Država EU zabranila uvoz ruske nafte

Ruska nafta
11 komentara

Bugarska je prerano ukinula izuzeće od zabrane EU-a, što je zemlji omogućilo da nastavi kupovati sirovu naftu do 2024.

Bugarski zastupnici odobrili su prijedlog kojim se zabranjuje kupnja ruske nafte za jedinu rafineriju u zemlji, Neftohim, u vlasništvu ruskog Lukoila, izvijestila je u ponedjeljak Bugarska nacionalna televizija (BNT).

Prema izvješću, Neftohim će prestati izvoziti naftne derivate proizvedene od ruske sirove nafte počevši od 1. siječnja 2024., a potpuno će prestati koristiti rusku naftu počevši od 1. ožujka sljedeće godine. Bugarska je izuzeta iz EU-ove zabrane kupnje sirove nafte iz Rusije i dopušteno joj je da nastavi kupovati gorivo za Neftohim do kraja 2024.

Međutim, zakonodavci u Sofiji već nekoliko mjeseci razmatraju prerano ukidanje izuzeća, unatoč upozorenjima Neftohima da bi izravna zabrana ruske sirove nafte predstavljala poteškoće za rafineriju koja je usmjerena na tu vrstu nafte. Neftohim je odgovoran za većinu opskrbe Bugarske dizelom i benzinom.

U izjavi ranije ovog mjeseca, Lukoil je nastojanje Bugarske da zabrani korištenje ruske nafte u rafineriji nazvao “pristranim i diskriminirajućim”. Tvrtka je obećala preispitati svoju poslovnu strategiju u zemlji i eventualno prodati svoju lokalnu imovinu, uključujući Neftohim.

U međuvremenu je parlament u Sofiji također odobrio prijedlog kojim se ukida dodatni porez na ruski plin koji prolazi kroz zemlju. Zahtjev je podnesen nakon što je Mađarska zaprijetila da će staviti veto na pokušaj Bugarske da uđe u schengensku zonu EU-a bez putovnica ako Sofija ne ukine porez.

Bugarska je u listopadu uvela dodatni porez od 20 leva (11,16 dolara) po megavat-satu ruskog prirodnog plina koji ulazi u zemlju. Mađarska, koja se oslanja na Rusiju za većinu svojih potreba za plinom, opetovano je kritizirala tu mjeru i vršila pritisak na Sofiju da je otkaže. Budimpešta je rekla da predstavlja prijetnju energetskoj sigurnosti Mađarske.

BugarskaeuNafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Po obe tacke izbila je tuca u bugarskoj skupstini.

vanja
3 mjeseci prije

Sistem je truo,većina ljudi u bugarskoj,nemačkoj,srbiji,u celoj evropi bez mađarske vidi da mu rade o glavi sopstvene vlade,a nemoćan je da utiče na njih,čak ispada da ih ponovo biraju,a nisu nego inžinjering ih održava godinama.Da mađari nisu zapretili vetom,bugari ne bi ukinuli harač.Orban je ovih dana svakom punoletnom mađaru poslao pismo sa 11 važnih pitanja i kuvertu za odgovor,konsultacije s narodom.Pitanja se tiču najaktuelnijih tema u sukobu sa briselskim ljudožderima.Ko još to radi u evropi i šire?

Gad
3 mjeseci prije

Kupovat ćete i dalje rusku naftu samo od prekupca po višoj cijeni. Čestitam.

Bibo
3 mjeseci prije

Naravno, zasto bi kupovao rusku nafto od Rusa, kad moźeš rusku od Amerike.

korištenje
3 mjeseci prije

Zar i vi Bugari

tuf
3 mjeseci prije

Ni to nije sve, američke pudlice instalirane da glume bugarsku vladu od sljedeće godine planiraju toliko povisiti takse na tranzit ruskog plina koji putem TurkStream-a opskrbljuje Srbiju, BiH i Mađarsku da je cilj postići neisplativo visoku razinu zbog kojeg bi navedene zemlje prestale s uvozom istoga. Sva sreća da dolazni segment TurkStream-a ide mimo svih ekonomskih zona jer da se očeše o bugarski vjerojatno bi ga po naredbi potpuno obustavili (Bugarska btw. sama više i ne konzumira plin iz navedenog izvora, prejeftin im je očigledno).

ime
3 mjeseci prije

au sad nastupa “indijska” i “grčka” nafta.

Observeterius
3 mjeseci prije

Ma nije ni to tolika briga. Huti su najavili da će u slučaju Američkog napada na Jemen ili Libanon zapaliti sva moguća naftna postrojenja. S cijenama nafte ako polete u nebo, zatezanje ref. kam. stopa neće polučiti rezultate. S dodatnim će zatezanjem novac postati sve skuplji, a s divljanjem cijene nafte divljat će cijene roba i usluga.
Alternativa su samozapaljivi el. automobili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI