fbpx

Covid-19 bi mogao izbrisati više od 100 miliona radnih mjesta i preko 1 bilion dolara iz globalne turističke industrije

Globalni turizam

Ujedinjene nacije objavile su brojke o poražavajućem uticaju Covid-19 na globalni turizam, upozoravajući da bi ova epidemija mogla koštati problematični sektor 1,2 biliona dolara gubitaka i ugroziti 120 miliona turističkih poslova.

U nedavno objavljenom podnesku o politici UN je projektovano da se broj međunarodnih turista u 2020. godini može smanjiti za između 58 i 78 posto, u odnosu na prošlu godinu. Prema proračunima, takav „ogroman šok“ za ovu industriju, koja čini većinu prihoda nekih zemalja, mogao bi biti rezultat pada između 850 miliona i 1,1 milijardi međunarodnih turista.

„U prvih pet mjeseci ove godine, međunarodni turistički dolasci smanjeni su za više od polovine, a oko 320 milijardi dolara izvoza iz turizma je izgubljeno,“ rekao je ranije ove nedelje generalni sekretar UN Antonio Guterres. Već pretrpljena šteta veća je od tri puta više nego što je izgubljeno tokom svjetske ekonomske krize 2009. godine.

Kako jedan od 10 ljudi na Zemlji radi u turističkom sektoru, neviđena kriza prijeti dobrobiti miliona ljudi, upozorila je organizacija. Dakle, 100 do 120 miliona direktnih poslova u turizmu može biti izbrisano, dok nezaposlenost u zemljama koje su jako zavisne od turizma može porasti za više od 20 procenata.

Napominjući da je turizam godinama bio jedan od glavnih pokretača globalne ekonomije, UN su rekle da će strmi pad izvoznih prihoda od turizma rezultirati padom globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Najoptimističniji scenarij podrazumijeva da će se globalni BDP smanjiti za 1,17 biliona dolara ili 1,5 posto. U slučaju dužeg zastoja (do 8 mjeseci), šteta će porasti na 2,22 biliona dolara ili 2,8 procenata BDP.

Pandemija Covid-19 zaustavila je globalni turizam u martu, kada je većina zemalja zatvorila svoje granice da bi spriječili širenje smrtonosnog virusa koji je ubio više od 820.000 ljudi.

Neke aviokompanije, koje se bore za opstanak tokom pandemije čak i uz finansijsku pomoć vlada, ranije su nagovještavale da ne vide kraj padu zbog koronavirusa. Ranije ove nedelje, i American Airlines i Delta najavili su dodatna smanjenja radnih mjesta. Dok je Delta ove jeseni spremna da pošalje na prinudni odmor 1.941 pilota, American Airlines je saopštio da će se njegova radna snaga smanjiti za 19.000 u oktobru, kada isteknu zaštite povezane sa saveznim podsticajima. Nakon svih dobrovoljnih odlazaka i drugih smanjenja, American Airlines bi trebalo da ima 100.000 radnika za manje od dva mjeseca, što je pad sa 140.000 koliko ih je bilo zaposleno u martu. Prevoznik je, kako se izvještava, rekao da je američka vlada pretpostavljala da će virus biti obuzdan i da će potražnja biti vraćena do kraja septembra, ali čini se da to „nije slučaj“.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
4 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mishko
Gost
Mishko
8 mjeseci prije

Sto uopce nije lose,zagadjenje zbog manje letova i turista je manje…Turizam je protuprirodni

Jxlspsp
Gost
Jxlspsp
8 mjeseci prije

Zašto prepisujete članak u kojem se covid naziva smrtonosni virus?

Suzy
Member
Suzy
8 mjeseci prije

To jest cilj!
Novo Normalno
I onda cjepivo za povratak u staro normalno

Stara kuka
Gost
Stara kuka
8 mjeseci prije

„U prvih pet mjeseci ove godine, međunarodni turistički dolasci smanjeni su za više od polovine, a oko 320 milijardi dolara izvoza iz turizma je izgubljeno,“ rekao je ranije ove nedelje generalni sekretar UN Antonio Guterres.” Ne znam je li ovo zajebavanje i smijanje svima nama u lice ali slušati ovog… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik