fbpx

Važno otkriće: “Depresiju možemo liječiti Aspirinom i Ibuprofenom”, tvrde kineski znanstvenici

Upala glave

“Kineski istraživači  objavili su važno otkriće vezano za liječenje depresije. Aspirin i ibuprofen bili bi učinkovitiji od antidepresiva.”, objavljeno je u znanstvenom časopisu Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, krajem listopada.

“Pregled postojeće znanstvene literature”

Ova publikacija nije nova studija, već “metaanaliza”, upozorava psihijatar Vincent Camus, profesor sa Sveučilišta u Toursu, voditelj odjela na CHRU-u i znanstveni suradnik na Insermu. Kineski istraživači nisu proveli nove eksperimente, ali su napravili “pregled postojeće znanstvene literature” , “malo cjelovitiji od prethodnih publikacija” . “Njihova metaanaliza potvrđuje ono što su pokazale prethodne studije. Čini se da upotreba protuupalnih lijekova ima svojstva antidepresiva, poboljšavajući stanje bolesnika ako se primjenjuje s antidepresivima”, rezimira Camus.

Hipoteza o vezi između depresije i upale mozga – prirodna obrana imunološkog sustava u slučaju infekcije poput gripe ili čak meningitisa – godinama je uzburkala znanstvenu zajednicu. Trag je otkriven pionirskim eksperimentima neurobiologa Roberta Dantzera na miševima. “Depresiju karakterizira prisutnost niza simptoma, uključujući umor, gubitak apetita, nedostatak želje za zadovoljstvom, usporavanje psihomotorike…” , objašnjeno je u časopisu Science et avenir 2016. Otkrili smo da se ovi simptomi pojavljuju i tijekom upale. Sve odgovara onome što nazivamo “ponašanje bolesti”. Radi se o normalnom odgovoru tijela na infektivno stanje, sa smanjenjem interesa za okoliš i povlačenje u sebe.”

“Kada imate gripu apatični ste, ne želite ništa, čak i prije nego što imate groznicu. Proučavajući depresiju, vidimo da postoji slična tendencija”, tvrdi Raoul Belzeaux, psihijatar i istraživač s Instituta za neuroznanost La Timone u Marseilleu.

Druga istraživanja su također potvrdila tvrdnje kineskih znanstvenika, a što je Robert Dantzer identificirao kod miševa. Ovaj put govorimo o primjeni na čovjeku. “Studije su pokazale da kada radimo krvni test kod bolesnika s depresijom, pronalazimo tragove upala”, otkriva Chantal Henry, psihijatar i istraživač na Institut Pasteur.

Govorimo o “blagom kroničnom upalnom stanju mozga, koje samo po sebi nije patološko”, tvrdi Raoul Belzeaux, psihijatar u Assistance Publique-Hôpitaux de Marseille i istraživač na Institutu za neuroznanosti Timone.

“Također smo shvatili da pacijenti koji su imali upale imaju depresivnu simptomatologiju “, nastavlja Chantal Henry.

Još jedna studija Inserma, koja je odjeknula, pokazala je da gotovo polovica ispitanika ima mastocitozu – rijetku bolest koja uzrokuje proliferaciju mastocita, stanica koje sudjeluju u obrani tijela protiv infekcije.

Upala djeluje neurotoksično

U skladu s radom Roberta Dantzera, Lucile Capuron, direktorica istraživanja u INRA-u , istaknula je mehanizam koji vodi od upale do depresije. U slučaju upale mozga, imunološki sustav proizvodi citokine, a te molekule djeluju na mozak, utječući na metabolizam dvije druge molekule: serotonin i dopamin.

Te dvije molekule – neurotransmiteri koji doprinose komunikaciji u živčanom sustavu – bitne su za pravilno funkcioniranje mozga i regulaciju raspoloženja. Upala, dakle, djeluje neurotoksično, što utječe na pravilno funkcioniranje neuronskih mreža i tako pridonosi nastanku depresije.

Prema liječnicima i znanstvenicima upalni proces postoji kod većina slučajeva bipolarnog poremećaja i shizofrenije. Upala stoga nije specifična za depresiju, već je povezana s određenom vrstom bolesti uključujući i karcinom.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
BoliMeGlavaOdInformacija
Gost
BoliMeGlavaOdInformacija
1 godina prije

Super znači depresivci su bolesnici onda?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ BoliMeGavaOdInformacija

Ako se ne varam, depresija je listana pod bolesti. Ali pod depresijom ne smatramo kada nekome žena zabrani subotnji izlazak s ekipom.

Zigi
Gost
Zigi
1 godina prije

Apsolutno, ne želim ti da je dobiješ!

Mishko
Gost
Mishko
1 godina prije

Depresija se lijeci ili drzi pod kontrolom sportom i kretanjem,moje osobno iskustvo jer lijekovi su kao stake….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ahaha. Aha. Konkretni uzročnici oboljenja. Slavlje. Zadnji putcsam se ovako razveselila kad je otkriven heliobakter…bila sam još tinejdžer kada sam rekla bratiću iz Varaždina, farmaceutu da ne može jedna bolest imati više uzroka…
Već otprije poznato da se karcinom razvija tamo gdje je bio prije upalni proces…znači treba liječiti upalu. Bolje akutnu no kroničnu. Doduše ne nužno Aspirinom…
Naletjela sam, ali nisam provjeravala na dvije moguće podljedice Ibuprofena ( i još dva lijeka iste namjene),- gluhoća (?) i mogući utjecaj na rezistentnost bakterija (!?), kao antibiotoci…

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Lucija

Sve te studije o nuspojavama ibuprofena treba uzeti s rezervom. Više nitko ne polaže prava na ibuprofen jer je prošlo više od 20 godina kako je doponirana formula. Danas ga svi proizvode, čak i kod nas. Proizvodna cijena je toliko niska, da svima smeta.

Pakovanje od 10-15 tableta ibuprofena 600 mg se može kupiti na veliko za 0,20 €.

Svi novi, višestruko skuplji, protuupalni lijekovi su upitne kvalitete. Neki su povučeni s tržište zbog strašnih nuspojava.
Do danas ne postoji bolji protuupalni lijek od ibuprofena koji ima manje nuspojave.

Zato imamo hexa cjepiva jer ih se prodaje za 10-15 €, a stara kojima je istekao patent možemo kupiti za 2-3 €.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Lucija

Tko nije probao, preporučam Nalgesin L. 275 mg nije na recept, a meni savršeno skida glavobolju i upale mišića te drži skoro cijeli dan (2 tablete). Jest da ga reklamiraju za menstrualne bolove, ali “who cares” ako radi ono što treba. Koristim ga preko 20 godina i ne mijenjam za ništa. Probao sam i Nalgesin R, ali ništa od toga.

drOkrutni
Gost
drOkrutni
1 godina prije

U Njemackoj sam znao uzeti njihovu verziju brufena i ,shvatio sam da nesto stavljaju u njega . Odmah sam raspolozeniji , tako da tko zna sto mute sa time !

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik