SAD upozorava građane koji putuju u Kinu na rizik od razdvajanja od obitelji i stroge kontrole Covid-19

Putovanje
2 komentara

State Department izričito upozorava na putovanja u Jilin, Šangaj i Hong Kong, gdje kaže da postoji rizik od ”arbitrarnog” provođenja zakona. Šangaj je u središtu izbijanja, sa strogim mjerama izolacije koje uzrokuju rastuće nezadovoljstvo javnosti

Sjedinjene Države upozorile su Amerikance koji razmišljaju o putovanju u Kinu da bi mogli biti podvrgnuti “arbitrarnom” lokalnom provođenju zakona i ograničenjima Covid-19.

“Ne putujte u posebnu administrativnu regiju Hong Kong, provinciju Jilin i općinu Šangaj u NRK-u [Narodna Republika Kina] zbog ograničenja povezanih s Covidom-19, uključujući rizik od razdvajanja roditelja i djece”, objavio je u petak američki State Department.

“Preispitati putovanje u SAR Hong Kong u NRK-u zbog proizvoljnog provođenja lokalnih zakona.”

Također se navodi da bi kineski pristup nulte tolerancije ozbiljno pogodio putovanja i pristup javnim uslugama, dok bi se svi putnici trebali pripremiti za karantenu na mjestu koje je odredila vlada najmanje 14 dana po dolasku.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti također su izdali Obavijest o zdravstvenom stanju 1. razine za Kinu, što znači oprez u slučaju izbijanja bolesti ili kriza koje narušavaju medicinsku infrastrukturu zemlje.

Upozorenje o putovanju, treće po visini u sustavu od četiri razine, došlo je nakon što se vrlo zarazni Omicron proširio na veći dio Kine, uključujući velike gradove s velikim zajednicama iseljenika kao što su Šangaj i Peking.

Dok su mnoge zapadne zemlje, koje Omicron tretiraju kao još jednu vrstu gripe, odlučile živjeti s virusom, Peking inzistira na dinamičnom čišćenju po svaku cijenu.

Šangaj, koji leži u oku trenutne pandemijske oluje, stavljen je pod de facto izolaciju više od tjedan dana. Grad je u subotu prijavio 22.609 novih asimptomatskih slučajeva i 1.015 simptomatskih, što je novi dnevni maksimum.

To je potaknulo pritužbe na nestašicu hrane i pojavu snimki nezadovoljnih stanovnika koji se svađaju s dužnosnicima.

SAD su dopustile manje bitnim državnim službenicima i članovima njihovih obitelji da napuste Šangaj tijekom epidemije.

Glasnogovornik veleposlanstva u Pekingu potvrdio je da je konzularni odjel u Šangaju zatvoren za javnost zbog lokalnih mjera kontrole Covid-19 i da će se ponovno otvoriti čim bude dopušteno.

“Veleposlanik Nicholas Burns i drugi službenici odjela i misije iznijeli su našu zabrinutost u vezi s epidemijom i mjerama kontrole NRK-a izravno dužnosnicima NRK-a, a mi smo ih obavijestili o odluci o dobrovoljnom odlasku.”

Američko upozorenje vjerojatno će imati mali materijalni utjecaj na putovanja u Kinu jer su granice te zemlje uglavnom zatvorene od 2020. s ograničenim dnevnim letovima.

To bi, međutim, moglo naštetiti nastojanju Pekinga za većom vanjskom trgovinom i investicijama.

Američki i europski diplomati izrazili su zabrinutost zbog mjera kao što su masovno testiranje, prekidi u transportu, zatvaranje i moguće razdvajanje obitelji.

U otvorenom pismu ranije ovog tjedna, francuski konzulat u Šangaju rekao je da se ni pod kojim okolnostima roditelji i djeca ne smiju razdvajati.

“Postoji snažan osjećaj neizvjesnosti u cijelom gradu, a potaknut je nestašicom opskrbe, beskrajnim zatvaranjima i stvarno velikim strahom od slanja u jedan od tih centralnih karantenskih kampova”, Bettina Schoen-Behanzin, potpredsjednica Komore Europske unije trgovine u Kini, rekao je.

“Trenutna blokada i logističke noćne more posljednji su čavao u lijes za privlačnost Šangaja za ostatak svijeta.”

Kina je prošle godine zabilježila 4,53 milijuna ulazaka i izlazaka iseljenika, što je 65,9 posto manje na godišnjoj razini. Bio je ekvivalentan samo 4,6 posto razine iz 2019. godine.

U studenom je predsjednik Xi Jinping obećao svom američkom kolegi Joeu Bidenu da će se otvoriti brzi kanali koji će olakšati ulazak stranih poslovnih ljudi.

Šangaj, u kojem se nalazi tvornica Tesla i zajedničko ulaganje General Motors China, prošle je godine ostvario izravna strana ulaganja u iznosu od 22,6 milijardi američkih dolara,  što je oko 13 posto ukupnog nacionalnog iznosa.

IZVOR: scmp.com

CovidkinaputovanjeSADŠangaj
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ta ima li tko od Logicara , trenutacno u Kini – bilo gdje u Kini da ovo cita I priopci nam sto se tam dogadja ! Unaprijed hvala !

Davko
1 godina prije

Kineski prodor na zapad trebalo je već davno ograničiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI