Ekonomska fragmentacija naštetila globalnom rastu

IMF
3 komentara

Rastuća fragmentacija na zapadne ekonomske blokove koje predvode SAD i Kina ugrožava trgovinsku saradnju i ukupni globalni rast, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Prema riječima zamjenice generalnog direktora MMF-a Gite Gopinath, koja je u utorak održala govor na Univerzitetu Stanford, događaji poput pandemije i ukrajinskog sukoba ometali su svjetsku trgovinu na načine koji nisu viđeni od kraja Hladnog rata.

“Sve više se zemlje širom svijeta rukovode zabrinutošću za ekonomsku sigurnost i nacionalnu sigurnost u određivanju s kim trguju i u koga ulažu”, rekao je Gopinath, dodajući da je to rezultiralo da se zemlje sve više biraju između Kine i SAD-a.

Iako jačanje ekonomske otpornosti “nije nužno loše”, trend fragmentacije prijeti udaljavanjem od “globalnog trgovinskog sistema zasnovanog na pravilima” i “značajnim preokretom dobiti od ekonomske integracije”, upozorio je Gopinath.

Trgovinski odnosi između SAD-a i Kine značajno su se pogoršali posljednjih godina, a obje strane optužuju jedna drugu za eskalaciju. Washington pojačava trgovinska ograničenja za Kinu, pozivajući se na zabrinutost nacionalne sigurnosti, što Peking odlučno poriče. Kineska vlada je također opominjala SAD zbog miješanja u njihove unutrašnje poslove, posebno u prodaju oružja Tajvanu.

Prema MMF-u, rastuća napetost između dvije najveće svjetske ekonomije odražava se na globalnom nivou, s preko 3.000 trgovinskih ograničenja koje su zemlje uvele širom svijeta 2022. i 2023., što je više nego trostruko u odnosu na 2019. godinu. Udio Kine u američkom uvozu pao je za 8 procentnih poena između 2017. i 2023. godine, pokazuju podaci MMF-a, dok je udio SAD-a u kineskom izvozu pao za oko 4 procentna poena u istom periodu.

Trgovina između blokova zemalja povezanih ili s Kinom ili sa SAD-om također je negativno pogođena, rekao je Gopinath. Američki blok uglavnom čine EU, Kanada, Australija i Novi Zeland, dok su zemlje naklonjene Kini Rusija, Eritreja, Mali, Nikaragva i Sirija, istakao je zvaničnik MMF-a.

Očekuje se da će uticaj ekonomske fragmentacije biti mnogo veći nego tokom ere hladnog rata zbog veće zavisnosti globalne ekonomije od trgovine, kaže Gopinath.

MMF je procijenio da bi ekonomski trošak globalnog BDP-a mogao biti i do 7% u scenariju ekstremne fragmentacije. Ako se stvari odvijaju blaže, pogodak bi mogao biti čak 0,2%. Zemlje sa niskim dohotkom će vjerovatno biti najteže pogođene zbog njihovog većeg oslanjanja na uvoz poljoprivrednih proizvoda i strana ulaganja iz naprednijih ekonomija, zaključio je MMF.

kinaMMFSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
13 dana prije

Očekivano.

Mrčikola
13 dana prije

Da međunarodni monetarni fond.!?…maglu ne prodajemo…puštamo je “nako”.😁

Schwarze Hunderte
12 dana prije

Znači ..IMF je ugrožen . ODLIČNO 👍 👍 👍

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI