fbpx

Dinaridi su šaptom pali i poklonjeni naftašima za “istraživanja”

Stop frakingu u Hrvatskoj

Nakon što su vlasti Republike Hrvatske, unatoč slaboj zainteresiranosti i odazivu na natječaj za kapacitete LNG terminala Krk, krenula u realizaciju ovog projekta, za kojeg su dobile pohvale američkog veleposlanika u Zagrebu Roberta Kohorsta, gotovo neprimjetno je donesena odluka o istraživanju ugljikovodika na području Dinarida.

Naime, usred medijske buke o ministru Tolušiću i lažnim fotografijama njegovih navodnih izvanbračnih izleta začinjenih kokainom, afere o avionima F-16 i drugih relativno važnih, nekome i nevažnih stvari, Vlada je u srijedu donijela odluku o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, a po riječima ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, to je dio Vladinih aktivnosti kojima se nastoji ojačati energetska neovisnost Hrvatske.

Da ne duljimo, vijest od srijede nije podrobnije obradio ni HRT, ni drugi mediji ili visokotiražne publikacije.

Točno, vijest je objavio portal Energy Press, koji navodi da se nadmetanje provodi za četiri istražna prostora ukupne površine 12 134 četvorna kilometra na području Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Istražno razdoblje traje pet godina. Iz istražnih prostora isključeni su nacionalni parkovi te su prostori odmaknuti od obalne linije i državne granice s Bosnom i Hercegovinom.

Portal ne navodi što se traži?! Jesu li to prirodna ležišta nafte ili plina, iako je malo vjerojatno da Dinaridi imaju takve resurse.

Osim ovog malo poznatog portala, osim među stručnjacima i ljudima koji se bave ili ih zanima energija, vijest je prenio i lokalni portal Dalmacija Danas, koji piše kako je su u Dinaridima su pronađene rezerve nafte, ali nisu bile komercijalne, dok ministar Ćorić drži “da smo dužni istražiti što se pod nama nalazi”, pa će se lokacije za istraživanja odmaknuti od svih zaštićenih područja prirode. Naravno, Vlada i ministar se kunu kako istraživanja neće biti invazivna, neće biti nikakve štete za turizam i cijeli će proces pratiti jasna komunikacija s lokalnim zajednicama.

Franking

Što je fraking i kako utječe na podzemne vode

Međutim, Branko Obradović, ekološki aktivist iz Pule, piše kako je ispod radara prošla vijest o vjerojatno do sada najvećoj i najopasnijoj veleizdaji – Vlada RH donijela je Odluku o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju, točnije “frakiranje”, ugljikovodika na području Dinarida. Možda ovdje leži odgovor zašto nitko ne spominje kakve su to rezerve i jesu li riječ o slojevima škriljca duboko ispod zemlje ili su to, na primjer, ležišta nafte poput onoga u Đeletovcima kod Vinkovaca, gdje se crpi desetljećima, bez posebne zabrinutosti lokalnog stanovništva?

“Nakon Slavonije, Baranje, Banije, Korduna, Podravine, Posavine, Međimurja, okolice Zagreba, itd., sada se i preostali dio Hrvatske – Gorski kotar, Lika i Dalmacija, daju na uporabu naftnim korporacijama za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, čitaj – zloglasno “frakiranje”, piše Obradović na svom Facebook profilu.

“Podsjećam da cilj naših kolonizatora nije samo zaraditi na plinu i nafti, već, prije svega, uništiti našu samodostatnost i suverenost kroz totalno uništenje lokalnog i nacionalnog gospodarstva. Naime, bušenjem ili “frakiranjem” tla, pogotovo Dinarida:

  1. Uništavaju se tlo i voda za stočarstvo i poljoprivredu, a ostalo će odraditi “trgovinski ugovori” poput CETA-e, koji strane korporacije stavljaju u povlašteni položaj. Ugrožen je i turizam, naravno.
  2. Uništavaju se prirodni resursi, pogotovo pitka voda koja je najvažniji svjetski prirodni i geostrateški resurs.Onda nas, uz ruku vodilju naših veleizdajničkih političara, servilnih licemjernih stručnjaka, kontroliranih medija i kukavičkih nevladinih udruga, “spašavaju” zaduženja u bankama i članstva u globalističkim institucijama poput Europske unije ili MMF-a. Ovo ne tvrdim ja, već sami kolonizatori koji ovakve strategije otvoreno i besramno dogovaraju kroz, na primjer, Trilateralnu komisiju u kojoj je namjesnica za RH predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a operativno provode preko tehnokratske Europske komisije i namjesnika za RH Andreja Plenkovića, te Europske banke za obnovu i razvoj s namjesnikom za Zoranom Milanovićem, koji je tamo trebao biti službeni uposlenik, ali se odlučio na osnivanju konzultantske tvrtku EuroAlba Advisory i od 2017. je bio savjetnik albanskog premijera Edija Rame i predsjednik diplomatskog vijeća Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjold.
  3. Ovaj postupak neminovno dovodi do zagađenja tla, zraka i pitke vode, a stanovništvo obolijeva te postaje još bolji klijent farmaceutske industrije kojom upravljaju isti oni koji drže naftno-plinski biznis. Ali i bez toga smo, zahvaljujući nekvalitetnoj uvoznoj hrani, lošem i sporom zdravstvenom sustavu, te nikada ispitanim lijekovima, drugi u EU po stopi smrtnosti od raka.

VIDEO – Farmer iz Nebraske (SAD) članovima Komisije za naftu i plin nudi da piju vodu iz bunara u blizini polja i industrije škriljca, koju komisija promovira

Stoga je važno znati je li riječ o ležištima prirodne nafte i / ili plina ili škriljca, iakot o uopće nije važno s obzirom na Dinaride kao jedno od rijetkih netaknutih prirodnih područja u Europi, a to je zadaća medija, javnog televizijskog i radio servisa, a ne lokalnih portala, uz dužno poštovanje prema njihovoj profesionalnosti, koji ne pokrivaju nacionalni teritorij ili aktivista kojima je često najveći doseg objaviti status na društvenim mrežama i priča tako završava, zatrpana gomilom gluposti kojima nas preplave velike medijske kuće, državne ili privatne, sasvim svejedno.

Energy Press / Dalmacija Danas / Facebook B. Obradović

FOTO – Područje koje se daje na raspolaganje naftnim i plinskim kororacijama za istraživanje

Karta istražnih prostora


*Izneseno u članku i komentarima su osobni stavovi autora i ne odgovaraju nužno stavu redakcije Logično portala

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
96 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Da, mediji bi sad tribali ispitat o čemu se točno radi, jeli to koncesioniranje dopušta i frackiranje . . . to je slično bilo i sa bušenjem Jadrana, di su na HRT doveli onu ćimavicu iz agencije za ugljikovodike koja je ka papagalo ponavljala kako je sa novim tehnologijama bušenje sigurno od zagađenja . . . ali u studio HRT-a nisu doveli nikoga ko bi joj lipo reka, okay kad je sigurno daj bankovne garancije za saniranje štete ako slučajno . . .
U ovome trenutku neznamo o čemu se točno radi, ali da to nebi bila samo hrvatska specijalnost govori i činjenica kako je država Kanada po NAFTA (North American Free trade Agreement) sporazumu dala koncesije multinacionalnim korporacijama za frackiranje nafte i dogodilo se to da je kemija koja se koristi pri frackiranju ušla u sustave vode za piće i država Kanada je na tim mistima morala zaustavit eksploataciju, ali su je korporacije tužile sudu u kojemu su suci bivši odvjetnici korporacija i po NAFTA sporazumu država Kanada je obavezna isplaćivat izgubljenu dobit korporacijama do kraja trajanja koncesije.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Moreno

Jeste fracking je…..

Mak
Gost
Mak
2 godine prije
Reply to  Moreno

Za šta su ratovali 90-ih to su i dobili, ili bolje rečeno poslije je…. nema kajanja! Živio Franjo, Kučan, Milošević, Izetbegović i ini poput Mesića i ostalih jebivjetar-a, bitno je da je Modrić proglašen za igrača godine, da je Nole ponovo na vrhu, stoci više i ne treba! Stoka kada se napije obično se i pos.re u tu vodu, šta je briga što će za par sati ponovo piti!

Slavonac
Gost
Slavonac
2 godine prije
Reply to  Mak

Neki su napadali,a neki su se branili.Da je bilo podjeljeno oruzje svim narodima ,nebi bilo rata ni stone.Memu.sana 1i 2 jos tinjaju i ti vojvode se biraju.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije

treba narod mobilizirati da pjeva borbene pjesme plenkiju i kolindi ispod prozora

Stephen.
Gost
Stephen.
2 godine prije
Reply to  Šok

I plakati za izgubljenom domovinom u vlasništvu krkana i petokolonaša (marioneta).

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije

Dovraga i bestraga!!! Hiljadu mi bubnjeva Darkvuda i tako mi mog pra-pradede vraća,
vise neću moći piti vodu sa pitoresknih izvora, bezbrižno planinareći po Lijepoj Njihovoj.
Nacionalni parkovi su izuzeti, ali oni su ionako nedostupni siromašnim planinarima, koji
svaki vikend negdje lutaju, a ulaz u Nacional-park stoji 150 – do 200 kuna. Hvata me
nemoćni bijes. Preostaju mi Ivanšćica, Strahinjščica, Kalnik i Žumberak . Nije ni to za baciti, ali jedva čekam penziju da se preselim u Djakovicu, pa ću svaki vikend na
Sar-planinu. Fuck!!!

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije
Reply to  Histrion

Histrion,ja jedva čekam penziju da se napijem od sreće i možda preselim na Novi Zeland.Samo neznam jel’dovoljno daleko?

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  jezevakucica

Histrion & jezevakucica … samo se vi nadajte odlasku na neka bolja mjesta, treba prvo doživiti penziju zdrav. …u protivnom, seoba vam se može odgoditi na godinu dana zbog čekanja na pregled kod specijaliste, a bude li vam se žurilo potrošiti će te novac na privatog “specijalistu”…. i tako nekoliko puta, odu godine, lova, pa mislim, i volja za seljenjem.
Na kraju, ima li više uopće mjesta na ovoj planeti, da šapa imperijalistička nije zarila svoje panđe u nju?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  otpisani

@otpisani:
Ima!
Govno od konja.

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  jezevakucica

Pa to je zapravo najdalje gdje možeš otići, ukoliko je Zemlja
kugla. Naime, ako se probiješ ravno kroz centar Zemlje i
izbijes na drugu stranu kugle, izronit ćeš stotinjak kilometara
jugoistočno od Južnog otoka Novog Zelanda.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Histrion

Histrion
Novi Zeland je zadnje mjesto na svijetu na koje bi odselio. Tamo je bilo dobro šezdesetih do osamdesetih a sada je to kapitalistička o.ebina, apari ili čak gora od Hrvatske, mjesto uništenih moralnih i ekonomskih vrijednosti gdje više ni njihova penzija, bez ušteđevine ili kakve druge rente, nije dovoljna za dostojan život pod stare dane… a zdravstvo im je već odavno u rasulu sa kineskim i vjetnamskim liječnicima koji su pored ostalih imigranata, jedini ostali u socijalnim zdravstvenim ustanovama a do domicilnih liječnika, zubara i specijalista možeš doći samo ako dooobro odriješiš kesu. …(znam iz prve ruke jer mi je sestra tamo protratila svoj život od 1965.godine)

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije
Reply to  Histrion

otpisani,nedaš mi ni da maštam.?
Histrion,ako sam jež nisam krtica.?

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  jezevakucica

Oprosti ježurko 🙁

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
2 godine prije

Nije zvaka za seljaka nit drzava za bedaka…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Moja stara je nešto čula u podnevnom terminu, ali nema pojma, veli neka nafta, nešto će tamo lomit, bušit, kad sam rekao jel škriljac ili škriljevac, veli “E to to ..da to su rekli!” Eto koliko se zna. Ja sam samo čuo za ove budalaštine svako večer.

Davor
Gost
Davor
2 godine prije

Možda se ispituju rezerve vode,pod izlikom da se traže nafta i plin. Voda je puno vrijednija od nafte.Kome više treba nafta. Pa Volkswagen je izjavio da će zadnji motor s unutarnjim ugljikovodičnim izgaranjem biti proizveden 2027.Potom se prelazi na električne agregate. Vjerojatno će ih slijediti i mnogi drugi.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Davor

@Davor:
Bušenjem traže rezerve struje?

Davor
Gost
Davor
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Rekao sam MOŽDA ispituju rezerve VODE za neke buduće ratove. Koliko ima pitke vode u svijetu? Kolika je cijena flaširane litre vode? Gotovo koliko i litra nafte. A kojim tempom je zagađuju bit će skuplja od zlata. Zlato ne možeš ni piti ni jesti.Bolje imati rezerve vode,nego nafte i zlata. Kad ožedni narod dao bi sve zlato koje imaš. Ali to tukci ne razumiju.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Umpy,
Struju iz nalazišta koristiti samo za električne sjekire i šumsku rasvjetu.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije
Reply to  Davor

Vodu mogu pronaći u svakom marketu ali poziciju za odlaganje nuklearnog otpada samo u Lici.Jel to možda radi onemogućavanja povratka starosjedioca?Ako mi teorija ne pije vodu onda je struja kako kaže uvaženi zastupnik Umpy.

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
2 godine prije
Reply to  Davor

Apsolutno točno. Samo što ja mislim da je to već istraženo – otkud bi postojao podatak da je u Hrvatskoj isplativa eksploatacija podzemnih voda? – i da se sad rade prvi koraci na tome.

Konstantin
Gost
Konstantin
2 godine prije

A ja mislio da nema gorih i bedastijih politikanata u svetu od ovih “mojih” u Makedoniji!?! Ako su sve ex yu banane rasturili ex YU zbog izgovora da nece da im “Beograd diktira” kako trebaju funkcuonisati kao “drzave” (republike) i da se “Beograd (Srbi) uzdizu na teret ostalih banana drzava” …. sta sada svi moji pobratimi iz cele nam hebane ex YU? Eh … o temoora …. o mores! :o((((((

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  Konstantin

deca udbe. u svim ex republikama

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Dobro je puhati na hladno, ali je vrlo loše koristiti toliko agresivni rječnik spominjanjem namjesnika, veleizdajnika, u konačnici i lažima o frakiranju. Nigdje nema spomena o frakiranju, a nema spomena još ni o postojanju ikakve nafte. Pomisliti da bi netko imao hrabrosti sutra Dinaride izložiti frakiranju i temeljitom zagađivanju flore, faune, rijeka, jezera, mora, pitke vode, moguće je jedino uz iseljavanje preostalih 3 milijuna ljudi ovdje i njihovu zamjenu Afrikancima. Drugačije nije moguće.
Dužnost Vlade je utvrditi s kakvim resursima raspolaže. To može jedino dodjelom koncesija za istraživanje. Gdje je tu veleizdaja, jasno je valjda samo spomenutom Obradoviću. Činjenica jest da proizvodnja plina pada već godinama uslijed iscrpljivanja postojećih izvora, a potrošnja raste. Energetsku neovisnost vjerojatno nikad nećemo postići, ali nam nije svejedno koliko smo ovisni o tuđim energentima. Ako ima ikakvih izgleda da dođemo do nekih ekonomski isplativih nalazišta nafte i plina, onda takav posao istraživanja i nema tko, osim Vlade naručiti.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ti nekad stvarno znaš biti naporan. Dakle nije riječ o nafti i plinu , kako INA crpi u istočnoj Slavoniji, već točno o škriljcu/škriljevcu i govorili su na HRT brzo i kratko u popodnevnom terminu.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Laki
Iako si izvrsno informiran (rekla ti žena da je čula na TV), skoro kao ovaj gore Obradović, ipak bih malo pričekao i ne bih širio priče o veleizdaji i frakiranju prije nego li se išta o tomu bude znalo više.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son, kad saznaš više, obično bude već gotovo ,s neizbrisivim potpisom.Nije ni čudo da panika započinje sa svakom “vladinom” akcijom…Rezultat je uglavnom propast nečega ili udar na državni proračun,najčešće oboje..Tko se jednom opeče i na hladno puše,a kamoli kad si već reš pečen…

Toni
Gost
Toni
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Radi se o koncesiji na istraživanja. 2d pa nakon toga 3d seizmika, dakle neinvazivna istraživanja s površine. Nakon toga tek se lociraju istražne bušotine kojima se potvrđuje ili ne potvrđuje interpretacija istraživanja obavljenim s površine. I nakon toga se može ići u produkciju, ako je isplativo. Od početka do prve kapi nafte, cca 5-8 god. Uobičajen postupak, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj u zadnjih 50 god. Navedene koncesije nemaju nikakve veze s frackingom.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Toni

2014…. početkom tjedna otkrivene su “obećavajuće ugljikovodične nakupine u geološkim strukturama” što bi u prijevodu značilo velike količine nafte i plina duž cijelog Jadrana. Do otkrića je došlo nakon istraživanja privatne tvrtke “Spectrum Geo”, koja je koncesiju za “besplatno” istraživanje hrvatskog podmorja dobila izravnom pogodbom, bez natječaja i pod nejasnim uvjetima. Osim toga, Spectrum Geo je proveo seizmička snimanja na 12 tisuća četvornih kilometara hrvatskoga Jadrana 2D tehnologijom, iako je najinteresantnija područja INA već snimila i kvalitetnijom 3D tehnologijom. Koncesija stranoj tvrtki još je čudnija s obzirom na to da je cijena objavljenog skeniranja zapravo niska u odnosu na moguće profite koje bi država imala od samih nalazišta nafte ili prodavanja dobivenih rezultata. Sve to govori kako je Vlada pogodovala stranoj tvrtki bespotrebno joj ustupajući podatke o resursima u hrvatskom podmorju i obećavajući joj profit i utjecaj prilikom izbora tvrtke za eksploataciju nafte.Nakon svega ovoga zaista ne bi bilo čudno da za par godina ponovno izađe snimka diskretnih dogovora predstavnika Vlade i tvrtke Spectrum Geo. Naravno s baterijama izvađenim iz mobitela i kuvertom koja se daje ispod stola. Sama tvrtka je kroz sve medije navođena kao “norveška tvrtka”.Da je zapravo riječ o britanskoj tvrtki potvrđuje i činjenica da je prošlo… Pročitaj više »

Toni
Gost
Toni
2 godine prije
Reply to  nonwo

U ovom tekstu uglavnom ništa nije točno. Seizmička istraživanja su iznimno jeftina u odnosu na nastavak. Uobičajeno je da se da koncesija na istraživanja, ili da se napravi seizmička istraživanja pa onda raspiše natječaj za koncesije na daljnja istraživanja. U koncesijama se raspoređuje rizik i kasnija eventualna dobit, između davatelja koncesije i koncesionara.Naftne kompanije uzimaju niz koncesija na istraživanja, uglavnom više njih, od kojih je jedna vodeća (operater), a ostale partneri, uz državu. Neke od tih koncesija budu pozitivne, mnoge ne. Tako se smanjuje rizik. Dinaridi su iznimno zahtjevni za istraživanja i veliki su rizik, s upitnim rezultatom. Zato Ina nikad nije ozbiljno se uhvatila toga, a oduvijek je planirala. To je za bogate igrače i to više njih. Ako se želi istraživati. A škriljci… U Hrvatskoj su na sjeveru, u panonu, savskoj, dravskoj potolini. Sasvim druga geologija.

Toni
Gost
Toni
2 godine prije
Reply to  Toni

Također, 3d seizmika nije kvalitetnija od 2d seizmike. Još jedna netočnost koja pokazuje potpuno neznanje i površnost autora. 2d tehnikom se rade dugački presjeci (desetine km) geoloških struktura i prekrivaju se velike površine. Zatim ide istražni bušenje. Nakon toga ako se identificiraju zanimljive zone, na manjim površinama se rade detaljnija istraživanja 3d seizmikom. Pa opet buši… Zatim, tehnologija kojom se izvodi seizmike je neusporediva sada i prije 30-40 god. I najvažnije, interpretacija seizmike je drugačija, geološke strukture na kojima se nije bušilo jer ih se nije smatralo interesantnim su se zapravo pokazale u istim geološkim modelima, ali u drugim zemljama zapravo pozitivnim. Što ćete, znanost i tehnologija napreduje:)

Toni
Gost
Toni
2 godine prije

Može podatak gdje to u Dinaridima ima površinskih naftnih škriljaca pogodnih za eksploataciju!?!? Hej…. Vapnenci, dolomiti, vrele, fliš….

benty20
Gost
benty20
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Btw, naši stručnjaci su osuvremenili kazneno djelo VELEIZDAJE, pa tako najveći broj optužbi za veleizdaju nema nikakve veze s tim kaznenim djelom opisanim u KZ RH.
“Veleizdaja
Članak 340.

Tko uporabom sile ili prijetnjom uporabe sile ili na drugi protupravan način ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske,

kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  benty20

medjudrzavni ugovori su iznad ustava. zato du vani naokolo stotine tisuca, milioni protestirali, a u hr cijelu pricu prespavali.

!!!
Gost
!!!
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Alerik,svi u klin ,a ti u ploču.Kao i uvijek

Duki
Gost
Duki
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Nisam stručnjak ali se ipak ovdje radi o mučenju kamena i podzemnih prostora (kemijski i tlakom)dok ne priznaju da ima nafte,?!U kršu nema pumpi(crpki) samo tlak i UDRI
I to sve ispod vodonosnika!

A ove naše gladne hijene, davno smo zaključili da bi i vlastitu mater prodali i to u dijelovima!
OČEKUJTE sljedeću
HINA (hrt)je zadužen-a da objavi !!
Građani RH !(ono ,čujte i po….!!.)
Pravo na referendum,= ?(qju ..c) i
Sloboda izražavanja =??
Kritika vlasti=?
Novi izborni zakon=XC ??
Svi muškarci stariji od 18g.
Skinuti gaće do koljena i čekati milokliz
Žene obojiti u plavo i ne trebaju nikakve gaće
(Tange,pumperice,boxerice,slip,trokut )NIKS!
isto čekati što i muškarci !
Početi po mjesnim odborima (zajednicama)
skupljati priloge za pokrivanje dubioza LNG -terminala na Krku !
Provjeriti dali neko brdo ili šumica remeti pogled iz Predsjednicinog rodnog mjesta na Kvarnerski zaljev i otok Krk .
To srediti !
Ima još ali to pred izbore ???⛽?️
Most stuppid !!??
Noooo i,nooo !

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ali to i jeste problem, za kojeg se SoA , vidim upecao. Nije škriljac , već su “ugljikovodici”, a mi ne znamo. Znamo, jer smo čuli, ali jednom na brzinu, da ne bi bilo buke. Ali čak i tako, koji je klinac taj HRT. Potroši 20 minuta Dnevnika na Tolušića i kokain i kur*e, još 10 na Krstičevića i “avijune” a ovo ništa…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Onda je šteta što nije naslov: Hrvatska Vlada namjerava 50% teritorija države frakiranjem pretvoriti u zagađenu pustinju. Član III Prijedloga odluke Vlade RH Planiranje i izvođenje radova istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na svakom istražnom prostoru mora biti u skladu s ograničenjima i mjerama zaštite okoliša iz okvirnog plana i programa, kao i uvjetima i ograničenjima iz prostornih planova Član VI Ministar nadležan za energetiku imenuje povjerenstvo najkasnije 30 dana prije isteka roka za podnošenje ponuda u predmetnom nadmetanju, a koje otvara, pregledava i ocjenjuje ponude. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na prijedlog povjerenstva predlaže Vladi Republike Hrvatske izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Eto, naša ministarstva će se preimenovati iz ‘zaštite okoliša’ u ministarstvo zagađenja okoliša. U Okvirnom planu koji se spominje u Vladinoj odluci, na stranici 25 stoji (valjda u cilju uništavanja okoliša) ovo:Okolišni ciljevi su: Dobro stanje tla, voda i zraka; dobro stanje vrsta i staništa; očuvanje zdravlja ljudi i kvalitetnih uvjeta za život stanovništva; osiguranje kvalitetnih uvjeta za obavljanje gospodarskih djelatnosti; osiguranje učinkovitih i održivih infrastrukturnih sustava i usluga; zaštita, očuvanje i održivo korištenje krajobraza i kulturne baštine te umanjenje rizika od akcidenata. Ograničenja i mjere zaštite okoliša odnose se na područja prirodne baštine, ekološku mrežu,… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Za to im ne treba frakiranje, 50% teritorija je već pustinja. Ali barem čista pustinja. Nisam neki ekolog da bih sve zaustavio i živio od zraka, ali ovo ne ,a jeste, pa ti tupi do iznemoglosti. Do ove informacije nisam ni znao, a rekao je Bunjac nedavno,. HIDRAULIČKO FRAKTURIRANJE (FRACKING) U HRVATSKOJ JE LEGALNO/ Danas sam dobio odgovor na zastupničko pitanje od Ministarstva zaštite okoliša,….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Probaj razlikovati nenaseljena područja od pustinje u kojoj ne živi ništa, niti raste išta.Ozbiljan fejsbukovac i ozbiljan pretendent na plaću od 10 000 eura neto plus 20 000 eura za suradnike na mjesec (Bunjac) bi digao graju zbog sadašnjih iznosa za koncesije na naftu i plin preko kojih nam Mađari izvlače novac. Dosad je ta šteta oko milijardu eura.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Dobro je filozofe. Sve znaš. Iako ne znaš apsolutno ništa i sve gledaš kao da ti je CNN jedini kanal u kući. Ma kakav CNN, Glas Amerike ili Radio Langley, usudio bih se reći. Citiraš hrvatske zakone. Smiješno, hrpetinu papira koje ne poštuje nitko. Zakoni vrijede za Cigiće koji ukradu dvije patke, pa završe u Glini ili, kao “recidivisti”, u Lepoglavi, nemoj me nasmijavati. Njima dodaj nekoliko džankija i par švercera i to su “kršitelji” hrvatskih zakona. I džaba sva priča, rekao to Bunjac ili Božo Bundeva, ti imaš svoju “istinu”. Drži je se.

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
2 godine prije

Ne zaboravi ovrhe radi 200 kuna, a veliki dužnicima se oprašta. Dvije vlade i Bandić.

Stephen.
Gost
Stephen.
2 godine prije

Kume ne jebi ovo je 5 ili nedaj bože 7.. generacija avijona, dakle nevidljivih (kao carevo novo ruho) koji se jedino mogu vidjetri kroz specijalne naočale HDZ-a.

benty20
Gost
benty20
2 godine prije

Je li sad jasnije zašto nismo smjeli od Izraela kupiti f-16?!? 30 kn skuplji plin glupi Hrvat neće toliko osjetit, a 30 po 30 i eto ga… Amerikanci će nam biti najveći prijatelji! Naravno, dok to njima bude odgovaralo…

maliboro
Gost
maliboro
2 godine prije

Nas Hrvate to nije briga , kada to sve krene i dok se zagade vode i tlo za kakvih 100 godina nas tak i tak tu više nebu.

Branko Obradović
Gost
Branko Obradović
2 godine prije

Vidim ovdje dosta komentara koji dovode u sumnju moju izjavu da će se koristiti zloglasna tehnologija hidrauličkog frakturiranja (frakiranje, fracking).

Sve vas pozivan da pročitate:
– javnu raspravu koja je prethodila prvim koncesijama slavonskih istražno-eksploatacijskih blokova.
– sve okolišne studije koje su prethodile vladinim odlukama o pokretanju procedura koncesioniranja,
– izjave same Barbare Dorić koja PRIZNAJE da će se frakirati ali odmah zatim nesuvislo baljezga da se radi o “sigurnom frakiranjeu”. Demantirao ju je stručnjak sa Rudarskog fakulteta Čikeš, autor nekoliko međunarodno objavljenih znanstvenih radova o frakiranju.

Par savjeta za skeptike kod kojih sam pronašao izvjesnu bahatost u povojima:
1. Koristite ključne riječi u pretrazi, pronađite dokumente i čitajte (ukupno oko 2.500 stranica, budite hrabri!). Pobijte moje tvrdnje ovdje, mogu čekati.
2. Ne morate imati “mišljenje” o zadnjim razvojnim projektima na polju nuklearne fizike ako o njoj ne znate ništa i ako se bar okvirno ne informirate. Isto vrijedi i za frakiranje u RH.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Džaba pričati s onima koji razmišljaju na način “Ne želim i ne znam znati”. Zauzme stav i u pravu je , ako je istina drugačija, tim gore po istinu.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Vladi RH sam maloprije poslao mail slijedećeg sadržaja:Poštovani,
Vlada RH je na svojoj 140. sjednici od 30.siječnja 2019. je na dnevnom redu imala i točku o pokretanju postupka nadmetanja za dodjelu dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida.
Kako se u javnosti već može čuti, pritom Vlada RH računa, odnosno planira pri eventualnom pronalasku i eksploataciji ugljikovodika dopustiti i tehnologiju tzv. frackinga.
Molim vaše očitovanje o ugljikovodicima i frackingu u Dinaridima. Bilo da demantirate ili potvrdite javne prozivke koje zasad sežu samo do veleizdaje.
Zahvaljujem,
Vjerojatno neće uopće odgovoriti. no slične upite će poslati valjda i netko drugi pa ih javno objaviti. Ta javna objava odgovora možda bude dovoljna za kasnije potezanje pitanja kaznene odgovornosti sadašnje Vlade RH u slučaju da jedno kaže, a drugo bude radila.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Točno, je li možda problem ovakav projekt i plan nazvati veleizdajom, tvoje ljubljene HDZ/SDP vlade.Koja će se očitovat “da će se poštovati svi standardi i bla bla bla bla. Kakav papak.

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

jesi gledao bujicu s balenovićkom? ko se takne naftne industrije njega nagaze.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

@B. Obradović- Bez da ulazim u raspravu o temi, o kojoj sasvim iskreno i ne znam detalje, želio bih skrenuti pažnju Vas (isto kao i “informiranih” tipa @Laki) na to kako se apsolutno nitko , pa ni Vi, ne buni na posljedice eksploatacije i utjecaja na okoliš u npr Podravini. A činjenica je da u Podravini vađenje plina (nafte manje) traje desetljećima, da se tim istim plinom najviše koriste drugi a ne lokalno stanovništvo (primjer restrikcija iz 80-ih kada je ZG imao plin a KC samo nekoliko sati dnevno), isto kao što je činjenica da nad Podravinom 24h dnevno gore tzv baklje tj plin koji nije moguće ucijeviti. Svo to vrijeme sustavno nas ubjeđuju da su sve radnje vezane za eksploataciju plina potpuno neškodljive (o čemu bi možebitno mogli reći nešto i oboljeli od onkoloških bolesti) a ispitivanja novih nalazišta rade se već drugi put u manje od 30 godina. Sve ovo govorim da skrenem pažnju kako se strašno puno buke diže takne li netko Jadran i priobalje (bez da smo u stvari sigurni u to što govorimo ili pretpostavljamo) a istovremeno vlada potpuna nezainteresiranost kada se nešto već sada dešava negdje drugdje (posebno ako je to daleko od milog… Pročitaj više »

Branko Obradović
Gost
Branko Obradović
2 godine prije
Reply to  Piretis

Poštovani Piretis, inače ne odgovaram nepotpisanim komentarima ali ovdje činim iznimku. Ja sam obični građanski aktivist koji živi od svog rada. Ne, mogu doći u, Podravinu iz Pule i ljude hvatati za rukav. 3 godine pišem u inbox mnogim udrugama i nezavisnim medijima od Osijeka do Čakovca – bez uspjeha. Nema reakcije. Provjerite na mom profilu: na svaku odluku Vlade pisao sam detalje koje sam mukotrpnim radom otkrivao u naručenim sramotnim okolišnim studijama. (Npr. znate li da ako korporacija ponudi otkup vaše zemlje i vi je ne želite prodati – slijedi izvlaštenje?) Bio sam aktivan u građanskom otporu planovima bušenja 94% Jadrana ali Podravcima mogu pomoći savjetima – ne mogu ih ja organizirati. Možda bi VI mogli? Za početak, pišite ovdje i potpišite svoje ime i prezime – i to je građanska hrabrost.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

@B. Obradović- Na ovom smo portalu svi “anonimni” (treba ipak biti naivan i vjerovati u amonimnost na internetu) ali su osnovni podaci poznati Redakciji. No, da kažem bitno. Nisam Vas imao namjeru prozivati, još manje kriviti, za naš slabi aktivizam, nego upozoriti kako za nas (konkretno u Podravini) gdje je cijeli postupak izvlačenja plina počeo još u vrijeme kad pojam “utjecaja na okoliš” nije ni postojao, prekasno. Mi smo “svoje” bušotine i CPS-ove već davno dobili i možemo samo strpljivo čekati da se nalazišta iscrpe. U međuvremenu mi već drugi put imamo istraživanje potencijalnih novih nalazišta i ne dižemo frku zbog toga. A što bi i vrijedilo? Na kraju uvijek bude kako se u vrhu (moglo bi se reći u ZG-u) dogovore. I nije točno da se drugdje (pa i u Podravini) ljudi ne bune. Itekako se bune i aktivni su. Možda manje medijski eksponirano ali se radi. Nedugo je spriječen pokušaj izgradnje spalionice otpada na odlagalištu. Već više od dva desetljeća traje borba protiv HE Novo Virje, itd. Kako nismo turistički atraktivni zanimanje za naše ekološke probleme je neznatno. No svi moramo shvatiti. Ako hoćemo svoju energiju negdje se mora vaditi plin i nafta, pa kad već može kod… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Gospodine ,s obzirom na poznatu cinjenicu da ne zivimo u demokratskoj drzavi u kojoj se jos uvijek za izgovoreno moze zavrsiti na saslusanju u policiji ili u zatvoru,vase iskakanje sa imenom i prezimenom mi je krajnje sumnjivo.

Branko Obradović
Gost
Branko Obradović
2 godine prije
Reply to  Mucke

Nikada se nije dogodilo da se pritisak na vladu i uopće aktivizam vrši anonimno.

Rumunji, Bugari, Njujorčani i Škoti nisu ANONIMNO prisiili svoje vlade da ZABRANE FRAKIRANJE.

Lijepi alibi ta pasivnost ste smislili. Strah od odmazde režima kod vas je očiti veći od straha za budućnost vaše djece (ili tude, ako nemate svoje). Ja sam drugačije izabrao.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije

Aktivizam se ovdje očituje sadržajem komentara…Svatko pridodaje,nadograđuje u najboljoj namjeri…Bit je “pokupiti pamet”,za dobrobit svih..i nitko se ne “hvali” svojim imenom, da je ima…i da je namjerava upotrebiti u dobre svhe..
Pritisak na vladu ,vjerujem da bi ljudi odgovorno potpisali kad bi ga radili pismenim obraćanjem vladi..ili peticijom…i kada se ime broji…
…I nitko nije pasivan,…neki rade svakog dana …
Oni ionako znaju kako se zovemo..

Branko Obradović
Gost
Branko Obradović
2 godine prije
Reply to  nonwo

Nonwo, izvukli ste moj komentar iz konteksta – odgovarao sam na insinuaciju da sam sumnjiv jer koristim ime i prezime! Naravno da svi pridonosimo koliko možemo ali ja sam prije svega terenski aktivist i ne mogu anonimno govoriti na tribini ili anonimno pokušati uvjeriti sveučilišnog profesora da nas podrži. Ovo nije samopromocija jer ja imam svoj posao od kojeg živim i ne želim biti ni u stranci niti u udruzi. Znam puno o toj temi jer sam živio u Italiji i DOŽIVIO uništenje jednog teritorija “projektima” o kojima su nas tamo lagali kap što sada naši političari lažu nas u RH – pa me to zainteresiralo da učim o potezima neprijatelja. Moja saznanja jednostavno želim podijeliti s drugim ljudima -. kao što i ja učim od drugih aktivista i nezavisnih stručnjaka o drugim temama poput npr. upravljanje otpadom.

Moj “posao” bi trebali raditi zavodi za javno zdravstvo, DORH, HAZU i nevladine udruge. Ja bih tada čitao Dostojevskoga, a ne prokletu Okolišni studiju od 600 stranica i ne bih se morao braniti da sam sumnjiv jer se borim protiv korumpirane bagre.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

@B. Obradović- Vidim da smo svi pošto smo prespavali jučerašnju raspravu, na trenutke oštru, pomalo snizili ton. I to je u redu. Svi, ali baš svi mi, želimo čišću i zdraviju domovinu. Možda sam ja bio suviše emotivan ali to je zato jer živim u prekrasnom kraju koji je već platio cijenu vađenja plina i sulude ideje regionalnih odlagališta otpada.. Bilo bi i gore da je više para, onda bi mnoge štetne ideje zaživjele, pa je prava sreća što je ovako kako je. Ipak je bitno zadržati hladnu glavu i ne biti preemotivan tj reagirati na prvu jer su se do sada mnoge bombastične najave pokazale netočne. Pričalo se, u više navrata, o privatizaciji voda. Na sreću od toga nema ništa. Dapače, država (i lokalne uprave) ulažu znatna sredstva u povezivanje lokalnih vodovoda u regionalne. Pričalo se, isto tako, o davanju šuma u koncesiju strancima pa je ispalo da su to samo glasine. Prije nekoliko dana procurili je da bi Agrokorova zemlja mogla doći u strane ruke. I od toga vjerojatno neće biti ništa, a ako i bude bit će ograničeno na manje površine. Svi mi možemo najviše učiniti na svom pragu. Treba imati širom otvorene oči i reagirati prije… Pročitaj više »

Podravec
Gost
Podravec
2 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis, da li ti živiš u Podravini ? Samo me zanima…..

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Podravec

@Podravec- Da.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije

Bravo,hvala Vam,da je bar takvih više.

Podravec
Gost
Podravec
2 godine prije
Reply to  Piretis

Znamo mi iz Podravine ,kako i jel nas zagađuju……

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

ukucati nuclear fracking je sasvim dovoljno. ne trebaju mi izjave ” vladinih” sluzbenika, pogotovo iz hrvatske. poljska je daleko veca, ima i iskrenije ljude i vladi, pa joj to nije pomoglo.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

svuda se prica da se pri frakingu koriste voda sa kemijskim koktelom koji pod visokim pritiskom “izvlace” plin, ali i cijeli niz kemikalija iz dubina, koje zapravo ne spadaju na povrsinu, zagadjujuci sve naokolo. ono o cemu se ali suti, jest cinjenica da se podzemne stijene, (od 2-5 km dubine), prvo razbijaju nuklearno, a onda tek voda i kokteli. ta praksa se koristi vec od 60-tih proslog stoljeca, i uzrok je potresa i urusavanja tla. eko zagadjenje je ” uobicajena” normala, kao i unistenje zivota. pri tom se drugdje ipak (konacno) radi na jeftinoj teslinoj energiji, njegov ” toranj” vec stoji. o tome se takodjer suti. do sada je gratis energija za sve zabranjena stvar. djavolska posla.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Maja

Manje više je dokazano da uzrokuje enormne štete i da , ako nafta nije barem 45-50 dolara po barelu nije ni profitabilno. U redu, ovdje govorimo o istraživanjima, ne o eksploataciji. Ali čemu istraživanja bez kasnije eksploatacije? Plin je ekološki prihvatljiv, npr. Nuklearne elektrane u seizmički sigurnoj Slavoniji, također, ali nitko ne želi nuklearke u blizini. Ovo je najgora opcija, gora od ugljena.

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  Maja

kod frakinga se radi o financijskom inženjeringu.
prodaja opreme i tehnologije uz “povoljne” kredite. do urfušavanja tržišta. stime da vani to odrađuju privatnici a kod nas će porezni obveznici.

Arch
Gost
Arch
2 godine prije

Istraživanja u dinaridima su obavljena krajem ’80-tih, nekoliko godina pa do u osvit rata, bušilo je nekoliko firmi za koje je radio i domaći svijet na nižim, uglavnom fizičkim i poslovima na bušilicama, ljudi koji nisu znali objasniti što rade niti što zapravo traže /jedni su govorili boksit, drugi ugalj, treći gips, čak, i raznorazne gluposti/ ali su bez obzira u kojoj firmi radili bili jako zadovoljni plaćama i rado se hvalisali da ih ‘englez/njemac/slovenac/talijan, inžinjer, jako cijeni kao radnike’, bušeno je i snimano s obje strane granice i u konačnici, pred sam rat procurio je nalaz da u Dinari ima ležišta nafte i plina u slojevima škriljevca, ali da njihova eksploatacija nije isplativa pri tadašnjim cijenama /resursi nisu ‘priskrbljivi’/, nego ostaju kao rezerve za budućnost kada se druge rezerve iscrpe i cijena poraste a nove tehnologije razviju. U ono vrijeme, šprdali smo se s tim, misleći da je riječ o budalaštinama. Podatak 100% točan, ali ta istraživanja niko više ne spominje i nemoguće ih je pronaći. Možda bi Obradović mogao nekako, ako bi uspio to bi bila bomba, jer je kako rekoh sigurno točno i oni koji se sada time bave sasvim sigurno sve imaju i ne idu na… Pročitaj više »

Toni
Gost
Toni
2 godine prije
Reply to  Arch

Ne bih se složio. Započeta su preliminarna istraživanja, rezultati su sačuvani, arhivirani su, koga zanima zna i gdje su. Seizmika nije snimana (na području o kojem govorimo, ne na moru). Ozbiljne bušotine nema. Ona Inina na Braču je nabušila sumpor koji je izazvao smrad i paniku. Sve što je napravljeno nalazi se na barem dva dostupna mjesta, a zasigurno kopirano i kod još mnogih. Ta područja se kartiralo, zna se gdje na površini ima bitumena, gdje su anhidriti, a ostalo tek sada slijedi. Sve te “tajnovite” kompanije su bili partneri Ine u istraživanju, gdje je Ina bila operater s 51 posto. Pretpostavka je da se u Dinaridima može nafta naći u karbonatnim stjenama, a anhidriti su nepropusne barijere. Nema tu nikakve tajne. Da se zna da postoje takve količine, već bi se to bušili, a ne bi se sada išlo tek u ozbiljno istraživanje.

Arch
Gost
Arch
2 godine prije
Reply to  Toni

Nije mi baš jasno s čim se ne slažeš, nisam niti tvrdio da istraživanja nisu bila preliminarna, niti da rezultati nisu sačuvani i arhivirani, ali evo recimo mene /a pretpostavljam i još ponekog/ zanima gdje su – a ne znam. ‘na području o kojem govorimo…’, o kojem području govorimo, to nisam naveo. O Braču ne znam ništa. Evo, sad velim, o području sjeverno od područja o kojem ti /pretpostavljam/ govoriš, sada označenog kao DI-16, koje tada naravno nije završavalo na sada državnoj granici. Što se tiče INA-e, siguran sam da je s druge strane granice bitnu ulogu imao tadašnji Energoinvest. Svejedno, nisam tvrdio da su kompanije bile tajnovite, ali da su bile osnovane isključivo u tu svrhu, barem većina, jesu, što je i logično i ne smatram da je tajnovito. Što se tiče tvoje izjave da tu nema nikakve tajne, pa možda i nema. Eto, recimo, nas dvojica to prvi spominjemo i prvi je put da čujem od nekoga o tome, nakon toliko godina. To opet ne znači da je tajna, ako javnost nešto ne zanima /nafta i plin!/, ne znači da je tajna. S poštovanjem.

Toni
Gost
Toni
2 godine prije
Reply to  Arch

Gle, iz tvog prvog komentara proizlazi da se tamo sve zna i da se skriva od javnosti i da će to sada netko zloupotrijebiti. Jedno su naftna istraživanja, a drugo ostala rudna. Oko Knina se tražio, a sada se eksploatira gips. Nije nikakva firma osnovana da traži naftu, a kao traži gips. Zatim, neki su tražili i eksploatirali boksit. Neki su bušili vodu. Država sustavno radi i nadopunjuje osnovnu geološku kartu. Dakle, niz je geoloških istraživanja koja daju cjelovitu sliku nekog prostora. Naftna su najkompleksnija jer su najdublja. Izrazito ih je skupo raditi u planinskim, nepristupačnim terenima. Nemaš pojma koliko se desetaka milijuna gubi na negativnim bušotinama. Zato se i dijele rizici. Ponavljam, svi rezultati su arhivirani i dostupni. Ko se potrudi, znat će naći?

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Toni

@Toni- Vidi se da znaš o čemu govoriš.
Ali tu imamo problem sa našim mentalitetom gdje se čim se pojave stručnjaci koji nešto istražuju odmah pomisli kako će sve biti loše i kako će nas sigurno zeznuti ili oštetiti. Pa se svaka industrija ili projekt proglašava štetnom i ometa se koliko god je moguće. Uz to pojave se lokalni “mudraci” koji za prolazak tehnike preko njihovog (najčešće zapuštenog) zemljišta traže da ih se astronomski obešteti. Ako se privatno zemljište mora otkupiti onda odjednom ral-dvije zemlje imaju cijenu u milijunskim iznosima. I pri tome se ne gleda postoji li opći interes, hoće li netko imati posao, nego samo trenutna i osobna korist.
Ono što mene posebno iritira je to da najviše glame dižu oni koji od industrije ili energetike ne žive nego najčešće od turizma. Pa bi najviše voljeli da se sve “prljavo” smjesti iza brda, dalje od očiju i pluća, da sve oko njih bude izvorno i idilično i da se od toga što bolje živi. To što negdje drugdje postoje bušotine, željezare ili rafinerije njih ne uzbuđuje previše, sve dok je daleko. I sve dok plin uredno stiže do njih.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Piretis

Toni je vjerovatno mazac na nekom Seismic Vessel i razumije se u materiju kao Marica u k…k…
Zasto jednostano ne ukucas ono sto sam dole naveo i onda prestanes vjerovati tudjim rijecima umjesto vlastitim ocima?

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Mucke

@Mucke- Ali upravo se o tome radi. Nitko ne zna ima li čega tamo a još manje ako ima kako će se to i hoće li se uopće eventualno vaditi. Postoje samo pretpostavke i strah od najcrnjeg scenarija.
Kakva je to logika da ako nešto rade u Canadi sigurno će i kod nas. Ako budemo vjerovali sve čime nas “zeleni” aktivisti plaše za čas ćemo se vrati u predindustijsko vrijeme. Svaki zahvat u prirodu ima svoju cijenu, koja može biti prihvatljiva ili ne, ali želimo li koliko toliko ići tehnološki naprijed moramo biti spremni i nešto (u normalnim granicama) i žrtvovati. Ako kupiš stol ili ormar nemoj poslije cmizdriti što je drvo posječeno. Ili imaš stol ili drvo, ne može oboje.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Piretis

Vec sam ti naveo cinjenicu da se zbog dubine busenja i sastava terena ne moze raditi o klasicnom oil rigu kao u Slavoniji ili na BI,dovraga ti uporno izbjegavas vjerovati vlastitim ocima.

Toni
Gost
Toni
2 godine prije
Reply to  Mucke

Što je to mazac na Seismic Vessel? To si ukucao u Google pa ti izbacilo? Kao što ti i ostalo znanje izbacuje Google? Ti si nešto kao renesansni Google fratar? Znam nešto malo o materiji o kojoj pričam…Btw, znači kad ukucaš nešto onda si to vidio vlastitim očima kako ti kažeš? Interesantno…Čemu studirati, radit, skupljati iskustvo, stvarati. Ukucaš i vidiš…. I odma najgori, crni scenarij. Tipično…A karavane prolaze….

Toni
Gost
Toni
2 godine prije
Reply to  Piretis

Upravo to govorim:) Btw, ne znam zašto je sve nauštrb turizma kad je turizam jedna od najprljavijih i naneekološkijih industrija.

Branko Obradović
Gost
Branko Obradović
2 godine prije
Reply to  Toni

Uf…
Govorimo o kopnu. Ruralni turizam. Obiteljski destinacijski turizam. Mountain bajkeri, trekking, planinari… Gastro-turizam baziran na eko hrani i njenom uzgoju.

Arch
Gost
Arch
2 godine prije
Reply to  Toni

Ama ne proizlazi, nipočemu, jedino što me je /puno kasnije/ zaintrigiralo jeste spominjanje nafte iz škriljevca, za koje sam tada prvi put čuo i nisam imao pojma što je to uopće. A spominjalo se jeste, itekako. Dakle, nikakva teorija zavjere, kada se počelo pisati o eksploataciji takve nafte, sjetio sam se da sam o tome već čuo kod nas, prvi put u životu. I to je sve. /jbg. neznam umetnuti smajlić, ali zamislimo ga na ovom mjestu!/

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Toni

nime,”kod frakinga se radi o financijskom inženjeringu.
prodaja opreme i tehnologije uz “povoljne” kredite. do urfušavanja tržišta. stime da vani to odrađuju privatnici a kod nas će porezni obveznici.”
A što ako se radi o financijskom inženjeringu, o podijeli rizika između poreznih obveznika i privatnih firmi,uz potencijalne,nepopravljive, štete po okoliš?

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
2 godine prije
Reply to  Arch

Kolegi,gazda u piceriji veli da otipka oko prilike 12 do 15 tisuca
Kuna,svake veceri,stvarni utrzak bude oko 1000 kn
kad je novac prljav,dobro ga je malo oprat.

Ako je vlada narucila istrazivanje dinarida,nafte tamo vjerojatno
Nema,ali kog briga novac u proracunu namjenjen je za duboke rupe.

Novom tehnologijom busenja, sve rupe postaju,tople I skliske,

Toni
Gost
Toni
2 godine prije
Reply to  Njonjobobo

Haha, to je uvijek moguće:)

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  Njonjobobo

može bit.
znate kako bagerista, kralj žičara pere lovu? naručuje studije. jednu su javno prokazali da je bila izvlačenje novaca. i nikom ništa.

Dejan
Gost
Dejan
2 godine prije
Reply to  Arch

Zato su Amerikanci pomogli da se Srbi proteraju zbog nafte

Branko Obradović
Gost
Branko Obradović
2 godine prije
Reply to  Arch

Danas postoji tehnologija frakiranja: puno isplativija ali je genocidna. Jedna bušotina je, dovoljna ta, zagaditi podvodne tokove koji dopiru stotine kilometara daleko.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Nemam pojma kojom metodom zele vaditi naftu ako je nadju ali sam poprilcno siguran da nije klasicna metoda oil riga zbog dubine i terena(kamenjar) busenja.Za one koji zele vidjeti o cemu se radi u slucaju frackinga ukucajte u trazilicu “Canada oil sands fracking pictures”,bit cete sokirani kao i ja,Velicina unistene teritorije je otprilike velika kao bivsa drzava .Citavi pejzazi prekriveni prvotno sumom i drugim raslinjem izgledaju kao mjeseceva povrsina.Najsokantnije saznanje je da je za oporavak zemljine povrsine nakon frackinga potrebno 100-150 godina (donji sloj zemlje cca.4 metra dubine izlazi na povrsinu a gornji odlazi dole na tu dubinu,ako sam dobro shvatio.

Pazi
Gost
Pazi
2 godine prije

Jos da dalmatinci odu kao slavonci pa da borba bude opravdana

Franko
Gost
Franko
2 godine prije

Ma tko pametan ce ic kopat po velebitu nebitno u gorskim podrucijima.dok ima nafte po pustinjama i u venezuli.vvadjenje nafte iz skriljvca je ekonomski neisplativo tako da i u sad i skotskoj se odustaje od toga u sad jos zivi jer sufinancira vlada takvu eksploataciju

alfa33
Gost
alfa33
2 godine prije

S obzirom da nemamo nikakvu dugoročnu energetsku strategiju,ne treba nas čuditi i ovo što se sad događa,to je sve na principu daj što daš. A s obzirom da i obično bušenje nije baš čisto,i oni koji rade tamo ne vode računa o čistoći gdje rade pa kad pobjegne svako malo nešto kemije što upumpavaju u bušotinu,nikome ništa…. A to možda nije fracking,nego još jedan facking..

šeronja
Gost
šeronja
2 godine prije

Sad je jasnija izgradnja terminala za ukapljeni plin na Krku

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

Gospodo,nisam ginekolog,ali mogu malo zaviriti i dati svoje stručno mišljenje !

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

prije 4-5 godina, gledao sam u jednoj dokumentarnoj emisiji . U SAD-u tamo negdje u “Srednjem Zapadu” (Midwest), u agrarnim, seoskim područjima u Kansasu, Kentuckyu itd.., vrši se ovaj LNG i fraking,.. Ljudi koji tu žive, pokazali su tv reporterima, u svojim kućama… čovjek u kuhinji odvije slavinu iznad sudopera, i voda teče iz slavine, onda on uzme upaljač i prinese na vodu i voda gori…, jer je puna plina… Tamo je već sve zagađeno,. tlo je zagađeno, cijela područja su zagađena od tog frakinga i škriljavca

Satir Papa und wasser
Gost
Satir Papa und wasser
2 godine prije

Prestrasno za komentirati. Pumpati kemiju u divnu prirodu a o pitkoj vodi dolje i uzasu na okolis za i ne pricati. Slijedeci korak davanje NP Kornati za recimo rezanje i otpad brodova. Pranje tankera i njihovh tankova. Ima velikih mogucnosti sa koncesijama. Divno ludilo….

Mali narodi prate rjeke
Gost
Mali narodi prate rjeke
2 godine prije

Zbog vasih malih mozgova, mozete samo da molite ispred zida.Buducnost je napisana vi je samo jasete,

Stručnjak u nečemu drugom
Gost
Stručnjak u nečemu drugom
2 godine prije

evo, krekirat kemikalijama i zagaditi krške izvore pitke vode, kakvi genijalci, Plenki pa za tisuću godina ljudi će vas proklinjati kakvu ste podvalu potpisali. gdje god je frekiranje korišteno blizu podzemnih voda, iste su zagađene, nema rasprave, dokaz su obustave frekinga americi i kanadi. tko se pravi grbav, ta nova tehnologija je već dokazano pogrešna za krško područje puno vode

ime
Gost
ime
2 godine prije

American dream zivjeti. Vise se sultan brinuo o Bosni nego Trumpeto za svoje pudlice. Samo busite prijatelji koja pitka voda. Ima mora puno za piti.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik