Važnost soli i zašto je himalajska so najzdravija so na planeti

Vrste-soli
16 komentara

Ako ste entuzijastični čitač zdravstvenih članaka, do sad ste možda u ambivalentnom odnosu sa solju. Ponekad smo skloni da uništimo određenu hranu ili sastojke, jer smo pročitali puno loših stvari o njima, a vrlo malo dobrih. Pogledajte samo šta se desilo sa mastima. Desetljećima smo ih pokušavali izbaciti iz prehrane misleći da one ne rade ništa za naše tijelo osim što nas čine debelim. Ali onda je uslijedio nalet studija koje su dokazale koliko su važne i kako nisu sve masti stvorene jednake.

Pa, evo nas opet sa solju. Zbog obilja studija koje povezuju so sa bolestima srca i bubrega, ovi zdravstveni problemi su prve stvari koje obično povezujemo sa solju. Ali so nije sama po sebi loša, a ako ima soli u hrani neće automatski biti loše za vaše zdravlje. So, tačnije elementi koji čine so, igraju značajnu ulogu u našim tijelima, tako da su nam potrebne ove komponente soli onoliko koliko nam trebaju i drugi mikronutrijenti. Jedino kada so šteti zdravlju je ako unosimo previše nje u hranu.

Šta se dešava kada u prehrani imamo previše soli?

Dok neki uživaju u slanoj hrani, postoji ograničenje koliko natrijuma (Na) i hlorida (Cl) – u hemiji je kuhinjska so NaCl – može da cirkuliše u našem krvotoku. I natrijum i hlorid su elektroliti u krvi koji pomažu da se količina tečnosti unutar i izvan naših ćelija uravnoteži. Ako jedemo previše soli, to će pokrenuti ravnotežu i iziskivati naporna prilagođavanja, počevši od molekularnog nivoa.

Ćelije prirodno sadrže vodu u njima, ali količinu vode koju imaju diktira količina soli u njihovom okruženju. Na primjer, ako je koncentracija soli veća u ćelijama, tada će voda spolja prijeći ćelijsku membranu da bi se kombinovala sa soli, čineći ćelije nabreknutima. Ako je koncentracija soli napolju veća, voda će prirodno gravitirati ka soli i napustiti ćelije, prouzrokujući da se smanje ili usahnu. Zbog toga slana voda može uzrokovati umiranje biljaka i zato pijenje morske vode može izazvati dehidraciju kod ljudi.

Pa koja je veza srca i bubrega? Posao naših bubrega je filtriranje krvi i uklanjanje viška vode iz našeg tijela. Da bi to učinili, potreban im je balans natrijuma i kalijuma da bi se voda iz našeg krvotoka izvukla u sabirni kanal u našim bubrezima. Ali ako jedemo hranu sa visokom količinom soli, balans između natrijuma i kalijuma će biti poremećen, a to će dovesti do toga da naši bubrezi funkcionišu manje optimalno. Uz smanjenu funkciju, naše tijelo će zadržati višak vode, što će dovesti do porasta našeg krvnog pritiska. Dakle, dijeta sa visokom količinom soli ne samo da uzrokuje bolest bubrega, već povećava i našu šansu za razvoj srčanih bolesti.

Za šta nam je potrebna so i koja je prava količina?

Naše tijelo treba upravo pravu količinu soli da održava ravnotežu tečnosti i podržava funkcije naših mišića i živaca. Zajedno sa drugim elektrolitima, natrijum iz soli pomaže u kontrolisanju kontrakcija mišića pobuđivanjem nervnih impulsa.

Kada u našoj krvi nema dovoljno natrijuma, nervni signali postaju bezobzirni, što rezultira bolnim grčevima. Studije su, u stvari, povezale nizak nivo natrijuma ne samo sa grčevima u mišićima, već i sa dehidracijom i zatajenjem organa. Hiponatremija je medicinski termin za nenormalno niske nivoe natrijuma u ​​krvi, a ovo stanje prati vrtoglavica, glavobolja, konfuzija, trzanje mišića, napadaji i smanjena sposobnost razmišljanja.

S druge strane, nenormalno visok nivo natrijuma naziva se hipernatremija. Uobičajeni simptomi ovog stanja uključuju snažan osjećaj žeđi, slabost i zbunjenost. Teški slučajevi hipernatremije mogu da dovedu do grčeva, napadaja i čak do kome. Ostala zdravstvena pitanja povezana sa visokim nivoom natrijuma u ​​krvi uključuju bubrežne kamence, visok krvni pritisak i kardiovaskularne bolesti.

Evo još nekoliko stvari koje treba da znate o natrijumu i soli:

  • Natrijum čini oko 40 procenata kuhinjske soli.
  • Studije pokazuju da Amerikanci svakodnevno konzumiraju oko 3.400 miligrama (mg) natrijuma iz ishrane.
  • Prema najnovijim Smjernicama o ishrani za Amerikance, odraslima nije potrebno više od 2.300 mg natrijuma iz ishrane dnevno. To je jednako kafenoj kašičici soli.
  • Za zdravo srce Američka asocijacija za srce preporučuje da ograničite unos natrijuma na ne više od 1.500 mg dnevno.

Zdrava alternativa kuhinjskoj soli

U kuhinji se mogu koristiti različite vrste soli. Najčešća vrsta je kuhinjska so, koja obično dolazi iz podzemnih ležišta soli i prolazi kroz mnogo prerade. Time se osigurava da krajnji proizvod ne sadrži minerale u sebi. Proizvođači takođe dodaju aditive u kuhinjsku so kako bi je spriječili da se stvrdne.

Suprotno tome, morska so i kamena so podvrgavaju se znatno manjoj obradi od kuhinjske soli. Morska so nastaje isparavanjem slane vode sakupljene iz mora ili okeana. Obično je ostavljena nerafinisana i, kao rezultat, sadrži određene minerale u tragovima, u zavisnosti odakle dolazi slana voda. U međuvremenu, kamena so, poznata i kao halit, u prirodi se može naći u čvrstom obliku i kao takva se iskopava.

Iako se ove vrste soli smatraju zdravom alternativom rafinisanoj kuhinjskoj soli, postoji još zdravija opcija koju većina kuhara više voli da koristi. Himalajska so, poznata i kao ružičasta so, potiče iz prirodnih ležišta koja se nalaze u podnožju Himalaja, kao i u regionu Pandžaba u Pakistanu. Za razliku od rafinisane kuhinjske soli, himalajska sol prirodno sadrži jod kao i gvožđe oksid, koji je odgovoran za izrazito ružičastu boju soli. Osim što se ručno iskopava i pere, himalajska sol ne prolazi ni kroz jednu drugu obradu, što je čini najčišćom soli na planeti.

Kristali himalajske soli ne sadrže samo natrijum, već i esencijalne minerale poput kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. Takođe nudi sljedeće prednosti:

  • Pomaže u izbacivanju toksina – Himalajsku so možete koristiti za pravljenje slane vode, koja je izuzetno dobra za detoksikaciju. Jednostavno napunite četvrtinu vrča himalajskom soli, dodajte čistu vodu i pustite da se so rastopi preko noći. Kašičicu ove mješavine pomiješajte sa čašom vode i pijte svako jutro da uravnotežite nivo pH, eliminišete toksine i poboljšate nivo energije!
  • Pomaže u regulisanju šećera u krvi – Začinjavanje hrane himalajskom soli može vam pomoći u održavanju ne samo ravnoteže tečnosti, već i zdravog nivoa šećera u krvi. Himalajska so sadrži četiri minerala koji su ključni faktori za normalizaciju nivoa šećera u krvi. Ovi minerali su hrom, vanadijum, mangan i magnezijum.
  • Pomaže poboljšanju probave – himalajska so pomaže aktiviranju vaših pljuvačnih žljezda i podstiče ih na oslobađanje amilaze, enzima koji pomaže razgradnju ugljenihe hidrata. Himalajska so u stomaku takođe stimuliše hlorovodoničnu kiselinu i enzim koji dodatno pomaže u varenju.
  • Pomaže u liječenju respiratornih problema – himalajska so ima antimikrobna svojstva, što je čini savršenom soli za liječenje solima. Ova prirodna terapija je efikasna za čišćenje cijelog respiratornog sistema od mikroba koji izazivaju bolesti. Slana terapija himalajskom soli je takođe odlična za liječenje sezonskih alergija i ublažavanje zagušenja grudnog koša.
  • Pomaže u pomlađivanju kože i ublažavanju upaljenih mišića – Sa obiljem minerala, himalajska so može pomoći jačanju zdravlja vaše kože. Hrom, cink i sumpor ne samo da pomažu u borbi protiv akni, već održavaju glatku kožu i sprječavaju nastanak ožiljaka. U međuvremenu, magnezijum pomaže u smirivanju zgrčenih mišića. Da biste kupku osvježili i energizirali, dodajte malo vode himalajske soli u vodu za kupanje.
  • Pomaže pročišćavanju vazduha – vjerovatno ste upoznati sa lampama himalajske soli i onim što one rade. Ako niste znali, lampe sa himalajskom soli se koriste ne samo za osvjetljavanje tamnih uglova, već i za pročišćavanje vazduha. Ove lampe mogu privući vlagu iz vazduha i učiniti da isparava. Istovremeno, lampe himalajske soli oslobađaju negativne jone koji neutrališu alergene iz vazduha poput prašine, prljavštine i drugih zagađivača. Kao rezultat toga, ostaje vam samo siguran i pročišćen vazduh da udišete.

Himalajska so je najzdravija i najsvestranija so na planeti.

Kada se koristi za kuhanje ili začinjavanje mesa, ova jedinstvena so može obogatiti ukus hrane i povećati unos hranljivih sastojaka sa širokim spektrom neophodnih i zdravstveno ispravnih minerala. Himalajska so se takođe može koristiti u druge svrhe, uključujući so za kupanje koje njeguje vašu kožu ili kao prečišćivač vazduha u lampi sa soli. Možete čak da koristite himalajsku so za čišćenje pluća i sinusa i da se oslobodite zagušenja u grudima. Himalajska so je zahvaljujući svojoj mnogobrojnoj upotrebi sigurno odličan dodatak ne samo u vašoj kuhinji već i u vašem ormariću s lijekovima i kozmetikom.

himalajska sokuhinjska soso
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mahatma
3 godine prije

Stonska sol FTW

Alex
3 godine prije

Glupost! Najzdravija je stonska sol…tkz.cvijet. Pogotovu ove godine kad nema turista. I naravno : nerafinirana! Sadrži sve mikroelemente neophodne organizmu, u idealnom omjeru za ljude iz ovih krajeva. Himalajska sol je najzdravija za ljude iz tih krajeva, mada je u pravilu, sol iz rudnika lośa za zdravlje…NaCl…klor je otrov!

tihobl
3 godine prije

A manjak jodi?
Pricajte vi sta hocete, ali nema nista zdravije nego kad slaninu natrljas tuzlanskom soli. Evo pozivam autoricu da za vrijeme svinjokolja koristi himalajsku so, a ja cu tuzlansku, pa da vidimo cija ce suvina ispasti ukusnija.

Stara kuka
3 godine prije

Sol je sol. Natrijev klorid. Ono što čini razliku su minerali koji se nalaze vezani uz nju i stupanj rafiniranja, odnosno obrade. Himajajska sol uopće nije “čista”. Upravo suprotno. Ima niz dodataka koji su se pokazali korisni za organizam pa je stoga zdravija od rafinirane (čiste) soli.

VasilisaPremudra
3 godine prije

Mda.

Etiketa na parkiranju himalajske soli:

Himalajska sol
Jedinstveni poklon netaknute prirode, na vašem stolu nakon milijuna godina prirodnoga procesa kristaliziranja. 100% prirodni proizvod.

Rok uporabe: 29/01/2021

Venator
3 godine prije

“Pomaže pročišćavanju vazduha”. Čitao sam više istraživanja na temu. Sa znanstvene strane ova informacija je teški bulls*it.

Krkan
3 godine prije

a ja se sjetih one narodne:
jebemu tri silosa zita,
a na svakom zrno po zrno…
pa u 3pm

Cassia
3 godine prije

Himalajska sol nije jodirana i kao takva ako se samo ona upotrebljava može dovesti do bolesti štitnjače. Ja sam tako sebe dovela do gornje granice. Sreća da sam prepoznala simptome, išla provjeriti hormone štitnjače u zadnji čas došla. Prema tome nije sve što se piše i zdravo.

zdravko logika
3 godine prije

Jedan Nemac je patentirao himalajsku so i prevario citv svet , ali ne i nemacko drustvo za zastitu potosaca koje je posle hemijske analze objavilo da je to okamenjena morska so kao i druga morska so , samo sto je PRLJVIJA .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.