fbpx

Amerikanci “pomažu” da prva padne Deutsche Banka: “Tko prvi padne, proći će najgore”

Deutsche Bank, Banka njemačke, EU,

Proteklih dana su američki mediji, posebno Bloomberg, The Wall Street Journal, Financial Times i slični, ogromnu pozornost posvetili problemima u kojima se nalazi Deutsche Banka.

Uz sve to se pojavila nova “pista” za moguće istrage protiv Donalda Trumpa, koja vodi upravo do Njemačke. Deutsche Banka je bila Trumpov partner u bezbroj investicija u vrijeme kada je većina financijskih magnata odbijala dati Trumpu novac za njegove projekte.

“Zbog toga Deutsche Banka ima mnogo informacija o Trumpu i postala je pravi dragulj za kongresmene i državne istražitelje koji pokušavaju bolje razumjeti i dobiti informacije o poslovnoj mreži Donalda Trumpa i njegovim osobnim financijama”, kaže David Enrich, urednik financijske rubrike The New York Timesa.

Međutim, mnoge stvari upućuju da Amerikanci namjerno pokušavaju srušiti Deutsche Banku. To je logično, jer će oni koji prvi padnu proći najgore, a to u ovom slučaju mogu biti Nijemci i Europska unija u cjelini. Ima li Trump s tim veze, teško je reći. Njegov je pritisak manje sofisticiran. Svodi se na prijetnje sankcijama, odlaskom američkih trupa i manjim sudjelovanjem američke vojske u navodnoj obrani Europe, a najveća prijetnja Berlinu su najavljene carine na njemačku i europsku automobilsku industriju. Iza napada na Deutsche Banku vjerojatno stoje drugi stratezi povezani s financijskom elitom.

MMF smatra Deutsche Banku najvećom prijetnjom globalnom financijskom sustavu i tvrdi da će imati glavnu ulogu u sljedećoj globalnoj ekonomskoj krizi.

Najveća kreditna institucija u Europskoj uniji može izazvati sljedeću globalnu krizu. MMF je Deutsche Banku prepoznao glavnu kao najveću prijetnju globalnom financijskom sustavu. Hoće li jedan od stupova europske ekonomije ponoviti sudbinu Lehman Brothersa i što bi značio njezin bankrot?

Amerikanci "pomažu" da prva padne Deutsche Banka: "Tko prvi padne, proći će najgore" 1

MMF

Loše vođenje?

Problemi Deutsche Banke nisu nastali su prije nekoliko godina, kada je u bilanci zabilježen manjak od 12 milijardi eura.

Tadašnji upravitelj banke Joseph Ackermann odlučio je to sakriti i “korigirati” račune. Dajući lažne podatke dioničarima je insistirao na tome da banka ima dovoljno novca da se nosi s bilo kakvim poteškoćama. Kako bi očuvao imidž pouzdane i sigurne financijske institucije, Deutsche Banka je pokrenula agresivnu marketinšku kampanju i imala je veliku potporu njemačke vlade.

U međuvremenu je “rupa” u bilanci povećala, a uprava je poduzimala sve rizičnije mjere “kako bi popravila situaciju”. Tako se banka uključila u makinacije s dnevnom referentnom kamatnom stopom Libor, što su činili i drugi veliki igrači kao što su British Barclays, Royal Bank of Scotland, švicarski UBS i francuski Societe Generale.

Kada je sve izašlo na vidjelo, Deutsche Banka je kažnjena s 2,5 milijarde dolara, a agencija S&P je smanjila njen kreditni rejting s najviše A razine na tri stepenice manje, na BBB +.

Tada su se otkrile i druge epizode prijevare i zlouporabe, osobito s hipotekarnim vrijednosnim papirima koje je banka prodala prije krize iz 2008. godine. Kasnije su dodane i optužbe za pranje novca. Iznosi odštete i sudski troškovi su rasli poput lavina, a uz njih i gubici.

Po prvi put su analitičari o mogućem bankrotu Deutsche Banke počeli govoriti 2013. godine, kada je kreditna institucija priznala da treba dodatni kapital. Pokušali su riješiti problem prodajom dionica od 4,5 milijardi eura. Uskoro su investitorima ponuđene dionice za još osam milijardi, ali već s 30 posto popusta na tržišnu vrijednost, što je izazvalo opravdano ogorčenje onih koji su ranije kupili dionice.

Dvije godine kasnije, tijekom testova otpornosti na stres, pokazalo se kako Deutsche Banka još uvijek nema novca. Nakon rezultata 2016. godine, po prvi put nakon globalne financijske krize, banka je prikazala neto gubitak od gotovo sedam milijardi eura.

Oružje masovnog uništenja

Istodobno je Međunarodni monetarni fond Deutsche Banku nazvao “najvećim izvorom rizika među sustavno važnim bankama u svijetu”. Od tada se stalno slušaju predviđanja o bankrotu najveće kreditne institucije u Europi.

Najozbiljnija prijetnja banci je njezin portfelj izdanih vrijednosnih papira koji se procjenjuje na 46 000 milijardi eura. Taj iznos je 14 puta veći od BDP-a Njemačke.

“Financijski derivati su oružje za masovno uništenje koje se transformira, mutira i množi sve dok neki događaj ne otkrije toksičnost tih papira”, rekao je investitor Warren Buffet u komentaru o takozvanim financijskim derivatima.

Druga prijetnja za banku su depoziti od preko 550 milijardi eura koje štediše mogu početi podizati u velikim količinama, posebice ako se objavi novo izvješće o financijskim problemima banke. Takav događaj bi vrlo lako mogao pokrenuti krizu likvidnosti u cijelom financijskom sustavu Europe i šire, a za širenje panike je dovoljno koristiti moć medija.

Kao jedna od mogućnosti spašavanja je razmatrana mogućnost spajanja s Commerzbankom, također vrlo problematičnim. No, na kraju su njemački regulatori to transakciju naveli kao nepotrebnu, budući da bi spajanje obećavalo dodatne rizike i troškove za drugu referentnu banku njemačkog gospodarstva.

“Spajanje dviju zombi banaka neće stvoriti “nacionalnog prvaka”, već još većeg zombija”, komentirao je Bloomberg.

Analitičari tvrde da Deutsche Banka nastavlja padati. Prihodi joj padaju, troškovi rastu, rejting pada, a trošak prikupljanja novca stalno raste. Situacija je otežana velikim novčanim kaznama, koje su za deset godina u ukupnom iznosu premašile 17 milijardi dolara.

Godine 2018. je reputacija Deutsche Banke narušenja istragom o offshore skandalu s Panamskim dokumentima. Uz sve problemima je prošle godine banka izgubila 750 milijuna dolara u trgovanju dionicama.

“Kriza Deutsche Banke je uzrokovana greškama i financijskim zločinima njezina vodstva, što može uzrokovati globalnu ekonomsku krizu. Zapravo, glavna njemačka banka je najveći njemački zločinački pothvat”, rekao je američki ekonomist William Black.

Međutim, William Black ističe da će Deutsche Banka biti spašena svim sredstvima, jer je “prevelika da bi propala”.

“Ali to može prouzročiti još jednu gospodarsku krizu. Kada najveća banka u zemlji ne funkcionira, treće svjetsko gospodarstvo će najvjerojatnije ući u recesiju. Isto će se dogoditi i s Europskom unijom”, upozorava stručnjak.

Sve navedeno je istina, ali ruski ekonomski stručnjak Aleksandar Rodžers, porijeklom iz Ukrajine, podsjeća je da su problemi Deutsche Banke počeli prije nego tvrde američki financijski stručnjaci koji dan za danom objavljuju članke i mišljenje o najvećoj njemačkoj i europskoj financijskoj instituciji.

“O problemima sustava Deutsche Banke sam prije nekoliko godina. O negativnoj bilanci, prijevarama s vrijednosnim papirima i burzovnim špekulacijama, falsificiranju izvješća i ogromnim mjehurima financijskih derivata. Od 2008. je banci zabranjeno trgovati derivatima, a su to radili sa sličnim vrijednosnim papira, ali s drugim imenom”, rekao je A. Rodžers.

“Doista, kolaps tako velike banke kao što je Deutsche Banka, koja oblikuje sustav, mogla bi srušiti ekonomski sustav cijele Europske unije. A njemačke vlasti je štite na sve moguće načine i pomažu joj da izbjegne bankrot”, dodao je ruski stručnjak.

Zar se američke banke razlikuju od Deutsche Banke?

Amerikanci "pomažu" da prva padne Deutsche Banka: "Tko prvi padne, proći će najgore" 2

“Međutim, apsolutno iste probleme imaju sve najveće američke banke, uključujući  prvih deset. Ali financijski tisak o tome ne piše gotovo ništa i marljivo širi informacije isključivo o informacije o Deutsche Banci i njenim problemima. Stječe se dojam da Amerikanci namjerno pokušavaju srušiti Deutsche Banku, što čine i pomoću različitih velikih kazni, koje su u nekoliko godina premašile iznos od 17 milijardi dolara. To se čini i  pomoću medija, čime se pokušava izazvati panika na tržištu dionica. U modelu nadolazeće financijske krize, koja je gotovo neizbježna, tko prvi propadne, snosit će najozbiljnije posljedice. Zato Amerikanci igraju igru: “Vi umrite danas, a mi ćemo sutra!”, vjeruje stručnjak.

U kontekstu aktualnog sukoba Sjedinjenih Država s Europskom unijom to ima smisla. Podatak da Deutsche Banka ima portfelj izdanih vrijednosnih papira koji se procjenjuje na 46 000 milijardi eura, iznos 14 puta veći od BDP-a Njemačke, je zastrašujući. Ali ako se ponavlja svaki dan, logika nalaže da se zapitamo koliko vrijede jednako toksični portfelji banaka JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley i drugih velikih američkih banaka.

Sve to nije razlog da porezni obveznici Europske unije spašavaju Deutsche Banku, ali su sumnje A. Rodžersa da je za američke bankare bolje da prva propadne Deutsche Banka, posljedično i  i europska ekonomija, a ne američka, više nego opravdane.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
39 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

istine radi bilo bi prikladno istaknuti da problemi deutsche banke datiraju još od 2008. godine I američke hipotekarne krize I da ti toksični derivati a koje posjeduje deutsche banka su vezani za američke hipotekarne kredite. ovo je korpus delikti kako funkcionira transatlansko partnerstvo I još jedan primjer kako amerikanci šišaju “europske partnere” tj. njihove države ali preko američkih plaćenika u vladama njihovih država. dakle američke banke poput bank of america ili wells fargo su davali rizične hipotekarne kredite, svojim klijentima sa slabim bonitetom, a sve radi procenta na plaću koji je ovisio od količine izdatih kredita. s obzirom da su… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

@eu kolonija Hvala vam na objašnjenju! Pitanje vama, upućeni ste u tematiku ako najveća kreditna institucija u Europi Deutsche Banka propadne, kako će se to osjetiti u odnosu na Hrvatsku i u odnosu na ostatak Balkana koji nije u EU?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Željko

prika, nemam staklenu kuglu pa ti ne mogu reći šta će se dešavati. jedno od pravila investitora je da ne predviđaju budućnost jer nemaju dovoljno valjanih varijabli već da se osvrnu na povijest ili učiteljicu života. dakle ako me pitaš hoće li se osjetiti ova dešavanja oko deutche banke na hrvatsku I ostatak balkana mogu ti reći svoje mišljenje a ono je da vjerojatno hoće ali pod uvjetom da su prezentovani podaci točni. e sada koliko će se osjetiti to je teško reći ali će se osjetiti. ovaj dug deutche banke od 46000 milijardi eura je veličine dvogodišnjeg gdp-a europe… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Željko

Ako je puste da propadne eto zemljotresa u EU. Turizam ce biti prvi pogodjen, a i sam znas koliko turizam znaci za BDP Hrvatske. Naravno da ce pad turizma lancano povuci i neke druge sektore, pa kad jos dodas i ostale posledice koje ce stici iz EU racunaj da ce biti prilicno tesko. Nadajmo se da ce svabe uspjeti sprijeciti udar na banku. Ako su turci uspjeli stabilizovati liru poslije napada valjda ce i svabe uspjeti spasiti evro od udara.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

eu kolonija To nije nikakva alkemija nego standardni obrazac di je dobit privatna, a gubici društveni. Taj sustav je većina izabrala i još uvik ga želi. To smo vidili u subprime mortgage krizi 2008 kad je američka vlada spasila banke sa 700 miljardi dolari poreznih obveznika, a uprave banaka koje su i izazvale tu krizu sebi su nakon toga od novca poreznih obveznika dilile miljunske bonuse isto ka da su za poludit dobro poslovale. Također u Grčkoj krizi prij nekoliko godin su spašavane europske banke na štetu građana Grčke . . . Tako danas funkcionira tkz ”slobodno tržište” koje i… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Moreno

prika njihova alkemija se ogleda u tome kada oni tebe pokušavaju ubijediti da ti je bolje da u narednih 5, 10 ili 15 godina primaš plaću za nekoliko stotina tisuća dolara manju da nebi propao. zapravo ta njihova tvrdnja u suštini znači daj nam nekoliko stotina tisuća dolara da ne bi propao a to opet znači da si propao. ako primaš plaću 2000 eura I imaš troškove 1500 eura a sada po njihovom trebaš plaćati dodatni porez državi 1000 eura onda si mjesečno u minusu 500 eura tj. propao si u tome je bit

Spock
Gost
Spock
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

https://www.imdb.com/title/tt1596363/
Zanimljiv film na tu temu, zbilja odlično dočarava ekonomsku trulež u kojoj se nalazimo..

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Dug banke je samo 46 milijardi Eura ? To je procjena, tko zna koliki je zapravo dug. Sve te banke bez obzira dali su Američke ili su Europske toliko su se zadužile da države ne smiju ni pomišljati na bankrot takvih banaka. Grčku su srušili zbog dugova kako kažu. Više bi rekao da su Grčku srušili jer nije željela raditi što im narede kreditori. Inače bi se Grci i dalje mogli zaduživali do besvijesti. Sada napadaju Njemačku banku, razlog napada možemo potražiti zbog onog naftovoda, kao i toga da Njemačke glavna prepreka da se Europa pretvori u poslušnog američkoga roba.

farree
Gost
farree
1 godina prije
Reply to  Ante

46000 Milijardi je 46 Biliona (BNP zemlje je nekig 80 Biliona $) i podatak mi se cini malo pretjerano, vjerojatno je autor nesto pogresno preveo. Prema mojim informacijama je portfolio DB oko 2 Biliona €, sto je isto tako ogromno I odgovara negdje BNP Njemacke

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  farree

Nije billion, već trillion…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Reuters: The question is whether Germany’s biggest bank, with its share price cratering and a derivatives book nudging $50 trillion , što je oko 46 trilijuna eura…. ili 46 000 milijardi eura

Rubirosa
Gost
Rubirosa
1 godina prije

Evropa….milion,milijarda, bilion , trilion, kvatrilion…. nedostaju Laki tri nule….000
usa…. milion , bilion , trilion.

Pero
Gost
Pero
1 godina prije
Reply to  Ante

Ma ne, sve je ovo igra da se razj. Europa, jos od 1945. Ako si ujedinjen, nema migranata

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Ante

Njemacka nije prva prepreka. Ona je prvi rob SADista koji vuce sve ostale.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Ante

Ante Nisi shvatija . . . nije 46 miljardi nego 46 tisuća miljardi . . . i to nije dug nego izloženost u derivativima . . .

eks
Gost
eks
1 godina prije

Kada pohlepne psihopate krenu u rat – u samouništenje, to može uzrokovati potrese u celom svetu. Ipak, bilo bi dobro kada bi obe strane u tom ratu izgubile .

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Kompletan zapadni sustav “slobodnog svijeta” je samo jedan metastazirani balon. Svi ti financijski derivati, ocjene rejting agencija, MMF, kazne…. imaju samo jedan cilj. Bogačenje najlopova, bez ikakve stvarne mogučnosti kažnjavanja istih. Da znaju da mogu postati gologuzi zatvorenici, sa oduzimanjem cjelokupne imovine obitelji, zasigurno bi se ponašali drugačije
Vidljiv je vrh ledenog brijega, 10/11 je skriveno u moru manipulacija. Nemoguče je vjerovati u naivnost i neznanje njemačkih vrhunskih financijskih stručnjaka, posebno u svjetlu preuzimanja Monsanta od strane Bayera

austurian painter
Gost
austurian painter
1 godina prije

platit će njemci sve i montesanta i deutche bank…pa će vidjet zarađivat na siromašnim hrvatima i još im krast obrazovane umjesto uložit u školstvo

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Svi banksteri svijeta su poput mitske zmije Urobor, a cijelo financijsko tržište je najveće kazalište sjena na svijetu u službi nekolicine superbogatih obitelji i njihovih dobro plaćenih pomagača.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Neka visi Pedro! Ameri će rastavit’ DB na razlomke. Da iskažu svoju ljubav. I spase Nijemce. Svoje saveznike. I strateške partnere. Od njemačkih lopova. I propasti. A može i od zločestih Rusa. Šta držu maznute milijarde u njih. I okolo – naokolo. To sa Rusima, nikad ne šteti. A ne da sačuvaju svoje bankstere…. ka’ šta bi zlobnici pomislili. Sačuvaj Bože….. tako nečega. Oni samo pravo. I po zakonu. Divljine……. DB će dobit’ veliko mahanje. Ako Arapi opet ne ulete. Sa malo više milijardi. Od zadnjeg puta. Pa opet do idućeg puta. Bankarski bonusi privatni….. Gubici društveni……. Jer ono ka’,… Pročitaj više »

eks
Gost
eks
1 godina prije

Daltone, komentar je odličan. Ja sam pročitao (proučio) “Kapital” od Marksa, ne zato što sam morao, nego zato što me veoma zanimalo . Meni je sve jasno, kada je u pitanju zapadna “tržišna” ekonomija. Nažalost, ovi koji idu u škole u USA misle da uče ekonomiju, a oni uče špekulacije. Kada nekima u mojoj okolini kažem da su berze institucije za špekulacije, a ne nekakva ekonomija, meni se smeju. Finansijske špekulacije i pljačka – to je fundamentalna “ekonomija” američke elite. Inače, uvek sam govorio da bez proizvodnje nema prave ekonomije.

Kakvo Ime
Gost
Kakvo Ime
1 godina prije

Sve smo probali i upropastili, jel vrijeme za svijet bez novca??
https://www.youtube.com/watch?v=CV0jC9fvVK0

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije
Reply to  Kakvo Ime

Da, ako nije sad biti će uskoro vrijeme za samodostatne, dogovorne I zaokružene zajednice u kojoj novac može biti bilo što.
Takve zajednice na nivou zadruga već postoje.

avatar
Gost
avatar
1 godina prije

Nemojte se brinuti treba napraviti isto što i Island pustiti ih da padnu direktore pozatvarati i osuditi i naravno oduzeti imovinu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  avatar

Osobno mislim da je Island sa svoji 300 000 stanovnika bio eksperiment…

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Sve ”too big to fail” banke su insolventne. Razlika između DB i američkih je u velikome padu market cap-a DB u zadnjih 5 godina koji je pa skoro 4 puta, sa cca 30 na cca 7 eur po dionici dok je na primjer kod Goldman Sachsa market cap isti ili nešto sitno danas veći nego prij 5 godin. Logično je da nezadovoljstvo dioničara DB eksploduira prij nego kod drugih banaka čije dionice nisu izgubile toliko na vrijednosti.

farree
Gost
farree
1 godina prije

Haj da vam objasnim ovo sa bankama i u cemu je tu zapravo problem. Pocetkom 90-ih su bankari (JP Morgan) dosli na genijalnu ideju da pocnu da daju kredite i onima koji ih nisu zasluzili (jer nemaju dovoljno prihoda ), iz prostog razloga sto je trziste dobrih platisa ograniceno, ali i da ih ujedno osiguravaju Zatim su poceli da uvezuju individualne kredite u pakete (tzw CDO-s) i da te pakete “osiguravaju” tzw. CDS-ovima i da te pakete onda prodaju drugim kreditnim institutima globalno. Tu je DB bila jedna od pouzdanih “dealera” ovih paketa na evropkom trzistu. U neka doba su… Pročitaj više »

Borg
Gost
Borg
1 godina prije
Reply to  farree

Odlično objašnjeno. U stvari sve se svodi na to da je novac izgubio svoju antropološku funkciju. Pogotovo što se zanemaruje činjenica da svi živimo na istom planetu sa ograničenim prirodnim resursima. Koliko uopće ima smisla politika beskonačnog ekonomskog rasta? Najčešće vezanog na proizvodnju masovnog i ne kvalitetnog. Sama uloga novca kao robe na tržištu i manipulacija istim duboko je pogrešna i donosi samo nove podjele i sukobe. Sustav procjene BDPa vrlo je upitani ne odražava u pravilu stvarnu ekonomsku sliku i kvalitetu života. Svodi se sve na kraju na promjenu same svijesti društva. Pogled na razvoj kroz beskrajnu konkurenciju, ratove… Pročitaj više »

farree
Gost
farree
1 godina prije
Reply to  Borg

Upravo tako, sa ogranicenjem da nije jasno da li je novac ikada imao antropolosku funkciju. On je uvijek bio simbol politicke i ekonomske moci. Kompletan vojno/ekonomsko/politicki/naucni (skolski) sistem je usmjeren na ocuvanju Statusa Quo ove uspostavljene klasne piramide definirane iskljucivo novacem a ne na opstanak covjeka kao vrste na ovom planetu. Sa razvojem tehnike i kanibalistickim ekonomskim sistemom je covjek poceo posmatrati prirodu iskljucivo kao resurse i ne kao uslov svoje egsistencije. 1946 je veliki Keyns objasnio da u buducnosti sa razvojem produkcije i ubrzanom tehnologizacijom nece biti potrebno raditi 40 sati/sedmici nego da ce biti dovoljno 10-15 sati/sedmicno da… Pročitaj više »

Borg
Gost
Borg
1 godina prije
Reply to  farree

Novac je izgubio antropološku funkciju kad se prvi bankar sjetio da posudi novac uz kamatu. Da tako stvoreni novac stvori novi novac. Da bilo je to jako davno u samim počecima. Mada smatram da tada nisu bili svjesni što u stvari rade. Svi monetarni teoretičari nakon toga samo se trude da taj neprirodni proces na neki način opravdaju. Kad se pogleda do kuda se sve to razvilo mora se priznati da imaju stvarno bujnu maštu, kreativnost i hrpu ideja kako da sve provedu.. Shvatili na vrijeme da ako računaju na ljudsku pohlepu ne mogu pogriješiti.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

46 000 milijardi haha

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Trt

Još jedan filozof koji ne zna koliko je 45 trilijuna u američkom tekstu, a da pojasne, još kažu da je to 14 godišnjih BDP-a Njemačke. kakva razina komentatora, dijela naravno, manjine, bez osnovne naobrazbe…..

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Trt

@ Trt

Što ti je smiješno? Tolika je izloženost DB-a u derivatima. Nije to nikakva greška.

Evo ti za omjer (dolari):
JPMorgan – 78 000
City Bank – 56 000
BoA – 53 000

A nisu brojke za svakoga… Nije ni čudno da nas šišaju na sve strane…

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

Kapitalizam…

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Ameri pljačkaju svijet zadnjih sto godina,a naročito zadnjih 75,očito je došao kraj,Kinezi su ih načeli pa su i poniženi vazali shvatili da je car gol?

Borg
Gost
Borg
1 godina prije

Izgleda da je kod korporacija filozofija “to big to fail” shvačena kao poslovna prilika. Preljevanje iz javnog u privatno kroz prijetnju propasti sustava. Sad nek mi netko objasni da je na zapadu i dalje kapitalizam. Vjerovanje u tu mantru i tržište kao ultimativnog regulatora je kao vjerovanje da je zemlja ravna ploča.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Borg

@ Borg

Ali to je kapitalizam. Jesi se zapitao tko je tržište? E pa onaj tko je tržište, regulira tržište. Nemaju Ameri bez razloga neregulirano tržište izvedenica. A ono čini oko 95% financijskog tržišta.

Inače, nemoj zaboraviti: “Kapitalizam je najbolja ekonomska teorija, ali bez društvenih ciljeva”.

Borg
Gost
Borg
1 godina prije
Reply to  Mercury

Možda. Ali sve dok postoji država koja određuje vrijednost valute u kojoj se na tržištu izvedenica trguje nemože se tvrditi da regulacije nema. Iz već viđenoga kad dođe do sloma tržišta opet država intrtvenira i to ne prema tržišnim principima već prema interesima političko ekonomskih skupina. Kapitalizam u punom smislu kao i komunizam postoji samo u glavama teoretičara.

valentin
Gost
valentin
1 godina prije

Ako Tramp hoće američkom i europskim narodima dati slobodu mora nacionalizirati “Američke federalne rezerve”. Kaj znači da mora uzeti vlast Hazarima Oni če ga na kraju ionako likvidirati.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik