Ovo su tri uzroka koji povećavaju rizik od raka, tvrdi rusko Ministarstvo zdravlja

Virus i dim
10 komentara

Pušenje, HPV (Human papiloma virus) i prekomjerne konzumacije alkohola, glavni su uzroci raka, tvrdi onkolog ruskog Ministarstva zdravlja, podsjećajući da je WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) već dokazala povezanost između način života i eventualne pojave raka.

Andrej Karpin, glavni onkolog ruskog Ministarstva zdravlja, govorio je o glavnim čimbenicima koji uzrokuju razvoj karcinoma. Odgovarajući na pitanja novinara na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, napomenuo je da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dokazala povezanost između životnog stila i moguće pojave rak.

“Pušenje povećava rizik za razvoj karcinoma u nekim organima za 20 do 30 puta. Poznato je da humani papiloma virus, koji se danas vrlo brzo širi, uvelike utječe na razvoj ginekoloških karcinoma i raka orofarinksa”, nastavio je Andrej Karpin.

U tom je kontekstu pozdravio je ruski nedavni nagli pad broja pušača. “U sljedećih pet do sedam godina očekujemo ozbiljan porast životnog vijeka i pad bolesti povezanih s pušenjem”, rekao je ministar.

Pored toga, raku pogoduje pretjerana konzumacija crvenog mesa i opetovani kontakt s kemikalijama, poput azbesta i nekih sredstava za bojenje. Andrej Karpin podsjetio je da se među faktorima koji određuju razvoj raka samo 15% može pripisati našem genotipu, ostatak ovisi o našeg načina života – vanjskom faktoru.

Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gjuro P.S.
3 godine prije

Alles klar

čitalac
3 godine prije

Zvuči realno.

nepoželjni
3 godine prije

“Pored toga, raku pogoduje pretjerana konzumacija crvenog mesa”… Ketonci oprez! 😉

Uvijek se govori uopćeno o “crvenom” mesu ali nije isto za zdravlje kojeg je porijekla i načina uzgoja meso. Interesantno da nema studija o utjecaju jedenja različitog mesa na zdravlje… (a dok se to ne razjasni ja sigurno neću jesti svinjsko meso)

Bambi
3 godine prije

Smrt je nasljedna. E sad je samo pitanje sta ce je izazvati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.