Firma koja obećava: Goran Kobaš iz Nizozemske pokreće trgovinu vrhunskih bilijarskih štapova

Proizvodač štapova za bilijar

Prije godinu-dvije na ovom portalu napisao sam tekst o Goranu Kobašu iz Nizozemske, igraču bilijara koji se počinje baviti i trgovinom skupocjenim bilijarskim štapovima koji se izrađuju od karbona.

Ali trgujući štapovima, kao već iskusan igrač bilijara, primijetio je Goran da bi i on mogao pokušati napraviti neki ne samo takav štap, nego čak i bolji. Imao je prednost nad mnogim proizvođačima upravo zbog činjenice da je on i igrač i da u ruci osjeća sve prednosti i nedostatke svakog štapa. Istina, to su sitnice koje može osjetiti samo iskusna ruka vještog igrača, ali upravo zato oni koji shvate razliku u kvaliteti, lako se odluče koji će štap kupiti. Tako je Goran uz trgovinu štapovima, počeo ih i sam praviti. Prvih nekoliko je prodao prije nego što ih je i napravio. Kako su kupci bili prezadovoljni, počele su stizati nove narudžbe.  Ubrzo nije bilo šanse da udovolji svim kupcima, bilo ih je previše za njega samoga koji je to radio samo u slobodno vrijeme.

Razmislio je i odlučio – napušta redovan posao koji je do tada radio, na kom je solidno zarađivao, i posvetit će se samo svojoj firmi koja će se baviti izradom i prodajom bilijarskih štapova, go-customs! To je bilo ono što voli raditi, gdje je na svom terenu i krenuo je punom parom. Ali, narudžbe su dolazile sa svih strana i Goranov proizvod je već toliko hvaljen da je na nekim listama bio u samom svjetskom vrhu. Nema mnogo firmi u svijetu koje se bave ovim poslom i začas se pročulo da je zaživjela još jedna. Tolikoj navali se nije moglo odgovoriti i isporuka narudžbi je sve više kasnila. S tri tjedna već je narasla na osam. Kupci su postajali nestrpljivi, bilo im je predugo čekati. Bilo je krajnje vrijeme za novom radnom snagom tako da je u posao uključen još jedan radnik, ali i to postaje nedovoljno…

Zanimljivo je kako se za tako malo firmu, praktično tek u povoju, čulo po čitavom svijetu. Narudžbe stižu iz SAD, Tajvana, Kine, EU… Jedan Goranov štap za udaranje kugli koje trebaju nakon udarca odskočiti već proglašavaju za najbolji na svjetskom tržištu. Ne može ga proizvesti koliko se traži, a na njemu gubi više vremena jer je sastavljen od tri djela, dok su ostali uglavnom dvodijelni.

Goran je istovremeno i ugodno iznenađen uspjehom i oprezan. Ne želi prenaglo ići u veliko proširenje proizvodnje, ali ne želi ni zadovoljiti se sadašnjim stanjem, jer je očito da se može dobaciti i dalje i više. Razmišlja na koji način postići cilj, kojim putem do njega doći s najmanje opasnosti. Ko zna, možda u narednu godinu-dvije njegova firma još višestruko poraste, a njegovi štapovi postanu nezaobilazni na najznačajnijim bilijarskim stolovima u svijetu?

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

14
Ostavite komentar

avatar
10000
 
7 Grupirani komentari
7 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
13 Komentatori
MaxLucijajezevakucicanepotrošačwijervbwerbvwerbvwervwerv Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Biljarski štap? Stoji u križaljci pa još piše TAK ili …? Dva slova: rješavanjem okomitih polja dođe se do KE. Jednom sam čak i igrao biljar. Pojavio se u kafiću preko noći pa je bilo pitanje prestiža igrati biljar. Šetaš oko stola, mjeriš, gađaš, sve moraju u rupu, osim crne. Nije da nekima nije zabavno, ali meni – dosadno. Nije to za me. Možda bi i bilo da nisam drugi ili treći put zario štapom pod onu zelenu tkaninu , onda bježao od vlasnika i potom nisam par godina zalazio u taj kafić. Spasio me taj štap. Možda bih u međuvremenu postao ovisnik i o tomu da me je krenulo drugačije.
Biznis sa štapovima? Rekao bi naš stari kovač – svaka roba ima svog kupca, samo valja čekati. Svijet je ponekad mali, uglavnom je prevelik i dalek. Danas, zahvaljujući smartphoneu, e bayu, internetskom plaćanju (sutra i FB kriptovaluti), cijeli svijet stane na dlan. Na zaslonu smartphonea. Po Italiji sam gledao kako i kavu plaćaju prislanjanjem mobitela na aparat za kartice (a ja i dalje seljak koji plaća samo kešom i kartice ne nosi).. Malo google reklama i evo ga – krene pos’o.
I ovaj primjer s g. Kobašem (mlađim?) pokazuje – ono što pokreće svijet (i biznis) su ideje. Ostalo se kupi. Menadžeri, poslovođe, radnici. Oni su ionako najjeftiniji.
Sve što zvuči ludo i neizvjesno, ono ‘što ti to treba, imaš siguran posao, imaš obaveze, obitelj, ne riskiraj’ – možda je upravo ono tvoje, a možda je ludost zbog koje ćeš propasti i postati beskućnik. Ali Bog voli budale, dovoljno hrabre da kažu – ovo je moj posao i yebe mi se za druge, ili ću uspjeti u ovom ili neću ni u kojem.
Eto, g.Kobaš se usudio, izgleda da neće na ulicu:)))

otpisani
Gost
otpisani

Son of Alerik
Nema veze sa ovom temom, ali sam se sjetio da bi ti na forumu mogao dati svoj doprinos (nedavno je otvorena tema o bankarenju a ti si tu “na svome”) u raznim temama …. zašto te nema na forumu ?

Max
Gost
Max

Ima to tržišni potencijal Na Zapadu a i drugdje svaki kafić ima Biljarske stolove a ima puno profesionalnih i amatersikih turnira

Siniša
Gost
Siniša

Sretno i berićetno!

Mate
Gost
Mate

Fotografije na stranici su amaterske a to je važan dio promidžbe.

Moreno
Gost
Moreno

Mate Šta ima veze kakve su slike, ako je štap dobar. Logika stvari kaže da ako se još više love uloži na slikavanje i ostale slične gluposti kako će štap bit skuplji i kako će sve to platit kupac . . . jer ko će kupit karbonski štap za njega je slika samo vizualna informacija.

Moreno
Gost
Moreno

Mate Šta ima veze kakve su slike, ako je štap dobar. Logika stvari kaže da ako se još više love uloži na slikavanje i ostale slične gluposti kako će štap bit skuplji i kako će sve to platit kupac . . . jer ko će kupit karbonski štap za njega je slika samo vizualna informacija.

Amater
Gost
Amater

dali je to tema za ovaj portal ???????

Siniša
Gost
Siniša

Ubi ljubomora?

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac

važno je zvati se kobaš 🙂

wijervbwerbvwerbvwervwerv
Gost
wijervbwerbvwerbvwervwerv

Nek ne uzima kredite. Ako ima nekog pametnog lovatora koji će riskirati a nije kvaran ili krimos nek pokuša ako mu treba lova za proširenje biznisa.

nepotrošač
Gost
nepotrošač

c čoeče, da me neko pito , reko bi da je ovo štapova što je dosad proizvedeno- dovoljno za sve igrače sad i ubuduće..( ko to trga toliko?). A ajde nek ima hiljadu-dvije profija na svijetu, i nek svi oće taj šćap.. pa to tvornica izradi za dan-dva.. ne?
Kako bilo, čestitam Goranu i Ivi, te im želim puno sreće i uspjeha na svim poljima djelovanja.

Lucija
Gost
Lucija

nepotrošač
A i većini komentatora:
” A ajde nek ima hiljadu-dvije profija na svijetu, i nek svi oće taj šćap.. pa to tvornica izradi za dan-dva.. ne?”
ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA. Imate izvrsne članke već dva, tri dana.
Ne kreće se u posao bez utvrđivanja veličine tržišta odnosno buduće potražnje. I konkurencije…

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Svi oni koji ne koriste biljarski stol kao švedski stol,znaju koliko znači imati dobar štap..A još ako je i vrhunski…Bravo Gorane!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik