela.

Istraživači su ispitali podatke u razdoblju od 16 godina, i to od 44.168 osoba u dobi između 18 i 109 godina, od kojih je 5.512 umrlo tijekom svoje studije.

Ispitivanjem 14 različitih biomarkera povezanih s općim zdravljem, za razliku od rizika od zaraze specifičnim bolestima, istraživači su uspjeli proizvesti ono za što tvrde da je trenutno najprecizniji test smrtnosti od svih uzroka.

Ispitali su biomarkere uključujući različite razine aminokiselina, razine dobrog i lošeg kolesterola, neravnotežu masnih kiselina, upalu, ukupni imunološki odgovor i kontrolu glukoze. Međutim, krvni test je daleko od široke kliničke primjene.

Test je vremenski ograničen, odnosno prekratak je da bi pružio ukupne krajnje slučajeve smrtnosti za opću populaciju, ali može stvoriti opću ocjenu smrtnosti za uporabu u procjeni potencijalne učinkovitosti novog lijeka u odnosu na početnu stopu smrtnosti starijih osoba.

Istraživači su željeli dominirati u pacijentovoj biološkoj, a ne kalendarskoj dobi, kako bi produktivnije i predvidljivije mogli tretirati sve buduće bolesti zna koje bi oni mogli biti osjetljivi.

Jedna kritika koja ograničava opseg studije jest ta kako su svi sudionici prvenstveno europskog podrijetla, pa je potrebno više istraživanja na različitim etničkim pripadnostima.
Nadalje, tim priznaje da iako je krvni test “marker vaše trenutne zdravstvene i fizičke ranjivosti”, konkretno “ne predviđa koliko ćete dugo živjeti ako se brinete za sebe”.

“Ako krvni test ukaže na vašu fizičku ranjivost, ako vam govori koliko ćete dugo živjeti, a obitelj to vidi i vi promijenite svoj životni stil, možda ćete živjeti dvostruko duže”, rekao je dr. Joris Deelen iz Instituta Max Planck za biologiju starenja u Kelnu, Njemačka.

Krvne pretrage
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NSU
4 godine prije

Ne hvala!

Siniša
4 godine prije

Ko bi želeo saznati dan smrti!?
Ja vala ne!!!

Mercury
4 godine prije

Odlična stvar. Odeš u banku, digneš kredit, daš otkaz i živiš kao kralj na Maldivima svoje zadnje 3 godine.

Novo
4 godine prije

Nekakva informacija di se to moze napraviti? Korisno je znati cime tocno dugorocno sstetimo svome tijelu.

Mikojan
4 godine prije

Da meni naprave takav kvni test svi bi gledali u čudu da sam još živ !!
🙂

Abe
4 godine prije

Znaci evo, test može pokazati možda umreš za 5 g. ali možda poživiš još 30 ako pripaziš na sebe! Vrijedilo je istraživanje i para i vremena.

Lucija
4 godine prije

Svakako kao dodatni parametar uključiti visinu prihoda/ kupovnu moć…bez toga nema adekvatnog odgovora na nalaze…
Mada ukupan imunološki odgovor/ upale jesu značajan pokazatelj…rak nikad nije prva bolest.

Kaže liječnik penziću: – Živjet ćete još tri mjeseca…
A ovaj kaže: – Od čega, doktore?

goran
4 godine prije

Možda je to dobro.Ljudi će više vodit računa o zdravlju ako vide da im je ostalo malo godina

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.