Facebook odbio pristup procjeni korisnika radi određivanja popusta na osiguranje vozila

Facebook - Admiral
0
0

Društvena mreža Facebook je odbila pristup korisničkim nalozima od strane jedne engleske osiguravajuće kompanije, a radi određivanja premija osiguranja vozila mladih vozača.

Osiguravajuća kuća “Admiral” je tražila mogućnost pregleda profila novih vozača kako bi, na osnovu njihovih objava i “lajkova“, ocijenila njihovu vozačku spremnost. Ako bi mladi vozač bio smatran manje rizičnim, dobio bi popust na osiguranje.

Na dan kada je planirano da ta akcija započne, iz Facebooka je saopšteno da “Admiral” neće moći da odredi popuste na osnovu objava i “lajkova” korisnika ove mreže.

Facebook će odobriti ljudima da koriste svoj nalog za korištenje “Admiralove” mobilne aplikacije i za potrebe verifikacije naloga, ali ne i mogućnost pregleda korisničkih objava.

“Zaštita privatnosti korisnika na Facebooku je od najveće važnosti za nas. Imamo jasnu politiku o prikupljanju informacija sa naše mreže radi određivanja podobnosti”, kazao je glasnogovornik Facebooka.

Iz “Admirala” su saopštili da će njihova aplikacija sada biti pokrenuta s “oslabljenom funkcionalnošću“.

Grupe koje se zalažu za ljudska prava pohvalile su potez Facebooka, jer smatraju da je “Admiralov” plan bio “nametljiv” i “neprikladan“.

Istraživanja pokazuju da mladi vozači, između 17 i 22 godine starosti, u Velikoj Britaniji plaćaju najviše premije osiguranja. Sve veći broj osiguravajućih kuća nudi značajne popuste mladim vozačima, ako pristanu na ugradnju tzv. “crnih kutija” u svoje automobile, a koje prate sigurnost njihove vožnje. “Admiralov” plan je bio jedan od načina da korisnicima svojih usluga ponudi jeftinije osiguranje, ali je problem sa zadiranjem u privatnost korisnika, čini se, veći od te namjere. Vozačima ostaje da pristaju na “manje intruzivne” crne kutije.

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Comments
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI