fbpx

Građani prvi put u Hrvatskoj mogu postati suvlasnici vjetroelektrane

ZEF - potpis ugovora - Goran Jeras - Portal Logicno

Zagreb, 5. lipnja 2018. – Zadruga za etično financiranje (ZEF) potpisala je danas ugovor o kupnji Vjetroelektrane Kom-Orjak-Greda (VE KOG) u Blatu na Cetini od tvrtke ECOwind d.o.o. ZEF će ulozima svojih članova ući u njezinu 100-postotnu vlasničku strukturu, a zadrugari će povrat ulaganja ostvarivati kroz prodaju električne energije.

Na taj način prvi put u Hrvatskoj građani, odnosno sadašnji i budući članovi ZEF-a, mogu investirati u vjetroelektranu čime postaju njezini suvlasnici. VE KOG ima potpisan dugoročni ugovor o otkupu s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE), prema sustavu zajamčene godišnje indeksirane cijene otkupljene električne energije, za razdoblje od 14 godina od trenutka puštanja u puni pogon VE KOG-a. Minimalan je pojedinačni ulog 2500 kuna, maksimalan 7,5 milijuna kuna, a očekuje se povrat na ulaganje u rasponu od 5,5 do 6,5 posto. Ukupna je investicija vrijedna 21,74 milijuna eura.

Zadruga za etično financiranje osnovana je u Zagrebu 22. travnja 2014. godine sa 101 inicijalnim osnivačem, pojedincima i pravnim osobama. Glavni projekt ZEF-a je pokretanje prve banke u Hrvatskoj koja će poslovati po načelima etičnog bankarstva, definiranim od strane Europske federacije etičnih i alternativnih banaka (FEBEA). ZEF predano radi na ispunjavanju svih preduvjeta i regulatornih zahtjeva, kako bi buduća banka bila u skladu s hrvatskim zakonodavnim okvirom i zadovoljila sve uvjete koje Hrvatska narodna banka nalaže. ZEF je trenutačno organiziran u 13 poslovnih sekcija (pravni subjekti) prema poslovnoj specijalizaciji; između ostalog, to su obnovljivi izvori energije, poljoprivreda, stručne i znanstvene djelatnosti, turizam, građevina itd. Uz aktivnosti na osnivanju banke ZEF djeluje kao facilitator i aranžer financiranja projekata koje provode njegovi članovi.


Tko je ECOwind?

ECOwind d.o.o, podružnica austrijske tvrtke ECOwind, član je ZEF-a i investitor u gradnju vjetroelektrane VE KOG. Matična tvrtka sa sjedištem u Kilbu bavi se ulaganjem u izgradnju vjetroelektrana i njihovom prodajom. Osnovani su 1995. iz ideje o opskrbi lokalne farme obnovljivom energijom vjetra. Tvrtka je 2011. integrirana u njemačku grupaciju BayWa koja ulaže u projekte obnovljive energije. Do sad su izgradili 74 vjetroelektrane ukupne snage 130,55 MW. Godišnje proizvode oko 219 milijuna kWh “zelene energije” kojom opskrbljuju oko 56.000 domaćinstava i štede 142.000 tona CO2.


Ovaj i ostali energetski projekti koje ZEF planira doprinijet će razvoju obnovljivih izvora energije i energetskoj neovisnosti Hrvatske. Iza sebe već imamo pozitivno iskustvo našega člana, Zelene energetske zadruge, koja je novcem građana pokrenula izgradnju solarne elektrane na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci” – istaknuo je Goran Jeras, upravitelj ZEF-a.

Prije potpisivanja ugovora o kupnji vjetroelektrane, u Hrvatskoj obrtničkoj komori održana je u organizaciji ZEF-a i panel diskusija Bankarski sustav u službi razvoja – analiza stanja i novi modeli na kojoj je raspravljano o ulozi bankarskog sustava u pokretanju gospodarstva i ekonomskog razvoja, u Hrvatskoj i na globalnoj razini. Govorilo se o budućnost bankarstva, s obzirom na trend digitalizacije i jačanja FinTech konkurencije te mjestu koje u razvoju održivog financiranja imaju etične banke.

Osnovni je problem hrvatskog bankarskog sustava da je gotovo u potpunosti u stranim rukama pa stranci u velikoj mjeri kontroliraju naš rast i naše investicije; diktiraju cijenu kapitala pa samim time određuju i u što smijemo investirati, a u što ne smijemo ili možemo, ali znatno skuplje nego na zapadu” – istaknuo je prof. dr. Boris Podobnik, prodekan za znanost ZŠEM-a i znanstveni suradnik Sveučilišta u Bostonu te profesor fizike na Sveučilištu u Rijeci.

Podobnik je upozorio da strane banke sad određuju i kakvi se krediti daju turizmu i poljoprivredi, a na taj način predestiniraju i hoće li naš turizam i poljoprivreda biti konkurentni, primjerice, talijanskom ili njemačkom.

Postoji li mehanizam koji bi omogućio da mi kao narod išta zadržimo u svojim rukama ako naše firme moraju konkurirati, recimo, njemačkim koje su i bogatije i imaju u prosjeku puno bolji menadžment i stručnjake? Mislim da odgovor leži u etičnom bankarstvu i generalno etičnom biznisu. Zašto? Jer u takvom biznisu upravljačka prava ne ovise o unesenom kapitalu. Veći kapital, istina, nosi veću dobit, ali ne i veća prava. Na taj način, nešto što bi Hrvati stvorili i gdje bi činili većinu, u firmi ili zadruzi, ostalo bi hrvatsko pri čemu se ne bi se sputavao ulazak stranog kapitala” – kaže Podobnik uz napomenu da plemenite ideje nisu dovoljne te da menadžment etičnih banaka, kako bi opstao, mora biti vrhunski.

Razvoj hrvatskog bankarstva do sada je obilježilo hipotekarno kreditiranje i kreditiranje uz državne garancije. A kakva očekivanja imamo od razvoja bankarstva u Hrvatskoj? Posebna pozornost trebala bi se posvetiti plasiranju viška štednje u financiranje lokalnih razvojnih projekata. Etične banke djeluju kao društveno odgovorne financijske institucije i tu bi mogao biti prostor za njih” – smatra Mihaela Grubišić Šeba, financijska analitičarka, neovisna konzultantica i direktorica tvrtke BizVision za savjetovanje u poslovanju.

Dva su glavna trenda u bankarstvu: digitalna banka i FinTech rješenja. Za razliku od klasičnih banaka, FinTech tvrtke u fokusu imaju potrošača koji traži transparentnost, jednostavnost, lakši pristup i niži trošak usluge.

Budućnost bankarskog sustava na tržištima zemalja u razvoju bit će vođena strateškim partnerstvima između davatelja usluga, financijskih institucija i regulatora. Za financijske institucije s kojima Oradian surađuje u jugoistočnoj Aziji i Africi, dugoročno partnerstvo pokazalo se najučinkovitijim načinom da financijske usluge budu pristupačnije i dostupnije pojedincima u njihovim zajednicama” – komentirao je Antonio Šeparović, CEO tvrtke Oradian.

Referirajući se na najnovije promjene koje je na domaće tržište donijela primjena Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR), Igor Škrgatić, dopredsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika u HUP-u, predsjednik Gospodarsko socijalnog vijeća Grada Zagreba i vlasnik Be-On savjetovanja, najavio je pojavu nove paradigme u bankarstvu.

Stupanjem na snagu GDPR regulative HROK izvješća za fizičke osobe privremeno su suspendirana, no govorimo li o dobroj ili lošoj vijesti i kakve su njezine implikacije na tržište kredita? Jer, kroz HROK se dobro može vidjeti i struktura blokiranih građana, potencijal onih s redovnim prihodima čiji se dug može restrukturirati, a u Vladinim je mjerama za pomoć blokiranima ta kategorija građana potpuno zanemarena” – rekao je Škrgatić komentirajući zašto mjere Vlade za smanjenje prezaduženosti građana ne daju konkretne rezultate.

U fokusu projekta etične banke u osnivanju, koja će biti u vlasništvu građana, članova Zadruge za etično financiranje, nije stvaranje ekstra profita, nego radnih mjesta i infrastrukture. Cilj je angažirati 100-tine milijuna kuna naših vlastitih depozita, a onda i milijune eura iz europskih fondova, u razvojnim projektima kakav je i danas predstavljeno ulaganje u vjetroelektranu. To je i jedini put sprečavanja depopulacije jer građani zbog prezaduženosti i nedostatka povjerenja da je održiv razvoj moguć u Hrvatskoj, rješenja traže izvan nje.

Izvor: ZEF (Zadruga za etično financiranje)

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
PPP
Gost
PPP
2 godine prije

Ideja pažnje vrijedna.

Sovoranola
Gost
Sovoranola
2 godine prije
Reply to  PPP

Ideja je dobra, međutim u naš vjetar je ulagao spekulativni kapital(mafija,pranje novca)uz svesrdnu pomoć borgova iz HEPa,tako da će ova inicijativa ostati tek simbolična.

zagi
Gost
zagi
2 godine prije
Reply to  Sovoranola

Upravo tako, mafija i pranje novca (etično financiranje). Vjetro energija je nepouzdani izvor el. energije isto kao i solarna el. energija, a to znači da frižider radi dok ima sunca i vjetra a kad nema onda se hrana pokvari. Takav izvor koji pravi više štete nego koristi nikome ne treba.
Vjetrenjače nagrđuju prostor, stvaraju buku, ubijaju ptičiji fond, probaj stajati pola sata blizu njih pa ćeš vidjeti kako boli glava. Osim toga njih izrađuju nizozemci i svojim lobiranjem preko švaba nameću nama da moraš kupovati njihove loše vjetrenjače. Loše jer se prije ili kasnije razlete, prospe se ulje iz reduktra na zemljište i zagade hektare ili se zapale.
Najvažnija stvar da je njihova struja 30% skuplja nego hidro energija. Zbog toga nam je struja poskupila ovih dana jer moramo kupovati preskupu končarovu struju sa njegovih vjetrenjača, zato je to mafija. Končar kupuje vjetrenjače od nizozemaca ovi tjeraju vladu da kupuje njegovu skupu struju a nas pljačkaju preko računa. Isto je i sa solarnom energiom. Kaj ne?

Luka
Gost
Luka
2 godine prije
Reply to  zagi

Zasto smatrate da je vjetroenergija ili solarna nepouzdan izvor el. energije? Skandinavci, Njemci, Kinezi, Francuzi su se sigurno pogubili kad su se odlučili fokusirati na obnovljive izvore elekricne energije kao sto su solari ili vjetar.. vjerojatno i cijeli svije, samo mi u Hrvatskoj imamo pametniji plan.

Misliš da je puno pametnije kopati naftu ili plin koji su ograničeni resursi i koji će sigurno nestati ili ce biti nemoguce do njih doci radi same dubine zemljine kore, ili se možda fokusirati na energiju vjetra i sunca (hidroelektrane) koje su tu uvijek! Mislim da nije ni potrebno govoriti koliko štete radi nafra i plin ozonskom omotacu sa svojim C02 plinovima.

– Kazete ubijaju pticji fond? U Hrvatskoj vjetrice ubiju gotovo nista ptica, na prste jedne ruke se mogu zabiljeziti slucajevi.. Welcome u lovačko društvo
– Nizozemci ili Njemci grade lose vjetroelekrane? Pa te iste vjetroelekrane su i u njihovim zemljama, i za isporuku materijala su odgovorni da bude kvalitetna kao i sama implementacija. Također ih godišnje/kvartalno redovito održavaju. U Hrvatskoj nije zabiljezen niti jedan slucaj da se vjetroelekrana “razletjela” ili “zapalila”. Zapali se samo nafta kad upalis auto!
– Struja nije poskupila radi toga, nego potpuno drugih razloga, a za to bi mi trebao malo duzi post.

I pobogu, zašto bi itko stajao kraj vjetroelekrane pola sata!!?! Koja se inače zakonski minimalno nalazi 300 metara od kucanstva, a vecinom i puno udaljenije, na samim brdima kako bi zahvatila sto vise vjetra.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Luka

Nafta , plin i CO2 ne uništavaju ozon !
Ozon uništava (samo) klorofluorougljik koji se nalazi u plinu za hlađenje (“zastarijelih” rashladnih uređaja)
…no kada bi znao što je ozon i kako nastaje, cijela ova priča o ozonskim rupama i “nestajanju” ozona bi ti odmah postala smiješna.

zagi
Gost
zagi
2 godine prije
Reply to  Luka

Ugljikovodici su geološkog porijekla. Nafta NIJE ograničeni resurs i NEĆE nestati. Skandinavci su na HIDRO energiji , Njemci su na UGLJENU, Kinezi su na UGLJENU, Francuzi su na NUKLEARKAMA.
CO2 je porez na budale kojeg je izmislio Olof Palme pa je izgubio glavu od naftaša. Tačerica ga je preuzela kako bi slomila rudare, najveću lovu od njega je napravio Al Gore koji je progurao to kroz kongres a prije toga osigurao sebi monopol.
Vjetrenjače su pre skupe za ono što daju, mogu funkcionirati samo na priobaljima gdje je vjetar konstantan 24 sata.
Svaka politika ima svoga sponzora, velike naftne kompanije su preuzele države i krupni kapital koji je prije bio u naftnom biznisu se preselio u alternativnu energiju. Alternativa ne bi opstala ni dana da nije subvencija od korumpiranih vlada.
Isto onako kako ja plaćam končaru skupu struju iz njegovih vjetrenjača tako je plaćaš i ti. To mu je omogućeno sa korumpiranom vladom. Nije stvar pametnog plana u Hrvatskoj nego novca kojeg dajemo drugima jer smo korumpirani glupošću i nesposobnošću pa financiramo švabe i nizozemce.
A što bi se dogodilo kad bi bili samo ovisni o vjetru i suncu pitaj one koji imaju ozbiljnu industriju ili nedaj bože da si na operaciji ili hemodializi a ono nema vjetra i oblačno je, alternativa je promašaj. Kaj ne?

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Znači kada budu dijelili dividende dio će dobiti šipak. Ja sam nepopravljivi skeptik prema takvim udrugama. Osim toga zbog tih vjetro elektrana svi moram plaćati danak Hrvatskoj elektroprivredi iako ne dobivamo njihovu struju. Kako su se lijepo snašli debela prasad iz HEP-u

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  Ante

Odakle ti šipak . . . dividenda ide prema ulogu, a odlučivanje po sistemu jedan čovik, jedan glas, a ne po visini uloga.
Imaš HT koji ne dili dividendu nego daje posudbu T-comu koju T-com reinvestira, a dioničari dobiju šipak plus siću

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Te vjetroelektrane su ništa drugo nego pranje love. Otkad ih je bivši ministar-robijaš uveo, dobili smo ništa više nego razrovana brda s malo opće koristi.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije

ZEF, VE KOG, HROTE, FEBEA, ZŠEM, CEO, GDPR, HUP, HROK…. Iza svake od tih i drugih kratica kriju se mase “školovanih” džabalebara, kojima je jedini cilj lagodno živjeti na tuđoj grbači. Ništa ta bagra dobroga za narod neće učiniti, oni su samo produžena i ukrižena ruka sa džabalebarima iz vlasti od vrha pa do lokalnih.

Svi mi smo skloni zabezeknuto blejati u korist njihovih “spasonosnih” ideja, koje nam masno naplaćuju pa tako oni dobiju svoje, a većina onih koji prihvate te “spasonosne” ideje, ostanu (u najboljem slučaju) kratkih rukava ili propadaju u dugovima koje ni njihovi potomci nikada neće vratiti.

Kada vam netko nudi “spas” ili ima rješenje kako da VI zaradite, znajte da vam je najbolje vrijeme da uteknete…

Ako je ta vjetroelektrana tako jeftina i profitabilna, zašto je ne zadrži onaj koji je u nju investirao, odnosno, koliko će njemu biti zarada kod prodaje…? (a i koliko će taj potpisnik staviti u svoj džep)
… prevara smrdi na kilometar!

Luka
Gost
Luka
2 godine prije
Reply to  otpisani

@otpisani shvacam takav stav i vrlo vjerojatno je opravdan na temelju loših iskustava od prije, no argument kao što je “Ako je ta vjetroelektrana tako jeftina i profitabilna, zašto je ne zadrži onaj koji je u nju investirao” nije argument.

Zasto? Iz prostog razloga jer postoji nesto sto se zove poslovni model, a njihov model je ocito da su samo developeri. To bi znacilo da im je model da izgrade i prodaju. Isto nesto kao i građevinska firma, kojoj je poslovni model da izgradi zgradu i proda stanove ili poslovne objekte.
Tako bi mogli isto mogli reci i za njih, zasto ih građevinske tvrtke prodaju, zasto sve ne iznajmljuju stanove? Jednostavno im to nije poslovni model.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Luka

Luka
Jasno da im to nije poslovni model, pa tko bi od tih pametnjakovića radio za 5,5-6,5% prinosa na uloženi novac, kada to može naivcima uvaliti za 550-650% zarade (u bruto)!
Materijalna vrijednost te elektrane sa dozvolama za gradnju, možda je 21,74 mil. kuna a razlika do 21,74 mil. eura će biti raspodijeljena između mase džabalebara i raznih uhljebljenih protuha (prema hijerarhiji) a da bi to sve platili budući naivci -“investitori” u ZEF.

Luka
Gost
Luka
2 godine prije
Reply to  otpisani

Uf uf, kad bi bila tolika marža koju ste naveli (550%-650%) vjerujete da bi i puno jaci igraci bili u to ukljuceni. Abnormalno ste visoku maržu naveli. Prema vama, ukupna trošak izgradnje (bruto) bi iznosio malo manje od 3,5 mil eura, sto je ne-mo-gu-ce malo.

Kako je praksa vani sa zadrugama koje su vlasnici ovakvih elekrana (npr. Njemacka preko 50%, Danska više od 75%) onda ne vidim zasto nebi mogli i kod nas, pa tako i u ovom slucaju sa ZEFom. Stvar je u tome sto je ZEF zadruga, a to to znaci da svi clanovi zadruge imaju mogucnost biti i suvlasnici i time imati prinose ovisno o visini koju uplate. Kazem, tako je praksa vani, vjerujem da ce tako biti i tu.

Mene osobno nije briga koliko vjetroelekrana vrijedi, sve dok mi garantiraju navedeni godisnji prinos na moj uloga.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Luka

Luka
Ako znamo da slična elektrana ukupno teži 350 tona od čega najviše pada na noseći čelični stup, elise su od stakloplastike, generator, instalacije, zaštita… po mojoj računici od 550% bruto zarade, kilogram ugrađenog materijala je 110 kuna a kod 650% kilogram bi trebao koštati nešto preko 62 kune. (za ilustraciju – nabavna cijena brodskog lima 20 mm (na veliko) je ispod 3 kune)
PS
“a očekuje se povrat na ulaganje u rasponu od 5,5 do 6,5 posto” – u tekstu članka ne stoji da je to godišnji prinos već je to ukupni prinos na investiciju !

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije

Ovakvog teksta se ne bi postideo nijedan neoliberalni časopis… Samo nastavite tako… već me podsećate na “levo” orjentirane feministkinje, koje objavljuju priloge o buržujkama koje zapošljavaju samo žene.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Od svih ideja koje su se pojavile u posljednje vrijeme, ideja Etične banke je sasvim sigurno najzanimljivija. Zapravo je najbolja ideja od 1991. uopće.
Danas trošimo enormni novac na savjetodavne službe, na poljoprivredne, gospodarske i obrtničke komore. U lokalnim upravama, općinama i županijama rade na tisuće stručnjaka, a rezultati njihovog rada su mizerni. Što nije zločesta objekcija, već nažalost činjenica. Kad bismo samo deseti dio tog novca smjeli/mogli/htjeli preusmjeriti u Etičnu banku…
Ono što može osvijestiti čovjeku njegovu moć nisu joga, nauke o samospoznaji, religije, nego zajedništvo. Ostvareno kroz zadrugarstvo (sama imenica je prelijepa ‘za-druga’, ali su drugovi odavno izbačeni iz igre, kao i zadruge, ostala je gospoda bez gospodskih manira).
Članovi Zadruge za etično financiranje mogu biti (i jesu) i druge zadruge što ima potencijal ubrzanog uvećavanja financijske moći.
Znamo za sve probleme s kojim se dosad ekipa iz ZEF-a suočavala u pokušajima osnivanja banke. Nadam se da će znati zaobići sve prepreke iz polukriminalnih skupina okupljenih oko HNB-a.
Dakle, Etična banka u kojoj se nalaze stručnjaci kojima je primarni cilj uspjeh zadrugara u projektima koje amenuje uprava banke, što znači da su društveno korisni, ekonomski i ekološki isplativi, financirani hrvatskim novcem (istim onim kojeg danas ni iz čega stvaraju za svoj račun i za interes svojih stranih vlasnika strane banke.) mogla bi uzdrmati temelje dosadašnjeg pljačkaškog bankarskog poslovanja u državi.
NA tom putu im želim samo uspjeh. Jer ću već sutra postati i sam zadrugar u Zadruzi za etično financiranje:)

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son, ta je ideja “sasvim sigurno najzanimljivija” kako kažeš, ali samo kao pokazatelj do koje mjere se bankarski manipulatori mogu uvlačiti i podmetati ionako prezaduženom pojedincu. Od ovakvih i sličnih dobrih (ekoloških) ideja mi se..,, da ne kažem šta !

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA
Oprosti, koliko sam te razumio od kada čitam na ovom portalu, zagovornik si privatnog vlasništva, tržišne ekonomije, kapitalizma i protivnik socijalizma… Ali, zadruga i zadrugarstvo su čista socijalistička kategorija i ne mogu dokučiti razloge za takvu digresiju !?
Je li to znači da bi sad bez puno razmišljanje izdvojio milion kn (ili 5000kn) i uložio u tu ZEF za kupnju vjetrenjače??

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani
Ovako, najprije sam zagovornik nekreditnog novca, ali kako je to utopija zasad, onda mi je jasno kako je jedini način na koji se može parirati ovom lopovskom sustavu imati svoju banku. Pa onda kao svoji na svome stvarati novac ni iz čega, baš poput lihvarske bande koja je ovdje došla sa Zapada (mada vjerujem da je riječ o domaćim udbašima koji su pod krinkom stranih firmi došli ovdje s kapitalom kojeg su izvukli u razdoblju od 80 do 1990 iz Jugoslavija sad kamatare nas, s našim novcem kojeg su prethodno ukrali). Istina je, imamo mi i HPB koja je još uvijek u hrvatskim rukama, ali pod debelom paskom odnarođenog HNB koji mu ne dopušta ekspanziju.
Ovdje kod Etične banke je riječ o nečemu drugom što ne bi bila samo banka, već centar koji bi okupljao i kreditirao (stvaranjem novca ni iz čega) domaće projekte, s kamatom koja bi bila minimalna.
To je ogromna razlika u odnosu na sve što imamo sada.
Zadrugarstvo nije komunistička izmišljotina. To je jednostavno udruživanje ljudi na suvlasničkoj osnovi,a ne na nekakvoj imaginarnoj samoupravnoj s ničijim vlasništvom.

Možda si čuo za Mondragon
(ako nisi, evo natuknice: španjolska poslovna grupa koja ujedinjuje neovisne radničke zadruge s proizvodnim podružnicama i poslovnim uredima u 40-ak država svijeta, sa sjedištem u Mondragónu (baskijski Arrasate), Baskija. Osnovana je 1956. na poticaj katoličkog svećenika Joséa Maríje Arizmendiarriete s idejom radničke solidarnosti i participacije. Arizmendiarrieta je 1943. u Mondragónu osnovao tehničku školu, a 1955. odabrao je petoricu mladih radnika koji su sljedeće godine osnovali proizvodnu zadrugu. Na njegov poticaj ubrzo su nastale potrošačka zadruga (1957) te kreditna zadruga (Caja Laboral, 1959) i institucija socijalne potpore (Lagun Aro, 1966), koje su bile ključne za širenje i uspješnost zadrugarskog projekta. God. 1984. osnovana je grupa Mondragon, koja je proširila svoje poslovanje u razne dijelove svijeta. Tijekom europske gospodarske krize, najveća zadruga Fagor pretrpjela je značajne gubitke i 2013. otišla u stečaj zbog lošega financijskog upravljanja, a radnici su premješteni u druga poduzeća unutar grupe prema posebnom modelu solidarnosti. Model Mondragona zasniva se na ideji zajedničkog vlasništva i potpune jednakosti radnika-članova svake autonomne zadruge.U 2014. grupa je ostvarila ukupni prihod od 12,57 milijarda eura sa 74 060 radnika u 257 zadruga.)
To je put s kojim vjerujem da će ići i Etična banka. Nikakav socijalizam, već suvlasništvo .
Da, i da ti odgovorim, bez razmišljanja bih povjerio svoj novac Etičarima:)

Da u ZEF-u ima vrlo kvalitetnih stručnjaka pokazuju i indexovi mailovi iz grupe Borg. Plenković ih je zvao za savjetnike i dali su svoje prijedloge. Kad su vidjeli što će se odigrati po Dalić-Knighthead-Ramljak-Šavorić receptu, odustali su i časno se povukli.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA
Ok… blago onom koji vjeruje !

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  otpisani

Da, točno tako. Vjera je znanje.
Bezbožni socijalizam vas je sve naučio da mrzite bližnjega svoga, da mrzite sami sebe i da nemate samopouzdanja, da ne vjerujete nikomu. Sve što čujem od kritičara ‘neoliberalizma’ je kukanje i priča o svemu što se ne može. Ni slovca o tomu što se može.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA
Ne. To nije uopće tako!
Vjera je uglavnom obmana i služi da bi ispunila prazninu zbog nedostatka pravog znanja.
Vjera (obmana) je često nepremostiva prepreka prema pravom znanju.
Svo siromaštvo tvoje prosudbe se očituje u činjenici da ljude dijeliš na VAS (koji ste zatucani mrzitelji svega naprednog, zadojeni bezbožničkom propagandom) i NAS koji smo avangarda i spas za čovječanstvo…

Stvari su vrlo jednostavne, zavist, mržnja, nepovjerenje, frustracije i sve negativne emocije proizlaze iz sustava koji ti ne pruža sigurnost i prepušta te na milost i nemilost jačemu, sustava koji favorizira jakoga a gazi slabijega…Taj sustav je upravo ovaj globalni, neoliberalni kapitalizam i dok to ne shvatiš, teško da možeš doći do bilo kakvog prihvatljivog (ispravnog) zaključka.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani
Ljudi se (sami) dijele na vjernike i ateiste. Zato s potpunim pravom i ja dijelim ljude na nas vjernike i na vas ateiste. Pritom ne smatram sebe pripadnikom avangarde (za razliku od ateista koji su to u prošlosti činili), niti ateiste manje vrijednim ili nedajbože zatucanima. Upravo u slobodi izbora i jest ljepota življenja.
Vjera jest znanje. Nisam govorio o vjerovanju. Jasno mi je da to kao ateist ne možeš akceptirati, ali to nije moja krivnja.
Ništa od svega što si naveo ne proizlazi iz sustava. Ali proizlazi iz čovjeka. Od pamtivijeka. Nikakav neoliberalizam ti ne kaže ubij, ne plati, iskoristi, zajebi koga stigneš.
Govorim o udruživanju slabijih, kako bi mogli parirati jačima. Dao sam ti uspješan primjer. Takav primjer može postati i ZEF. I u ovakvom kapitalističkom sustavu ima mjesta za sve nas. Sve ono što smo dosad kao čovječanstvo probali je gore. Nikomu ne branim da veliča socijalizam, da pamti bolju prošlost. Međutim, da je socijalizam valjao, nadživio bi kapitalizam i danas bi on postao bespredmetan. Prošlost.
Siromaštvo moje prosudbe,hm,hm…Ti se zalažeš za siromaštvo svih. Za razliku od mene. Zalažem se za bogatstvo svih. I to je moguće. Sad i ovdje.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA
“…da je socijalizam valjao, nadživio bi kapitalizam…” ?
… svo povrće koje raste u vrtu je poželjno, korisno i valja dokle god vrt njeguješ i iskorjenjuješ korov !
Onog trenutka kada vrt zapustiš, sve što valja će propasti zbog korova koji je prirodno jači i otporniji.
…dovoljno si pametan da shvatiš poantu ove usporedbe

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani
Korov po tvojoj logici su ljudi što ne stoji. Korov je u ljudima. I taj korov je upropastio ideju socijalizma. Nije se socijalizam srušio izvana, nego iznutra.
Vrt kojeg spominješ je zadruga, koja ima vlasnike, koji rade i brinu se o sebi.

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije

Još jedna EU patka. Odgovor se krije u pitanju: Ko je proizvođač opreme ?

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  EU dismr

Hrvatski “Siemens AG” 😉

POVEZANE VIJESTI

Izbornik