fbpx

Ovo su tri uzroka koji povećavaju rizik od raka, tvrdi rusko Ministarstvo zdravlja

Virus i dim

Pušenje, HPV (Human papiloma virus) i prekomjerne konzumacije alkohola, glavni su uzroci raka, tvrdi onkolog ruskog Ministarstva zdravlja, podsjećajući da je WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) već dokazala povezanost između način života i eventualne pojave raka.

Andrej Karpin, glavni onkolog ruskog Ministarstva zdravlja, govorio je o glavnim čimbenicima koji uzrokuju razvoj karcinoma. Odgovarajući na pitanja novinara na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, napomenuo je da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dokazala povezanost između životnog stila i moguće pojave rak.

“Pušenje povećava rizik za razvoj karcinoma u nekim organima za 20 do 30 puta. Poznato je da humani papiloma virus, koji se danas vrlo brzo širi, uvelike utječe na razvoj ginekoloških karcinoma i raka orofarinksa”, nastavio je Andrej Karpin.

U tom je kontekstu pozdravio je ruski nedavni nagli pad broja pušača. “U sljedećih pet do sedam godina očekujemo ozbiljan porast životnog vijeka i pad bolesti povezanih s pušenjem”, rekao je ministar.

Pored toga, raku pogoduje pretjerana konzumacija crvenog mesa i opetovani kontakt s kemikalijama, poput azbesta i nekih sredstava za bojenje. Andrej Karpin podsjetio je da se među faktorima koji određuju razvoj raka samo 15% može pripisati našem genotipu, ostatak ovisi o našeg načina života – vanjskom faktoru.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Gjuro P.S.
Gost
Gjuro P.S.
1 godina prije

Alles klar

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Zvuči realno.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije

“Pored toga, raku pogoduje pretjerana konzumacija crvenog mesa”… Ketonci oprez! 😉

Uvijek se govori uopćeno o “crvenom” mesu ali nije isto za zdravlje kojeg je porijekla i načina uzgoja meso. Interesantno da nema studija o utjecaju jedenja različitog mesa na zdravlje… (a dok se to ne razjasni ja sigurno neću jesti svinjsko meso)

milan
Gost
milan
1 godina prije
Reply to  otpisani

Ne kontam; sinjsko ili svinjsko!

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  milan

Svinjsko! ..a sinjsko može janjetina ili teletina 😉

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  otpisani

Računaju li se čvarci u crveno meso, jer sam ih upravo pojeo skoro pola kilograma? 🙂

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  PPP

Gospon PPP, ja uopće ne jedem te čvarke, pa me zanima, hoću li zbog toga oboliti od nečega i uskoro otegnuti papke?

Netko
Gost
Netko
1 godina prije
Reply to  otpisani

@otpisani
preporučujem knjigu “Hrana-čudestan lijek”, skup najrecentnijih studija o hrani.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Netko

Netko
Zahvaljujem na preporuci i naručiti ću tu knjigu iz čiste znatiželje jer sam ja svoj model prehrane već usvojio i vjerujem da sam na pravom putu jer već 25 godina ne pobolijevam čak ni od prehlade…
Moja je preporuka tebi, da prehrani i svom zdravlju prilaziš oprezno i dosljedno, uzimajući u obzir samo savjete i preporuke koje su ti logični pa ih provjeravaš na sebi kroz dugo vrijeme i stalno paziš na reakciju tvog tijela kako bi bio siguran da ne griješiš.

Bambi
Gost
Bambi
1 godina prije

Smrt je nasljedna. E sad je samo pitanje sta ce je izazvati.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik