Cijene nafte u porastu uoči važnog sastanka OPEC-a

nafta, bušotina, novac
0
0

Cijene nafte blago su porasle u četvrtak, a uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) koji će biti održan naredne sedmice i na kojem će biti raspravljano o implementaciji predloženog smanjenja proizvodnje.

Članice OPEC-a sastaće se 30. novembra radi koordinacija smanjenja proizvodnje dogovorenog u Alžiru u septembru ove godine. Postoji mogućnost da će sastanku prisustvovati i predstavnici Rusije, iako ona nije članica ove grupe.

Rusija bi mogla preispitati planove za proizvodnju za narednu godinu, ako odluka o globalnom smanjenju prozivodnje stupi na snagu, tako što će smanjiti proizvodnju za 200-300 hiljada barela po danu, kazao je ruski ministar energetike Alexander Novak.

OPEC će najvjerovatnije predložiti svojim članicama da smanje proizvodnju za 880 hiljada barela dnevno u prvih šest mjeseci sljedeće godine, kazao je ministar energetike Azerbejdžana Natig Aliyev, dok će konačna ponuda za zajedničko smanjenje državama koje nisu članice organizacije biti razmatrana u Beču 28. novembra.

Ministar energetike Alžira Noureddine Bouterfa će se u subotu sastati sa svojim iranskim kolegom Bijanom Zaganehom u Teheranu, kako bi pokušao osigurati da Iran kao treći najveći proizvođač u OPEC-u uzme učešće u ovom dogovoru. Iako 13 zemalja učestvuje, iransko odbijanje bi bilo dovoljno za propast ovog sporazuma.

Većina anlitičara smatra da će neka vrsta dogovora biti postignuta, ali još uvijek nije sigurno da li će to biti dovoljno za stabilizaciju tržišta koje je pogođeno prevelikom proizvodnjom i niskim cijenama u posljednje dvije godine.

Direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol izjavio je za agenciju Reuters da, čak i ako bi proizvodnja bila smanjena, više cijene nafte bi mogla podstaknuti američke naftne kompanije da znatno povećaju sopstvenu proizvodnju, a kako bi zadržali nižu cijenu ovog vrlo važnog energenta.

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.