Ovo su tri uzroka koji povećavaju rizik od raka, tvrdi rusko Ministarstvo zdravlja

Virus i dim

Pušenje, HPV (Human papiloma virus) i prekomjerne konzumacije alkohola, glavni su uzroci raka, tvrdi onkolog ruskog Ministarstva zdravlja, podsjećajući da je WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) već dokazala povezanost između način života i eventualne pojave raka.

Andrej Karpin, glavni onkolog ruskog Ministarstva zdravlja, govorio je o glavnim čimbenicima koji uzrokuju razvoj karcinoma. Odgovarajući na pitanja novinara na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, napomenuo je da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dokazala povezanost između životnog stila i moguće pojave rak.

“Pušenje povećava rizik za razvoj karcinoma u nekim organima za 20 do 30 puta. Poznato je da humani papiloma virus, koji se danas vrlo brzo širi, uvelike utječe na razvoj ginekoloških karcinoma i raka orofarinksa”, nastavio je Andrej Karpin.

U tom je kontekstu pozdravio je ruski nedavni nagli pad broja pušača. “U sljedećih pet do sedam godina očekujemo ozbiljan porast životnog vijeka i pad bolesti povezanih s pušenjem”, rekao je ministar.

Pored toga, raku pogoduje pretjerana konzumacija crvenog mesa i opetovani kontakt s kemikalijama, poput azbesta i nekih sredstava za bojenje. Andrej Karpin podsjetio je da se među faktorima koji određuju razvoj raka samo 15% može pripisati našem genotipu, ostatak ovisi o našeg načina života – vanjskom faktoru.

10
Ostavite komentar

avatar
10000
 
4 Grupirani komentari
6 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
8 Komentatori
BambiotpisaniNetkozlatanPPP Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Gjuro P.S.
Gost
Gjuro P.S.

Alles klar

čitalac
Gost
čitalac

Zvuči realno.

otpisani
Member
otpisani

“Pored toga, raku pogoduje pretjerana konzumacija crvenog mesa”… Ketonci oprez! 😉

Uvijek se govori uopćeno o “crvenom” mesu ali nije isto za zdravlje kojeg je porijekla i načina uzgoja meso. Interesantno da nema studija o utjecaju jedenja različitog mesa na zdravlje… (a dok se to ne razjasni ja sigurno neću jesti svinjsko meso)

milan
Gost
milan

Ne kontam; sinjsko ili svinjsko!

otpisani
Member
otpisani

Svinjsko! ..a sinjsko može janjetina ili teletina 😉

PPP
Gost
PPP

Računaju li se čvarci u crveno meso, jer sam ih upravo pojeo skoro pola kilograma? 🙂

zlatan
Gost
zlatan

Gospon PPP, ja uopće ne jedem te čvarke, pa me zanima, hoću li zbog toga oboliti od nečega i uskoro otegnuti papke?

Netko
Gost
Netko

otpisaniotpisani
preporučujem knjigu “Hrana-čudestan lijek”, skup najrecentnijih studija o hrani.

otpisani
Member
otpisani

Netko
Zahvaljujem na preporuci i naručiti ću tu knjigu iz čiste znatiželje jer sam ja svoj model prehrane već usvojio i vjerujem da sam na pravom putu jer već 25 godina ne pobolijevam čak ni od prehlade…
Moja je preporuka tebi, da prehrani i svom zdravlju prilaziš oprezno i dosljedno, uzimajući u obzir samo savjete i preporuke koje su ti logični pa ih provjeravaš na sebi kroz dugo vrijeme i stalno paziš na reakciju tvog tijela kako bi bio siguran da ne griješiš.

Bambi
Gost
Bambi

Smrt je nasljedna. E sad je samo pitanje sta ce je izazvati.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik