Polifenoli u borovnicama povećavaju fizičku aktivnost i smanjuju tjelesnu težinu kod životinja

Borovnice
3 komentara

Borovnice su hranljive bobice indigo boje koje često nose etiketu superhrane. To je zbog njihovog visokog udjela antioksidanata koji im omogućuje pružanje različitih zdravstvenih prednosti, koje uključuju reguliranje krvnog tlaka i poboljšanje zdravlja mozga. U nedavnoj studiji, istraživači su otkrili da određeni spojevi u borovnicama mogu pomoći povećati fizičku aktivnost i smanjiti kilograme.

Istraživači sa Sveučilišta Laval u Quebecu promatrali su učinke polifenola – fitonutrijenata koji se nalaze u mnogim biljnim namirnicama – kod pretilih miševa. Otkrili su kako su miševi, kojima su dodani proantocijanidini, ne samo smanjili tjelesnu težinu, već su postali i fizički aktivniji.

Istraživači su svoja otkrića predstavili na simpoziju Berry Symponces Health Benefits koji je održan početkom ove godine u Portlandu.

Otkriće “do sada neviđeno”

Jedan od ciljeva studije bio je utvrditi koji su polifenoli u borovnicama odgovorni za pozitivne učinke borovnica na metabolizam. Da bi to postigli, istraživači su miševima davali dijetu s visokim udjelom masti i šećera da izazovu pretilost. Zatim su miševe razdvojili u različite grupe. Jedna je skupina dobila cijeli prah borovnice koji je sadržavao sve polifenole, vlakna i ostale hranjive tvari koje se nalaze u borovnicama.

U međuvremenu su druge skupine dobivale specifične spojeve izolirane od borovnica. Jedna skupina primala je antocijane, vrstu flavonoida koji je odgovoran za boju crvenih, ljubičastih i plavih biljaka, dok je druga skupina primila proantocijanidine, drugu klasu polifenola koji su poznati po mnogim zdravstvenim prednostima.

Istraživači su zatim usporedili promjene u tim skupinama s kontrolnom skupinom, te jednom skupinom kod koje su potakli pretilost, ali miševima u ovoj skupini nisu davani suplementi.

“Ono što smo vidjeli je da je jedna proantocijanidina skupina, doživjela smanjenje povećanje tjelesne težine, a vidjeli smo i da su ti miševi bili fizički aktivniji”, rekla je koautorica Arianne Morissette.

Morissette je napomenula da je ovo otkriće nešto što nikada ranije nisu vidjeli u literaturi, jer do sada nije bilo poznato kako polifenoli povećavaju fizičku aktivnost. Istraživači vjeruju kako ovi rezultati mogu pomoći industriji sportske prehrane u razvoju proizvoda.

Istraživači su također promatrali učinke polifenola na mikrobiotu crijeva. Na temelju rezultata oralnog testa tolerancije na glukozu, otkrili su da su štakori, koji su primali dopunu antocijanidina i proantocijanidina, smanjili lučenje inzulina.

“Pokušat ćemo uspostaviti povezanost sa zdravstvenim ishodima koje smo vidjeli kako bismo pogledali kako će prehrana utjecati na gene i na funkciju mikroba i kako to može utjecati na metabolizam domaćina “, rekla je Morissette.

Ostale blagodati borovnica

Studija Laval istraživala je samo jednu od mnogih zdravstvenih prednosti koje borovnice mogu ponuditi. No ove bobice su bogate vitaminima C, K i B6, te mineralima poput mangana i kalija. Ostali razlozi da počnete jesti borovnice uključuju:

  • Bogate su antioksidansima. Ovi antioksidanti pomažu u zaštiti vašeg tijela od oštećenja DNA uzrokovanih slobodnim radikalima.
  • Pomažu u zaštiti vaše kože. Zaštita od slobodnih radikala zbog visokog udjela vitamina C čine borovnice vitalnom namirnicom u njezi kože. Vitamin C ima ulogu u nakupljanju kolagena, što bi moglo smanjiti bore i spriječiti propadanje kože.
  • Reguliraju krvni tlak. Borovnice mogu imati koristi i kod osoba koje imaju visoki krvni tlak.
  • Podržavaju zdravlje mozga. Dodatak borovnici može poboljšati pamćenje i motoričke performanse.

Borovnice su prepune hranjivih sastojaka i zdravstvenih koristi, što ih čini sjajnim dodacima zdravoj prehrani.

Borovnice
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
karma
4 godine prije

Izbacite secer iz prehrane pogotovo bijeli. Cokolade sa preko 80 kakao i nista gazirano smece. Cancer je na policama hrane samo gledajte sta jedete. Imajte lijep dan .

Fabijan
4 godine prije

Mlada Damo,
Nastavite ovako
Dobar Stil i dobre teme
SRETNO !!

fizijatar
4 godine prije

Acerola sa visokim sadržajem vitamina C, opc+c i 10000 koraka dnevno pa da te bog vidi 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.